„Cum arată astăzi şcoala, va arăta mâine ţara!” - Spiru Haret

Campusul BookLand

Viitorul invatamantului preuniversitar 
profesional in sistem dual.

centru educational modern, 100% gratuit

peste 300 de elevi anual

comuna Vulturesti, judetul Arges

inaugurabil in Sept 2025

Cel mai amplu proiect educational BookLand

Campusul Preuniversitar Profesional in sistem Dual isi va deschide portile in anul 2025, in judetul Arges, pentru a pregati specialistii in productie si servicii de care avem atata nevoie.

In numai 4 ani (2020-2023) Asociatia BookLand a renovat si
dotat 80 de scoli si gradinite din 40 de comunitati rurale pentru
ca, anual, peste 15.000 de elevi sa vina cu drag sa invete. Cu
ajutorul a sute de companii private, care ne-au redirectionat
20% din impozitul pe profit, am adus schimbarea atat de
asteptata mobilizand autoritatile si comunitatile locale si
dovedind ca si la noi se poate!


Acordand sanse egale copiilor din satele si comunele in care
ne-am lasat o bucatica de suflet, am reusit sa contribuim la
reducerea absenteismului si la performante scolare mai bune.
Le-am dat un exemplu viu. Le-am deschis noi orizonturi si
perspective. Le-am dovedit respect. Astfel ca rezultatele pe
care le-am obtinut prin Programul national de Renovare Scoli
ne-au motivat sa facem si mai mult pentru ei. Sa mergem
pana la capat…

CONSTRUIM primul nostru
Campus Preuniversitar
Profesional in sistem Dual

In comuna Vulturesti din judetul Arges.

De ce profesional dual? Pentru ca meseria e bratara de aur iar oferirea unor locuri de munca la finalizarea cursurilor teoretice si practice, direct la angajator, reprezinta un avantaj competitiv pentru orice tanar de pana in 26 ani. De in mediul rural? Pentru ca, daca cei de la oras au „picat” la profesionala, pentru adolescentii si tinerii adulti din mediul rural sa isi foloseasca
indemanarea si sa invete intr-o scoala care le asigura burse si locuri de munca reprezinta o sansa extraordinara la o viata mai buna.

Acest centru educational va asigura toate ciclurile de invatamant: primar, gimnazial, liceal si postliceal, inclusiv profesorii, care vor preda dupa o programa moderna pentru a forma specialisti pe certificarile solicitate de agentii economici din judet. Ridicat pe o suprafata de 80.000 de metri patrati, Campusul BookLand din Arges va fi dotat cu toate spatiile si facilitatile necesare pentru cei peste 300 de elevi care vor invata aici anual: laboratoare, ateliere de lucru, biblioteca, amfiteatru, sala de spectacole, terenuri de sport, spatii de relaxare, cantina, cafenea, brutarie, spalatorie, frizerie, mini-ferma animale, livada, sera si o gradina de legume.

Cea mai buna formare teoretica si practica!

In invatamantul profesional dual, in primul an de studiu se face 80%teorie + 20% practica, in anul doi, 40% teorie + 60% practica, in anul trei, 25% teorie + 75% practica.

Prin parteneriatele pe care bookland le va derula cu operatorii economici din regiune, elevii vor fi selectati/testati in functie de abilitatile si preferintele exprimate, vor semna contracte de munca, vorprimi burse si, la finalul formarii profesionale, vor avea locuri demunca garantate, pentru care vor fi bine pregatiti.

Urmare a celor 2.000 de ore de practica pe care elevul le face in cei 3 ani, agentul economic isi amortizeaza investitia in formarea acestuia inca din primii 2 ani. Astfel, nu numai ca isi formeaza angajatii ideali, pregatiti atat teoretic, cat si practic, integrandu-i gradual in companie si valorile acesteia, insa, agentul economic beneficiaza si defacilitati fiscale prin care isi deduce din venitul impozabil cheltuielile cu organizarea si desfasurarea cursurilor teoretice si practice, precum si cheltuielile cu mijloacele fixe.

Mai jos de-atat nu am fost niciodata.
Insa, statisticile actuale pot fi influentate in bine.

Invatamantul profesional in sistem dual vine cu o multime de avantaje pentru copiii care provin din familii cu posibilitati financiare reduse, absolvirea unei scoli profesionale reprezentand o oportunitate inca din perioada de scolarizare.

25% dintre elevii de la sat abandoneaza studiile dupa absolvirea cursului gimnazial

Statutul socio-economic influenteaza parcursul educational, iar pentru cei 25% dintre elevii de la sat care abandoneaza studiile dupa absolvirea cursului gimnazial, consecintele sunt pe termen lung. Acesti copii risca sa se confrunte cu un nivel ridicat de saracie; multi dintre ei devin zilieri de la varste fragede sau pleaca din tara la muncile de jos.

9 din 10 copii din mediul rural sunt analfabeti functional

Programul-pilot de testare standardizata desfasurat in 2022 ne-a aratat ca din cei 165.000 de elevi testati in 526 de scoli din toata tara, 70% dintre elevii romaniei sunt intr-o zona de risc sau intr-o zona de intelegere limitata a materiilor. 7 din 10 copii sunt analfabeti functional. Din pacate, in mediul rural chiar 9 din 10.

