Radu Paraschivescu: „Sfaturi nu prea am de dat, nu ma pot pune in fason si nu ma pot da exemplu pentru ca oamenii nu seamana intre ei, placerile nu seamana intre ele si preocuparile, hobby-urile sunt diferite de la om la om.
Revenind la placeri, as insista pe citit. De ce e cititul o placere? Pentru ca te face sa traiesti de mai multe ori si pentru ca te pune in situatia de participant la niste aventuri la care altfel nu ai avea cum sa participi. Ti-ar fi frica daca ti s-ar propune o aventura de genul acesta. Poate ai avea stangacia unui om care nu stie sa se miste in Evul Mediu, in Renastere sau Epoca Baroc. Poate ca ai avea reticente de eticheta sau de alta natura, ori cartea iti ofera toate lucrurile acestea…. La un pret mic.
Eu am mai spus candva, cartea este cea mai buna agentie de turism, costa cel mai putin, ai biletele cele mai ieftine si poti merge in 10-20 de calatorii, la pret de una. Ai o carte in care actiunea se petrece fie in Franta, fie in Thailanda, in Anglia, fie in America, fie in Romania si ai personaje si fiecare personaj are o viata a lui. Si tu preiei, absorbi toate vietile acestea si le traiesti si tu intr-un fel.
Noica a spus la un moment dat si a devenit motto-ul Humanitas: ”ai atatea vieti cate carti ai citit”. Eu din punctul acesta de vedere am cateva mii de vieti, sunt longeviv si v-as dori si voua sa fiti longevivi si sa va descotorositi de prejudecata ca cititul e un fel de ulei de ricin, untura de peste, ceva nesuferit, antipatic, pe care trebuie sa-l iei ca sa nu contractezi vreo boala. Cititul poate fi o placere! Dar o placere neinscrisa in reguli sfinte, batute in cuie. Nu trebuie sa cititi 50 de pagini pe zi. Puteti citi intr-o zi 400 de pagini, in urmatoarea zi doar 1 pagina.
Sigur ca exista multe discursuri care va spun ca nu se poate fara carti si ca trebuie sa cititi. Trebuie apa, trebuie mancare, trebuie sex. Se poate si fara carte si fara dulceata de gutui. Se poate fara multe lucruri.
Pacatul e ca nu stiti ce pierdeti. S-ar putea sa aveti si experiente neplacute. Sau ati avut deja. Carti proaste. Daca vreti sa duceti la bun sfarsit o carte proasta puteti s-o faceti. Daca aveti varsta mea nu o mai faceti. Placerea exista acolo. Totul e ca aceasta placere sa va fie deslusita cum trebuie, sa nu aveti de-a face cu profesori acri care va dau retete si care va spun ca pana luna viitoare daca nu ati citit 20 de carti… E o forma de dresura care era buna in Evul Mediu, dar care in Europa 2021 nu mai merge.
Insist pe placere, intr-un timp in care lumea nu mai are rabdare, cand avem tot felul de aparate care ne inlesnesc accesul la tot felul de lucruri, cand suntem cu ochii in ecranul telefonului, cand daca ni se confisca facebook 5 minute facem o criza de nervi.
Cu toate acestea exista placeri vechi, odihnite, relaxate pe care e bine sa nu le neglijam, adica chiar daca avem retele de socializare, cateodata un pahar de vin savurat intr-un local, alaturi de oameni simpatici e la fel de bun.
Chiar daca e forfota tehnologica, chiar daca lumea se grabeste.
Fara placere in viata, nu prea faci mare lucru! Interesant ar fi sa aveti si o ocupatie care sa combine utilitatea, pragmatismul, castigul cu placerea. E posibil! Daca esti un pictor bun. Daca esti un instalator bun si-ti place sa mesteresti, le poti combina pe acestea doua si poti obtine concretizarea unei vocatii.
Eu rezist greu la discursurile care sunt inflacarate si care nu spun mare lucru. Sper sa aveti optimism in viata! Vor exista cumpene, mai treci din cand in cand printr-o situatie limita, dar odata ce treci peste, se mai insenineaza. Va mai doresc un lucru: sa calatoriti, sa umblati. Pentru ca daca umblati cu pasul, umblati si cu mintea. Sa vedeti lucruri sa iesiti din carapacea aceasta de tara primitoare si sa mergeti sa vedeti lumea si sa trageti concluzii! Sa deschideti ochii, sa vedeti cum se poarta oamenii, sa vedeti ce inseamna bine comun. Sa vedeti ce fac scandinavii pentru copiii lor, sa vedeti orase cu poluare zero, ce face o primarie de capitala europeana in asa fel incat sa nu existe praf. Sunt si bucurii simple, accesibile si lucruri care va raman pentru totdeauna!”
Radu Constantin:
„Ia-ti 10 secunde si gandeste-te la cum vrei sa arate viitorul tau! Fie ca vorbim despre o casa frumoasa, despre o masina faina, fie ca vorbim despre prieteni, despre vacante, despre un job bun, despre orice ai tu in gand. Gandeste-te 10 secunde la treaba asta, apoi eu iti voi spune un secret.
Si anume cum am ajuns eu in punctul in care sunt acum: sa am propria agentie de marketing, sa am doua business-uri, sa am masina pe care am visat-o dintotdeauna, sa am casa, vacantele pe care mi le-am dorit. Toate acestea si nu exagerez absolut deloc, le-am obtinut multumita cartilor. Eu daca nu descopeream cartile la 23 ani, cu siguranta lucrurile nu stateau deloc asa. Stiu cum te simti cand ti se spune despre carti si despre citit. Pentru ca ai fost fortat si de scoala si de parinti si poate de alti prieteni de-ai tai! Sau poate ai fost influentat ca cititul nu e cool. Poate iti doresti sa se termine mai repede scoala, liceul, facultatea si sa nu mai ai de-a face cu cititul. Poate ca daca as fi retinut din timpul liceului ca cititul e cool si ma ajuta, probabil azi eram muuuult mai departe decat sunt in acest moment.
In momentul in care am facut schimbarea de la mentalitatea ca e nasol sa citesti la mentalitatea ca cititul poate sa ma ajute sa-mi dezvolt anumite abilitati, lucrurile au luat o intorsatura accelerata inspre bine. Iti dau cateva exemple cartile m-au invatat: cum sa cuceresc o fata, cum sa-mi fac prieteni, cum sa fiu mai sociabil, cum sa fac bani, m-au invatat aproape tot ceea ce stiu pana acum. Evident ca de-a lungul existentei, m-am intalnit si cu oameni care mi-au impartasit din experienta lor. Insa 60-70% din ceea ce stiu azi se datoreaza cartilor.
Acum vreau sa fac un calcul sa vezi cat de la indemana iti este sa ajungi din punctul in care esti acum in punctul in care iti doresti, cu o strategie foarte simpla care necesita foarte putin efort. E un lucru pe care aproape 90% dintre oameni nu-l fac si nu se pot tine de el in fiecare zi.
Ai 20 de minute in fiecare zi ca sa faci un anumit lucru? Din 24 ore ai nevoie doar de 20 de minute pe zi ca sa se intample chestii extraordinare. Iti fac un calcul foarte simplu sa vezi de ce perseverenta este cheia succesului. Daca in 20 de minute ai reusi sa citesti aprox 10 pagini, iar o carte are in medie 270 – 300 pagini, inseamna ca intr-o luna citesti o carte. Intr-un an vei citi 12 carti. Cu siguranta, viata ta se va schimba! Fie ca citesti despre ceva ce te pasioneaza, fie ca vrei sa te perfectionezi, fie ca vrei sa inveti orice, pentru ca exista multe variante accesibile. Suna ca o pastila magica, insa lucrurile asa functioneaza. Este despre a reusi sa te tii cu strictete de acest obicei. Tu trebuie sa ai rutina ta zilnica si vezi ce se intampla dupa un an. Problema noastra din cauza careia nu reusim sa fim perseverenti, este ca asteptam ca rezultatele sa vina imediat.
Lucrurile marete, de calitate se fac in timp. Poate se fac in ani de zile. Multi oameni de succes au reusit abia dupa ani de zile de munca. Eu nu spun ca trebuie doar sa trudesti. Trebuie sa fim inteligenti si sa lucram inteligent. Trebuie sa identitifcam lucrurile care ne distrag de la traiectoria noastra. Fie ca vorbim de social media in exces, ca si social media poate fi benefica sau nu. Daca urmaresti oameni de la care nu ai ce invata, social media iti consuma timpul. Daca tu urmaresti oameni de la care ai ce invata, atunci te ajuta. Este important sa iti dai seama care sunt lucrurile care te distrag si sa fii perseverent! Eu spun ca daca reusesti sa citesti 20 min zilnic, timp de 2 luni, cu siguranta ulterior nu te vei mai limita la doar 20 de min.
Solutia e simpla si functioneaza foarte bine! Te rog scrie-mi dupa ce o testezi. Nu am testat-o doar eu, ci mii de persoane.
Diferenta in cazul meu este ca am reusit sa fac abstractie de stimulii externi si m-am concentrat pe o singura directie. Problema este ca sunt multi tineri fara directie, nu au destinatia finala. Este important sa-ti stabilesti un scop in viata, sa stii de ce te trezesti dimineata. Important este sa stii incontro te indrepti.”
𝐂𝐞 𝐚 𝐢𝐧𝐬𝐞𝐦𝐧𝐚𝐭 𝐬𝐜𝐨𝐚𝐥𝐚 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞?
𝐒𝐢𝐥𝐯𝐢𝐚 𝐒𝐚𝐯𝐚, 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫 𝐋𝐢𝐦𝐛𝐚 𝐬𝐢 𝐋𝐢𝐭𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐚, 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐂𝐨𝐥𝐞𝐠𝐢𝐮 𝐄𝐦𝐢𝐥 𝐑𝐚𝐜𝐨𝐯𝐢𝐭𝐚
Scoala online este o tema extrem de provocatoare pentru orice dascal care inca este prin in aceasta noua paradigma a educatiei mondiale.
Am trecut brusc din sala de clasa in locuintele profesorilor in fata unor dispozitive si a trebuit sa invatam sa fim profesori. Daca ar fi sa punctez un mare minus este aceasta joaca de-a scoala online, scoala fizica. Este derutant! S-a incalcat un principiu pedagocic fundamental, acela al consecventei. Copiii sunt 14 zile la scoala, apoi 14 zile acasa. Profesorul are unele ore in online, altele sunt la scoala. Devine extrem de dificil. Nu-si mai gaseste resursele interioare sa-si continue activitatea didactica, este pur si simplu alergatura din clasa, in fata laptopului. Provocarea a fost dubla, noi avand clase vocationale, de natatie. Va puteti imagina ce a insemnat sa treaca copiii de la clasele de inot in online! La inceput, ma intrebau pe mine colegii cum sa-si faca activitatea in online. M-am gandit ca ar fi un moment potrivit sa le serveasca niste modele de sportivi de succes. Apoi au facut exercitii fizice fiecare in propria casa.
𝐈𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐋𝐚𝐳𝐚𝐫, 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫 𝐁𝐢𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞 𝐠𝐢𝐦𝐧𝐚𝐳𝐢𝐮, 𝐂𝐨𝐥𝐞𝐠𝐢𝐮 𝐈𝐨𝐧 𝐍𝐞𝐜𝐮𝐥𝐜𝐞
Ca profesor de Biologie nu mai pot realiza experimente, disectii… Exista filmulete, exista lectii suport, unele ajuta sa vezi cum explica si alti profesori. La fel cu testele. Ei pot oricand sa refuze si sa nu deschida camera. Tu, profesor, vorbesti cu un ecran, uneori te apuca disperarea! Simti ca nu esti ascultat, desi colaborezi cu cativa copii din clasa, restul motiveaza ca sunt timizi, ca nu s-au cunoscut intre ei bine, daca sunt a IX a, ca nu se simt bine sau ca nu s-au pieptanat, nu s-au aranjat. Motive exista! Inchid camera si fac cu totul altceva. Cineva mi-a spus ”Stati doamna ca m-am dus sa manac cu parintii” Ce puteam sa mai spun?
𝐌𝐢𝐡𝐚𝐞𝐥𝐚 𝐏𝐨𝐩𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫, 𝐂𝐨𝐥𝐞𝐠𝐢𝐮 𝐈𝐨𝐧 𝐍𝐞𝐜𝐮𝐥𝐜𝐞
Este o perioada de incercare, de provocare a educatiei din toata lumea, o perioada in care elevii au primit de la noi in alt fel materia, un alt fel de a primi educatia, o perioada in care ne-am straduit si unii si ceilalti sa facem lucrurile sa mearga inainte cu mult efort, nu neaparat foarte bine.
𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐏𝐨𝐩𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫 𝐆𝐞𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐞 & 𝐋𝐢𝐦𝐛𝐚 𝐄𝐧𝐠𝐥𝐞𝐳𝐚, 𝐂𝐨𝐥𝐞𝐠𝐢𝐮𝐥 𝐄𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐜 𝐕𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫
Evaluarea nu este obiectiva pentru ca nu ai instrumentele cu care sa poti face o astfel de evaluare. Proiectul Telscoala a fost repede pus pe picioare sa-i ajutam pe toti copiii din tara care poate ca alta posibilitate in afara de a se uita la televizor nu aveau.
𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐢𝐦𝐩𝐚𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐚𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚 𝐞𝐥𝐞𝐯𝐢𝐥𝐨𝐫?
𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐏𝐨𝐩𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫 𝐆𝐞𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐞 & 𝐋𝐢𝐦𝐛𝐚 𝐄𝐧𝐠𝐥𝐞𝐳𝐚, 𝐂𝐨𝐥𝐞𝐠𝐢𝐮𝐥 𝐄𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐜 𝐕𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫
As spune din experienta scolii mele, o scoala care primeste de foarte multi ani copii din mediul rural si pe care i-am simtit impreuna cu parintii lor mai speriati decat ceilalti. Cu senzatia aceea ca tot efortul lor din ultimii ani de a aduce copilul intr-un loc mai bun pentru viata lui viitoare… Undeva s-au simtit abandonati, ca nu mai pot face fata lucrurilor acestora care presupun tehnologie, care presupun o altfel de interactiune. Au simtit decalajul cumva de a nu mai fi la inaltimea celor care au posibilitati, care se pot adapta situatiei Ei au un stres teribil. Daca e sa ma refer la elevi, frica de pierdere: au simtit ca au pierdut ceva odata ce nu s-au mai vazut la scoala, nu si-au mai intalnit prietenii, nu au mai avut acea interactiune calda, teama pierderii validarii pe care si-o dau intre ei
𝐈𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐋𝐚𝐳𝐚𝐫, 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫 𝐁𝐢𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞 𝐠𝐢𝐦𝐧𝐚𝐳𝐢𝐮, 𝐂𝐨𝐥𝐞𝐠𝐢𝐮 𝐈𝐨𝐧 𝐍𝐞𝐜𝐮𝐥𝐜𝐞
E dezastru si nu atat din materie, cat din interactiunea intre oameni
𝐒𝐢𝐥𝐯𝐢𝐚 𝐒𝐚𝐯𝐚, 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫 𝐋𝐢𝐦𝐛𝐚 𝐬𝐢 𝐋𝐢𝐭𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐚, 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐂𝐨𝐥𝐞𝐠𝐢𝐮 𝐄𝐦𝐢𝐥 𝐑𝐚𝐜𝐨𝐯𝐢𝐭𝐚
A generat frustrari, i-a invatat pe copii sa speculeze, a generat absenteism, superficialitate, poate si un soi de angoasa in anii terminali pentru ca nu stiu ce va urma. Deciziile se schimba de la o saptamana la alta, de la o zi la alta.
Cristian Stan: „Dupa foarte multe discutii si certuri, foarte multe despartiri, am reusit sa pun capat unei relatii care ma sleise de orice urma de energie si ma facuse sa ma pierd incat numai intelegeam ce inseamna viata mea fara acea persoana.Mi-era frica sa fiu eu cu mine!”
„4-5 luni le-am petrecut plangandu-mi de mila si intrebandu-ma unde am gresit, ce as fi putut sa fac mai bine, inca simteam ca daca as fi continuat sa lupt, lucrurile ar fi fost in final bune.”
„A venit un moment in care a fost un mesaj trimis de la viata, Dumnezeu, natura, univers, un mesaj care suna in felul urmator: ”Doamne iti multumesc pentru tot ce mi-ai dat, cu bune si cu rele, pentru ca stiu ca toate au avut rolul de a ma creste si de a ma dezvolta pe mine.”
„A fost prima oara cand am inteles ca nu s-a intamplat impotriva mea, ci pentru mine.”
„A fost primul moment in care am inteles ce inseamna dezvoltarea personala, emotionala, spirituala, am inteles ce inseamna sa te pui pe primul loc, sa ai grija de sufletul tau, de corpul tau, de mintea ta.”
„Sistemul in care am crescut nu m-a facut sa ma indragostesc de citit, de studiu, o faceam pentru ca trebuie. Cred ca foarte multi studenti empatizeaza cu ideeea asta. Citim pentru ca altfel suntem pedepsiti. Iar momentul acesta a fost prima oara cand m-am indragostit de studiu. Am pus mana pe o carte de dezvoltare personala, cautam multe raspunsuri care sa ma ajute sa inteleg ce si cum s-a intamplat. Am inceput sa urmaresc persoane, care ofereau noi perspective lucrurilor care s-au intamplat in viata mea si m-au ajutat sa vad ca folosindu-ma de acele obstacole pot sa merg intr-o directie in care pot sa ma dezvolt. Obstacolele sunt acolo ca sa ne arate ca avem puterea de a trece peste ele!”
„Am inceput sa ma reconstruiesc pe mine de la zero!”
„A fost un drum care a meritat! Drumul catre educatie, auto-educatie, dezvoltare personala, dezvoltare emotionala.”
„Daca n-ar fi fost momentul acela, nu as fi fost nevoit sa apelez la puterea care se afla in interiorul meu! La fel cum se afla si in interiorul tau!”
„Am pornit comunitatea Esti mai mult – EMM, din care fac parte peste 175.000 de oameni, care au inteles ca in interiorul lor a existat o putere care sa-i indrume sa treaca peste orice obstacol si puterea aceasta va iesi la suprafata cand ei vor decide sa o accepte.”
„Viata iti va trimite diverse ocazii ca tu sa te dezvolti, doar ca de foarte putine ori o sa ti le trimita ca un moment placut.”
„De cele mai multe ori momentele care ne invata ceva cu adevarat sunt momentele care au impact emotional asupra noastra.”
„In loc sa ne intrebam in urma experientelor De ce mi s-a intamplat asta? Sa ne punem intrebarea Ce pot sa fac sa merg mai departe?”
„Foloseste-te de tot ce ai in jurul tau ca sa cresti, ca sa te transformi, ca sa te dezvolti pentru ca poti sa faci asta! Ai in jurul tau resursele de care ai nevoie indiferent de locul, contextul…”
„Cu siguranta nu esti vinovat pentru lucrurile nasoale care ti s-au intamplat in viata.”
„Tu esti responsabil sa faci tot ce tine de tine ca tu sa faci lucrurile putin mai bine!”
„Viata este precum un lacat cu cifru si orice eveniment, orice persoana, orice lucru care se intampla in viata ta poate sa fie acea ultima cifra din cifrul tau care deschide usa catre o noua viata pe care ti-o doresti.”
„Invata sa iei viata asa cum vine! Nu te bate cu ea, ca nu ai nicio sansa sa o bati, ci imbratiseaz-o si danseaza cu ea! Pentru ca ea te va duce fix in directia in care ai nevoie, doar daca ii dai voie.”
Radu Paraschivescu: „Iti voi confirma ceea ce stii deja: Nimic nu vine gratis! Pentru tot ceea ce faceti, e nevoie de munca, de tenacitate, de inspiratie, de noroc si de sanatate.
Eu am avut lucurile acestea, in buna masura. Unele lucruri trebuie sa vina pe parcurs. Cum? Alegandu-ti o tinta, care poate sa se schimbe. Cand eram in a 6 a, eram convins ca voi deveni zoolog, pentru ca imi picase cu tronc profesorul de Zoologie. Am fost dezolat cand am aflat ca nu exista Facultatea de Zoologie si ca daca vrei sa lucrezi cu animalele, trebuie sa inveti intai despre om. Asa ca am virat spre altceva: fotbal. Parea o varianta paguboasa, cata vreme perspectiva era incerta, caci traiam intr-o tara cu sarma ghimpata la granita…
Aici intervine un alt lucru, fie intalnirea providentiala, fie sfatul cuiva. Si aici intervine, fireste, si conditia mentorului. Am avut parinti foarte atenti cu mine si foarte intelepti. Deficitul de intelepciune pe care-l aveam eu in copilarie a fost suplinit de intelepciunea lor de oameni trecuti prin viata si prin greutati. Tata mi-a spus: ”iti place si cartea, iti place si fotbalul. Fa una dintre ele! Daca le faci pe amandoua, risti sa le faci pe ambele prost si, decat sa fii un dublu mediocru, mai bine sa fii bun intr-o directie.”
Am lasat fotbalul, despre care vorbesc in continuare la TV, si am ales cartea. E posibil sa fi fost un castig si pentru public. Pentru mine categoric a fost un castig. Aici intervine o intalnire providentiala: cu Humanitas si cu Gabriel Liiceanu. S-a produs intr-un moment de deruta pentru mine, aveam un post prost platit, intr-un loc fara recunoastere si am primit 2 invitatii la interviu in aceeasi zi. Una la o companie americana care venise cu un grant de 35 mil $, care ma petise pe un salariu bun; cealalta la Humanitas. M-am gandit o noapte intreaga ce fac! Mi-e foame de bani? Da! Mi-e foame de scris literatura? Da! Care plateste mai bine? Care are perspectiva mai buna? La ambele raspunsul era compania americana!
M-am hotarat sa ma duc la Humanitas. In aceeasi zi mi-a aparut articolul de presa sportiva! Aceea a fost ziua ”macaz” pentru mine! Humanitas era nu un serviciu, ci un loc de intalnire cu oameni poate nu impecabili, dar foarte bine alcatuiti cu care poti sa construiesti cluburi de idei. Nu stiam daca am reglajele unor asemenea intalniri. S-a dovedit ca le am!
Traiectoria propusa de Humanitas s-a transformat intr-o trambulina. Si aici intervine tenacitatea, sa stii sa astepti. exista o cultura a asteptarii. Exista o vorba: lucrurile bune li se intampla celor care asteapta!
Eu am stiut sa astept si asta e o componenta a succesului meu de astazi. Am asteptat in conditii nepropice: in conditiile comunismului, unei lipse de perspective si de variante! Nu se compara cu oferta de astazi, cu modul in care iti poti prelua modele! Inainte aveai un orizont ingradit, iar modelele tale erau putine. Astazi poti sa aspiri la orice, azi lucrurile arata cu totul altfel decat in urma cu 35 de ani. Prin urmare, evantaiul optiunilor este foarte mare!
Aici intervine si capacitatea noastra de a modela imprejurarile, nu doar de a ne lasa modelati, felul de a avea o cultura a dialogului, felul in care stii sa te faci placut, fara sa fii slugarnic, cu spinarea la 90 de grade.”
Radu Paraschivescu: „Avand rabdare, avand o sanatate buna si avand placerea cititului, nu doar a muncii, am ajuns unde sunt astazi. Placerea cititului pentru unii pare ceva misterios. Mie mi-a placut de cand eram mic!
Sunt oameni care spun ca nu se poate sa iti placa sa citesti si sa iti placa sa dai cu piciorul in minge. Ba da, se poate! Am vazut o discutie, la un moment dat, intr-un studio francez de televiziune in care amfitrionul discuta cu 3 scriitori ”uriasi”: Umberto Eco, Mario Vargas Llosa, Salman Rushdie. Toti trei au vorbit despre premii literare, despre strategii narative, despre succes, pana cand gazda i-a intrebat ceva legat de fotbal. Cand au auzit de fotbal, toti trei s-au simtit ”curentati”. Au inceput sa se contrazica si sa propuna variante de tehnica a jocului. Prin urmare sunt perfect compatibile fotbalul si literatura. Sportul este expresia fizica a culturii!
Prin urmare cu aceste instrumente: rabdare, tenacitate, harnicie si placerea cititului am inceput calatoria asta pe drumul cartii. E o calatorie care mi-a adus deocamdata aproape 30 de carti scrise, 20 de prezente cu texte in volume colective si 115 traduceri. Numarul lor va creste. Sunt, oare, un sacrificat? Nicidecum! Nu inseamna ca daca esti scriitor, trebuie sa fii mineralizat! Scriitorii respecta si ei harta umana… Doar cand eram eu in scoala, cu 4 vesnicii in urma, in momentul cand se vorbea de o intalnire cu un scriitor, elevul era facut sa creada ca scriitorul e mort si adus imbalsamat sa stea la poza! Scriitorul e om ca toti ceilalti, doar ca stie cuvinte mai multe decat multi altii.
E un drum frumos! L-as recomanda si altora, cata vreme vor sti sa respecte o sugestie: sa nu incercati sa fiti pe placul tuturor! Nu veti putea niciodata. Nimeni n-a fost pe placul tuturor. Shakespeare, Dostoievski, Kant au avut contestatari. Daca ajungeti scriitori si cartea dvs nu e bagata in seama, nu puneti la suflet!
Ajung la autenticitate! Una dintre conditiile performantei este trairea autentica. Autenticitatea e greu de conservat. De ce? In baletul relatiilor umane e nevoie de o doza de diplomatie, de o doza de ipocrizie, de concesii… E vorba de autenticitate profesionala, ceea ce presupune sa-ti faci treaba bine, sa ti-o faci la nivelul maxim al exigentei, dar sa mai intervina ceva in felul tau de a munci: auto-exigenta. Daca vrei sa te placa seful, sa te respecte vecinii, sa te iubeasca mama-soacra, fii pretentios tu cu tine insuti! Trebuie sa fii primul care-si ridica stacheta!”
Radu Paraschivescu: „Eu am fost un mototol, care in liceu nu ma gandeam vreodata ca voi ajunge student. Mi se parea ceva paranormal. Era o emisiune la radio care se numea Student Club: mici interviuri de la centre universitare, mici episoade de viata. Auzeam tineri de la Iasi, de la Cluj vorbind si mi se pareau nepamanteni, veniti din alta dimensiune. Cum sa ajung eu sa fac parte din ei? De unde erezia asta ca eu terminand liceul sa ma cocot acolo… in studentime?
