Cel mai amplu proiect educational
BookLand in mediul rural:

primul Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual care va forma specialistii
de care Romania are atata nevoie in productie si servicii.

Preambul

Campus Preuniversitar in sistem Dual

Imaginati-va un Campus Preuniversitar in sistem Dual care va forma profesional, in mediul rural, specialistii de care Romania are atata nevoie in productie/servicii. Va asigura inclusiv profesorii care vor preda dupa o curricula comparabila cu cea occidentala.

O scoala 100% moderna (cu cantina, restaurant-cafenea, brutarie, spalatorie, frizerie, biblioteca, laboratoare, ateliere de lucru, amfiteatru in aer liber, sala spectacole, facilitati sportive, spatii relaxare, livada, dar si sera in care vor fi crescute propriile legume) pusa GRATUIT la dispozitia copiilor din satele si comunele Romaniei, asigurandu-le la final un loc de munca in cadrul companiilor cu care se vor derula programe de invatamant profesional dual. Pe elevii de elita ii vom incuraja si sustine financiar sa urmeze studii superioare, asigurandu-le burse de studiu.

PLAN DE SITUATIE comuna Musatesti, jud. Arges (8.5 ha)

De ce e nevoie de acest campus in mediul rural?

25% dintre elevii din mediul rural renunta la scoala dupa ce termina clasa a VIII-a. Unul din motivele principale este lipsa unei forme de invatamant superioare in proximitate. Astfel ca acesti copii incep sa lucreze zilieri inca de la varste fragede, se casatoresc in timpul adolescentei, isi intemeiaza familii, pleaca din tara la muncile de jos ale Europei… sau raman pe plaiurile natale si incep sa copieze obiceiurile distructive ale parintilor / comunitatii (alcoolism, abuz verbal si fizic, lipsa unei activitati constante generatoare de venituri), traind in saracie.

Tabloul educatiei romanesti, pe scurt

In cadrul Programului-Pilot de Testare Standardizata, desfasurat la sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie 2022 – in care au fost testati aproape 165.000 de elevi din 526 de scoli din toata tara, de la toate clasele, primare, gimnaziale si liceale – a rezultat ca 70% dintre elevii Romaniei sunt intr-o zona de risc sau intr-o zona de intelegere limitata a materiilor. Adica, pe scurt: azi, 7 din 10 copii sunt analfabeti functional. In mediul rural chiar 8 din 10.

In 2022 mai mult de 1 din 4 elevi de clasa a XII-a nu s-a inscris la bacalaureat, mai exact 26.7%.

 

Reducerea inegalitatii de sanse prin educatie

Statutul socio-economic al elevilor, determinat inclusiv tipul de job si nivelul de scolaritate al parintilor, le influenteaza parcursul educational si conduce la inegalitate sociala. Inegalitatea educationala e in opozitie cu principiile echitatii si incluziunii pe care insasi Legea educatiei si-a asumat sa le promoveze in sistemul de invatamant. Poate educatia sa reduca aceasta inegalitate? Raspunsul nostru este: Da!

Astazi 25% dintre elevii din mediul rural termina 8 clase si renunta la orice forma de educatie. Insa, aceasta stare de fapt are consecinte ulterioare: exista sanse mari sa ramana in saracie, mai ales daca provin din familii sarace. Fiindca, needucati, isi gasesc greu un job stabil, alegand sa fie zilieri sau sa plece din tara.

Concept / reason why

Liceele vocationale si tehnologice nu sunt vazute cu ochi buni in principal de parintii care considera ca aici „pica” doar elevii cu note mici la invatatura. Daca pe elevii din mediul urban, urmarea unei scoli profesionale nu-i atrage, pe cei din rural ii avantajeaza foarte mult, absolventii acestora nefiind considerati ca avand un statut inferior in societate, cum se intampla la oras. In mediul rural tinerii trebuie sa contribuie financiar in familie inca de la varste fragede, asadar bursa acordata de Liceul Profesional Dual si locul de munca garantat dupa 3 ani de studiu si practica poate suna foarte atractiv pentru ei. Faptul ca nu vor mai avea motive sa isi caute de lucru in afara tarii va insemna si o consolidare a relatiilor intrafamiliare si o crestere a bunastarii psihologice, parintii si copiii nemaifiind nevoiti sa traiasca despartiti.

In plus, este de apreciat ca initiativele legislative curente incurajeaza schimbarea perceptiilor asupra meseriilor de dulgher, zugrav, electrician, sudor, buldo-excavatorist etc, ca sa nu mai vorbim despre veniturile consistente pe care acesti meseriasi deja le obtin in prezent.

