Tineri, distracţie, modă vicioasă. Cultura și lectura, utile în faţa prostirii lumeşti?

Tineri, distracţie, modă vicioasă. Cultura și lectura, utile în faţa prostirii lumeşti?

Tinerii alcătuiesc viitorul, vârstnicii  menţin prezentul. Desigur pentru o reuşită în evoluţia societăţii este nevoie de îmbinarea  cunoştinţelor, valorilor  voastre, ale tinerilor cu cele ale vârstnicilor. Trebuie să înţelegeţi că prin intermediul valorilor culturale, veţi putea contura  un caracter civic,  vă puteţi realiza visul unei cariere profesionale, cu tenacitate, consecvenţă, eforturi intelectuale, cu renunţarea la anumite vicii. Timpul trebuie să fie utilizat cu păstrarea echilibrului în tot ceea ce se întreprinde, cat mai eficient!

Nu vă risipiţi mintea, timpul, sufletul în activităţi perturbatoare, distructive! Nu uitaţi că prin educaţie, autoeducaţie, cunoaştere, autocunoaştere prin dezvoltare profesională şi personală, investiţi în voi! Educaţia este esenţială pentru fiecare dintre noi şi chiar indiferent de vârstă. Un popor fără cultură, fără educaţie este un popor inexistent. Cultura este generatorul intelectual-spiritual al fiecărui popor. Viitorul clădit pe baza educaţiei, culturii înseamnă succes, evoluţie, continuitate a existentei umane. Un om care este în permanentă educaţie este implicit şi în conexiune cu ea, cultura. Da, ştiu, că în mass-media se  din păcate se promovează nonvalori. Să ştiţi că nu mai este nevoie de  război cu arme fizice  folosite de armată,  acum se practică războaie psihologice, financiare,  unele foarte subliminale. Este grav când tineri ajung să aibă idoli exact nonvalorile. Arma împotriva prostirii fiecăruia dintre noi, este chiar ea cultura. Bun, probabil spuneţi. De ce să citesc când pot să stau pe nu ştiu ce reţele de socializare, să mă duc la  un club etc? Pentru că cititul dezvoltă gândirea, te ajută la formarea personalităţii, la formarea ta ca om cu etică, în societate.

În loc să fii  atras tot mai mult de carte, sa ajungi la apogeul curiozităţii, cobori ca într-un lift al dorinţei de a scăpa cât mai repede de citit. Totuşi sunt convinsă că admiraţi oamenii inteligenţi, care au contribuit la invenţii semnificative pentru omenire, oameni care  şi în prezent  realizează proiecte de succes, poate şi un jurnalist profesionist şi orice alt om mai mult sau mai puţin cunoscut din jurul vostru care are o vastă activitate profesională. Nu este aşa câ tânjiţi să fiţi apreciaţi precum este el? Nu vă descurajaţi. Și voi puteţi să realizaţi multe. Da, poate nu puteţi inventa ceva anume pentru omenire, dar poate talentul vostru, sau talentele voastre pot construi ceva benefic pentru cei de langa voi, la liceu şi acolo unde activaţi.

Nu trebuie să fiţi ca un Eminescu, trebuie să fiţi voi, originali prin toata creaţia voastră! DA, nu se mai naşte un alt Eminescu, dar nu înseamnă că trebuie să rămânem la Eminescu, să fim nostalgici. Din contră, să continuăm istoria literaturii româneşti!! Dumnezeu este creatorul suprem, dar şi omul prin harul sfânt poate fi un creator lumesc. Să creem frumosul şi să nu distrugem nimic din ce este minunat! Cultura uneşte sufletele dornice de frumos, de dezvoltare intelectuală-spirituală. Orice performanţă se atinge, aşa cum am mai spus prin muncă asiduuă, prin depăşirea obstacolelor. Cultura înseamnă  şi performanţă. Iată un alt aspect pentru care avem nevoie de lecturare, cultură. Lecturarea este un mijloc de autoeducaţie. Este util să ne autoeducăm în continuu. 

Ne educăm prin intermediul părinţilor, învâţâmântului, dar este necesară  şi autoeducaţia. Poate chiar mai necesară decât educaţia în sine. De ce? Pentru că dacâ eşti dornic de a te autoeduca, este clar că te vei lăsa educat,nu vorbim strict doar atunci  de când  am devenit adolescenţi şi începem să conştientizăm importanţa ei. Sunt copilaşi care sunt dornici să înveţe un instrument muzical, să îi cunoască tainele. Ei prin dorinţă, îţi dau oarecum ,,acordul” că vor să fie invăţaţi, educaţi în acest sens. Dacă am fi cu toţii adepţii culturii, cu siguranţă multe rele din societate nu s-ar întâmpla.

Citiţi cărţi, fi-ţi în permanentă documentați! Numai citind, informându-vă puteţi evolua atât în plan personal cât şi în plan profesional!

Te asteptam la conferintele Bookland!