Mi se parea un vis! Visul a devenit realitate pentru ca am fost tenace, mi-am stiut interesul, fara sa afectez interesul altora! Sa nu calci pe cadavre! Sa dai din coate la propriu ca sa-ti croiesti un rost in viata dar sa nu dai ghionturi in asa fel incat sa-i scoti de pe traiectorie pe altii!
Viata are si o componenta morala si etica! In lumina componentelor astora tu, ca sa poti dormi linistit noaptea trebuie sa stii ca ceea ce faci, nu faci in detrimentul altora. Faci pentru tine! Dar n-o faci cu pretul postului altcuiva, cu pretul unei cariere frante, cu pretul unei delatiuni. Mai adaug doua componente la succesul acesta din liceu catre facultate: sansa si frica de armata. Pe vremea aceea daca picai la facultate si erai baiat, te lua la armata, pe 1 an si 4 luni.
Si astfel am ajuns la facultatea la care mi-am dorit sa ajung, la o grupa speciala de traducatori. Am intrebat ce nevoie ar fi de mine pe piata muncii dupa absolvire. Mi s-a spus ca va fi mare nevoie! N-a fost imediat. Dupa 10-15 ani, am facut un pui de cariera ca traducator & interpret. Am mers in delegatii… Pana la urma a fost rentabila prezenta mea in grupa de traducatori. Mi-a prilejuit intalnirea cu niste profesori eminenti, unii dintre ei. Am optat pentru o cariera de profesor de engleza intr-o localitate Faget, jud Timis. Mi-a produs cateva dintre cele mai frumoase amintiri, eu plecand la drum catre necunoscut. Stiam ca Faget are gara. N-am stiut ce gasesc acolo. Am gasit niste oameni bine instalati in rosturile lor, niste profesori daruiti. Am plecat de acolo foarte trist dupa patru ani si ceva! Mi-am dat definitivatul la Timisoara. Eu as fi vrut sa scriu. Incepusem deja un roman. Dar m-am gandit ca n-are rost sa cred ca va fi publicat, cata vreme nu voi face jocul compromisurilor care se cereau de la toti scriitorii. Din 1989 am inceput sa ma gandesc la o cariera in adevaratul sens al cuvantului, o cariera care sa ma reprezinte, sa nu ma falsifice, de care sa nu-mi fie rusine. Nu poti merge drept inainte, tinand linia fara niciun fel de abatere. Am avut mici devieri de parcurs, dar erau inerente…
Acum dupa 30 de carti publicate si peste 100 de traduceri, pot sa ma uit in urma si sa spun Da! Am facut ceva in viata! Daca mi-ar fi spus cineva acum 25 de ani ca o sa fiu un scriitor cunoscut, o sa publici la o editura importanta, l-as fi trimis la cel mai apropiat cabinet, unde stiam eu ca este un medic destoinic.”
Catalin Stoica: „In copilarie nu stiam prea bine ce voi face in viata, nu imi doream foarte clar un anumit lucru.”
„Reformulez, stiam ce vreau sa fac, doar ca m-am razgandit. Intai voiam sa ma fac politist, aka detectiv, nu politist, ca nu suna cool, e banal.”
„Dupa aceea m-am mai razgandit si mi-am zis sa fiu actor si/sau regizor. Am intrat in lumea teatrului si a filmului si am constatat ca-mi place maxim.”
„Acum iti povestesc ceva despre mine din care sa inveti tu, sa tragi niste concluzii, eu n-am sa-ti dau foarte clar directia pentru ca e despre tine nu e despre mine. Ce iti spun eu e despre mine, ce faci tu e despre tine. Ai mei vazandu-ma chitit pe partea aceasta de teatru, film… imi spuneau ”gandeste-te si tu la o profesie/meserie care sa-ti aduca un serviciu stabil, un salariu sigur”. A mai auzit cineva sfatul acesta sau doar la mine s-a intamplat?”
„N-am zis niciodata „Da! Am sa schimb”, deveneam un rebel pe masura ce eram astfel sfatuit, pe masura ce valorile mele nu contau foarte mult, si totusi am schimbat. Am stat si m-am gandit: ce mi-ar placea sa fac, daca nu teatru-film?”
„In primul rand sa aiba Romana si trebuie sa nu aiba matematica.”
„Si am luat lista cu facultati, nu exista Internet la vremea respectiva, era tiparita si ma uitam ce se cere la admitere si am ales Dreptul – are Romana, n-are matematica, dar are istorie.”
„Inca din primii ani de facultate am ajuns in redactia unui ziar, unul dintre cele mai importante 3 ziare de atunci: Tineretul Liber.”
„Era un ziar creat pentru tineri, foarte interesant.”
„Am stat in redactie pana cand am vazut un anunt la TV ca se cauta un colaborator pentru divertisment pentru tineret.”
„Erau peste 100 de participanti, asta e! Am fost educati ca esecul, greseala reprezinta un capat de drum. Sa ne ferim sa gresim! John Maxwell, unul dintre mentorii mei, spune: ”Greseste mult, greseste repede, greseste des!”
„De ce? Ca sa inveti! Greseala inseamna educatie. In momentul in care gresesti si iti evaluezi experienta pe care ai avut-o, vei ajunge macar un pas, decat erai inainte. Nu ai cum sa nu cresti! Greseala te invata mai mult decat succesul! Cand ai gresit ceva stai si te intrebi, analizezi…”
„Uite asa am ajuns in prima televiziune din viata mea!”
„N-am mai iesit din acel domeniu! Am ajuns sa fac inclusiv teatru, film, am scris, am produs, am regizat scurt metraje, programe de divertisment, am scris seriale de comedie. Am reusit sa ajung in punctul in care imi doream. Ajutorul cel mai mare mi-a fost dat de… Visul meu ca un magnet!”
„Visul acela mare pe care sa-l ai in mintea ta intr-un prim plan in permanenta, indiferent ce faci, dincolo de tot ce se intampla in exterior, din interior sa vina ceva care vindeca exteriorul, pentru tine. Visul acela mare care ruleaza ca un film, se va deschide ori de cate ori traversezi un moment dificil.”.
„Calitatile senzoriale te ajuta sa-ti construiesti visul, sa-ti pastrezi visul, sa te apropii de el, te ajuta sa actionezi.”
„Visul acela mare ma ajuta ca sa raman consecvent: ma si motiveaza, dar ma si responsabilizeaza. Motivatia si responsabilitatea sunt cele 2 motoare cu care avionul vietii noastre zboara in fiecare zi. Motivatia e cea care ma trage inainte, sa evoluez. Responsabilitatea e ceea ce ma ridica dimineata din pat.”
„Te sfatuiesc si pe tine sa-ti descoperi visul acela mare. Daca in mintea ta primul gand care-ti vine: dar eu nu pot sa fac ceva Maret in viata aceasta! Ia in calcul ca Maret nu inseamna ce cred eu ca e Maret, pentru tine Maret inseamna ce crezi tu ca e Maret. Acel lucru care nu te plictiseste niciodata, pentru ca tot ceea ce conteaza: vrei sa devii, vrei sa faci, vrei sa dobandesti, toate acestea au un cost.”
„Exista in fizica Legea a 3 a lui Newton: pentru a ajunge undeva oriunde trebuie sa lasi ceva in urma, orice! Nu stii intotdeauna ce trebuie sa lasi in urma. Insa daca stii ca visul acela e visul tau, vei fi dispus sa platesti pretul. Iti vei da seama ca a meritat!”
„John Maxwell spune ca cea mai trista zi din viata sa a fost cea in care a decoperit ca multi oameni dragi lui, nu au un vis si nu vor sa se dezvolte! Cea mai fericita zi pentru mine a fost aceeasi: caci am constatat ca orice s-ar intampla eu n-am sa ma opresc!”
„Vreau sa fiu atent la integritate, vreau sa ajung acolo, astfel incat scopul sa nu scuze mijloacele.”
Catalin Stoica: „Mie imi place sa-i salut pe oameni cu ”Hai sus!” De ce? Pentru ca oricat de sus am fi la un moment dat, ”Sus”, dragilor, nu are limite. Sus nu se termina niciodata! Se poate mereu si mai sus! ”
„Sfanta comparatie: suntem comparati pe tot parcursul vietii cu altii in defavoarea noastra.”
„Functioneaza? Atunci cand esti comparat cu celalalt? Pe termen scurt, de multe ori functioneaza. Pana a doua zi invatam ca sa iau 10 si sa aduc acea dovada sociala, dar eu nu mai contam, conta sa demonstrez altora si in felul acesta din pacate scapi din vedere visul acela mare de care vorbeam: treci de la pasiunea ta extraordinara (teatru-film) la Drept care nu era pentru mine!”
„Dar pe termen lung, stima de sine se duce in jos pentru ca eu cresc, devin un adult cu convingerea ca orice as face nu sunt suficient de bun!”
„Spuneam de motivatia extrinseca care ne apasa, cand te compari cu ceilalti ca sa te ambitionezi. Pe termen lung eu cred ca n-o sa ma ridic niciodata la standardele lor, ca nu merit. De ce sa fac teatru-film, ca nu se castiga bine? Si atunci am sa fac ceva ce trebuie sa fac, nu ceva ce-mi place.”
„Te sfatuiesc si pe tine sa-ti descoperi visul acela mare. Sa stabilesti tu cu tine care-ti sunt valorile.”
„Sunt niste valori care iti spun sa te ridici in clipa asta, sa faci aia si aia, pentru ca maine vei fi mai aproape de ceea ce iti doresti in viata.”
„E foarte probabil sa te gandesti la succes. Eu formulez un pic diferit. Conceptul succesului mi se pare insuficient daca nu-mi aduce fericire. Consider ca m-am nascut sa fiu fericit, nu perfect! Nu e posibil sa culeg like-uri de la toata lumea. Dar e posibil sa fiu fericit, chiar si fara like-uri. De aceea eu vorbesc despre succesul fericit! Succesul pe care-l dobandesc sa fie astfel incat sa ma pot bucura de el, sa se mai bucure si altii de el, sa nu fie un succes individual, ci care include cat mai multi oameni. Vreau sa ma pot bucura de bani. Daca banii in viata sunt un scop, nu un mijloc, asta e o problema. Pentru ca oricat de multi as avea, nu vor fi suficienti si voi fi concentrat pe a stoca banii. Ce pot sa fac mai mult cu ei pentru visul meu, pentru visurile altora. Gandeste-te la succesul fericit, la visul mare, la motorul responsabilitatii. Succesul fericit se masoara in fiecare zi, nu intr-o zi! Care e succesul fericit pe care l-am dobandit azi? Ai sa vezi ca pasii astia mici care par nesemnificativi in zilele cand se intampla, cumulati te vor conduce catre momentul extraordinar din viata ta.”
„Pune pret pe oameni! Dar mai intai trebuie sa pui pret pe tine. Esti cel mai important om din viata ta. Iubeste-te intr-un mod sanatos, constructiv pe tine. Eu ma iubesc doar daca iau 10. Asta nu e iubire de sine. Ma iubesc pe mine indiferent de situatie. Am o stima de sine care imi spune: sunt bun sa-i motivez pe oameni, sa scriu, sa-i sustin pentru a-si implini visurile. Imi pun mereu intrebarea ce vreau sa castig? O disputa sau o relatie? Ce fac ca sa castig o relatie? Daca omul din fata mea e important pentru mine, cedez.”
„Rolul mentorilor este esential in viata omului care vrea sa se dezvolte. Ai incredere in ei? Ce valori au? Voiam sa devin un speaker inspirational bun. Mentrorul mi-a spus uite astia sunt 10 pasi pe care daca ii faci, ajungi acolo. 8 din astia ii fac si eu. Cu cei 2 nu rezonez, nu sunt pentru mine. Exact astia 2 pasi fac diferenta.”
Alex Tudorache Secan: „In 2014 a fost momentul cand am realizat si acceptat, desi nu se gaseau multe informatii online care sa ma ajute sa inteleg, sa-mi dau seama ca sunt transgen.” „Relatia cu mama a fost destul de dificila la inceput pentru ca era un subiect nou si pentru ea” „I-am lasat timp sa se documenteze si acum suntem cei mai buni prieteni.” „Regret ca la inceput cand vorbeam cu oamenii vorbeam raspicat si ma asteptam ca toata lumea sa inteleaga prin ce trec.” „Ca sa fii acceptat trebuie sa ai o atitudine pozitiva atat fata de ceilalti, cat si fata de tine!” „M-a ajutat foarte mult ca am ascultat-o pe mama care mi-a zis: Asteapta! Sa vezi daca acesta e lucrul pe care-l vrei!” „Referitor la facultate, am simtit ca nu ma regasesc in programul respectiv si am facut ceva ce mi-era frica sa fac, sa renunt la acea universitate, iar acum studiez la alta facultate si simt ca mi-am gasit locul.”
Cristian Bertho Lazar: „Am decis sa fac ceva care sa ma provoace, am ales sa merg la o facultate din strainatate.” „Am ales Olanda pe urmatoarele considerente: educational, cultural, economic.” „Am decis sa studiez la Universitatea Groningen, locul 4 in topul universitatilor din Olanda, recunoscuta pentru profilul pe care voiam sa aplic, pe Drept International.” „Mi s-a parut o experienta extraordinara sa-mi fac prieteni noi, sa socializez, sa descopar atat de multe culturi.”