In campusurile BookLand parintii elevilor vor fi parte componenta: fie angajati TESA, fie participanti la evenimentele organizate de noi. Schimbarea de mentalitate este necesara pentru a deschide orizonturile si a crea oportunitati pentru copii

Cine are nevoie de absolventii sistemului de invatamant dual profesional?

Orice companie producatoare de bunuri sau prestatoare de servicii! Gasirea unei forte de munca bine instruita reprezinta o provocare, si nu de ieri de azi. Sistemul de invatamant dual poate in mod cert rezolva aceasta problema.

Despre sistemul de invatamant profesional dual

Sistemul de invatamant este denumit «dual» deoarece combina ucenicia intr-o companie cu invatamantul profesional intr-o scoala profesionala / un liceu tehnologic. Aceasta forma de organizare a invatamantului profesional & tehnic are la baza un contract de parteneriat intre operatorul economic, unitatea de invatamant si unitatea administrativ-teritoriala, precum si contracte individuale de pregatire practica intre operatorul economic, elev - parinte/tutore si unitatea de invatamant.

 

Institutia educationala asigura formarea teoretica tehnica (1-2 zile de studiu pe saptamana), iar angajatorul ofera resursele umane si financiare (inclusiv bursa) pentru a organiza formarea practica la locul de munca (3-4 zile pe saptamana). Daca in primul an pregatirea practica realizata in atelierele scolii si la operatorul economic reprezinta aproximativ 20% din timpul total alocat programului, in al doilea an aproximativ 60% din timp este alocat pregatirii practice, ca in anul al treilea, aproximativ 72% din timp sa fie alocat pregatirii practice. In total 2,000 ore de practica! Iar cine doreste sa isi continue studiile, facand cel de-al 4-lea an de liceu, da Bacalaureatul care-i va certifica competentele de baza in egala masura.

Unde vom construi Campusurile BookLand

Primul campus preuniversitar rural BookLand va fi construit in jud Arges – comuna Musatesti pe 85.000mp (al doilea in Dambovita).

Din 2025 incolo intentionam ca an de an sa inauguram un astfel de campus in fiecare judet al tarii.

Nota: am reusit sa renovam 80 scoli (interval 2020-2023), vom reusi sa si construim Campusuri 🙂

Cand?

Constructia campusului incepe in toamna acestui an, 2023, urmand a fi inaugurat in Sept 2024 ca Centru Educational & de Formare Profesionala, primul an scolar urmand a fi 2025-2026

Structura educationala

Ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal (profil profesional pentru clasele IX – XI)

Spatiu

Pe o suprafata de ~85,000mp vom construi mai multe corpuri de cladire, vom avea o parcare spatioasa, teren sport, sera legume, gradina zarzavat, livada pomi fructiferi, zona recreere spatiu verde (flori/arbusti si alei), amfiteatru, teren&sala sport etc:

Crt.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

TEREN DE SPORT

AMFITEATRU

REZIDENTIAL 10 apartamente

REZIDENTIAL 10 apartamente

REZIDENTIAL

LICEU

ATELIERE

SERA

GIMNAZIU

PRIMARA

BUCATARIE; SALA DE MESE ELEVI + EXTERN; CEAINARIE

MAGAZIN; BRUTARIE; SPALATORIE; CABINET MEDICAL

BIBLIOTECA; SALA MULTIFUNCTIONALA

MP

4606

2512

1343

1343

230

878

878

400

1551

1551

1390

1554

1390

Investitie

Terenul este proprietatea Asociatiei BookLand (ctr Vanzare-Cumparare). Constructiile, dotarile electrice-sanitare-termice, mobilierul, echipamentele IT, puietii-semintele-zarzavaturile etc ne vor costa min 5 milioane euro (o astfel de investitie guvernul ar prezenta-o lejer la 50 milioane euro, insa noi am invatat in ultimii 3.5 ani prin renovarea celor 78 scoli sa fim eficienti si sa ne descurcam si cu resurse minimale).

