in ,

O societate sănătoasă se construiește prin educație

Joi, 16 Mai, Conferințele BookLand Evolution (ediția a 6a) revin la Baia Mare între orele 10:00-14:00, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” (Blvd. Independenței nr. 4B).

 

Sute de tineri sunt așteptați joia aceasta la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” pentru a-i asculta și a interacționa cu profesionișți consacrați, veniți să-i încurajeze și motiveze prin exemplu personal să facă alegerile potrivite în viață, accentuând importanța dezvoltării personale prin studiu și practică. Speakerii sunt: Lorand Ilyeș – Președintele școlii de dans Prodance 2000, antrenor de dans, Natalia Daniela Chiș – Psiholog, Florica Bud – Scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Ștefan Dărăbuș – Ph.D Regional Director, Central & Southern Europe “Hope and Homes for Children”, Loredana Rozalia Mihaly – Inspector–expert pentru romi Direcția de Asistență Socială a Municipiului Baia Mare, Marinela Calușeru – Artist plastic, Președintele Uniunii Artiștilor Plastici sucursala Baia Mare și Amelia Bănică – Psihoterapeut.

 

Lorand Ilyeș – Președintele școlii de dans Prodance 2000, antrenor de dans: „Mesajul este să ai încredere în tine, în forțele proprii! Tu știi cel mai bine ce e potrivit pentru tine în viață. E important să fii autentic, iar asta poți doar dacă te cunoști suficient de bine, ca urmare, petrece timp cu tine, cu pasiunea ta, descoperă lumea, încearcă să-ți găsești un rost în ea!”

Natalia Daniela Chiș – Psiholog: „Oamenii au nevoie să iubească, să împărtășească iubirea și pasiunile lor. Există o ființă umană față de care vom rămâne întotdeauna datori și tineri. Datori de-a iubi, de-a construi prezentul, în mod conștient, de-a fi responsabili pentru fericirea personală iar uneori și a celorlalți. Când iubeșți cauți să te oglindești sau să te regăsești, să îți descoperi pasiunea, ceea ce îți încântă inima. E nevoie să folosești timpul de partea ta, scurtează conversațiile inutile, caută oameni care împărtășesc aceleași pasiuni precum cititul, petrece timp cu ei. E normal să nu știi unele lucruri, e trist să nu vrei mai mult de la tine. Oferă-ți dreptul de a mai greși, dar și de a fi creativ. Nu uita că cea mai sigură cale spre inima unui om este de a vorbi cu el despre ceea ce apreciază cel mai mult. Cultivă relația de prietenie cu cărțile pentru că e nevoie să te citești pe tine din când în când. Așa că: Fă-ți timp să citești, este fântâna cunoașterii; Fă-ți timp să fii prietenos – este drumul spre fericire; Fă-ți timp să râzi – este muzica sufletului; Fă-ți timp să muncești – este cheia succesului. Cultivă-ți pasiunea.”

Florica Bud – Scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România: „Pentru mine literatura a fost un drog încă de la prima carte citită în copilărie; din vremea când acest cuvânt, acum odios, se folosea doar la figurat. Am crescut la țară într-o familie unde, mici sau mari, toți aveam ceva de făcut. Nu era vreme de citit, decât duminica și în Sărbători. Ca să citesc trebuia să îmi fac norma la cusături sau pe câmp. Nu am citit niciodată cât aș fi dorit. Faptul că am muncit în copilărie m-a făcut să îmi doresc mai mult și să învăț pentru asta. Literatura își păstrează atuurile până în ziua de astăzi când, din păcate, drogurile la propriu întunecă mințile oamenilor, distrugându-le viața. Biblioteca este locul unde ne putem ascunde, fără repercusiuni și urmări grave, de realitatea uneori agresivă, alteori sumbră și greu de suportat. Cartea a fost, este și va rămâne prietena omului; cu atât mai mult în epoca ‚Internetului’ când poate fi accesată electronic. Dar a venit timpul să părăsesc lumea mirifică a lecturilor ca să îmi clădesc propria existență. Nu a fost un lucru ușor, mai ales că semenii nu se purtau ca personajele cărților sau ca eroii filmelor vizionate. Ba mai mult, nimic din jurul meu nu era așa cum mi-aș fi dorit. M-am îndreptat spre alte cărți, unele mi-au plăcut, altele nu, dar a trebuit să le fac față și să le parcurg. Acestea au fost manualele școlare. Școala este și ea un loc de refugiu… poate nu atât de plăcut, ca alte locuri, care ne fac vesele cu ochiul. Dar este o etapă importantă din viața noastră. La școală ne facem prieteni, întâlnim oameni pe care dorim să îi imităm. Și mai ales suntem ajutați să ne găsim și să ne urmăm talentul, îndemânarea, vocația și de ce nu, vreun hobby. Vine o vreme când trebuie să evadăm din realitatea virtuală ca să devenim eroii propriei noastre vieți. Și pentru asta este nevoie de multă silința, muncă și perseverență.”