Romeo Rosiianu: „N-am implinit inca menirea pe care simt ca o am, simt ca mai am multe de oferit ca om, ca poet, ca ziarist, ca manager cultural.” „Visul meu frumos era sa calc pe urmele tatalui meu. Voiam sa fiu ca tata. Nu regret nimic: S-a intamplat ca profesorara de romana sa ramana insarcinata. A venit Alexandru Popescu Tair, a identificat un anumit talent literar la mine, m-a luat de mana, ”m-a trecut strada” si apoi m-a adus la Bucuresti. M-a lasat intr-un oras de 50 ori mai mare decat Rosiorii de Vede… Nu am vrut sa fiu scriitor, dar sunt!” „Ca jurnalist m-am batut pentru drepturile celorlalti, pentru adevar.” „Am castigat procese la CEDO care au schimbat legislatia in domeniul accesului liber la informatii de interes public. Exista o lege dupa cazul Rosiianu contra Romania la CEDO. A fost nebunia mea sa ma lupt pentru principiile mele, pentru crezul meu, pentru convingerile mele. Am trait vremuri de restriste atunci si dupa, pentru ca nimeni nu credea in mine si nici in viziunea mea.” „In momentul in care am simtit ca nu mai pot sa lupt pe picior de egalitate cu ei (aka mai marii-zilei) m-am refugiat in literatura, m-am intors acasa, spre bucuria cititorilor de carte!” „Prima carte mi-a aparut in Moldova, a doua mi-a aparut la Bucuresti, a treia mi-a aparut in Ardeal. In mintea mea trebuia sa fac si o astfel de unire literara. A fost contrariant in 1993 cand fosta profesoara de romana fiind prezenta la evenimentul meu de lansare a unei carti a spus ca multumita ei am devenit scriitor. La finalul evenimentului i-am spus ca daca nu ar fi ramas insarcinata, eu nu as fi ajuns scriitor, pentru ca eu i-am fost elev 2 ani si intr-adevar m-a invatat gramatica, ceea ce m-a ajutat, insa as fi ajuns un profesor de romana si acum as fi corectat BAC-ul.” „Am inteles ca ceea ce mi s-a dat si ceea ce au dezvoltat altii la mine nu am voie sa duc cu mine in mormant si ca trebuie sa dau mai departe astfel incat am incercat sa ajut foarte multi scriitori.” „Numai anul trecut, in colectia debut, la poezie, in editura eCreator pe care am infiintat-o si o conduc, au debutat 28 de poeti. In colectia proza, au debutat 12-14 scriitori.” „L-am debutat pe Raul cand avea 13 ani si un milimetru. La 14 ani eram si eu publicat, eram rasfatatul unor reviste literare.” „Am vrut sa-l dau exemplu pe Raul pentru ca este cel mai tanar dintre cei promovati de mine.” „Am identificat in mediile scolaresti si chiar in cele studentesti din zona mai multi tineri talentati. Este foarte bine ca acesti tineri sunt provocati sa creeze ca sa poata publica in revistele scolare. Dar dupa ce implinesc 18 ani, ce faci cu ei? Nu exista nicio legatura directa intre entitatile scolare si cenaclurile literare. Exista o ruptura. Au invatat ceva, dar nu o pot duce mai departe.” „Acesti tineri devin ai nimanui. Am debutat in Romania aproape 200 de tineri. O spun cu oarecare mandrie, pentru ca decat sa risipesc margaritarele cu cei care-si beau genialitatea pe terasele patriei, si sufera de o anumita ”neintelegere” mai bine aloc timpul si spatiul existential unor tineri care vor sa faca ceva si care promit. Ofera garantia ca ei nu-si risipesc existentele la terase.” „Alexandru Popescu Tair era un mit si prima persoana care mi-a influentat viata a fost el. A doua a fost Geo Bogza, indiscutabil, timp de 9 ani; Eugen Barbu timp de vreo 8; Parintele Galeriu, vreo 8. Dupa ce i-am intalnit, n-am mai putut sa vad lumea in varianta simplista, nu m-am putut face ca nu stiu, sa minimalizez…” „Sa incerc sa fac cat mai mult cat mai bine, la fel cum mi s-a oferit mie, neconditionat!” „Cand aveam 16 ani, mi-au murit ambii parinti intr-un accident de masina si m-am trezit ca traiam de 2 ani in mijlocul Bucurestiului si nu am unde sa ma intorc. M-am incapatanat sa raman, sa ma bat pentru sperante, pentru ca nu aveam decat sperante, nu aveam nicio certitudine si sa ma zbat pentru aceste vise. Sper sa fi reusit! Ceva in mine imi spune ca mai am multe de facut si de spus!”
Romeo Rosiianu: „Citesc critica literara pentru ca e firesc. Eu nu mai sunt demult un simplu cititor. In vietuirea mea exista o perioada de aproape 14 ani in care eu am fost librofag! Aveam contract cu 12 reviste si part time cu inca 4. Eu traiam citind si comentam, faceam critica literara: de la critica de intampinare, eseistica si pana la analize. Citesc critica literara scrisa de altii, pe de -o parte pentru ca dauneaza grav sanatatii propriei creatii sa te limitezi la propria ta viziune despre lume si viata si pentru faptul ca poti sa vezi cum abordeaza altii teme comune.” „La eCreator in ultima perioada avem un aparat critic format din 15 critici literari (cred ca e singura editura, care are un astfel de aparat, daca nu ma insel). Am invatat din patania lui Maiorescu, care dupa ce s-a dus el, s-a cam dus Junimea… ” „Mi-am propus, tocmai pentru a-mi demonstra ca ceea ce fac la eCreator, eu si colegii mei, e un lucru bun, sa fac chestiuni pe care eu nu le-am avut la indemana! O spune cel care a stat cu nasul in biblioteci intre tone de carti! Am acasa aproape 5.000 de carti cu autograf. Sunt biblioteci in localitati din Romania care nu au 5.000 de exemplare. Am donat carti unui numar impresionant de biblioteci din Romania.” „In jurul fiecarui proiect pe care-l editez am un pachet de critici literar care vin si sustin acel demers, nu neaparat laudativ. Vin si se implica in toate actele noastre de facere si atunci suntem in masura sa subliniem un demers sau altul.” „Acum, odata cu aparitia retelelor de socializare, au aparut si oameni care sunt „dependenti de adictie”. Am un exemplu: o poeta cu care m-am intalnit, cand eram cu mai multi scriitori si care incerca sa ma convinga sa o accept in cercul meu, doar pentru faptul ca in momentul in care posta o poezie avea minim 500 de aprecieri pe Facebook. Am indemnat-o atunci sa-si scoata prima carte la o alta editura. …A zis ca se lasa de scris. Era dezamagita, intrucat a calculat cate aprecieri are pe Facebook si l-a convins pe sotul ei sa ii finanteze un tiraj de 500 de exemplare. A vandut doar un exemplar.In Romania sunt vreo 250-300 de scriitori cu adevarat importanti si sunt vreo 50 de reviste importante. Orice autor care-si editeaza azi o carte trebuie sa stie ca, daca vrea sa devina vizibil, trebuie sa ajunga la cele 50 de reviste si la cei 250 de scriitori.” „Succesul nu ti-l da like-ul de pe Facebook, succesul vine de la sine. In momentul in care ai o editura si te trezesti de 2-3 ori pe saptamana, contactat de oameni care vor sa le editezi cartile, te bucuri de o anumita recunoastere. Etapele de percepere si perceptie sunt aceleasi: Ai auzit de…? Il stii? Ai curajul sa-l investesti cu incredere? Eu am scos „Scrisori de dragoste irosita”, a fost cea mai premiata carte a mea, 5 premii nationale. Si eu, la nivelul meu, am simtit nevoia de sprijin din exterior.” „Cea mai grea intrebare care mi s-ar putea pune vreodata: De ce nu m-as lasa de scris? Daca n-as mai scrie ar fi o implozie! Eu scriu pentru ca ma mana ceva in lupta, exista o anumita doza de inconstienta. Dar, imi place ceea ce fac! ” „Vine din interior si am convingerea ca la un moment dat lucrurile se vor egaliza!” „Stati linistiti ca toata lumea stie ca Eminescu a lucrat intr-o vreme la „Timpul”, dar nu stie nimeni cine era pe vremea aceea primar in Iasi… ”
Avram Iancu: „Orice este posibil, daca facem totul pentru implinirea visurilor noastre”. „Anul trecut am reusit sa realizez o performanta deosebita, dar in acelasi timp si un record national de anduranta, am inotat 36 ore incontinuu in lacul de la Portile de Fier I.” „Am trecut prin diferite transformari, adaptari fiziologice, dar am reusit ce mi-am propus. „Anul acesta, mi-am propus sa stabilesc un nou record mondial de anduranta la inotul in ape libere, dupa lungimea de inot a reprizei de inot. Actualul record este de 2,8 zile.” „Vreau sa inot 3 zile si 3 nopti incontinuu in Lacul Balaton in 18 iulie a.c.” „Sunt convins ca pot sa stabilesc un nou record mondial pentru ca nu sunt singur.” „Orice victorie mareata nu mai este victoria mea, ci este si victoria tuturor romanilor care rezoneaza cu astfel de performante.” „Procesul educational este foarte important. Ma bucur ca lucrez intr-o biblioteca, parte a acestui proces educational.” „Am parcurs si un traseu spiritual, fapt ce m-a determinat sa scriu si o carte. In 2019 am publicat cartea „Schimbarea esti tu”. „Atunci cand vreau sa schimb ceva, trebuie sa ma schimb in primul rand pe mine.” „Marian Boboc, cel care a scris Prefata, spune ca povestea mea a inceput citind o carte din aceasta biblioteca. Iar acum, prin aceasta carte, povestea se intoarce pe rafturile bibliotecii pentru a sta drept marturie copiilor nostri.” „Mesajul pe care vreau sa vi-l transmit este: orice este posibil, doar credeti!” „Trebuie sa fim foarte determinati in viata. Prin credinta am reusit sa inot si eu o mare!”
Andrei Stupu: „Prima data cand am dat un interviu am spus ca sunt multimea unor ipostaze.” „Cred ca e un pic dificil sa ne alegem modelele azi, toti suntem oameni, si in cele din urma vom avea ipostaze mai bune si mai rele.” „Putem cu totii sa ne cream un sistem si sa ramanem atenti, coerenti cu noi insine.” „Pe mine ma preocupa cel mai mult aceasta tema, si in calitate de consilier ii ajut pe oameni sa-si alinieze dorintele, valorile, nevoile, si sa ajunga sa-si exprime intregul potential si la o stare de implinire.” „Sentimentul de implinire este foarte simplu de inteles, este atunci cand nu mai avem acea apasare pe umeri.” „Drumul meu este o suma de evenimente improbabile.” „Daca ar fi fost sa-mi evaluez sansele de reusita, ele au fost foarte mici dintotdeauna.” „M-am nascut in Motoseni, in jud Bacau, o localitate indepartata de civilizatie. Nu aveam acces la resurse, evenimente sociale, culturale care sa-mi stimuleze dorinta de a incepe o cariera in domeniul pe care-l practic azi.” „Ce a fost important pentru mine este legat de relatia cu parintii mei si de felul in care ei m-au ajutat sa inteleg lucrurile.” „Am fost tratat intotdeauna cu o incredere incredibila si primeam atentia necesara.” „Am ajuns sa constientizez ca daca exista un lucru care-i marcheaza pe copii, acela este insingurarea, sentimentul ca nu sunt vazuti.” „Nu exista limite, e un pic idealist si naiv, dar am fost intotdeauna foarte curios.” „Am ajuns in clasa a 8 a cand trebuia sa-mi aleg drumul si pentru ca imi doream sa ajung la un liceu bun, am invatat singur pentru evaluarea nationala si am reusit sa am o medie foarte mare si sa intru la cel mai bun liceu din judetul Bacau.” „Eram un copil modest, introvert, lucru pe care l-am depasit cu greu.” „O lectie personala: m-am orientat natural intotdeauna catre oamenii care m-au ajutat sa progresez.” „E foarte important sa ne cantarim relatiile sociale si sa vedem in ce masura ne ajuta sa evoluam.” „La liceu, prietenii mei cei mai buni au devenit profesorii. Mi-a placut intotdeauna sa intreb „De ce?” „Si sa apelez la cunoasterea care exista sub orice forma, iar oamenii unii dintre ei, gratie muncii lor ajung sa fie carti vii si prezenta noastra in jurul lor e lucrul care ne va ajuta de fiecare data sa avem motivatie, forta.” „Mentor vine din greaca veche si inseamna intentie, scop si forta. Ganditi-va la oamenii din jurul vostru si care va inspira macar una dintre aceste caracteristici.” „Sunt acei oameni care au un scop puternic in viata si de fiecare data cand va intalniti cu ei stiu ca sunt pe un drum care o sa-i duca intr-un anumit punct.” „Sunt oameni care au intentii frumoase, care vor sa faca bine, care sunt preocupati de planeta, mediu, de ceilalti oameni.” „Si sunt acei oameni care nu au neaparat succes, poate sunt pusi la pamant de mari provocari ale vietii, dar care sunt caracterizati de forta.” „Acestia sunt oamenii pe care eu ii valorizez, valorific cel mai mult si incerc sa-i am in preajma mea, si care m-au ajutat sa cresc.”
