in ,

Suflete de hartie

Am aruncat ochii in biblioteca mea plina de carti si am sters praful de pe rafturi, de pe cotoarele cartilor, de pe scoicile pe care le pastrez acolo. Pe telefon nu mi se pune niciodata praful si nici pe tastele de la laptop. Sunt sigura ca nici tie.

Imi amintesc de zilele in care consumam cartile ca pe feliile de paine mancate cu ciorba, unse cu gem sau prajite la cuptor. Urma sa aflu mai tarziu ca fie ca plec in aventura vietii mele, fie ca imi cufund privirile si atentia in scorburile unei carti, creierul meu traieste tot aceeasi senzatie. Da, si creierul tau la fel. Nu erau doar basme cuvintele pe care le auzeam de la profesoara de romana, cum ca „paginile de hartie te poarta alaturi de personajele cartii prin intamplari nemaipomenite”. E adevarat, ea spunea asta din pasiunea pentru lectura. Dar si stiinta spune acelasi lucru. Senzatia perceputa de creier e tot la fel, in ambele situatii.

Nu trebuie sa fii soricel de biblioteca pentru ca acest anume citit sa iti placa. Privim cititul ca pe ceva obligatoriu, ca pe temele de la scoala. Si cineva a mai avut si nefericita idee sa intocmeasca titlul de „lectura obligatorie”, acordat catorva carti, nefericite si ele la randul lor.

Lectura e pentru suflet, nu pentru tocilari. Un suflet avem fiecare. Fie el de matematician, de scriitor, de constructor sau de bucatar. Si cartile au suflet – potrivit cu sufletele noastre.

Ai si tu motive sa sarbatoresti astazi Ziua Internationala a Cartii!

What do you think?

Written by Monica Faur

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Reci ca inghetata

Putin-mai-bine al nostru