Split buget:

  • MATERIALE CONSTRUCTII/VARII ECHIPAMENTE-DOTARI: 3 mil euro
  • BANI: 2 mil euro

Iata mai jos o detaliere a celor 2 mil euro:

  • Manopera (constructii / instalatii electrice-termice-sanitare / amenajari spatii verzi / montaj pavele / acoperis / teren sport): 1,000,000 euro
  • Logistica transport (materiale constructii / echipamente): 50,000 euro
  • Arhitect, avize-autorizatii, taxe: 100,000 euro
  • Achizitie materiale constructii/sanitare/termice (nesponsorizate): 500,000 euro
  • Dotari cantina / laboratoare / spalatorie / brutarie cu echipamente specifice (+ sistem monitorizare): 220,000 euro
  • Cazare+masa echipe muncitori: 50,000 euro
  • Costuri operationale Asociatia BookLand: 80,000 euro

Sustenabilitate financiara / Monetizare post inaugurare

Vom obtine finantari din mai multe surse:

EARNED

• Redirectionare 20% din impozitul pe profit platit de companii (avem déjà peste 600 companii care ne-au sustinut in ultimii 3 ani)
• Formularul 230 / 177
• Donatii prin sms/virament
• Mosteniri primite de la varii persoane
• Granturi / Programe guvernamentale

SELF-GENERATED

• Taxa anuala per elev pregatit pentru angajare platita de companiile cu care vom semna protocoale de colaborare
• Intreprinderile sociale BookLand:
o Restaurant – ceainarie/cafenea
o Brutarie
o Spalatorie
o Frizerie
o Sala spectacole / Cinematograf
• Livada / Gradina de zarzavaturi / Sera legume
• Targuri la care vom participa cu vanzari de obiecte mestesugarite de elevi
• Balul caritabil anual de Craciun

Invatamantul dual ar putea reprezenta un traseu educational pentru cel putin 50% dintre elevi vs. 17% in prezent

Inainte de Revolutie, scolile profesionale formau anual cca 200.000 elevi. Acestea erau infiintate pe langa intreprinderi in care tinerii isi faceau practica si unde, la terminarea studiilor, se angajau. Dupa 1989, inchiderea acestor intreprinderi a dus automat si la disparitia acestor scoli, de aici si perpetua criza a fortei de munca si exodul romanilor in afara granitelor pentru a-si face un rost. Mai mult decat atat, elevii care nu s-au regasit in formele de invatamant post-gimnaziale au ales sa renunte de tot la educatie, astfel ca, azi, 1 din 4 copii care intra in clasa a 1-a nu termina liceul.

Oferta la Profesional e de doua ori mai mare decat cererea

Din cei peste 110.000 elevi admisi in invatamantul liceal (anul scolar 2022-2023) peste 44.000 au  fost repartizati la licee tehnologice, insa putin peste 18.000 elevi au optat pentru rute de scolarizare in invatamantul profesional, astfel ramanand libere 23.000 de locuri (din cele 41.000 prevazute). Exista scoli profesionale si licee tehnologice in doar 28 judete, respectiv 58 scoli in care exista 400 clase duale, acestea avand 19 certificari. Anul trecut peste jumatate dintre absolventii certificati au ramas angajati in companiile cu care au semnat contractul de munca la inceput.

De mentionat ca in anul scolar 2020-2021, numarul absolventilor de invatamant profesional a fost de 25.000, adica 17% din cei peste 144.000 absolventi liceu, potrivit INS.

Despre invatamantul dual in Europa

La un eveniment desfasurat in Oct’22 pe aceasta tema la Brasov, invitatii din mai multe tari au prezentat situatia acestei forme de invatamant intitulata Vocational Education & Training (VET):

Sistemul dual de formare profesionala

  • In Germania, tara care investeste masiv in sistemul dual de formare profesionala, sunt peste 330 specializari, rata de angajare a absolventilor e de 90% si 500.000 persoane obtin anual certificatul de competente profesionale, 400.000 de companii fiind implicate in proces.
  • In Elvetia, liceenii nu sunt repartizati pe o specializare, ca la noi, ci si-o aleg ei, fiind incurajati sa isi caute si semneze contractul de munca cu firma la care si doresc sa ramana angajati. 4 din 5 locuri de ucenicie sunt oferite de IMM-uri, cele mai cautate meserii fiind: angajat comercial, lucrator socio-medical/asistential, informatician, electrician, angajat in logistica, bucatar, muncitor necalificat in industria confectiilor.
  • In Austria exista si programe de 13 luni pentru orice varsta, nu doar pentru absolventii de gimnaziu.
  • In Bulgaria sunt 159 scoli cu clase duale si 654 companii implicate (in comparatie cu Romania, unde doar 200 firme au semnat astfel de parteneriate pana acum).
Back to Top

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Pentru a utiliza autentificarea socială, trebuie să fiți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest web site. GDPR Privacy policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.