Cosmin Ciolacu: „Numele meu este Cosmin Ciolacu, am 21 de ani si sunt student la Facultatea de Matematica si Informatica Bucuresti. In paralel, sunt developer la o firma.” „Pentru mine n-a fost deloc usor sa ajung aici. Vreau sa va spun povestea mea, cum am ajuns aici, cum fac ceea ce fac si ce imi doresc sa fac in continuare!” „Din pacate nu pot sa-mi folosesc mainile, dar asta nu m-a oprit sa scriu cod si sa evoluez.” „Am ales o cariera in IT, tehnologie in general, pentru ca e domeniul care mi se potriveste cel mai bine.” „La sfarsitul clasei a IX a am participat la un concurs impreuna cu un coleg, am aflat ca programarea inseamna mult mai mult decat ceea ce se face in programa scolara.” „Atunci mi-am zis ca vreau sa particip la hackathon sa invat sa fac site-uri si chestii de baza.” „La acel concurs am luat locul 2 la faza nationala. Mi-am propus ca in anul umator sa incerc pe cont propriu.” „Adica sa incerc alte ramuri ale informaticii, in afara de filmulete, sa fac site-uri educationale.” „Pentru mine a fost o provocare, pentru ca nu stiam tehnologiile care se folosesc, insa am invatat.” „Impreuna cu o colega am participat in clasa a X a, insa nu am ajuns la faza nationala, din pacate. Dar in a XI a am obtinut Mentiune cu un soft educational.” „In clasa a XII a am zis sa incer ceva nou: robotica si am participat la First Tech Challenge.” „Probabil va intrebati cum scriu cod propriu zis. Ei bine, din pacate, n-am gasit o solutie ca sa scriu cod singur, dar am avut noroc de oameni care ma ajuta sa scriu printre care colegi, prieteni, chiar si mama mea m-a ajutat, cand avea timp.” „Sa scrii programare nu e usor, insa eu am tot codul in cap, si practic dictez codul cuiva: fratelui meu, mamei mele si unei prietene.” „Cred ca fara acestia, nu as fi ajuns, unde sunt acum! Mai ales, fara sprijinul parintilor mei. Ei m-au sustinut in tot ceea ce am vrut sa fac!” „Am ales sa studiez informatica la Universitatea din Bucuresti, pentru ca voiam sa aprofundez acest domeniu si sa-mi extind cunostintele din liceu.” „Anul trecut m-am angajat la o firma de IT din Bucuresti unde lucrez si in prezent. Am invatat multe lucruri noi.” „Daca vrei ceva cu adevarat, indiferent de problemele pe care le ai, nimic nu este imposibil.”
Avram Iancu: „Orice este posibil, daca facem totul pentru implinirea visurilor noastre”. „Anul trecut am reusit sa realizez o performanta deosebita, dar in acelasi timp si un record national de anduranta, am inotat 36 ore incontinuu in lacul de la Portile de Fier I.” „Am trecut prin diferite transformari, adaptari fiziologice, dar am reusit ce mi-am propus. „Anul acesta, mi-am propus sa stabilesc un nou record mondial de anduranta la inotul in ape libere, dupa lungimea de inot a reprizei de inot. Actualul record este de 2,8 zile.” „Vreau sa inot 3 zile si 3 nopti incontinuu in Lacul Balaton in 18 iulie a.c.” „Sunt convins ca pot sa stabilesc un nou record mondial pentru ca nu sunt singur.” „Orice victorie mareata nu mai este victoria mea, ci este si victoria tuturor romanilor care rezoneaza cu astfel de performante.” „Procesul educational este foarte important. Ma bucur ca lucrez intr-o biblioteca, parte a acestui proces educational.” „Am parcurs si un traseu spiritual, fapt ce m-a determinat sa scriu si o carte. In 2019 am publicat cartea „Schimbarea esti tu”. „Atunci cand vreau sa schimb ceva, trebuie sa ma schimb in primul rand pe mine.” „Marian Boboc, cel care a scris Prefata, spune ca povestea mea a inceput citind o carte din aceasta biblioteca. Iar acum, prin aceasta carte, povestea se intoarce pe rafturile bibliotecii pentru a sta drept marturie copiilor nostri.” „Mesajul pe care vreau sa vi-l transmit este: orice este posibil, doar credeti!” „Trebuie sa fim foarte determinati in viata. Prin credinta am reusit sa inot si eu o mare!”
Andrei Stupu: „Prima data cand am dat un interviu am spus ca sunt multimea unor ipostaze.” „Cred ca e un pic dificil sa ne alegem modelele azi, toti suntem oameni, si in cele din urma vom avea ipostaze mai bune si mai rele.” „Putem cu totii sa ne cream un sistem si sa ramanem atenti, coerenti cu noi insine.” „Pe mine ma preocupa cel mai mult aceasta tema, si in calitate de consilier ii ajut pe oameni sa-si alinieze dorintele, valorile, nevoile, si sa ajunga sa-si exprime intregul potential si la o stare de implinire.” „Sentimentul de implinire este foarte simplu de inteles, este atunci cand nu mai avem acea apasare pe umeri.” „Drumul meu este o suma de evenimente improbabile.” „Daca ar fi fost sa-mi evaluez sansele de reusita, ele au fost foarte mici dintotdeauna.” „M-am nascut in Motoseni, in jud Bacau, o localitate indepartata de civilizatie. Nu aveam acces la resurse, evenimente sociale, culturale care sa-mi stimuleze dorinta de a incepe o cariera in domeniul pe care-l practic azi.” „Ce a fost important pentru mine este legat de relatia cu parintii mei si de felul in care ei m-au ajutat sa inteleg lucrurile.” „Am fost tratat intotdeauna cu o incredere incredibila si primeam atentia necesara.” „Am ajuns sa constientizez ca daca exista un lucru care-i marcheaza pe copii, acela este insingurarea, sentimentul ca nu sunt vazuti.” „Nu exista limite, e un pic idealist si naiv, dar am fost intotdeauna foarte curios.” „Am ajuns in clasa a 8 a cand trebuia sa-mi aleg drumul si pentru ca imi doream sa ajung la un liceu bun, am invatat singur pentru evaluarea nationala si am reusit sa am o medie foarte mare si sa intru la cel mai bun liceu din judetul Bacau.” „Eram un copil modest, introvert, lucru pe care l-am depasit cu greu.” „O lectie personala: m-am orientat natural intotdeauna catre oamenii care m-au ajutat sa progresez.” „E foarte important sa ne cantarim relatiile sociale si sa vedem in ce masura ne ajuta sa evoluam.” „La liceu, prietenii mei cei mai buni au devenit profesorii. Mi-a placut intotdeauna sa intreb „De ce?” „Si sa apelez la cunoasterea care exista sub orice forma, iar oamenii unii dintre ei, gratie muncii lor ajung sa fie carti vii si prezenta noastra in jurul lor e lucrul care ne va ajuta de fiecare data sa avem motivatie, forta.” „Mentor vine din greaca veche si inseamna intentie, scop si forta. Ganditi-va la oamenii din jurul vostru si care va inspira macar una dintre aceste caracteristici.” „Sunt acei oameni care au un scop puternic in viata si de fiecare data cand va intalniti cu ei stiu ca sunt pe un drum care o sa-i duca intr-un anumit punct.” „Sunt oameni care au intentii frumoase, care vor sa faca bine, care sunt preocupati de planeta, mediu, de ceilalti oameni.” „Si sunt acei oameni care nu au neaparat succes, poate sunt pusi la pamant de mari provocari ale vietii, dar care sunt caracterizati de forta.” „Acestia sunt oamenii pe care eu ii valorizez, valorific cel mai mult si incerc sa-i am in preajma mea, si care m-au ajutat sa cresc.”
Cosmin Ciolacu: „Numele meu este Cosmin Ciolacu, am 21 de ani si sunt student la Facultatea de Matematica si Informatica Bucuresti. In paralel, sunt developer la o firma.” „Pentru mine n-a fost deloc usor sa ajung aici. Vreau sa va spun povestea mea, cum am ajuns aici, cum fac ceea ce fac si ce imi doresc sa fac in continuare!” „Din pacate nu pot sa-mi folosesc mainile, dar asta nu m-a oprit sa scriu cod si sa evoluez.” „Am ales o cariera in IT, tehnologie in general, pentru ca e domeniul care mi se potriveste cel mai bine.” „La sfarsitul clasei a IX a am participat la un concurs impreuna cu un coleg, am aflat ca programarea inseamna mult mai mult decat ceea ce se face in programa scolara.” „Atunci mi-am zis ca vreau sa particip la hackathon sa invat sa fac site-uri si chestii de baza.” „La acel concurs am luat locul 2 la faza nationala. Mi-am propus ca in anul umator sa incerc pe cont propriu.” „Adica sa incerc alte ramuri ale informaticii, in afara de filmulete, sa fac site-uri educationale.” „Pentru mine a fost o provocare, pentru ca nu stiam tehnologiile care se folosesc, insa am invatat.” „Impreuna cu o colega am participat in clasa a X a, insa nu am ajuns la faza nationala, din pacate. Dar in a XI a am obtinut Mentiune cu un soft educational.” „In clasa a XII a am zis sa incer ceva nou: robotica si am participat la First Tech Challenge.” „Probabil va intrebati cum scriu cod propriu zis. Ei bine, din pacate, n-am gasit o solutie ca sa scriu cod singur, dar am avut noroc de oameni care ma ajuta sa scriu printre care colegi, prieteni, chiar si mama mea m-a ajutat, cand avea timp.” „Sa scrii programare nu e usor, insa eu am tot codul in cap, si practic dictez codul cuiva: fratelui meu, mamei mele si unei prietene.” „Cred ca fara acestia, nu as fi ajuns, unde sunt acum! Mai ales, fara sprijinul parintilor mei. Ei m-au sustinut in tot ceea ce am vrut sa fac!” „Am ales sa studiez informatica la Universitatea din Bucuresti, pentru ca voiam sa aprofundez acest domeniu si sa-mi extind cunostintele din liceu.” „Anul trecut m-am angajat la o firma de IT din Bucuresti unde lucrez si in prezent. Am invatat multe lucruri noi.” „Daca vrei ceva cu adevarat, indiferent de problemele pe care le ai, nimic nu este imposibil.”
Oana&Bogdan Leoveanu:“Cand apare un membru nou al familiei, se schimba paradigma familiei, in sensul ca atentia se polarizeaza foarte mult pe bebelusul care are nevoie de mai multa atentie.” “Cartea este un parcurs pe care orice copil il are intr-o familie iubitoare.” “Este proiectul nostru de suflet in care eu si Bogdan ne-am imprietenit talentele.” “Fiecare desen pe care Bogdan il realizeaza poarta in sine o poveste. Sunt convinsa ca toti copiii nostri sunt surse inepuizabile de imaginatie si creativitate si este bine sa le cultivam si sa le intretinem aceasta apetenta.” “In aceasta criza sanitara este momentul sa facem mai multe cu ei, alaturi de ei, lucruri care sa ii dezvolte.” “Bondi vine de la Bogdan dar si de la ‘bonding’ – atasamentul dintre adult si copil.” “In carte am ilustrat relatia pe care copiii o au cu oamenii mari.” “Iubirandia este tara iubirii, este tara familiei, este iubirea care da sens existentei noastre.” “In Iubirandia Bondi face de toate, are prieteni, calatoreste, face si pozne, suporta si consecinte. Am imprumutat si aspecte de parenting, fara ca noi sa fim experti. Practic, cartea este un suport si pentru parinti pe care-i incurajam sa faca activitati similare.”
Oana&Bogdan Leoveanu: “Bogdan, cum ti se pare viata ta la 7 ani? Plictisitoare! Abia astept sa fac 44. De ce? Sa fiu si eu parinte, sa nu mai astept niciun an.” “Cum iti imaginezi in desen Tara Iubirii? Cer! Cu nori roz si cu dulciuri in ei. Si daca fac norii carii? Nu fac! N-au dinti deloc si sunt batrani. Sunt de un roz mai inchis si sunt pufosi.” “Tara Dulciurilor e sub Tara Iubirii. Si dulciurile se baga in nori pentru ca Lumea Dulciurilor e in jos.” “Si ce planuri mai ai? Sa facem o aplicatie cu Bondi, sa-l digitalizam.” “E greu sa desenezi? Este un pic, da’ nu foarte greu.” “Aveam toate desenele facute, insa nu-l aveam pe Bondi conturat. Artistii deseneaza cand au inspiratie…” “Cum l-ai desenat? Cum ti-a venit ideea? Nu mi-a venit nicio idee, m-am gandit, in gand. Pur si simplu am incercat sa vad cum imi iese!” “Ce crezi ca o sa zica copiii cand o sa afle ca tu cu mami ai scris o carte? Nimic, o sa stau pe holul scolii, o sa-mi fac o casa si o sa ma ascund in ea.” “Bogdan, de unde ti-a venit inspiratia? Nu stiu!”
Oana&Bogdan Leoveanu: “Pentru ca baieteii sunt pasionati de eroi si se indentifica cu ei, am creat niste super eroi in carte care au legatura cu familia, cu prietenii copiilor: Super Eroul Generozitatii, Super Eroul Empatiei si altii” “Veti gasi definitii date de Bogdan absolut in mod spontan.” “Bogdan, mai vrei sa scriem carti impreuna? Pai daca mai inventam multe, trebuie sa dam autografe!” “Da, succesul poate fi coplesitor, dar daca il gestionam cum trebuie, poate sa iasa ceva extraordinar… si poate ii inspiram si pe alti parinti si copii sa scrie carti.” “Cum ti se pare mascota BookLand? Nu stiu, e ciudata, are capul prea mare – nu isi mai poate scoate tricoul!” “Ce e iubirea? E un suflet care are o viata. Daca ar fi sa-l desenezi, cum l-ai desena? O inima si cer.” “Copiii se indragostesc? Pai de cand sunt copii se indragostesc.”