Ștefan Dărăbuş – Ph.D Regional Director, Central & Southern Europe “Hope and Homes for Children”: „Cartea de inspirație: iGen. Why Today’s Super-Connected Kids Are Growing Up Less Rebellious, More Tolerant, Less Happy – and Completely Unprepared for Adulthood* and What That Means for the Rest of Us de Jean M. Twenge. Athena spune că și-a petrecut cea mai mare parte din vară singură, în camera ei, pe telefon. <Mai degrabă stau pe telefon, în camera mea și mă uit pe Netflix, decât să-mi petrec timpul cu familia. Asta am făcut aproape toată vara. Am stat pe telefon mai mult decât am stat cu oamenii.> Așa e generația ei, spune ea. <Nu am știut cum e viața fără iPad sau fără iPhone. Cred că ne plac telefoanele mai mult decât ne plac oamenii.> iGen e aici. Născuți în 1995 sau după acest an, au crescut cu mobilele în mână, au avut pagină de Instagram înainte să înceapă liceul și nu își amintesc de vremea dinainte de Internet.”

Loredana Rozalia Mihaly –  Inspector–expert pentru romi Direcția de Asistență Socială a Municipiului Baia Mare: „Am învățat în experiența mea de viață de până acum că singurul responsabil de lucrurile bune din viața mea sunt eu. Dumnezeu ne ajută, dacă ne ajutăm și noi înșine! Totul a început cu …cititul. Da, am început să citesc într-un moment de cotitură al vieții mele, copil fiind, moment despre care o să vă spun mai multe la întâlnirea noastră. A fost momentul în care mi-am construit, fără să știu, o viziune, o cale care a dus spre realizarea visurilor mele. Mai apoi, la vremea potrivită, am împărtășit ceea ce am dobândit, cu mai multe generații de tineri. Acei tineri sunt parte din viziunea mea, chiar și din viața mea.  Este incredibil pe ce culmi te poate purta cititul, lectura. Este important să citeșți, astfel devii un om nou, un om care face diferența, un om mai puternic, un om care poate genera schimbare în jurul lui. BookLand  Evolution ne oferă ocazia de a împărtăși cele mai frumoase experiențe care au la bază …cartea!”

Amelia Bănică – Psihoterapeut: „Omul Sfințește locul și locul Sfințește omul!”

Marinela Caluşeru – Artist plastic, Președintele Uniunii Artiștilor Plastici sucursala Baia Mare: „Întrucât motorul civilizației este creativitatea și imaginația o supraputere ar fi păcat să nu îndrăznim mereu, să gândim neconvențional și să acționăm cu riscul de a acumula eșecuri și a părea ridicoli în ochii multora. Timpul a dovedit că merită, că din omul cavernelor am ajuns exploratori spațiali. Citate ce m-au inspirat: ‚Lucrul cel mai important este să nu încetezi să pui întrebări. Curiozitatea are propria rațiune de a exista.’ – Albert Einstein; ‚Uneori ai succes … iar alteori înveți’ – Robert Kiyosaki;’Toate necazurile pe care le-am avut, toate supărările și obstacolele m-au întărit… Poate nu-ți dai seama atunci când ți se întâmplă, dar să ți se întoarcă spatele poate fi cel mai bun lucru pentru tine.’ – Walt Disney; ‚Am avut nevoie de toată viața ca să înțeleg că nu trebuie să înțeleg totul.’ – Rene Coty”

 

Și pentru că anul acesta programul Conferințelor include și un moment artistic pentru tineri, realizat de tineri, la Baia Mare au fost invitați elevii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș – Estera Ciurdaș și Andrei Bujor – de la cursul de chitară al domnului profesor Sorin Irimuș.

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Încurajăm tinerii să caute și accepte educația

Inovația vine prin educație