Înotând printre Secretele Cărţilor

Înotând printre Secretele Cărţilor

Cărţile au viaţă. Fiecare pagină respiră o fărâmă de poveste. Atunci când citeşti este ca şi când te-ai scufunda în adâncul unui ocean plin de mistere. Nu ştii ce te aşteaptă, ce se află împrejurul tău. Atunci când te scufunzi în interiorul paginilor vei fi temător de ceea ce te aşteaptă însă dacă înoţi cu grijă s-ar putea să descoperi un univers apare, o lume care te reprezintă, o lume plină de personaje care te vor inspira şi te vor face să înţelegi diferenţa între bine şi rău. Te vor face să te descoperi, să înţelegi mai bine cine eşti şi ce te reprezintă. Dacă nu ai făcut-o până acum, nu mai amâna momentul: sari în adâncul apei iar când vei ieşi la suprafaţă vei şti cine eşti.

Nu am fost întotdeauna o iubitoare a cărţilor. Cel puţin aşa mi-am impus să cred. Cărţile obligatorii pentru lectura de la şcoală nu m-au încântat niciodată din cauza numărului mare şi a fişelor de lectură pe care trebuia să le întocmesc mai apoi. Acum aproape că îmi vine să râd având în vedere că în prezent iubesc cărţile şi îmi place să discut despre ele cu cei din jur, şi chiar să le recenzez pe blog-ul meu. Încerc să înţeleg ce m-a făcut să percep lectura la început ca fiind o corvoadă. Consider că vina se rezumă asupra celor din învăţământ cel mai probabil, pentru că nu ne-au explicat într-o manieră tangibilă faptul că lectura, ca şi multe alte lucruri, o facem pentru noi de plăcere, nu pentru alţii ca o obligaţie.

Au fost câteva cărţi de care chiar mi-au plăcut în şcoala primară (“Zece negri mititei” - Agatha Christie, “Micul Prinţ” - Antoine De Saint-Exupéry, etc.) însă frica de a nu avea tema de vacanţă terminată, fişele de lectură complete, toate cărţile citite, îmi distrugea parcă toată plăcerea de a descoperi acele minunate lumi noi la care nici măcar nu puteam să visez.

Anii au trecut şi am descoperit între timp că lumea cărţilor este una mult mai frumoasă şi palpitantă decât o credeam eu. Am descoperit dieritele tipuri de cărţi, nu doar lecturile standard din programa şcolară, şi am realizat cât timp pierdusem nedorind să lecturez ceva care de atunci avea să fie un nou prieten al vieţii.

Am realizat că iubirea pentru lecură nu înseamnă musai axarea pe lecturarea unei cărţi clasice (mai ales la vârstele fragede când acestea ne pot plictisi de moarte). Am realizat că citesc diverse cărţi în funcţie de starea sufletească, ele reuşind de fiecare dată să mă calmeze şi să mă binedispună într-un mod aparte.

Este trist faptul că în zilele noastre lectura nu este percepută ca şi pe vremuri. Sunt părinţi care nu le mai cumpără copiilor cărţi ci se rezumă la a le da mobilul sau tableta în mână pentru a deveni "culţi" în alte IT-ului încă din copilărie. Ceea ce nu înţeleg mulţi adulţi dar şi tinerii este faptul că o carte este ceea care ne învaţă de multe ori cum să vorbim şi să scriem corect. Prin lectură ne putem îmbogăţi vocabularul, conversaţiile cu cei din jur vor fi mult mai interesante iar cuvintele care ne ies pe gură vor curge lin, firesc şi într-o altă manieră, putând să ne exprimăm ideile mult mai uşor. Tehnologia a început să ne coordoneze viaţa, răpindu-ne timpul preţios, distrugându-ne relaţiile cu cei din jur, creând invidie între tineri.

Fiecare dintre noi ar trebui să lectureze cel puţin o carte pe lună. Şi ceea ce eu am înţeles şi vreau să înţeleagă şi toţi ceilalţi este faptul că nu contează ce tip de carte citeşti! Fie că este un roman de aventură, fie că este o carte psihologică, fie că este o autobiografie, o carte despre îngrijirea grădinii, etc., toate acestea ne vor fi de folos. Importantă este descoperirea a ceea ce ne place, a lucrurilor ce ne atrag, iar cu timpul vom simţi şi nevoia de a descoperi şi alte stiluri, alte genuri de cărţi, alte lumi noi care ne vor scoate din normalul lumii cotidiene, din răutatea ei şi din stresul în care ne-a cufundat. Trebuie să înotăm şi să ieşim la suprafaţă, să ne redescoperim de fiecare dată, pentru că avem o singură viaţă în care tot ceea ce facem este să ne înţelegem propria persoană, pentru a face alegerile cele mai benefice pentru noi.

Nu abandonaţi lectura pentru că aşa o fac şi alţii! Puteţi crede că este la modă să ignoraţi cărţile şi să vă afundaţi în lumea tehnologiei dar vă înşelaţi. Nu îi lăsaţi pe cei din jur să vă influenţeze negativ. Citiţi, citiţi orice doriţi, oricând doriţi şi oriunde doriţi. Luaţi-vă o carte în bagaj atunci când mergeţi la mare sau la munte şi când aveţi timp citiţi. Cumpăraţi-vă o carte din alt oraş sau din altă ţară atunci când călătoriţi şi citiţi-o mai apoi. Veţi simţi cum toate aventurile din locurile vizitate vor veni cu voi acasă iar peste ani şi ani, când veţi frunzări cartea, toate poveştile reale care v-au bucurat se vor trezi din nou la viaţă. Citiţi afară în natură, citiţi seara la lumina misterioasă a lanternei care vă va face toată imaginaţia să se trezească la viaţă. Citiţi când simţiţi, din plăcere şi nu din obligaţie. Citiţi ce vreţi şi după câţiva ani veţi simţi cum vă roade curiozitatea să puneţi mâna şi pe cărţile clasice pe care de multe ori le-aţi ocolit în copilărie.

 

 

Citiţi pentru a vă descoperi aşa cum numai voi puteţi. Dacă noi nu ne cunoaştem propria persoană atunci nu ne putem aştepta ca ceilalţi din jur să o facă.

Te asteptam la conferintele Bookland!