in ,

O soluție civică la starea constantă de nemulțumire a românilor

Nouă, românilor, ne place să ne plângem. E o discuție care apare des în conversații, însoțită de clișee precum, „ţara asta”, „frumoasă țară, păcat de oameni” sau dacă aș putea, mâine aș pleca afară”. Însă, ca orice clișee, asemenea afirmații au la bază adevăruri. Doar că simpla exprimare a nemulțumirii nu aduce niciun fel de schimbare, ci doar generează o stare perpetuă de frustrare şi resemnare.

Pentru a crea un dialog mai eficient, am putea să modificăm puțin clișeele. „Țara asta” are și ea un nume. Când trebuie să pronunțăm „România”, parcă ne stă în gât – nu pentru că am avea ceva cu numele, ci pentru că îlasociem involuntar cu o atitudine patriotardă.

Dacă aș putea, mâine aș pleca afară” e o vorbă rostită de oamenii care probabil nu vor pleca niciodată din România, pentru că nu vor ajunge niciodată la competența românilor care excelează în afara eiCei care pleacă o fac adesea pentru că sunt prea calificați pentru ce le poate oferi sistemul românesc – fie el public sau privat.

Iar apoi, când ne uităm la cei care au rămas aici, ajungem la: „frumoasă țară, păcat de oameni.” Astfel ne învârtim în cerc și ajungem iar la „țara asta” din care vrem să plecăm. De ce nu există vorbe care să ne îndemne să „schimbăm”, „clădim” și să „rămânem”? Așteptăm mereu ca schimbarea să vină de la alții, dar niciodată nu încercăm să o generăm chiar noi…

Există însă și excepții. Unele iau forma unor asociații, care pot fi susținute printr-o metodă care nu implică niciun cost suplimentar: redirecționarea a 20% din impozitul pe profit. Cum orice companie se gândește la viitorul ei, fiecare investiție trebuie analizată în detaliu. Astfel, până și această redirecționare este o alegere care trebuie să producă o schimbare pozitivă. De aproape 7 ani, Asociația BookLand a luat schimbarea în propriile mâini.

„A trăi într-o țară mai bună începe cu noi înșine, cu un respect real față de valorile autentice, cu o culturăgenerală și cu direcția înainte, nu înapoi. Ajutați-ne să le arătăm tinerilor de ce merită să-și iubească țara! Plecarea „afară” nu e o soluție.” – acestea sunt doar câteva din gândurile Mihaelei Petrovan, președintele Asociației BookLand.

Demarat ca un târg urban de carte, BookLand a înțeles că oamenii nu se vor înghesui să cumpere cărți, atât timp cât nu știu de ce anume să le cumpere și nu înțeleg utilitatea lecturii într-o ţară în care tupeul şi relațiile generează profituri mai mari decât diplomele universitare. BookLand știe că sistemul educațional românesc are multe probleme, așa că a început să colinde „țara asta” în lung și în lat, oferindu-le tinerilor un plus de educație practică, pe care nu o pot obține în școli, precum şi inspirație şi motivație în a-şi urma vocația. La a 4a ediție, cu 23 de orașe vizitate, peste 500 speakeri prezenți și 1 milion de liceeni și studenți participanți an de an, conferințele au luat numele BookLand Evolutionexplicând astfel mult mai bine scopul lor.

Domeniile conferințelor sunt variate, invitați fiind actori, scriitori, sportivi sau oameni de afaceri care le povestesc tinerilor rețeta succesului lor, recomandându-le să lectureze cărțile care lor le-au schimbat viața. Întrebați ce-şi doresc mai mult de la BookLand Evolution, tinerii declară că vor și mai multe conferințe în domenii precum IT, publicspeaking, antreprenoriat sau branding. Iar noi suntem ferm convinși că majoritatea companiilor își doresc tineri bine pregătiți în aceste domenii.

Așadar, preferați să rămâneți nemulțumiți că educația oferită de stat este insuficientă sau să ajutați asociațiile a căror schimbare chiar oferă rezultateRedirecționând 20% din impozitul pe profit Asociației BookLand, nu obțineți doar beneficii imediate pentru imaginea dumneavoastră, dar ajutați şi la clădirea unui viitor mai bun. Poate veți spune că și „clădirea unui viitor mai bun este tot un clișeu des întâlnit…însă aici nu avem dea face cu vorbe în vânt, ci cu un prezent optimist şi altruist, cu fapte axate pe rezultate și cu reale planuri de viitor, de care ne vom bucura cu toții.

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Atunci când faci lucrurile pe care ţi le doreşti, eşti mulţumit şi împăcat cu tine şi vei găsi calea spre succes!

Proiect de renovare scoli din mediul rural (scoala PROGRESU – Calarasi)