La scoala din satul Brestovat, construita in 1960, invata 34 de elevi, clasele I-VIII. Din momentul calificarii institutiei scolare in campania de renovare 2023, Asociatia BookLand, cu ajutorul Partenerilor, si-a asumat transformarea integrala a acesteia, astfel ca lucrarile au inceput acum doua saptamani.
Mai exact, la Scoala Gimanziala Brestovat, unde ultima renovare a avut loc in 2010, acoperisul existent, din tigla ceramica, va fi demontat pentru a fi inlocuit cu unul din tigla metalica, mai usoara si mai rezistenta, completand sistemul de rezistenta din capriori din lemn uscat profilat. Vor fi schimbate jgheaburile, burlanele, elementele de imbinare, adica intregul sistem pluvial. Curtea va fi pusa in valoare cu pavaje executate din bucati de marmura, dar si pavele si borduri de beton. Vor fi executate lucrari la zidurile scolii: curatat, tencuit si ulterior vopsit manual cu vopsea lavabila de exterior. De asemenea, pe elementele din lemn vor fi aplicate lacuri pe baza de apa, in doua straturi, iar pardoselile din hol si din salile de clasa vor fi placate corespunzator cu parchet laminat si placi ceramice. Asemenea si scarile de acces in scoala. In interiorul scolii vor fi efectuate reparatii de gletuire si zugravire pereti, astfel ca scoala sa arate ca noua. Bancutele vechi vor fi inlocuite cu unele noi iar sala de sport (din incinta Gradinitei) va fi dotata cu echipament sportiv.
Modernizarea Scolii Gimnaziale este posibila si datorita Primariei comunei Brestovat care sustine 15% din totalul investitiei prin acoperirea a 56% din costul manoperei, valoarea totala a costurilor cu renovarea acestei unitati scolare fiind estimata la 1 milion lei. Mai mult decat atat, si comunitatea locala contribuie, asigurand zilnic muncitorilor pranzul si cina. Iar spre finalul lucrarilor, si elevii se vor implica atat la vopsirea gardului, plantarea unor arbusti decorativi, cat si la curatenia generala, aceste activitati incurajandu-i sa acorde mai multa atentie beneficiilor si efectelor voluntariatului.
Prin programul Asociatiei de ”Renovare scoli in mediul rural”, sub motto-ul Impreuna CONSTRUIM oameni, 68 de scoli din satele si comunele Romaniei s-au transformat in spatii moderne in care, anual, 15.000 de copii merg cu placere sa invete. Iar anul acesta pe lista de renovare au fost adaugate inca 10 scoli situate in ultimele 8 judete ramase neacoperite, astfel ca, in fiecare judet al tarii, BookLand va avea intre 1 si 6 scoli/gradinite renovate. Asociatia a reusit aceasta performanta fara granturi europene, pur si simplu motivand autoritatile si comunitatea locala sa se implice, dar si mobilizand companiile private sa contribuie cu bani sau materiale constructii (prin redirectionarea celor 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizarii nr.32/1994 sau Ordinului nr.1679/2022, respectiv Formularul 177). Astfel se vede puterea si determinarea mediului de afaceri privat in a schimba lucrurile in domeniul educatiei.
Ca de fiecare data in ultimii 3 ani, de cand a inceput sa renoveze si doteze scoli rurale, Asociatia BookLand se bazeaza pe partenerii loiali care sustin neconditionat intregul demers educational: Leroy Merlin, MaxBet, Unicredit Consumer Financing, Decathlon, SAP, PPG Romania, Turbomecanica, Majorel, Elis Pavaje, Arkema, Somaco Grup Prefabricate, Titan Machinery Romania, Arco Media, Profi, Linde Gaz precum si alte 600 companii care au ales sa investeasca in asigurarea unor conditii optime pentru desfasurarea actului educational.
In Romania secolului 21, elevii din mediul rural sunt condamnati sa invete in spatii insalubre care, de cele mai multe ori, le pun sanatatea sau chiar viata in pericol atat lor, cat si profesorilor. Iar acolo unde autoritatile nu pot sau nu vor sa faca ceva in acest sens, norocul vine din partea Asociatiei BookLand care militeaza pentru dreptul la educatie al copiilor renovandu-le scolile. Si pentru ca BookLand isi doreste sa vina cu un pachet complet de servicii educationale (inclusiv metoda de predare si continut), incepand din aceasta toamna se va concentra si pe constructia primului Campus Preuniversitar Profesional Dual din mediul rural cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal. Va asigura inclusiv profesorii care vor preda dupa un curriculum comparabil cu cel occidental. O scoala 100% moderna (cu cantina, biblioteca, laboratoare, ateliere de lucru, sala spectacole, facilitati sportive, spatii relaxare, livada, dar si solar in care vor fi crescute propriile legume) pusa GRATUIT la dispozitia copiilor din satele si comunele Romaniei, asigurandu-le la final un loc de munca in cadrul companiilor cu care se vor derula programe de invatamant profesional dual.
Toti cei care le impartasesc viziunea se pot alatura demersului Asociatiei BookLand completand Formularul 230, donand 2 euro lunar printr-un SMS cu cuvantul CONSTRUIM la 8845 sau achizitionand Soricelul BookLand.
De 12 ani BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin Intalnirile BookLand Evolution care faciliteaza tinerilor dialogul cu varii personalitati, prin Taberele Coolturale BookLand care le ofera un mix echilibrat de activitati educationale & distractive in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor – initiativa care acorda copiilor defavorizati din mediul rural o sansa reala la o educatie de calitate! Adio igrasie si mucegai, bancute rupte, usi/ferestre/pardoseli deteriorate, acoperisuri si tavane prin care ploua, curti pline de noroi, sobe in salile de clasa si WC in spatele scolii! Cu 68 scoli renovate si inca 10 planificate anul acesta, Asociatia BookLand se pregateste de cel mai amplu proiect educational in mediul rural: primul Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual, inaugurabil in 2024, cu scopul de a forma specialistii de care Romania are atata nevoie in productie si servicii.
Comments
Loading…