Stefania invata la masa din bucatarie. E obosita, casca cu sunet.
STEFANIA: Hai, Stefi, concentreaza-te! Trebuie sa iei nota mare.
Isi tine capul in palme, i se inchid ochii. Intra tatal ei.
TATA: Iar adormi cu cartea-n fata. De ce nu te duci sa te culci?
STEFANIA: Lasa-ma, tati, ca am test maine.
TATA: Si cand o sa ai si tu o noapte intreaga de somn? Acum ai test, ieri ai avut un proiect, alaltaieri ai avut multe teme si tot asa.
STEFANIA: Da, pai eu zici ca tot la scoala sunt si dupa ce vin de la scoala. Dar totusi ce sa fac? Stii ca eu vreau sa excelez la toate.
TATA: Nu putem fi buni la toate. Focuseaza-te pe materiile importante, de profil, si pe cele care iti plac.
STEFANIA: Bine, tati, vorbim maine dimineata, acum am de invatat… Si-apoi, stai un pic: cum as putea sa prioritizez? Asta n-ar insemna sa neglijez unele materii?
TATA: Nu chiar. Si degeaba te chinui sa mai inveti acum. La cat de obosita esti, oricum nu se mai leaga nimic de tine acum. Mai castigata ai fi daca te-ai odihni.
STEFANIA: N-am timp sa ma odihnesc! Nu stiu aproape nimic si profa ne da niste teste zici ca am fi toti de olimpiada.
TATA: Si crezi ca dintr-odata vei ajunge sa intelegi totul la miezul noptii?
STEFANIA: N-am de ales.
TATA: Ba da, ai. Sa accepti ca nu esti de 10 la o materie, cel putin pentru testul de maine, iar asta e in regula. As prefera sa imi vii acasa cu un 6, dar sa stiu ca ai un program echilibrat, decat sa iei un 10 pentru care trebuie sa stai pana noaptea tarziu sa studiezi.
STEFANIA: Cum sa iau 6, tati? Pai si cu media mea generala cum ramane? Stii ca trebuie sa trag tare la liceul asta! Si-apoi, de cand esti tu impotriva studiului? Intotdeauna ai sustinut ca trebuie sa invat bine la scoala.
TATA: Da, dar asta in conditiile in care nu treci in cealalta extrema in care nu mai faci altceva cu viata ta decat scoala, scoala, scoala si noapte de noapte tu in loc sa dormi stai sa inveti. Nu e sanatos pe termen lung.
Vei fi cel mai bun la unele lucruri, dar trebuie sa accepti ca nu poti fi cel mai bun la absolut tot. Chiar daca ne dorim sa excelam si sa ne facem mandri atat parintii, cat si pe noi insine, uneori lectiile pe care le putem invata iesind in lume cantaresc mai mult in bagajul nostru personal decat notele de 10. Echilibrarea programului este esentiala pentru evitarea burnout-ului, pentru ca intr-un ritm prea incarcat, in care iti neglijezi nevoile personale si sociale, risti sa clachezi. De aceea, nu uita: odihna e sfanta, iar socializarea este sanatoasa. Pe langa asta, munca intelectuala trebuie alternata cu cea fizica. Iesi la aer, practica un sport, iesi cu prietenii la cinema, la teatru sau oriunde vrei tu, mergi in tabere, fa activitati de voluntariat, astfel incat sa alternezi activitatile extracurriculare cu pasiunile individuale, si ramai conectat la nevoile tale. E important sa iesi din zona ta de confort si sa dai piept cu lumea.
𝐂𝐨𝐩𝐲𝐰𝐫𝐢𝐭𝐞𝐫: Elena Vari
𝐕𝐨𝐢𝐜𝐞-𝐨𝐯𝐞𝐫: Mihaela Tatu & Rares Florin Stoica
𝐀𝐫𝐭 𝐃𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫: Adrian Baldovin
𝐔𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐧𝐨𝐮𝐭𝐚𝐭𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭𝐢𝐞𝐢 𝐁𝐨𝐨𝐤𝐋𝐚𝐧𝐝:
Facebook:
Comments
Loading…