Draga Asociatia BookLand,
Stim ca nu ai timp de pierdut. Asa ca o sa trecem direct la subiect. Mai ales ca, daca luni dimineata nu ai un raspuns pentru noi, trebuie sa mai asteptam ~1 an sa iti mai scriem pe aceasta tema.
A fost atat de greu in acesti ultimi 10 ani pentru cultura, incat ne miram ca am ajuns sa atingem aceasta ‚varsta’. Fiindca cel mai greu schimbi mentalitati. Oamenilor li se va face mereu mila de cel care sta cu mana intinsa si imbracat in zdrente. Sigur iti amintesti replica din renumitul film romanesc „Filantropica”: „Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana!” Iar daca personajul mai este si un copil frumos cu obrajorii manjiti de noroi care iti spune ca nu a mancat nimic in acea zi, ce sa mai, n-ai nicio sansa sa-i rezisti! Si uite asa, noi romanii, reactionam instinctiv si fara a ne putea impotrivi propriei slabiciuni la aceste strategii (deseori) ingenios regizate.
Acum sa ne imaginam personajul Cultura/Educatie: usor peticit la coate, insa cu o stralucire aparte in ochi, va avea mereu inclinatia de a pune accent pe decenta, de a-ti vorbi frumos citand din marii filosofi si de a face reverente sau chiar o pirueta, doar-doar te impresioneaza. Prea finut sa stea cu mana intinsa, iti va vorbi cu pasiune despre proiectele lui, iti va descrie universul infinit al posibilitatilor si, la final, iti va zambi modest… dar visator. Pentru ca covrigii din meniul lui zilnic nu-l impiedica sa spere la un viitor mai bun.
Acum, spune-ne tu, care dintre cele doua personaje te-a convins sa-i dai doi banuti? Cersetorul infometat sau visatorul sarac? Dar stai, cate astfel de personaje ai intalnit? Prea putini din a doua categorie si prea multi din prima, nu-i asa? Pentru ca celor educati le e rusine sa ceara bani si sa-ti exploateze frontal emotiile primare. Asa ca nu-i de mirare ca, alaturi de lipsa obisnuintei noastre de a investi in VIITOR (fiindu-ne prea teama de prezent), cultura moare de foame in Romania. Da, e adevarat ca 3% dintre copii au probleme medicale grave si 21% traiesc in conditii materiale precare. Insa 42% dintre tinerii acestei tari sunt analfabeti functional (adica pot citi, dar nu inteleg ce citesc). Dar si mai grav: 42% dintre romani nu citesc nici macar o singura carte pe an!
Gata cu intro-ul prea lung, am vrut doar sa-ti prezentam realitatea si sa-ti reamintim ce-a spus Spiru Haret, reformatorul invatamantului romanesc: “Cum arata astazi scoala, va arata maine tara.” Motiv pentru care noi, Asociatia BookLand, organizam de peste 6 ani Conferintele BookLand Evolution, care le ofera tinerilor din 25 orase o oportunitate excelenta (si gratuita) de dezvoltare prin discutii libere cu profesionisti consacrati (la toamna o luam din nou la drum, sperand sa intalnim peste 20,000 liceeni si studenti, ca in ceilalti ani). Pana atunci organizam vara asta Taberele Coolturale BookLand in care avem peste 50 copii (eminenti, fara posibilitati financiare) invitati gratuit; mixul de activitati ii inspira si ajuta sa isi descopere vocatia si sa aiba incredere in ei, facilitandu-le zilnic discutii cu invitati de seama. Insa, poate cea mai concreta initiativa a noastra este Renovarea & dotarea scolilor din mediul rural. Poate nu stiai, insa in Romania sunt 6,200 scoli iar 1,500 dintre acestea inca mai au toaleta in curte. Intr-un timp relativ scurt am finalizat 4 scoli, peste o luna inauguram inca 2 iar pana la final de an inca 6. Ne bucuram sa-ti spunem ca ni s-au alaturat deja peste 30 producatori care ne ajuta cu materiale / echipamente!
Asadar, ce parere ai? TU vrei sa schimbi ceva? Pentru ca poti! E atat de simplu sa faci o fapta buna, iar prin aceasta sa aduci schimbarea!
Nu te costa nimic si iti ia cateva minunte doar. Te rugam completeaza formularul 230 si redirectioneaza 3,5% din impozitul tau pe salariu/pensie, retinut deja la stat, pentru misiunea BookLand. Formularul completat si semnat ni-l poti trimite (foto) pe whatsapp la nr 0741288830 sau pe email la office@book-land.ro pana luni dimineata, 29 Iunie, iar noi ne vom ocupa de restul detaliilor.
Pentru noi orice suma conteaza! Ajuta-ne sa ramanem altruisti si sa inspiram tinerii din Romania! Prin ei dai o sansa acestei tari la un viitor mai bun.
Echipa BookLand
PS Totodata, da-ne voie sa iti prezentam solutiile colaborative pentru predare interactiva de la MGT (partenerul nostru extraordinar care ne ajuta sa dotam toate scolile), acestea fiind certificate Zoom, Google si Microsoft Teams si putand fi integrate si in sistemele de invatamant la distanta / tele-scoala. Cine stie, poate le vei propune institutiei la care invata copiii/nepotii tai! De exemplu, tabla interactiva insotita de continut atractiv creaza un cadru deschis, confortabil si productiv, in care elevul colaboreaza cu pedagogul in procesul de predare. Aplicatiile interactive pot fi controlate cu degetul sau orice alt obiect direct pe suprafata tablei sau a monitorului multi-touch. Astfel, influentati de mediul digital, elevii de toate varstele vor fi atrasi de aceste mijloace moderne de comunicare, procesul de predare actual transformandu-se intr-unul interactiv, cu elevi implicati si comunicativi.
Comments
Loading…