Suntem sinceri cu tine: din economii nu te imbogatesti. Dar economiile pot fi folosite pentru a investi in scopurile pe care ti le creezi. Ulterior… investitiile pot deveni si ele profitabile. Dar hai sa incepem cu pasi mici – exista beneficii si pe termen scurt in ceea ce priveste economisirea banilor. Cum ar fi… obtinerea disciplinei, in urma exercitiului de a nu cheltui banii pe lucruri ce nu sunt necesare. Economisind bani, pe termen scurt inveti sa te bucuri si de lucrurile mici, mai putin costisitoare… si sa apreciezi valoarea banilor pe care ii ai. Tot asa iti formezi si ochiul critic – stabilesti ce merita si ce nu merita investitie. Iar daca vrem sa urmam teoria lui Bill Gates, ca sa poti investi pe termen lung ca un optimist, intai trebuie sa economisesti bani ca un pesimist. Vorba vine – pesimist… adica… precaut. Uite cum poti proceda pentru a economisi bani mai usor:
1. 𝐈𝐝𝐞𝐧𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚-𝐭𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢𝐥𝐞. Ca sa poti sa pui bani de o parte, este extrem de important sa ai un surplus de bani. Si ca sa ai acest surplus, trebuie intai sa iti dai seama ce cheltuieli indispensabile ai. In mod firesc, exista lucruri care se inscriu din start pe aceasta lista: mancarea, intretinerea, abonamentul la telefon si altele asemenea. In urma cheltuielilor indispensabile, se pot trece pe lista si dorintele. Aici intervine necesitatea de a renunta la unele dorinte in favoarea altora, astfel incat sa mai existe si bani care sa poata fi economisiti.
2. 𝐒𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐞𝐬𝐭𝐞-𝐭𝐢 𝐮𝐧 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭. Sigur ai intampinat si tu situatii in care ai cheltuit fara sa numeri cat, iar la finalul lunii ai realizat ca ai cumparat mai mult fast food, mai multe haine sau orice altceva… decat ti-ai fi permis, conform venitului tau. Solutia e stabilirea clara a unor bugete, de la bun inceput. Buget pentru mancare. Buget pentru haine. Buget pentru orice.
3. “𝐁𝐚𝐧𝐢𝐢 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐮 𝐢𝐢 𝐚𝐢” Atunci cand economisesti, exista tentatia de a te “imprumuta” din propriile economii pentru a cumpara cine-stie-ce lucru la promotie, cu gandul ca vei pune inapoi ce ai luat. Gandeste-te ca banii respectivi sunt bani pe care nu ii ai. Si daca nu ii ai, nu ii poti imprumuta. O astfel de abordare te poate ajuta enorm atunci cand vrei sa economisesti. Daca tehnicile clasice de economisire a banilor nu te-au ajutat, atunci poate ca metoda japoneza 𝐤𝐚𝐤𝐞𝐢𝐛𝐨 o va face. Metoda a fost inventata in 1904 de Hani Motoko, prima femeie jurnalist a Japoniei. In primul rand pentru a aplica metoda, trebuie sa ai grija la mentalitatea ta, pentru ca daca stai sa te gandesti la ce nu ai voie si ce nu poti sa-ti cumperi atunci totul devine o obligatie si vei renunta la economisire. In al doilea rand, trebuie sa notezi cheltuielile tale intr-un jurnal dedicat. Iti vei clasifica cheltuielile in patru categorii principale: nevoi, dorinte, cultura si cheltuieli neasteptate. La finalul fiecarei luni, arunci o privire in jurnal, analizezi cum ai cheltuit banii si intelegi mai bine cum merg treburile in viata ta financiara. Acorda-ti timp pentru a evalua unde ai putea face modificari, punandu-ti urmatoarele intrebari:
• 𝐂𝐚𝐭𝐢 𝐛𝐚𝐧𝐢 𝐚𝐦 𝐥𝐚 𝐝𝐢𝐬𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭𝐢𝐞?
• 𝐂𝐚𝐭 𝐚𝐬 𝐝𝐨𝐫𝐢 𝐬𝐚 𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐬𝐞𝐬𝐜?
• 𝐂𝐚𝐭 𝐜𝐡𝐞𝐥𝐭𝐮𝐢?
• 𝐂𝐮𝐦 𝐩𝐨𝐭 𝐬𝐚 𝐢𝐦𝐛𝐮𝐧𝐚𝐭𝐚𝐭𝐞𝐬𝐜?
Astfel, de la o luna la alta vei vedea ca ajungi sa economisesti mai mult si sa cheltui mai putini bani pe lucruri inutile. Ah – si inca ceva, fiindca stim ce iti poate trece prin cap: ca nu ai acum suficienti bani incat sa economisesti. Fii atent! Treaba cu economisirea e o chestie de principiu. Daca te inveti sa economisesti din banii de buzunar pe care ii primesti de la parinti, mai tarziu vei economisi si din mia de lei din primele salarii… si din mult mai multul pe care il vei castiga si mai tarziu. Proverb: 𝐵𝑎𝑛𝑢𝑙 𝑛𝑢 𝑎𝑟𝑒 𝑐𝑜𝑎𝑑𝑎. 𝐷𝑎𝑐𝑎 𝑖𝑙 𝑎𝑟𝑢𝑛𝑐𝑖, 𝑛𝑢 𝑎𝑖 𝑑𝑒 𝑐𝑒 𝑠𝑎-𝑙 𝑚𝑎𝑖 𝑎𝑝𝑢𝑐𝑖. Voice-over: Zoltan Butuc Copywriter: Monica Faur Art Director: Adrian Baldovin
Comments
Loading…