Impreuna CONSTRUIM oameni!

Proiect de renovare scoli in mediul rural

Marin Preda nu a invatat in aceasta scoala, insa, in onoarea lui s-a construit Scoala Gimnaziala „Marin Preda din localitatea Silistea Gumesti, judetul Teleorman, care, odata cu trecerea timpului, s-a coscovit, saracuta. Prin acoperisul de tabla ploua, pe parchet nu mai puteai sa calci de umflat ce era de la atata umiditate, aerul era imbacsit de mucegai, iar zugraveala de pe pereti se descompunea. Primele eforturi pentru salvarea acestei cladiri au venit in anul 2019, cand o echipa de voluntari Leroy Merlin sosea la Silistea Gumesti pentru a ajuta. Lucrarile incepute atunci au fost finalizate in anul 2022, cand, cu sprijinul Leroy Merlin, asociatia BookLand a dus la bun sfarsit transformarea inceputa.

Prin programul Asociatiei de „Renovare scoli in mediul rural”, sub motto-ul Impreuna CONSTRUIM oameni, 68 de scoli din satele Romaniei s-au transformat in perioada 2020-2023 în spatii moderne in care, anual, 15.000 de copii merg cu placere sa invete. Asociatia a reusit aceasta performanta motivand autoritatile si comunitatea locala sa se implice, dar si mobilizand sute de companii sa contribuie cu bani sau materiale constructii, prin redirectionarea celor 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 care a aprobat formularul 177.

Alexandru Preda (fiul lui Marin Preda), Antreprenor, profesor, blogger & Ambasador BookLand

„De fiecare data cand vin in aceste locuri in care s-a nascut si a copilarit tatal meu, sunt coplesit de amintiri frumoase, atat ale lui, cat si ale mele. Desi l-am pierdut pe tata pe cand aveam 9 ani, pot spune ca l-am descoperit in paginile cartilor lui, ascuns bine printre povesti de viata si file de istorie. In romanele sale, tata a reusit sa prezinte lumii un taran atipic, un personaj unic, de aici, din Silistea Gumesti, mai sugubat, poate, si mai ancorat in realitatea pe care o traia. Iar spiritul lui Moromete inca se regaseste printre varstnicii din Silistea Gumesti. M-as bucura sa nu se piarda, caci este un filon local de autenticitate. Satul lui Preda e reprezentat de oameni si de aceea, atat timp cat ei mai exista, atunci si satul morometian traieste. Tata nu a vrut niciodata sa plece din tara; aici s-a nascut, aici a mers cu oile la camp, aici a invatat sa citeasca, aici a descoperit mirajul cuvantului scris si aici a devenit scriitor, sot si parinte. Scoala care-i poarta numele astazi arata, in sfarsit, asa cum trebuie datorita respectului pe care multe companii i-l poarta, iar eu le sunt, la randul meu, recunoscator pentru aceasta implicare. Imi doresc ca prin educatie copiii acestor locuri sa il descopere si ei pe Marin Preda, sa fie mandri de aceasta mostenire si sa isi deschida mintea si inima catre noi oportunitati!”

Transformarea Scolii „Marin Preda” din Silistea Gumesti, judetul Teleorman, a fost posibila datorita partenerilor BookLand

 • Fundatia Vodafone Romania  & _VOIS,
 • Acoperisuri Bel-Profile,
 • Mindo,
 • Austrotherm Romania,
 • Free Star SRL,
 • SavanaCuloare,
 • Patru Maini,
 • Cesarom,
 • Elis Pavaje,
 • FamousRoses.eu,
 • Remat Maramures SA,
 • ATIP Design, MastaRoll

Imagini Scoala

Inainte de renovare

Dupa renovare

Video Scoala

150000
Valoare totală investiţii
„Acum 4 ani, cand au venit primii voluntari Leroy Merlin Romania sa ne ajute, nu ne-a venit a crede ca le pasa de scoala noastra. Au inceput sa dea la o parte dusumele, sa toarne sape noi, sa tencuiasca si zugraveasca peretii, sa inlocuiasca acoperisul. La un moment dat au facut rost de materiale, insa nu gaseau specialisti pentru montarea lor, caci termosistem, de exemplu, nu stie sa monteze oricine. De cateva luni, de cand Asociatia BookLand si Leroy Merlin si-au unit fortele, totul s-a miscat rapid! Cladirea noastra e pregatita acum sa infrunte si frig si arsita, are gresie pe holuri si toalete reabilitate, bancute vopsite si pavaj in curte. In aceste luni de renovare a fost nevoie de implicarea mea, a colegilor profesori, dar si a parintilor. Reabilitarea scolii este, in realitate, o investitie in viitorul copiilor nostri. Suntem cu totii recunoscatori Leroy Merlin Romania, Asociatiei BookLand si tuturor sponsorilor care au contribuit la renovarea scolii noastre!”
Sandel Petrisor
Directorul Scolii Gimnaziale „Marin Preda”

Transformarea Scolii „Marin Preda” din Silistea Gumesti, judetul Teleorman, a fost posibila datorita partenerilor BookLand, care cred in importanta misiunii educationale a Asociatiei BookLand: Leroy Merlin Romania (Partener principal pentru renovare), Fundatia Vodafone Romania  & _VOIS, Acoperisuri Bel-Profile, Mindo, Austrotherm Romania, Free Star SRL, SavanaCuloare, Patru Maini, Cesarom, Elis Pavaje, FamousRoses.eu, Remat Maramures SA, ATIP Design, MastaRoll.

Parteneri care au contribuit la renovarea scolii