Rata de abandon scolar este de 1.5 ori mai mare in scolile rurale

Rezultatele scolare slabe si absenteismul sunt factori precursori ai abandonului scolar, asadar nu trebuie sa ne surprinda ca in prezent rata de abandon scolar este de 1.5 ori mai mare in scolile din mediul rural decat in cele urbane. Elevii saraci raman in urma celor mai instariti, iar accesul lor la invatamantul secundar este limitat.

Mai mult, elevii care nu s-au regasit in formele de invatamant post-gimnaziale au ales sa renunte de tot la educatie, astfel ca, azi, 1 din 4 copii care intra in clasa intai nu termina liceul.

Invatamantul dual: un traseu educational posibil pentru cel putin 50% dintre elevi vs. 17% in prezent

Inainte de revolutie, scolile profesionale formau anual peste 200.000 de elevi. Aceste scoli erau infiintate pe langa intreprinderi in care tinerii isi faceau practica si unde, la terminarea studiilor, se angajau. Dupa 1989, inchiderea acestor intreprinderi a dus automat si la disparitia acestor scoli, de aici si perpetua criza a fortei de munca.

La ei se poate. Putem si noi!

Primul campus BookLand inaugurabil in judetul Arges, in 2025.

+30 cadre didactice si personal auxiliar angajat

Model scalabil pentru crearea unei retele nationale de campusuri

20-30 agenti economici locali implicati in formarea viitorilor angajati de pe bancile scolii

5M euro investitie din fonduri atrase


+80 evenimente educative si conexe organizate anual in campus

+300 elevi / campus / an in ciclurile primar, gimnazial, liceal, postliceal

+5.000 reprezentanti ai comunitatii locale impactati

Impact:

Cine are nevoie de absolventii sistemului de invatamant dual profesional?

Orice companie producatoare de bunuri sau prestatoare de servicii. Gasirea unei forte de munca bine instruita reprezinta o provocare, iar sistemul de invatamant dual poate rezolva aceasta problema. Prin parteneriatele incheiate cu Asociatia BookLand, operatorii economici vor recruta elevi pentru stagii de practica si le vor oferi contracte de munca.

Rata de retentie in randul tinerilor angajati este promitatoare. In 2022, peste jumatate dintre absolventii certificati in acest sistem au ramas angajati in companiile cu care au semnat contractul de munca. Obiectivul BookLand: peste 75% retentie!

„Din Campusurile BookLand – construite exclusiv in mediul rural, unde meseria e inca bratara de aur – vor iesi cei mai buni specialisti. Acest lucru va fi posibil pentru ca vom corela competentele elevilor, pe care avem timp sa-i cunoastem, iar ei sa se descopere de-a lungul invatamantului primar-gimnazial, cu specializarile pe care le oferim, ca urmare a discutiilor prealabile cu agentii economici. Practic, pregatim intocmai profesionistii de care au nevoie angajatorii din fiecare judet in care ne vom dezvolta, colaborand indeaproape cu ei.”

Mihaela Petrovan, Presedinta Asociatiei BookLand

O investitie in viitor

Constructia si toate materialele necesare pentru amenajarea campusului si a spatiilor conexe ne vor costa peste 5 milioane de EURO. Este o investitie care ar putea fi prezentata in cifre de cel putin 10 ori mai mari. Insa unul dintre lucrurile pe care le-am invatat renovand peste 80 de scoli in numai 4 ani de zile este sa fim eficienti – cu timpul, cu bugetele si cu toate resursele pe care le alocam unui proiect.

Campusurile BookLand
– o retea nationala

Primul campus va fi inaugurat in judetul Arges, in anul 2025. Experienta si bunele practici pe care le vom dobandi aici vor constitui fundatia pe care vom construi o retea nationala de centre educationale similare. Incepand cu anul 2026 / 2027, Asociatia BookLand va incepe sa proiecteze si sa construiasca anual campusuri preuniversitare profesionale in sistem dual in fiecare judet, astfel incat tinerii din mediul rural sa poata beneficia de facilitatile unui campus 100% modern care le deschide oportunitati de munca la care parintii lor nici nu visau. Parinti alaturi de care vor ramane caci, in sfarsit, vor avea motiv sa ramana in tara, alaturi de familie, pe pamantul stramosesc.

Implica-te!

Cea mai buna investitie e investitia in OAMENI. Ajuta-ne sa construim un campus care va schimba viitorul invatamantului profesional si care va pregati specialistii in produse si servicii de care tara are nevoie! Si va fi cea mai buna investitie CSR.

Pachet CTITOR – 100.000+ €

Tu esti fundatia pe care construim temeinic, care ne da stabilitate, directie si siguranta lucrului bine facut. Contributia ta nu va fi uitata niciodata de zeci-sute de generatii!

Pachet ARHITECT – 50.000 €

Implicarea ta ne ajuta sa sustinem programele BookLand pe termen lung si sa ducem la bun sfarsit cele mai ambitioase proiecte. Schimbarea in educatie are nevoie de viziune, masuri constante si o investitie sustinuta.

