in ,

Superputerea noastra – cuvantul

Prima data… trebuie sa afli faptul ca ai o superputere de care habar n-aveai: superputerea ta este… CUVANTUL! Da, chiar ai trait toata viata avandu-l pe limba, rostindu-l si folosindu-l, insa fara sa stii cum el e superputerea ta. Noi, oamenii, suntem singurele fiinte care sunt capabile sa vorbeasca. Am fost inzestrati cu asa ceva, ne-am obisnuit deja cu superputerea, a devenit rutina… dar nu stim nimic despre cuvant si despre cat de puternic e el. Iar cand folosesti o arma fara sa stii capacitatea ei si o tratezi superficial… ea poate fi foarte periculoasa pentru tine… si pentru cei din jur deoarece cuvintele au putere. Semnificatia lor cristalizeaza perceptiile care ne modeleaza credintele, ne conduc comportamentul si, in cele din urma, ne creeaza lumea. Puterea lor provine din raspunsurile noastre emotionale atunci cand le citim, le vorbim sau le auzim.
Cuvantul, superputerea ta, are… ei bine, superputeri. Asadar, care sunt superputerile superputerii tale?
1. 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢𝐞𝐬𝐜 𝐬𝐚𝐮 𝐝𝐢𝐬𝐭𝐫𝐮𝐠
Pui sare pe rana sau legi rana. Cuvintele sunt precum caramizile. Fie le folosesti pentru a construi o scara sau o fortareata, fie le lasi sa cada in nestire, de la inaltime, avand toate sansele sa raneasca pe cineva. Reflectand la aceasta superputere a superputerii sale, Socrate si-a creat un filtru. Pentru a evita cuvinte care fac sparturi in zidul emotional al unui om, chiar si in al sau, Socrate a pregatit un set de intrebari simple, dar utile, cu care sa intampine oamenii ce veneau sa discute cu el despre o alta persoana: Ceea ce urmeaza sa imi spui e adevarat? Este ceva de bine? Imi este de folos sa stiu? 3 intrebari scurte, dar care au avut puterea sa opreasca energia negativa ce urma sa fie transmisa prin cuvinte.
2. 𝐎𝐠𝐥𝐢𝐧𝐝𝐞𝐬𝐜 𝐨𝐦𝐮𝐥 𝐭𝐚𝐮 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐢𝐨𝐫
Cuvintele pe care le folosesti nu doar ca transmit o informatie omului caruia te adresezi, dar sunt si o oglinda in care imaginea ta se vede permanent. Uite un exercitiu prin care iti vei da seama ce spun despre tine cuvintele pe care le folosesti: studiaza-ti vorbirea pentru o zi sau doua. Iar la sfarsitul micului studiu, vei putea trage niste concluzii.
3. 𝐂𝐫𝐞𝐞𝐚𝐳𝐚 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐢
Prin ceea ce vorbesti, prin cuvintele pe care alegi sa le rostesti in transmiterea unui mesaj, transmiti nu doar mesajul – ci si o anumita stare. E vorba de energia cu care iti incarci discursul… sau replicile… sau chiar banalele saluturi. Un om exemplu la acest capitol si care are o doza ceva mai mare din aceasta superputere e Pavel Bartos – indragitul prezentator. Pavel Bartos dezvaluie si cheia succesului in transmiterea acestei energii pozitive: folosirea cuvintelor simple si sincere – mai bine nu spui nimic decat sa spui ceva ce nu crezi cu adevarat! In acest sens, prezentatorul alege cuvinte care transmit o stare pozitiva, incurajare si apreciere reala – iar, pe de alta parte, evita sa puna etichete oamenilor fara sa ii cunoasca. Astfel, se scuteste pe sine de energie negativa, dar si pe cei din jurul sau.
4. 𝐃𝐞𝐟𝐢𝐧𝐞𝐬𝐜 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐢
Si aici avem un studiu care te ajuta sa intelegi mai bine cum cuvintele ”definesc” inclusiv starea apei. In anii 90 omul de stiinta japonez, Masaru Emoto, a efectuat unele dintre cele mai fascinante experimente asupra efectului pe care cuvintele il au asupra apei. In experimentele sale, Emoto a turnat apa distilata in eprubete etichetate cu cuvinte negative precum „te urasc” sau „frica”. Dupa 24 de ore, apa a fost inghetata si nu s-a cristalizat, la microscop arata cum a produs aglomerari gri, in loc de cristale armonioase precum dantela sau fulgii de zapada. Totodata, Emoto a plasat etichete cu „Te iubesc” sau „Pace” pe eprubete cu apa poluata si, dupa 24 de ore, apa a produs cristale stralucitoare, perfect hexagonale. Experimentele lui Emoto au demonstrat ca energia generata de cuvintele pozitive sau negative poate schimba de fapt structura metafizica a unui obiect.
5. 𝐈𝐧𝐟𝐥𝐮𝐞𝐧𝐭𝐞𝐚𝐳𝐚
Esti ceea ce gandesti si spui ? Uite o situatie concreta: omul vine la birou voios si sanatos ca in fiecare zi – doar ca astazi… toti colegii ii spun, pe rand, ca e cam palid la fata si il tot intreaba daca se simte bine. In scurt timp, omul chiar devine palid si parca incepe sa se simta rau. Ceea ce i s-a adresat in mod repetat i-a influentat gandirea si mai apoi realitatea. Asa de mare e puterea cuvantului.

”𝐹𝑎𝑟𝑎 𝑎 𝑐𝑢𝑛𝑜𝑎𝑠𝑡𝑒 𝑝𝑢𝑡𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑢𝑣𝑖𝑛𝑡𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑠𝑖𝑏𝑖𝑙 𝑠𝑎 𝑐𝑢𝑛𝑜𝑠𝑡𝑖 𝑜𝑎𝑚𝑒𝑛𝑖𝑖.” – Confucius

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Copiii din Danes pot numi acasa scoala renovata de un ONG cultural

Masa rotunda despre introducerea educatiei sexuale in programa scoalara – episodul 2