in ,

Cum sa iti pastrezi sanatatea mintala

Mintal sau mental? Uite ce spune DEX-ul nostru drag, care ne rezolva micile… sau marile dileme de fiecare data. Mintal = care apartine mintii, privitor la minte; ex: alienatie mintala. Ce inseamna asta, deci? Ca folosim “mintal” atunci cand ne referim la minte. In schimb, Mental = 1. care se refera la mentalitate, privitor la mentalitate / 2. Al barbiei. Acum intelegi de ce e sanatate mintala, nu sanatate mentala, atunci cand ne referim la problemele pe care un om le are sau nu cu mintea? Si daca esti intrebat de sanatatea mentala, poti raspunde linistit despre ce iti face barbia. Stiu, ar fi ciudat, dar intrebarile gresite si ciudate merita… ei bine… raspunsuri corecte si ciudate. La fel e si cazul lui Mentalitate sanatoasa, nu mintalitate sanatoasa. Adica perspectiva asupra lumii, credintele, principiile sanatoase, toate acestea tin de mentalitate. Mintalitatea… nu exista. Dar exista vreo relatie intre mentalitate si sanatatea mintala? Studiile demonstreaza ca mentalitatea influenteaza in bine, respectiv in rau, sanatatea mintala. Simpla schimbare a modului de a gandi si a perspectivei asupra vietii iti poate imbunatati substantial sanatatea mintala.
E imposibil sa te lasam fara solutii. Vrem sa te ajutam sa ai grija de sanatatea ta mintala si sa reusesti sa eviti capcanele din jurul tau. Uite despre ce e vorba:
1. 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞𝐠𝐞 𝐜𝐚 𝐝𝐚𝐜𝐚 𝐭𝐞 𝐬𝐭𝐫𝐞𝐬𝐞𝐳𝐢 𝐧𝐮 𝐩𝐨𝐭𝐢 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐚 𝐥𝐮𝐦𝐞𝐚
Cu toate ca te stresezi foarte tare, prin stresul tau nu reusesti sa schimbi nimic. Criza economica e tot aici. Realist vorbind, stresul nu face decat sa amplifice sentimentul de neliniste pe care ti-l provoaca aceasta criza economica. Ea nu dispare, ci din contra, e tot mai prezenta in mintea ta, daca o lasi sa patrunda acolo prin stres si ingrijorare. Asa ca primul pas e sa intelegi faptul ca daca te stresezi, nu doar ca nu schimbi nimic in bine, dar iti creezi mai multe probleme.
2. 𝐂𝐚𝐮𝐭𝐚 𝐦𝐨𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐬𝐚 𝐟𝐢𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐮𝐦𝐢𝐭!
Atunci cand incepi sa realizezi toate motivele pe care le ai ca sa fii recunoscator, starea ta de spirit se imbunatateste si incepi sa ai mai multa motivatie pentru tot ceea ce faci, mai multa pofta de viata, de a obtine noi realizari si motive ca sa fii multumit.
3. 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐫𝐞𝐚𝐳𝐚 𝐥𝐞𝐠𝐚𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐮 𝐨𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐣𝐮𝐫𝐮𝐥 𝐭𝐚𝐮!
De unul singur, toate lucrurile par mai mult lipsite de sens. Intotdeauna bucuriile sunt mai mari atunci cand le imparti, iar timpul e mai placut atunci cand ai companie. In plus, socializarea si a-ti petrece timpul cu alte persoane este o buna modalitate de a te tine departe de gandurile inutile si de ingrijorare.
4. 𝐍𝐮 𝐭𝐢𝐧𝐞 𝐢𝐧 𝐭𝐢𝐧𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐦𝐞𝐥𝐞!
Atunci cand ceva te deranjeaza, atunci cand ai o problema si preferi sa o bagi sub pres decat sa o impartasesti, ajungi sa strangi sentimente si stari negative. Toate acestea formeaza o greutate pe umerii tai si vei ajunge sa simti ca viata e apasatoare. Vorbeste despre problemele tale cu o persoana de incredere. Te va face sa te simti inteles si va injumatati greutatea problemelor.
5. 𝐃𝐚𝐫𝐮𝐢𝐞𝐬𝐭𝐞!
Pe timp de criza sa imparti cu altii?! Exact! Asta iti ajuta sanatatea mintala, deoarece atunci cand daruiesti resimti bucuria pe care o simte celalalt, primind ceva. In felul acesta, atentia ta nu mai e indreptata spre propriile griji, protejandu-te astfel de ganduri de ingrijorare inutile. In plus, te hranesti psihic… cu bucurie!
6. 𝐃𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚 𝐟𝐫𝐮𝐦𝐮𝐬𝐞𝐭𝐞𝐚 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐢𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥𝐞!
Fa-ti un obicei din a te deconecta de la rutina si de la alergatura dupa resursele materiale. Si sufletul tau are nevoie de refugiu si de resurse. Asculta muzica. Roaga-te. Fa sport. Stai in natura si admira tot ce vezi frumos in jurul tau. Toate acestea iti mentin sanatatea mintala.
Iar daca inceputul ti se pare greu, Mark Twain te asigura ca toate inceputurile bune arata cam asa: Singurul mod de a-ti pastra sanatatea este sa mananci ceea ce nu vrei, sa bei ceea ce nu-ti place si sa faci ceea ce n-ai face. Dupa ce incepi… incepe sa-ti si placa!

”𝑉𝑖𝑎𝑡𝑎 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑛𝑢𝑚𝑎𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎 𝑓𝑖 𝑖𝑛 𝑣𝑖𝑎𝑡𝑎, 𝑐𝑖 𝑠𝑎-𝑡𝑖 𝑓𝑖𝑒 𝑠𝑖 𝑏𝑖𝑛𝑒 𝑖𝑛 𝑣𝑖𝑎𝑡𝑎” – Marcus Valerius Martial

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Elevii din Mologesti invata intr-o cladire renovata si echipata de Asociatia BookLand

Scoala Fagetelu (OT)