Impreuna CONSTRUIM oameni!

Proiect de renovare scoli in mediul rural

Cu gardul ruginit, acoperisul din placi azbest, sistemul pluvial deteriorat, neizolata termic, cu peretii crapati, o curte trista si grupuri sanitare aflate undeva in curtea scolii, asa ne-a intampinat in luna martie 2023 Scoala Gimnaziala „George Dragu” din comuna Coroiesti, judetul Vaslui. La interior am gasit lambriuri care contraveneau cerintelor ISU, usi invechite, spatii fara gresie sau parchet, dar cu un tavan plin de pete de la apa care se prelingea prin crapaturile acoperisului. O imagine dezolanta, dar care acum este de domeniul trecutului, din fericire!

Cine mai recunoaste azi scoala? Nici macar elevii, care, atunci cand au venit sa o inauguram impreuna, au ramas uimiti. Pai normal: pereti fara lambriuri, protejati si indreptati cu placi gips-carton, gletuiti, slefuiti si zugraviti in tonuri calde, parchet nou, usi si calorifere noi, corpuri de iluminat, o toaleta in incinta scolii (in sfarsit!), o camera speciala pentru programul „Cornul si Laptele”. Iar la exterior, alaturi de renovarea si transformarea celor doua corpuri anexa, avem: acoperis nou, termoizolare pereti & tencuire decorativa, gard nou, pavaj nou, ba chiar si o sculptura care sa le aminteasca elevilor cat de importanta este lectura. Iar cireasa de pe tort? Ditamai terenul de sport, construit de la zero.

Dar si noi am avut parte de surprize frumoase! Pentru prima data in activitatea Asociatiei BookLand, costurile pentru transfomarea scolii au fost suportate de un singur sponsor – MaxBet Romania, care a investit 250.000 EURO in acest proiect de renovare. A fost, insa, si prima data cand am intalnit un Primar care a platit zilnic din buzunarul sau mancarea echipei de muncitori, a adus pe santier cherestea si agregat balastier si a excavat terenul de sport asigurandu-i si nocturna. Ne-am bucurat sa avem parte de o astfel de implicare si sa aratam ca si la noi se poate. Cat de uniti putem fi atunci cand ne dorim acelasi lucru si tragem in aceeasi directie!

Finalizarea lucrarilor de renovare a fost sarbatorita in comunitate alaturi de Andreea Raducan, (ex)gimnasta de talie mondiala & Ambasador BookLand, originara din judetul Vaslui, care a acceptat invitatia de a vizita scoala renovata pentru a-i cunoaste pe elevii din comuna Coroiesti.  

Andreea Răducan, (ex)Gimnasta de talie mondiala, autoare, jurnalista, comentatoare sportiva, doctor in Educatie Fizica si Sport & Ambasador BookLand

„Cand suntem pe bancile scolii nu realizam ca ne aflam intr-una din cele mai frumoase si lipsite de griji perioade ale vietii. Primim cei 7 ani de-acasa de la parinti, insa, de la scoala primim cultura generala. Toata viata invatam, de fapt! In fiecare dintre noi exista o motivatie, iar cei mai norocosi o descopera devreme. Eu, daca nu eram gimnasta, as fi ales sa devin profesoara de limba romana. M-am bucurat sa ma aflu la cativa kilometri de locul in care m-am nascut, ca sa petrec cateva ore intr-o scoala renovata de Asociatia BookLand. Curatenia sufleteasca a acestor copii, mandria care se citea pe fetele tuturor m-au impresionat. Indiferent de conditiile de acasa, scoala e acum un spatiu in care se pot dezvolta asa cum isi doresc. Ii indemn din tot sufletul sa aiba curaj, incredere si sa-si urmeze visurile!”

 

Andreea Raducan nu este in niciun fel asociata cu Maxbet Romania, compania care a suportat costurile cu renovarea scolii.

Ii multumim sponsorului unic, MaxBet, care a acoperit integral cheltuielile aferente renovarii dotarii acestei scoli, alegand sa investeasca in educatia copiilor din mediul rural.

MAXBET

Imagini Scoala

Inainte de renovare

Dupa renovare

Video Scoala

250000
Valoare totală investiţii
„Colaborarea noastra cu Asociatia Bookland a venit intr-un moment in care sperantele ca vom fi selectati se naruisera. Am aplicat cu mare incredere, dar in momentul in care am primit e-mail si ni s-a spus ca sunt alte scoli cu nevoi mai mari decat ale noastre si ca nu puteam intra in program, am fost dezamagiti. Ne doream o scoala in care copiii sa vina cu drag, unde sa gaseasca conditii foarte bune, intr-un cuvant ne doream ceva de care ar trebui sa aiba parte orice copil, intr-o scoala. Dupa aproximativ un an am primit un telefon prin care eram anuntata ca avem sanse mari sa intram in acest proiect de renovare, daca ne mai doream, bineinteles. Nicio secunda nu m-am gandit sa dau inapoi, desi imi imaginam ca nu va fi foarte usor. Imi doream sa fac mai mult pentru elevii din aceasta comunitate, pentru ca iubesc copiii si consider ca toti au dreptul la o educatie de calitate care sa-i pregateasca pentru a deveni niste adulti responsabili, care sa faca fata provocarilor vietii. Nu ne putem astepta la rezultate bune daca nu oferim conditii bune. Copiii trebuie sa gaseasca la scoala un mediu in care sa vina cu placere, un loc in care sa-si doreasca sa ramana cat mai mult, un loc in care sa gaseasca intelegere, empatie si in care sa simta ca sunt apreciati pentru ceea ce fac. Acelasi lucru si-l doresc si cadrele didactice, o scoala in care sa vina cu drag, care sa le ofere conditiile de care au nevoie pentru a le crea o stare de bine, potrivita pentru a transmite elevilor cat mai eficient cunostintele necesare. Anii de scoala nu se uita niciodata, amintirile din acesti ani le pastreaza fiecare intr-un loc special, iar acestea imi doresc sa fie amintiri frumoase pentru toti copiii. Cei mai multi ani din activitatea mea ca profesor i-am petrecut in aceasta scoala, din aceasta comuna in care am copilarit si eu, copilarie de care imi amintesc cu placere. Copiii din aceasta comuna merita sa beneficieze de cea mai buna activitate educationala, merita conditii normale pentru timpul si locul in care isi desfasoara activitatea scolara. Cea mai mare bucurie a noastra, a cadrelor didactice, este atunci cand copiii pe care ii indrumam sunt multumiti si vin cu placere la scoala. Asociatia Bookland, prin tot ceea ce a facut, a contribuit la crearea unui viitor mai bun pentru acesti copii si pentru cei care vor urma sa fie elevi in aceasta scoala. Acum, scoala ofera tot ce este mai bun pentru nevoile si cerintele elevilor si ale profesorilor.”
ELDA FILIMON
Director Scoala Gimnaziala „George Dragu”, Coroiesti

Transformarea scolii a fost sustinuta de sponsorul unic, MaxBet Romania, care a acoperit integral costurile pentru renovarea si dotarea scolii. Am avut alaturi si Primaria comunei Coroiesti, care a contribuit cu sprijinul logistic exemplar!

Parteneri care au contribuit la renovarea scolii