Cartile, libertatea de a te crea

Cartile, libertatea de a te crea

In copilarie, adolescent suntem tentati sa ne formam visele, valorile in functie de anturajul in care ne aflam: prieteni, familie, iubiti, profesori pentru ca apoi sa aruncam vina asupra altor pentru insuccesele de mai tarziu. Cu siguranta, familia si mediul social joaca un rol foarte important in dezvoltarea individuala, insa rolul cel mai important il joci tu insuti. In acest sens, stau ca dovada mari personalitati care au fost private, la un moment dat, de acel mediu propice cresterii culturale, materiale, spirituale si si- au continuat formarea singuri, cu incredere in sine. Un exemplu e Stephen King, ale carui romane au fost ecranizate si al carui venit anual e estimat la 40 de milioane de dolari. Precizez detaliile financiare pentru ca s-a inradacinat cumva ideea ca, prin cultura, nu poti face bani, motiv pentru care multi tineri renunta din start la a citi. Stephen King dormea intr-o rulota si lucra intr-o spalatorie industriala si ca el sunt multi altii care, cu incredere in sine, vointa si munca au ajuns acolo unde si-au dorit.

Cartile sunt cele care iti dezvolta vocabularul, imaginatia, spontaneitatea, de care vei avea nevoie pentru a avea succes in viata. Ele sunt legatura ta cu oamenii de succes si singurele constante din viata ta, indiferent de situatia in care te afli atunci cand le citesti. Veti spune ca si filmele iti pot crea stari, iti pot imbunatati limbajul si iti poti da lectii de viata. Nimic neadevarat, cu diferenta ca lectura iti da posibilitatea de a crea propriile imagini, intrepretari sau personaje. Fara carti, e ca si cum ai fi inchis intr-o camera fara ferestre, cu posibilitatea de a vedea numai ceea ce ti se ofera. 

Pentru ca rolul parintilor si dascalilor e de necontestat, e foarte important primul pas in incercarea de a-I arata copilului importanta lecturii. Daca ii vei da unui copil Critica ratiunii pure- Immanuel Kant, cu siguranta nu va intelege multe si va evita, pe cat posibil, lectura. Daca prima cartea inmanata va fi o creatie literara dedicata lor, cum ar fi Emily the Strange- Rob Reger, Jessica Gruner, sansele ca acesta sa lase cartea din mana pana n-o termina de citit sunt foarte mici. Copilul va cere si volumul al doilea sau carti similare. Iar acesta e primul pas: placerea de a citi! Nu e un proces usor incercarea de a atrage un copil catre lectura, e nevoie de rabdare, perseverenta si, de cele mai multe ori, de propriul model.

In prezent, e clar o criza a lecturii, cauzata de multitudinea de mijloace electronice care ne umplu timpul si de retelele de socializare virtuala. Sa-I interzici copilului computerul, jocurile pe calculator sau contul pe o astfel de retea, ar insemna, intr-un fel, sa-l excluzi din societatea actuala, sa creezi o prapastie intre el si colegii, amicii sai. Punitivitatea nu-l va face decat sa fie inversunat asupra cartilor, recompensa dupa fiecare carte citita va da cu siguranta roade. 

Daca pasul de a ne rupe de computer e greu si pentru noi, atunci putem incerca varianta cartilor virtuale. Renuntarea la citit, din cauza timpului sau a comoditatii, ne va duce la o uniformizare negativa in gandire, la o sclavie pentru ceea ce se difuzeaza in mass-media, fara posibilitatea de a cerne informatiile pe care le primim. Lectura inseamna libertatea de a-ti crea singur gandurile, starile, de a-ti largi orizontul cultural, inteligenta, comunicarea cu alti oameni, vointa si de a-ti forma caracterul.

In ceea ce ma priveste, cartile m-au insotit mereu, in vreme ce oamenii, joburile, iubirile s-au schimbat in timp sau au disparut. Imi pot imagina cu greu cum ar fi sa nu citesc sau sa nu fi citit niciodata, ar fi ca si cand cineva mi-ar cere sa-mi imaginez ca eu nu sunt eu. Cartea e un dar extraordinar- posibilitatea de a-ti alege cine vrei sa fii si de a te imbunatati sau chiar de a te transforma.

Te asteptam la conferintele Bookland!