Pachet CONSTRUCTOR – 20.000 €

Construim impreuna si ne bazam pe sprijinul tau. Facem bine impreuna in comunitatea locala si suntem recunoscatori sa te avem alaturi!

Pachet MESTER – 10.000 €

Esti acolo cand avem nevoie de tine. Ne dai sfaturi, ne incurajezi. Caramida cu caramida, asezate cu grija pentru ca orice detaliu conteaza.

Pachet INVATACEL – 2.000 €

Bob cu bob se umple sacul, iar oamenii inimosi ne arata ca si la noi se poate! Fie ca alegi sa contribui cu servicii, produse sau bani, te asiguram ca donatia ta va face diferenta!

Promoveaza-te alaturi de BookLand

In numai 4 ani, am reusit sa renovam si dotam 80 de scoli si gradinite. Tot IMPREUNA vom construi si campusurile care vor schimba viitorul sistemului de invatamant romanesc impactand pozitiv piata muncii, imaginea Romaniei si respectul fata de noi insine. IMPREUNA aducem o reala schimbare in viata copiilor din satele si comunele Romaniei!

„Vom fi in masura sa va aratam cum educatia exhaustiva formeaza caractere tari: o zi in scoala BookLand incepe cu un mic dejun sanatos, cu ore sustinute de dascali pasionati, cu pauze pline de miscare in aer liber, cu un pranz la fel de sanatos, cu afterschool in care vom face lectiile, impreuna contribuind si la bunul mers al campusului prin activitati practice in bucatarie, livada-gradina, ferma de animale. Fiecare elev va avea responsabilitati clare, dorindu-ne sa le cultivam respectul pe toate planurile. Manualele, rechizitele, transportul, uniformele scolare si accesul la varii activitati vor fi asigurate integral de noi. Practic, vom functiona ca o scoala privata, insa cu zero taxe! Mai mult decat atat, vom plati printre cele mai mari burse liceenilor, pe cei mai buni absolventi sprijinindu-i sa treaca examenul de Bacalaureat iar pe cei excelenti sustinandu-i in urmarea studiilor superioare. In misiunea asumata ne bazam atat pe noi insine – caci vom deschide si intreprinderi sociale pentru a ne auto-gospodari -, cat si pe sutele de Parteneri care ni s-au alaturat in ultimii ani, investind in crearea unor conditii mai bune de invatatura pentru copiii din mediul rural. Caci binele facut se intoarce!”

Rezultate Asociatia BookLand,
ONG-ul care schimba destine

Intro tara plina de tineri cu potential si vise mari insa lipsiti de oportunitati bookland promoveaza dreptul la o educatie de calitate credem cu tarie ca evolutia copiilor este strans legata de mediul in care acestia invata si se formeaza de aceea luptam pentru a imbunatati conditiile de invatamant din mediul rural si ne implicam in proiecte ample de interventie in infrastructura scolara in acelasi timp inspiram tinerii si ii sprijinim sa se dezvolte armonios dand glas vocilor acestora organizam intalniri si conferinte tabere de dezvoltare personala si cream continut pe teme si subiecte de interes pentru liceeni

51K followers

4.3K followers

1.4K followers

3.13K followers & 4 mil vizualizari

Renovare institutii de invatamant in mediul rural

80 scoli si gradinite din mediul rural renovate in perioada 2020 - 2023

Program cu impact in 70 comunitati rurale din 40 de judete

15.000 elevi anual invata in scoli renovate

Sute de profesori predau astazi in scoli moderne

Peste 500 constructori implicati pe santierele BookLand

650 de companii private implicate in program

Investitie totala 8.250.000 EUR pentru renovarea scolilor

Conferintele BookLand pentru tineri

iconite_campus_9_

Peste 1.400 de ore de conferinte

iconite_campus_11_

Peste 100.000 de participanti

iconite_campus_10_

Peste 2.000 de speakeri

iconite_campus_12_

23 de orase in care au avut loc conferinte anual

Intalnirile BookLand Evolution

iconite_campus_13_

37 intalniri BookLand Evolution

iconite_campus_14_

7 mentori invitati la dialog

iconite_campus_15_

+200 participanti

iconite_campus_16_

+100 materiale video cu discutiile intre mentori si elevi

Taberele Coolturale BookLand

iconite_campus_17_

25 de tabere coolturale organizate pe durata verii, in perioada 2013 - 2023

iconite_campus_18_

peste 1.800 de participanti (copii intre 5 si 19 ani)

iconite_campus_19_

peste 20 de locatii (nationale+internationale)

iconite_campus_20_

peste 200 traineri

BookLand Inspirational

iconite_campus_9_

3 rubrici distincte

iconite_campus_22_

+70 videoclipuri originale create si distribuite gratuit online

iconite_campus_23_

4 scriitori / 4 voice-overs

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Pentru a utiliza autentificarea socială, trebuie să fiți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest web site. GDPR Privacy policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

„Cum arată astăzi şcoala, va arăta mâine ţara!” - Spiru Haret