Tu cand i-ai citit ultima poveste copilului tau?

Tu cand i-ai citit ultima poveste copilului tau?

Ne incepem viata auzind vocea parintilor fie printr-un cantec de leagan, fie prin simpla poveste de seara. Mai tarziu toate acestea incep sa faca parte din viata noastra, cititul devenind un element important  in formarea personalitatii si a abilitatilor. Parintii si bunicii daruiesc copiilor carti cu numere, cu animale, carti de colorat sau carti de povesti. Ulterior profesorii sunt cei care isi indeamna elevii spre a citi si a-si dezvolta creativitatea, imaginatia si concentrarea.

Din pacate, numarul celor interesati de cititul unei carti a scazut dramatic in ultimii ani. Statisticile arata ca In SUA, din 1984 numarul de copii de 13 ani care citeau saptamanal a scazut de la 70% la 53%, iar cei de 17 ani – de la 64% la 40%. In UK de asemenea, s-a observat o scadere a celor care citesc astfel ca, fata de procentul de 40% in 2005, s-a ajuns in 2011 la procentul de 30%. Cat despre Romania, studiile dovedesc ca 40% dintre cetateni abia mai cumpara o carte pe an. Cu toate acestea, se pare ca la capitolul carti de poveste cumparate pentru copiii, tara nostra sta mai bine, in comparatie cu sectorul cartilor pentru cei mari.

De ce nu mai citim? Intr-o lume tot mai ocupata, uitam de bucuriile simple ale vietii, de linistea pe care ne-o aduce citirea povestii preferate alaturi de copilul nostru. Am uitat ca in paginile unei carti, sta mai multa imagine decat in ecranele simultane din casa (tv, computer, tableta), ca cele mai bune exercitii pentru creier si personalitate sunt intr-o poveste. Am uitat de importanta cercetarii, dorind sa primim totul rapid, astfel ca rezumatele gasite pe internet ii determina pe scolari sa lase cartile deoparte si sa se aseze in fata computerului. Pe de alta parte si obligativitatea din scoli cu privire la citit, ii poate indeparta pe acestia, cautand placerea in filme si jocuri pe calculator.

Tu iti mai amintesti de acea poveste citita de parinti, bunici sau educatoare care te-a determinat sa iti imaginezi ca poti zbura? Mai tii minte cum fiecare poveste te transforma in printesa sau print intr-o clipa sau te purta pe meleagurile de la Humulesti cu nastrusniciile lui Nica? 

Pentru ca avantajele cititului sunt nenumarate, mai ales daca acesta incepe sa fie o pasiune inca din copilarie, “Asociatia Copii pentru viitor” a creat un eveniment saptamanal deosebit. In fiecare joi, de la ora 19, va asteapta in parcul IOR pentru “Seara de poveste”. Evenimentul are ca scop initierea copiilor in tainele cititului si ale povestilor, iar pana in prezent astfel de activitati cu micuti, s-au dovedit a fi un succes. Copiii sunt foarte receptivi la tot ceea ce este nou si implica imagini colorate din poveste si personaje de basm, intreband cu entiziasm atunci cand au nelamuriri si raspunzand cu dibacie tuturor intrebarilor.

Stii ca cele mai importante realizari in viata pornesc de la prima carte citita? Ca aceasta ajuta la cresterea increderii in noi inca din copilarie, ca putem devenim buni, organizati, perseverenti, imbunatatindu-ne tot timpul gandirea si concentrarea? Tu cum iti ajuti micutul sa deprinda toate aceste abilitati? Cand i-ai citit ultima poveste copilului tau?

Te asteptam la conferintele Bookland!