Avram Iancu: “Pentru mine, aici, la Biblioteca, a inceput povestea frumoasa, romaneasca, a unui om simplu care, la un moment dat, a facut ceva cu informatia.” “In 2013 am citit povestea unui soldat francez care a evadat din captivitate traversand inot Canalul Manecii pentru a-si recastiga libertatea.” “Exista anumite valori pentru care merita sa lupti, merita sa faci lucruri nebunesti, merita chiar sa iti risti viata.” “Cercetand datele statistice am vazut ca niciun roman nu a traversat inot Canalul Manecii. Si am inceput sa simt pe propria piele un proverb:‘Ce anume pot sa fac eu pentru tara si nu ce poate sa faca tara pentru mine?’” “Nu am reusit din prima: am avut 3 esecuri. Dar, in ciuda acestui fapt, am continuat sa cred in telul meu.” “Calea spre reusita nu e mereu neteda.” “Este important sa mergi mai departe chiar daca numai tu crezi in visul tau.” “Atunci cand nimeni nu a mai crezut ca as putea sa traversez Canalul, la a 4-a incercare, dupa 17 ore si 54 minute de inot continuu, aproximativ 62km, am reusit sa infig steagul patriei noastre pe tarmul Frantei.” “E minunata victoria, mai ales cand e dobandita dupa multe eforturi si batalii.” “Orice facem noi, fie bine, fie rau, are o repercusiune in sufletele celor din jur.”
Avram Iancu: „Fiecare om a primit cate un talent (talent), unii mai mult, altii mai putin, dar cel care a primit cel mai putin, a primit cel putin un talent.” „Fiecare dintre noi are ceva unic si care trebuie gasit si dezvoltat.” „Noi cateodata ne ingropam acest talent si la acest proces mai contribuie si alti binevoitori, in loc sa ne ajute.” „Trebuie sa ducem fiecare dintre noi o lupta continua, in primul rand pentru a gasi care e acest talent.” „Daca m-ati fi intrebat pe mine in adolescenta sau in studentie daca voi ajunge sa traversez inot Canalul Manecii v-as fi spus ca Nu.” „Unele talente, abilitati se pot descoperi pe tot parcursul vietii, chiar si la varste mai inaintate.” „Cand ne descoperim aceste abilitati, trebuie sa ni le punem in slujba comunitatii, pentru a nu vaduvi comunitatea din care facem parte, prin lipsa rezultatelor ca urmare a cultivarii abilitatilor noastre.” „Nimeni nu poate fi totul in tot. Fiecare are un rol in societate, putem excela in diverse domenii de activitate.” „Suntem unici si irepetabili.” „In 2017, inspirat de personajul din Pilotul de pe Dunare, m-am decis sa inot de la izvoarele Dunarii pana in portul Sulina, fara costum de neopren, in 89 de zile, fara nicio pauza, reusind o premiera mondiala.” „Am fost nominalizat la titlul ”Man of the Year” la inotul in ape deschise.” „Nimic maret nu e usor, dar orice e posibil, daca crezi cu adevarat, daca iei deciziile corecte, daca te antrenezi foarte mult.” „In 2018, am plecat inot inspre Stramtoarea Bosfor, ca omagiu pentru un moment istoric – decapitarea lui Constantin Brancoveanu si a celor 4 fii ai sai, ale caror capete au fost aruncate in Bosfor.” „Sunt unele valori pentru care merita sa si mori.” „Trebuie sa ne pastram anumite valori, pentru ca altfel ne putem pierde identitatea.” „Am fost si la celebra cursa de la Cercul Polar unde am reusit sa termin, sa urc pe podium obtinand locul 3.”
Alex Galmeanu: “Fotografia, de cand si-a inceput ea existenta, s-a democratizat. A devenit mai populara si mai accesibila unor oameni mai putin preocupati de detaliile tehnice.” “Acum iar ne aflam pe un varf de democratizare. Aproape ca nu exista om pe planeta aceasta care sa nu aiba la el un aparat de fotografiat; evident, instalat intr-un telefon.” “Aproape ca nu exista eveniment la care sa nu ai martori oculari cu posibiltatea de a-l inregistra foto-video.” “Nu doar fiecare dintre noi devenim fotografi, ci fiecare dintre noi devenim creatori de continut, reporteri, muzicieni, ziaristi…” “Se intampla si o revolutie fabuloasa in jurnalism, modul in care se livreaza azi stirea fiind complet diferit fata de acum 20 ani.” “Oricine are sansa de a realiza performante indiferent de nivelul in care se afla intr-o piramida a performantei.” “Aparatele de fotografiat instalate in smartphones sunt extraordinar de bune si la indemana. Vorba aceea: cel mai bun aparat de fotografie este cel pe care il ai la tine. Degeaba ai un super aparat care sta intr-o geanta, in studio.” “Noutatea este ca, literalmente, astazi oricine are toate instrumentele la indemana pentru performanta fotografica. Ea se intampla nu doar tehnic, ci filozofic. Acesta ar fi si sfatul meu pentru incepatori: nu exista aparat pe lumea asta care sa inlocuiasca educatia vizuala.” “E foarte greu sa fotografiezi ceva ce nu intelegi.” “Nu sunt un urmaritor de fotografi, cat sunt un urmaritor de fotografii.”
Alex Galmeanu: “Nu cred ca am realizat cea mai importanta fotografie a mea. Sau poate ca nu ar trebui sa decid eu asta.” “Ma consider de fiecare data la un vesnic inceput de drum, desi traiesc din fotografie de peste 20 ani.” “Pot sa iti confirm ca se poate trai decent din fotografie. Pot sa iti zic ca nu te vei imbogati din fotografie. Dar daca ajungi intr-o zona a performantei poti trai o viata frumoasa.” “Mie fotografia mi-a adus libertatea de a calatori, care pentru mine e metoda cea mai interesanta de a-mi imbogati cultura generala. Mi se pare mai importanta decat cititul.”
Alex Galmeanu: “Imaginea are avantajul limbajului universal. Nu are nevoie de translator.” “Fotografia are nevoie de cuvinte si de un public care trebuie sa fie destul de elevant in privinta cuvantului.” “Este foarte important sa cauti metode de a-ti imbunatati cultura generala.” “Daca vrei sa faci fotografie, cultura generala te va face un fotograf mai bun.” “M-am nascut intr-o casa care avea toti peretii pavati cu carti. Tata cumparase peste 45,000 volume si le citise pe toate.” “Eu fac pasii mei intr-o directie pe care n-o cunosc. O sa vad!”
Eduard Novak: “Cand eram tanar, imi aduc aminte ca invatatul era ceva foarte serios iar acest lucru a adus multe beneficii prin disciplina impusa.” “In tinerete eram toti educati pentru o anumita profesie, eram crescuti de sistem sa devenim cat mai puternici in domeniile alese.” “Cand eram mic nu mi-am dorit sa fiu ministru, ci sa fiu campion olimpic. Dar aceasta pozitie este o incununare a carierei mele. Am ocupat-o datorita muncii mele si a ceea ce am realizat in sport.” “Intotdeauna am crezut ca sportul este cel mai benefic sistem educational. In primul rand ne invata sa fim mai disciplinati, sa ne respectam si pe noi si pe cei din jurul nostru, sa traim mai sanatos, sa invatam sa pierdem.” “De foarte multe ori in viata trebuie sa fii pregatit a pierde, decat a castiga.” “Gustul victoriei te motiveaza si pe viitor sa fii la acelasi nivel.” “Avem o singura viata si trebuie traita la maxim.” “Am crezut intotdeauna ca pot sa-mi ating visul. Am gasit si calea, chiar daca a fost nevoie de o schimbare dramatica in viata mea dupa un accident de masina.” “Niciodata nu mi-a venit ideea sa renunt, desi ocazii am avut.” “Ce m-a invatat sportul vreau sa transmit si societatii: sa ne respectam reciproc si sa avem rabdare unul cu celalalt.” “Daca am avea rabdare si credinta, lumea ar fi mult mai buna.” “Daca suntem lasati in voia sortii inca din gradinita, nu ne putem astepta la o generatie adulta puternica.” “Azi pe copii trebuie sa-i invatam sa le placa sportul.” “Credem ca viata noastra este infinita si asa o si traim. Insa trebuie sa ne pregatim sa invatam sa fim invinsi.” “Am vrut sa ies curajos din acest accident, nu sa ma las invins de soarta. Iar calea aleasa a fost ciclismul.” “E important sa aveti vise mari si sa credeti ca se pot realiza.”
Alex Galmeanu : “Ma simt privilegiat ca pot trai din propria mea pasiune.” “Aproape ca nu stiu alta meserie care sa-ti ofere un spectru atat de larg de situatii.” “Fotografia mi-a dat foarte mult… si incerc si eu sa-i dau ei.” “Toti oamenii sunt talentati. Unii au descoperit si folosesc asta, iar altii inca nu au ajuns sa descopere.” “Am inceput fotografia datorita unei discutii pe care am auzit-o intre tatal si fratele meu.” “In fotografie componenta tehnica este cea mai putin importanta. De fapt, fotografia inseamna foarte multa filozofie.” “Componenta filozofica, intelectuala, teoretica a fotografiei este si va fi mereu mult mai importanta decat partea tehnica” “Indiferent de instrumentele pe care le ai la indemana, la final vei transmite emotie si mesaj. Si e foarte interesant cum sa livrezi emotie din butoane, baterii, lentile si lumini.”
Alex Galmeanu: “Am chemat un prieten, l-am imbracat intr-un costum de-al lui taica-meu, l-am scufundat pana la brau in raul Dambovita – am si stricat costumul lui taica-meu, evident – si l-am fotografiat citind revista SALUT. Am trimis fotografia aceea pe adresa redactiei; repet, nu mi-a cerut-o nimeni. Dar dupa cateva saptamani am gasit-o publicata. A fost ca primul pas pe luna pentru mine!” “Pasi mici in fiecare zi pe un drum suficient de lung. Restul e istorie.” “Am pretentia de la mine ca, intr-un fel sau altul, in fiecare zi, fac un lucru cat de cat – mic sau mare – pentru fotografie.” “Eu sunt un fotograf de oameni, subiecte umane, vii, cu care pot interactiona.” “A fost metoda mea prin care am reusit sa-mi infrang o anumita timiditate. In copilarie eram un introvertit.” “Inca mai am acea timiditate, insa am reusit sa o infrang cu aparatul de fotografiat.” “In fotografie te intereseaza o componenta mult mai emotionala, mult mai filozofica. Te intereseaza sa surprinzi o esenta a celui fotografiat. Te intereseaza sa reusesti sa captezi o forma de energie. Te intereseaza niste lucruri foarte putin palpabile, foarte greu de verbalizat, foarte greu de atins intr-un brief.” “Simti cand un portret e bun, cand a trecut peste pragul acela tehnic al unei poze frumos luminate.” “Marea problema e sa fii autentic in fotografie. Si nu doar sa fotografiezi un personaj autentic, ci sa fii si tu autentic in demersul pe care il ai!” “Fotografiile portret care imi plac, realizate de mine, – nu-mi plac toate, imi plac doar o parte -, au o anumita autenticitate. Sunt ca niste fotografii de reportaj.” “Exista un moment in care aparatul de fotografiat dispare. Nu fizic. Dar el nu mai este vizibil in limbajul corporal al celui fotografiat.” “Fotografiile bune sunt rare, nu se intampla in fiecare zi. Sunt niste evenimente!”
Doru Octavian Dumitru: “Mesajele sunt gasite intotdeauna de cei care sunt atenti.” “Daca esti atent iti alegi drumul, intelegi regulile si decizi daca intri sau iesi.” “Acolo unde nu sunt reguli este foarte greu de coexistat cu ceilalti.” “Schimbarea regulilor in timpul jocului este foarte periculoasa.” “Concluzia este ca cel mai bine e sa nu tragi nicio concluzie. Pentru ca viata este facuta sa fii deschis.” “Regula de baza a tuturor lucrurilor este sa stii ce vrei.” “Sunt oameni care au ajuns la concluzia ca stiu ce vor in momentul in care s-au deschis si au acceptat tot: ca fac parte dintr-o lucrare imensa si ca ceea ce fac ei chiar nu trebuie sa deranjeze in jur.” “Daca te zbati nu neaparat sa placi colectivului, ci sa te cunosti pe tine, parerea mea e ca acela-i drumul. Daca te zbati sa placi colectivului din care vrei sa faci parte, inseamna ca tu nu o sa fii decat o bucata din colectivul acela, nu o sa fii TU niciodata. Daca vrei sa fii TU, trebuie sa te chinui cu tine insuti. Si s-ar putea sa-ti placa ce gasesti.”
