Evolutia tehnologica si dependenta pe care o dezvoltam fata de aceasta pe zi ce trece e de necontestat. Facem aproape totul online – cumparaturi, platim facturi, mergem la teatru si, mai nou, invatam sau muncim. Chiar si mare parte dintre relatiile de familie, de prietenie le-am mutat online, pe platformele sociale. E mai simplu, e mai rapid, dar oare e si mai sanatos?
Ca sa intelegem mai bine amploarea fenomenului, sa ne uitam putin la cifre. Facebook are peste 2,7 miliarde de utilizatori lunar – iar acest lucru inseamna mai mult de jumatate din populatia adulta a lumii sau decat numarul de masini existent. Pe WhatsApp sunt activi lunar in jur de 2 miliarde de utilizatori, iar pe Instagram aproximativ 1 miliard. Cifrele sunt uriase, asa ca e de inteles de ce subiectul e unul de maxim interes.
Un infografic publicat de Eurostat in vara anului 2020 arata romanii ca fiind peste media UE in privinta ratei de participare la social media. 60% dintre romanii cu varste intre 16 si 74 de ani folosesc retelele sociale pe cand media UE e de 54%. Insa nu suntem capul rautatilor, pe primele locuri se afla Danemarca (81%) si Belgia (76%). Iar pe ultimele locuri in UE la folosirea retelelor sociale sunt Franta si Italia (cu 42%).
𝐂𝐞 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢 𝐧𝐞 𝐬𝐚𝐭𝐢𝐬𝐟𝐚𝐜 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐫𝐞𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞?
1) cognitive
2) afective
3) integrare personala
4) integrare sociala
5) eliberare a tensiunii
𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐧𝐞𝐜𝐨𝐧𝐭𝐞𝐬𝐭𝐚𝐭 𝐚𝐥𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐨𝐫 𝐫𝐞𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐞𝐭𝐫𝐞𝐜𝐞𝐦 𝐨𝐫𝐞 𝐢𝐧 𝐬𝐢𝐫?
1. Sunt cea mai simpla si rapida metoda de conectare cu oameni de pe intreg globul pamantesc
2. Ai parte de orice informatie iti doresti si de noutati in timp real
3. Ne putem inscrie in comunitati in functie de interesele noastre
Acestea sunt doar cateva dintre cele mai importante beneficii pe care le avem din folosirea retelelor sociale. Insa, axista mereu 2 fete ale aceleiasi monede. Fiindca, pe cat de clare sunt beneficiile, la fel sunt si pericolele care ne pot afecta, daca exageram sau dezvoltam dependenta de aceste platforme virtuale.
𝐏𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐩𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐨𝐫 𝐭𝐞𝐧𝐭𝐚𝐧𝐭𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞… 𝐣𝐨𝐚𝐜𝐚 𝐯𝐢𝐫𝐭𝐮𝐚𝐥𝐚:
1. Cercetarile arata ca retelele sociale pot creste anxietatea si depresia
2. Ceea ce ne duce la problema somnului
3. O fobie foarte des corelata cu retelele sociale este FOMO (frica de a nu pierde nimic)
4. Toate cele de mai sus, din pacate, se traduc intr-o dependenta data de retelele sociale.
Asadar nu e de mirare ca ne dorim pe zi ce trece mai mult si mai mult. De cate ori ne simtim stresati, tristi, plictisiti, avem tendinta sa accesam una dintre platformele noastre preferate. Cautam, de fapt, aceasta stare de bine pe care ne-o ofera.
De cele mai multe ori, nici nu ne dam seama cat de mult timp petrecem pe retele sau ca am accesat din nou astazi a n-spea oara aceeasi platforma. Daca vrei sa iti faci o idee, cauta in setari si verifica timpul pe care il petreci zilnic captivat de feed sau de discutii. Cred ca rezultatul o sa te surprinda… Si daca enumeram pericolele, sa nu uitam de (non)protejarea datelor personale, de furtul de identitate, spam, malware, cenzura sau de problemele de adaptare la mediul offline.
𝐕𝐫𝐞𝐢 𝐬𝐚 𝐬𝐭𝐢𝐢 𝐜𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢 𝐚𝐮 𝐫𝐞𝐧𝐮𝐧𝐭𝐚𝐭 𝐥𝐚 𝐫𝐞𝐭𝐞𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞? Unele de curand: Printul Harry si Meghan Markle, Ed Sheeran, Adele, Kristen Stewart, Nicki Minaj, Kanye West, Keira Knightley, Scarlet Johansson, Daniel Radcliffe. Si altii…
Concluzia este ca aceste platforme virtuale au atat parti bune, cat si rele. Cel mai important e sa cunosti ambele perspective, sa constientizezi si ce pot face bine si cum te pot afecta negativ si sa iei deciziile corespunzatoare.
Unii oameni aseamana social media cu zaharul sau cu alcoolul – ocazional si in cantitati moderate, acestea nu fac rau, insa pericolele vin atunci cand exageram. Solutia este sa ne impunem limite, sa controlam timpul pe care il petrecem si sa gasim timp liber si pentru activitatile “offline” – fie ca vorbim de citit, pictat, cantat sau plimbat prin parc. Daca te bucuri de putin din toate, e mai probabil sa ai o stare de bine pe tot parcursul zilei. Asa ca daca ai vizionat acest videoclip pana la capat, te provocam sa faci chiar acum ceva ce nu implica retelele sociale. Si sa-ti controlezi timpul asa cum vrei tu!
“𝑁𝑢 𝑠𝑒 𝑡𝑒𝑚 𝑑𝑒 𝑛𝑖𝑚𝑖𝑐 𝑐𝑒𝑖 𝑐𝑒 𝑛𝑢 𝑎𝑠𝑐𝑢𝑛𝑑 𝑛𝑖𝑚𝑖𝑐.” – Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook
Urmareste noutatile despre activitatile Asociatiei BookLand si pe platformele sociale:
Facebook:
Comments
Loading…