in ,

AngryAngry CuteCute WTFWTF LOLLOL OMGOMG CryCry LoveLove

Cum sa inveti eficient – Tips and Tricks

Memoria noastra e ca o cutie cu sertarase in care stocam informatii. N-ai patit si tu sa ai impresia ca oricat incerci sa indesi inauntru lucruri noi, nu mai este loc? Unii ar spune ca „Ai un creier cat o nuca!”. Dar stai linistit – sigur nu e cazul tau! Altii isi cumpara lecitina, in speranta ca vor reusi sa tina minte mai bine.
Uite ce spune DEX-ul despre invatare. Sensul al treilea ti se potriveste tie: a invata = a dobandi cunostinte prin studiu, a ajunge prin munca sistematica sa cunosti o meserie, o arta, o limba, etc. Pe scurt, asta iti cere toata lumea sa faci – de la profesorul de matematica, pana la profesorul de desen – toti vor sa inveti. Insa primul sens din DEX pentru a invata… este chiar pentru ei, pentru profesori: a invata = a transmite cuiva (sistematic) cunostinte si deprinderi dintr-un domeniu oarecare; a initia pe cineva intr-o meserie, stiinta, arta. Dar ce ne facem atunci cand profesorul nu isi face bine treaba? Sau chiar daca o face… cum ne facem noi treaba de a studia? Ei bine… afla ca DEX-ul mai are un sens cand e vorba de invatare: a invata = a povatui pe cineva sa faca ceva, aratandu-i cum sa procedeze.
Trebuie sa iti dai seama ce tehnici de invatare functioneaza cel mai bine pentru memoria ta.
Uite un prim pont: 𝐟𝐚-𝐭𝐢 𝐨 𝐥𝐢𝐬𝐭𝐚 cu tot ceea ce ai de invatat. Poate sa aiba ca titlu clasicul TO DO sau orice altceva vrei tu. Odata ce te-ai organizat putin, nu vei mai fi atat de coplesit de sarcina de a invata. In plus, pe parcurs ce inveti fiecare lectie sau capitol si bifezi lista, vei fi mai motivat sa ajungi la capatul listei. Si acum, esti pregatit sa afli cele mai utile si eficiente modalitati de invatare! Dar te avertizez – nu toate vor functiona la fel de bine pentru tine. Trebuie sa o gasesti pe cea mai buna pentru memoria ta.
1. 𝐒𝐭𝐢𝐦𝐮𝐥𝐢𝐢 𝐯𝐢𝐳𝐮𝐚𝐥𝐢
Studiile arata ca procesul de memorare e mult mai usor atunci cand vizualizezi imagini pe care le asociezi termenilor invatati. I
2. 𝐂𝐨𝐝𝐮𝐥 𝐜𝐮𝐥𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫
Aceasta este o tehnica destul de simpla, bazata, bineinteles, pe… ce crezi? Bingo! Pe culori! Atunci cand ai o cantitate mare de informatie pe care trebuie sa o memorezi, foloseste marcatoare, ca sa subliniezi cele mai importante idei din materialul tau. Unele persoane retin mai bine cand scrisul e colorat in rosu, de exemplu, altii retin mai bine atunci cand scrisul e albastru. Incearca mai multe variante si vezi care functioneaza cel mai bine pentru tine!
3. 𝐂𝐢𝐭𝐞𝐬𝐭𝐞 & 𝐍𝐨𝐭𝐞𝐚𝐳𝐚!
Atunci cand citesti informatia pentru a o memora, te ajuta foarte mult sa auzi ceea ce citesti. Pentru acest simplu fapt, se recomanda sa nu citesti in gand, ci cu voce tare. Pe parcurs ce citesti, fa pauze din cand in cand si incearca sa reproduci pe hartie ce tocmai ai invatat citind.
4. 𝐓𝐞𝐡𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐢
Aceasta te ajuta sa tii minte termenii noi pe care trebuie sa ii inveti. Cum functioneaza? Aduni toti termenii pe o foaie si faci o propozitie (sau mai multe), folosindu-i. Secretul e ca propozitia sa fie cat mai ciudata, pentru a ti-o aduce aminte cu amuzament sau pentru simplul fapt ca e ciudata.
5. 𝐈𝐧𝐫𝐞𝐠𝐢𝐬𝐭𝐫𝐞𝐚𝐳𝐚-𝐭𝐞!
O tehnica de invatare mult mai putin cunoscuta dar foarte utila, este cea a inregistrarii. Inregistreaza-te cu telefonul mobil citind lectia de retinut, apoi asculta cat mai des acea inregistrare.
6. 𝐑𝐞𝐜𝐚𝐩𝐢𝐭𝐮𝐥𝐞𝐚𝐳𝐚 & 𝐭𝐞𝐬𝐭𝐞𝐚𝐳𝐚-𝐭𝐞
Daca nu recapitulezi si nu testezi ceea ce ai invatat, vei retine doar 60% dupa 3 zile. Cu toate acestea, daca te testezi o singura data, vei pastra acele informatii mult mai mult timp, dar totusi vei pastra doar 60% dupa 7 zile. Cu fiecare recapitulare, cresti retentia memoriei, ceea ce inseamna ca poti retine informatia la cel mai inalt nivel, chiar daca planifici intervale din ce in ce mai mari intre recapitulari.

”𝑀𝑒𝑚𝑜𝑟𝑖𝑎 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑏𝑖𝑏𝑙𝑖𝑜𝑡𝑒𝑐𝑎 𝑚𝑖𝑛𝑡𝑖𝑖.” – Francis Fauvel-Gouraud

What do you think?

17 Points
Upvote Downvote

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Prescolarii si scolarii din Aricestii Zeletin vor petrece cele mai placute clipe ale copilariei intr-o institutie scolara modernizata de un ONG

Elevii din Negulesti au inceput anul scolar intr-o cladire renovata de un ONG cultural