Doru Octavian Dumitru: “Succes în domeniul meu înseamnă: Lumea să mă caute!” “Am experimentat: am vrut să văd dacă vine râsul din spatele salii până în faţă.Am vrut să văd daca se poate râde de la stanga la dreapta. Am vrut să văd daca poate să râda numai mijlocul sau numai o bucată din sala. Și-am făcut asta! Mie mi-a dat curaj.” “În momentul în care ești păcălit trăiești complet diferit. Și, dacă ești și idiot până la capăt, este grozav.” “Păcăleala durează toată viața. Există experți în păcăleală care folosesc tehnica modernă.” “Daca știm printr-o chestie machiavelică să acționăm asupra unui grup de oameni putem să stam acasă liniștiți.”
Florian Colceag: “Pandemia aceasta este o farsa sinistra.” “Este si prilejul ca potentialele inalte sa iasa la suprafata. Rolul lor e sa rezolve crizele. Iar ele pot fi rezolvate, insa nu cu mijloace conventionale, ci complexe.” “Nu ai cum sa rezolvi criza cu aceleasi instrumente care au generat-o.” “Aparitia in aceasta perioada de abilitati noi la copii este foarte intensa. Daca ne gandim la toate crizele mari pe care le-a trait omenirea s-a constatat acelasi simptom: un salt de cunoastere fantastic in domeniul tehnologic, filozofic, stiintific, artistic la un numar mic de oameni care, insa, au amprentat o epoca si au schimbat perspectivele si directia de actiune.” “Este o schimbare de paradigma in clipa de fata. Din cauza aceasta e nevoie sa investim mult in tineri si in copii. Ei au inca sanse. Au inca harta mentala deschisa.” “Din 2000 pana acum s-au schimbat o serie de profesii. Schimbarea de directie ne arata ca noi nu putem acum pregati pentru viitor fiindca viitorul este completamente imprevizibil.” “Colaborarea pentru rezolvarea crizelor ne duce la modestie si altruism. Nu e competitie, e colaborare! Oferi si primesti.” “Nu a fost niciodata criza a naturii cum e acum.” “Actul politic nu se negociaza, se dicteaza. Pentru ca harta mentala a politicienilor este simpla.”
Florian Colceag: “Un numar de 72 oameni bine antrenati ar putea sa creeze un alt sistem de educatie.” “Am fost evaluat de-a lungul vietii de diverse persoane. Psihologul american Eileen Cooper mi-a spus ca am inteligenta fractala, o categorie rara, ea cunoscand 8 persoane de acest fel, dintre care 6 erau premianti Nobel.” “E un dar si-o obligatie, in acelasi timp, sa faci ce nu pot altii. Esti obligat sa faci pentru ca ai o datorie mare de indeplinit!” “Fiecare copil are potential de genialitate.” “Oamenii cu abilitati inalte sunt, in general, modesti. Eu sunt un om modest si nu suport sa fiu periat. Trebuie sa fii uman. In primul rand sa fii om!” “Omenirea are o menire. Daca noi ne intelegem menirea s-ar putea sa reusim sa rezolvam si problemele din clipa de fata.” “Le recomand copiilor sa ii ierte pe cei care nu au avut de unde sa stie, care au preluat greselile din familie ca fiind niste reguli bune.” “Multi dintre adulti trebuie sa inteleaga ca sunt niste nave esuate si ar trebui sa-si dea catargele deoparte sa nu mai intepe navele tinere care intra in port dandu-le la fund.”
Doru Octavian Dumitru: “Acum comunicarea cu Tehnica se face vizual și auditiv. Însă o să între și olfactivul în ecuație.” “Tu ca Om ești pregătit? Sau, nu cumva, Tehnica te ia de mic și te duce în direcția în care, la fel ca în experimentul cu maimuțele, nu mai urci pe scară?” “Informatiile adevărate sunt frânturi, nu vin ca marele fluviu. Informațiile adevărate sunt cele pe care te-ai educat să le vezi.” “Imi pare tare rău să vă spun, însă informația este cea de care trebuie să te ferești. Ați observat că sunt oameni care nu sunt informați dar sunt mai deștepți decât cei informați? De ce? Pentru că ei stau în liniște. Iar în liniște vezi tot.” “Trebuie să fii atent. Să începi să îți creezi o atenție care este atenția TA pe care trebuie să ți-o educi. Și ai ajuns departe când ești atent la atenția ta!” “Omul care se duce departe în cunoaștere nu se mai poate întoarce.” “In momentul în care ai făcut ‘nenorocirea’ să citești 10 cărți, îmi pare rău…ești ‘mort’. Alea rămân și te vei raporta la ele. Cel mai bun lucru: nu citi nimic!” “Tu știi unde ești? Asta-i întrebarea. Dacă știi unde ești înseamnă că la tine e busola. Și dacă știi unde e busola, nimeni nu-ți spune unde-i Nordul, unde-i Sudul, unde-i Vestul, unde-i Estul.”
Raed Arafat: “Se poate! Cand aveti un vis trebuie sa ajungeti sa-l realizati, indiferent ce va zice unul si altul.” “Daca omul persevereaza pe o idee buna, lipsita de interes personal si care este mai mult pentru interesul general, nu are cum sa esueze.” “Viitorul vostru depinde intotdeauna de ce vreti sa faceti, daca vreti sa faceti ceva adevarat cu viata voastra.” “De regula, persoanele care nu sunt rezonabile, sunt cele care schimba lumea. Sunt cei care vin cu idei, care se lupta pentru ele si arata ca sunt valide pentru populatie.”
Maia Morgenstern: “Atunci cand o carte se lasa descoperita greu este ca o cucerire, ca o victorie.” “Nu le putem cunoaste pe toate de la inceput, dar putem cauta.” “Lasati-va, provocati, lasati-va incitati de provocarea la lectura.” “Cartea aduce viata.”
Liviu Mihaiu: “Cititul este ca un exercitiu de autodisciplina.” “Televiziunea este cea mai mare capcana in care un copil poate cadea.” “Nu exista un prieten mai bun pe lumea asta decat o carte!” “Computerul este un instrument prin care puteti ajunge la informatie.” “In lumea asta, daca nu ai informatie, nu existi.” “Cititul este un fel de sala a creierului.”
Andreea Rosca: “Am invatat ca atunci cand servesti oamenii din inima iti vor da inapoi mai mult decat le oferi tu.” “Ca sa fii interesant trebuie sa fii interesat.” “Orice poate fi o oportunitate atata timp cat te intereseaza subiectul respectiv.” “Stati departe de oamenii negativisti care va mananca energia si nu va dau nimic in schimb.” “Am invatat sa nu fac nimic doar pentru bani, faima sau de frica.” “Pana nu experimentezi, nimic din cunostinte nu este al tau.”
Gabriel Diaconu: “Nu exista cuvinte urate, exista oameni care vorbesc urat indiferent de ce cuvinte folosesc.” “Chiar si acolo unde exista o majoritate care iti spune ca te inseli, daca tu ai o informatie care este critic adecvata, ar trebui sa iti sustii punctul de vedere.” “Fiecare dintre noi suntem analfabeti functional pentru lucrurile din lumea asta.” “Este un lucru greu sa gandesti in lumea asta.” “Oamenii in vietile lor sunt ca niste bilute miscatoare care se lovesc.” “Nu conteaza cine este reperul vostru, atata vreme cat va ofera intelegere sistematica a moralei.”
Andrei Paunescu: “Ideea este sa faceti ce va place in viata, fiindca daca va place ce faceti, sentimentul de efort este inexistent.” “E bine sa ni se dea indrumari dar sa nu fim manipulati, e bine sa avem modele dar sa nu se transforme intr-o imitatie.” “Fiti voi insiva si faceti doar ce va place.” “Niciodata nu am considerat ca e un efort mare sa invat ceea ce imi place.” “Romania este tara carierelor gresite.”
Puya : “Greseala este primul pas spre invatare.” “Gresiti greselile voastre.” “Daca vrei sa inveti ceva, nu iti fie teama sa gresesti.”
Vasile Calofir: “Un job e important pentru ca el te recreeaza. Odata ales ai sansa de a-l duce pe culmi o singura data in viata. Altii probabil traiesc din job in job, din relatii in relatii. Eu sunt fidel acestei meserii si probabil o s-o fac toata viata. E o alta sansa! Am ales sa fac o meserie nobila pe care o respect foarte tare – meseria de actor. Ma simt foarte bine. A devenit aproape un stil de viata, un mod prin care poti vedea lucrurile un pic altfel.”
George Mihai: ““Pot spune ca scoala adevarata, cea care m-a format ca om, se regaseste in cei 7 ani de-acasa.” “Nu refuza lucrurile! Daca ti se iveste o oportunitate, trebuie sa te agati de ea.” “E important sa te legi de absolut tot ce ti se ofera, pentru ca nu stii cand – la un moment dat – te poate ajuta.” “Mie-mi place tare mult sa umblu, sa calatoresc, sa cunosc oameni” “Eu consider ca ma joc si vreau sa ma joc pana la adanci batraneti; ROventura e abia la inceput.” “Ce-ar fi o poveste frumoasa daca nu ar fi impartasita mai departe?”
Rares Butmalai: Rares e un mic geniu. Mic pentru ca are doar 10 anisori. Wow, si cate a facut pana acum! O sa fiti uimiti sa aflati ca acest baietel dulce, destept si carismatic stie sa explice toate componentele din orice obiect electrocasnic, ca si-a construit mai multi robotei si ca in curand isi deschide un business (ajutat nitel de taticul lui). S-a inscris la “Imperiul Leilor” unde le va prezenta casuta inteligenta pentru catei simandicosi. Da, asa arata ANTREPRENORUL de maine! Format de mic 😉 Le dorim tuturor copiilor (si nu numai) multa inspiratie si incredere in fortele proprii, ca sa ne uimeasca cu ideile si planurile lor! Caci orice se poate daca VREI!
Sofia Butmalai: Sofia e surioara mijlocie – si nu e usor sa fii la mijloc niciodata 🙂 Cu o sora mare plecata la studii in afara tarii si un fratior mai mic dar gata sa devina antreprenor, fetita aceasta carismatica si-a gasit calea ghidata de inima generoasa si indemanarea ei. Se implica in actiuni umanitare (curata natura de gunoaie, imparte zambete) si confectioneaza jucarii din te miri ce. Dar si viseaza la o scoala fara bullying cu profesori care ii incurajeaza pe elevi sa fie ei insisi.
Nuami Dinescu: “Eu din cărți, din citit, din învățat, din socializat cu oamenii potriviți mie am înțeles care mi-e drumul.” “Par aspră, par că cer mult, dar să știți că prima de la care cer mult sunt eu.” “Cred că ne trebuie disciplină, dorință de a învăța / de a ști – nimic nu te aşează într-un loc luminos, decât faptul că tu știi lucrurile / că tu înțelegi!” “Teatrul te învață să fii empatic. Lucrând cu personaje începi să te cunoști și pe tine.” “Când ești tânăr ești frumos pur și simplu!” “Asta e frumusețea vieții noastre: nu suntem la fel & fiecare vine cu ce are mai bun.” “Să nu vă pierdeți niciodată speranța! Mâine e o altă zi și lucrurile se pot schimba uite-așa!” “Niciodată nu este târziu pentru nimic. Niciodată nu este prea greu să iți întorci drumul și să-ți fie bine. Aveți curaj și încredere în voi!”
Rares Butmalai: Cat de mic, Rares? 🙂 🙂 🙂 L-ati cunoscut deja pe Rares Butmalai. Un copilas frumos de 10 ani si deja cu planuri marete. A avut curaj sa se inscrie cu o idee de afaceri si la “Imperiul Leilor”. Da, asa arata ANTREPRENORUL de maine! Format de mic & sustinut de parinti care-l iubesc neconditionat 😉 Asadar, demontati orice, copii! Ca sa construiti apoi cu manutele voastre. Avem incredere ca veti reusi!
Gianina Corondan: “Ce mă interesează pe mine este să văd generația asta că este foarte unită și foarte legată de cea de dinainte și de cea de dinainte și de cea de dinainte. Nu mai vreau să văd oameni care, fiind tineri acum, au impresia că ce a fost în urmă este zero, este nimic.” “Este foarte bine să fiți atenți și la alte lucruri ale sufletului vostru.” “Fiți gașcă! Altfel ne împrăștiem și nu mai știm cine suntem, nu o să mai aparținem acestui tărâm.” “Trebuie să știi să scrii și să citești. De ce? Pentru că, altfel, alții din jur te pot păcăli și tot timpul vei depinde de ei.” “Este bine, în lumea ta, să fii un super-erou! Să poți ce nu pot ceilalți.” “Este bine să fii atent la omul matur, să extragi ceea ce este bun și ceea ce iți ajută tie, făcându-ți o scurtătură prin viață.” “Atenți la tot și la toate veți învăța să fiți veșnici.” “A învăța, a ști în fiecare zi un pic mai mult decât ai știut, e un foarte bun balsam pentru suflet. Vă va ridica, vă va construi și vă va face mai puternici în faţa micilor neplăceri pe care le puteți întâmpina.” “Fiți niste super-eroi, da’ nu din ăștia din filme, nu desenați, fiți adevărați, super-eroi pe care VOI îi inventați, oameni pe care ceilalți se pot baza!” “Nu-i așa că vă place să fie nevoie de voi? Să fie lumea bucuroasă că vă întâlnește? Păi de-asta: pentru că sunteți fiecare câte un astru, câte un soare care emite raze și razele acelea, dacă încălzesc ce e în jur, fac minuni, transformă lumi!”
Doru Octavian Dumitru: “Succesul îți dă poziția pe care tu o ai faţă de viață. Poziția faţă de tine. Cât de mult te respecți, cât de mult te bagi în seamă. Dacă faci un bine altuia, te bagi în seamă pe tine.” “Succesul este înțelegerea cu mine. Pot să mă controlez. Pot să mă stăpânesc. Și am început să văd natura, să văd verdele… să înțeleg că totul are viață în jurul meu!” “Eu cred în părintele care se ocupă de copil și care nu-i pune pe tavă totul, îl lasă să crească.” “Ești sigur că atunci când discuți ceva cu cineva înveți ceva? Sau pierzi vremea?”
Doru Octavian Dumitru: “Dacă ai simțul umorului, ai succes.” “Societatea are nevoie de un număr mai mare de idioți. Și atunci idiotul-şef este cel care are cel mai mare succes. Iar ceilalți au…succese mai mici.” “Eu sunt important în faţa mea, faţă de mine. În momentul în care eu am apărut, a apărut lumea… pentru mine.” “Succesul este cel care îți dă împlinirea. Când ești împlinit ai succes. Împlinirea vine de la mental, de la fizic, de la psihic – când toate 3 sunt în armonie. Dar ca să fii împlinit cu adevărat trebuie să fii în armonie cu tot ce este în jurul tău!”
Florian Colceag: “Ce caracterizeaza genialitatea? Spargerea limitelor. Capacitatea de a intra dincolo de obisnuit, dincolo de evident.” “La nivel anatomic un geniu are neuroni giganti care apar atunci cand el invata sa-i ierte pe cei din jur si sa-i accepte asa cum sunt.” “Viata unui geniu nu este simpla pentru ca tendinta lui este sa fie colaborativ, sa ajute. De multe ori, insa, trebuie sa se apere si atunci devine competitiv… iar ceilalti nu-l suporta.” “Genialitatea este respinsa, motiv pentru care geniile sunt sacrificate.” “Este un risc sa fii geniu.” “Paradoxal, oamenii se nasc cu capacitati de genialitate, insa mediul social ii face sa evolueze prost.” “E ca si cum specia umana ar dezvolta o subspecie cu abilitati foarte inalte.” “O alta caracteristica a geniilor este contactul lor direct cu universalul si dumnezeirea.” “Genialitatea inseamna sa rupi frontierele, in primul rand sa te opui, sa gasesti drumul propriu pentru ca toate sistemele sociale te vor prost. Daca esti prost esti manipulabil.” “Observam in ultima perioada de timp doua tendinte absolut extraordinare: cresterea procentului de copii cu abilitati inalte de la 2% la 15% pe de o parte, iar pe de alta parte cresterea numarului de autisti – situatie care se datoreaza in mare masura hranei modificata genetic si frecventelor 4G sau 5G care le distrug copiilor creierul.”
Florian Colceag: “Avem acum un proces de degenerare continua care se petrece la nivel educational si la nivelul constientizarii abilitatilor proprii cu care ne-am nascut.” “Daca ne-am rupt de natura si ne-am facut un mediu artificial care ne consuma, de ce ne miram ca nu mai au copiii performante?” “Dezradacinarea ii duce pe copii la dezechilibre majore.” “Genialitatea e fragila, se dezvolta intr-un mediu care o hraneste.” “In momentul de fata, ca sa nu fii ingenunchiat, trebuie sa stai pe burta.”
Doru Octavian Dumitru: “Succesul poate sa urce la cap. Dar asta inseamna ca urca de undeva. Din calcaie? Va dati seama prin ce zone trece ca sa ajunga la cap? Vi s-a intamplat vreodata sa aveti mancarime…” 😉 “Am inceput de foarte mic. Si toata lumea radea. Dar cand am trecut pe scena rasetele s-au format in mintea mea, ca intelegere, mult mai tarziu.” “Cand am deschis gura, lumea a ras sau a fost plictisita. Si cand lumea a fost plictisita am invatat mai tarziu: astia-s aia rai care nu vor sa rada.” “Succes in domeniul meu e cand lumea ma cauta si se simte bine cand aude ce spun.” “Cum a fost spectacolul? Nu stiu, intrebati-ii pe cei care au iesit.”
Alexandru Mironov: “Nu exista nimic mai sfant in cultura lumii, decat cartea!
Scriitor inseamna un creator de Universuri, el iti spune o poveste in care te amesteci.
„Adevaratii creatori sunt cei care raman in istorie.”
Felicia Filip: „Provocarile ne fac sa ne cunoastem, sa fim mai aproape de succes. Una dintre provocarile care ne intampina inca de cand ne-am nascut este educatia. Pentru fiecare dintre noi viata este o multuime de provocari.”
Mihaela Tatu: “IInformatie=Cunoastere. Cunoastere=Putere. (…) Informatia, dupa ce ne da putere, ne da incredere. Odata ce avem incredere avem si atitudine. Comunicarea nu inseamna doar vorbire. Nu inseamna ca eu vorbesc doar pentru ca am ceva de golit din mine, nu vorbesc ca sa spun, ci vorbesc ca sa transmit si sa ramana.Marea frustrare a acestei generatii extraordinare din care faceti voi parte si in care cred si pe care o iubesc cu toata fiinta mea este lipsa de intelegere. Aveti impresia ca sunteti buricul pamantului si sunteti in acest moment buricul pamantului, asa cum si eu in acest moment ma simt buricul pamantului, pentru ca fiecare in felul lui este unic si irepetabil”
Valentin Bosioc : „Sunt Valentin Bosioc si sunt aici ca sa va spun o mica poveste care, sper eu, va va inspira si va va motiva sa va urmariti visurile si sa deveniti cele mai bune versiuni ale voastre.Mi-a placut asa de mult ingineria incat am profesat fix sase luni si mi-a ajuns de “domnul inginer. Mi-a placut mult mai mult sa fiu sportiv, mi-a placut mult mai mult sportul, practic sport de la 14 ani. Indiferent de ce am facut, am continuat sa fac sport si sa ajut oamenii, in primul rand pe cei de langa mine, apoi treptat am ajuns sa lucrez cu vedete si am transformat sute de vieti. Ideea e foarte simpla: e relativ usor sa iti urmezi visurile, trebuie doar sa stii ce vrei si sa nu renunti la ideea ta, la visul tau.”
Dragos Brasoveanu: Leadership trainer, coach si vorbitor educational: “Imi doresc ca prin ceea ce spun si fac sa aduc bucurie celor din jur, sa ne ajutam reciproc sa descoperim sensul vietii si sa evoluam impreuna. Cum facem asta? Sarind peste limitele pe care, de cele mai multe ori, ni le impunem singuri. Dragostea de a trai viata frumos vine din noi insine!”
Rares Florin Stoica: “Am zarit lumina pe Pamant Si m-am nascut si eu, va vad ce mai faceti Sanatosi? Voinici? Cum stati cu fericirea? Noi, artistii, inainte sa aducem spectacolul la public ne gandim ce idee poate incolti in mintea spectatorului in timpul spectacolului, dupa spectacol sau chiar cand a ajuns acasa. Pe mine asta ma intereseaza, de asta m-am facut actor, ca sa transmit o mica parte din emotia mea.Ma intereseaza lectura pentru ca doar asa pot sa fiu cu un pas inaintea spectatorului meu. Nu pot sa apar pe scena fara sa am macar un pas inaintea lui si sa ii arat niste lucruri la care poate el o sa se gandeasca acasa.”
Radu Moraru : “Voi stiti ce vor adultii. Adultii nu stiu ce vreti voi. Avem o tara frumoasa si nu e rau deloc aici…deocamdata. Doar partea economica, asta ne supara. Aici, din pacate, nu se repara nimic, ba din contra: se distruge. Eu nu as indemna copiii astazi sa se apuce de presa, desi pana acum ceva timp am considerat-o cea mai frumoasa meserie din lume. Am facut-o cu pasiune pana in momentul in care, acum cateva luni, mi-am dat seama ca fac presa cam degeaba.”
Camelia Dragomirescu: “Cum ar fi pentru voi sa incepeti educatia de la a va educa pe voi si prejudecatile voastre? Cum vi se pare provocarea asta? Prima prejudecata de care ne izbim toti este ca toti oamenii seamana cu noi. Intr-un oras locuia un frizer. Si frizerul obisnuia sa tunda fara sa ceara bani. Intr-una din zile a venit la el un barbat, l-a tuns si i-a spus: n-o sa iti iau niciun ban, fac asta pentru binele comunitatii. A doua zi a gasit un bilet in usa, in care i se multumea si a primit cadou un cos cu fructe. Data urmatoare tunde un alt barbat, de asemenea nu ia bani, (…) in ziua urmatoare gaseste un bilet de multumire si un cos cu legume si d-ale gurii. A treia zi tunde un barbat si de asemenea nu ii ia bani, in ziua urmatoare se trezeste cu alti zece barbati pe care ii adusese cel din ziua precedenta. Ce credeti despre acel barbat care a adus acei zece barbati?”
Florentina Isabella Mandoc: “M-am concentrat pe ceea ce am stiut sa fac si pe ceea ce mi-a placut sa fac. Acolo am investit energia din fiecare zi, din fiecare dimineata, din fiecare ora, gandindu-ma: asta vreau sa fac, asta vreau sa citesc, acolo vreau sa merg; si asa lucrurile s-au dezvoltat. Pentru a reusi sa faceti ceea ce va doriti in viata trebuie sa va ridicati, sa va mobilizati si sa faceti lucrurile care va vor duce catre punctul in care vreti sa ajungeti. Daca ai visuri neimplinite, analizeaza-ti scuzele, adica ce motive ai gasit tu ca sa nu faci ceea ce vroiai sa faci. Daca un om sta sa se uite in urma la viata lui de pana acum, cat din tot ce a realizat sau a esuat sa realizeze s-ar fi putut anticipa din copilarie?”
Robert Beloiu: “Daca nu suntem flexibili, sa ne adaptam, nu vom avea succes. Trebuie sa fiti atenti la ce se intampla in jurul vostru, ca sa puteti sa va adaptati in lumea in care veti trai. Nimeni nu mi-a spus niciodata cand mi-a cerut recomandari de studenti: trimite-i pe aia slabi, care nu stiu nimic, eu pe aia vreau sa ii invat. Nimeni nu face treaba asta. (…)Nimeni nu cere oameni nepregatiti, nimeni nu cere oameni care sa stea degeaba.”
Alexandru Popa: “Ce scuza avem noi sau ce scuza ne cautam in a nu ne urma visurile? Cartile v-au ajutat sa vedeti lumi pe care nu le-ati vedea in mod normal sau sa aveti calitati pe care nu le aveti in mod normal, au creat cumva o punte intre sufletul autorului si sufletul vostru. Orice problema are cel putin o solutie, iar pentru problemele care nu au nicio rezolvare putem recurge la acceptare.”
Moika De Salas: “Relatia cu tine reflecta relatia cu ceilalti, asadar alege sa te dezvolti!”
Cosmin Iordache: “Asa se intampla tot timplul, daca vreti sa faceti ceva o sa gasiti mult mai multe persoane care nu va incurajeaza si o sa va spuna: ce greu e, mai bine stai la locul tau, mai bine ia-ti un job, mai bine faci altceva decat sa intri intr-o afacere sau sa devii antreprenor.” “La un moment dat am ajuns la o firma de mezeluri, deja eram foarte demotivat, trebuia sa ma angajez la o firma de mezeluri. Am dat interviul si m-au intrebat “Dar dvs. nu aveti experienta in vanzari?!”. Da, se pare ca asta era problema. (…) Imi aduc aminte acum cum se prezenzau ofertele de munca la acel moment, mi-au spus asa: la noi la firma, daca te vom alege, vei avea ca instrumente de lucru si beneficii un Matiz si o cartela sim. (…) Nu m-au angajat, ca nu aveam experienta in vanzari. Si din acel moment m-am gandit ca pot sa fac altceva. Si (…) am dezvoltat alt site, pe numele lui vacantereduse.ro si am inceput sa facem vanzari. Ne-am transformat intr-o agentie de turism online. Au trecut anii si in acest moment vacantereduse vinde anual vacante de doua milioane de euro. Am tinut sa le trimit un e-mail celor de la firma de mezeluri, in care sa le spun: va multumesc frumos ca nu m-ati angajat in 2008, pentru ca probabil nu as fi putut sa realizez acest lucru si in acest moment mergeam cu un Matiz si vindeam carnati.”
Roxana Stamate : “Puneti-va intrebari si dati-va oportunitati sau profitati de oportunitati.
Este perfect in ordine ca nu stiti. Dar este perfect in ordine cand plecati de aici sa ramaneti cu ideea: vreau si eu sa stiu! Vreau si eu sa stiu ce fac maine. Sau vreau si eu sa stiu ce oportunitati am.Fiti empatici fata de voi! Spunea Einstein in felul urmator: daca judeci un peste dupa abilitatea lui de a se urca intr-un copac o sa creada toata viata despre el ca este un ratat. Nu tot ce vedeti la ceilalti vi se potriveste.”
Camelia Clavac: “Oricare dintre voi daca isi doreste sa faca ceva in domeniul artei, poate sa o faca. Sa aiba incredere, sa caute un profesor specialist, sa faca o testare si dupa aceea el va face tot ce isi doreste. Sa va faceti ce va doriti in viata, ce va place si ce simtiti ca o sa faceti cu mare placere, nu ceva din obligatie sau ca au spus parintii.”
Andrei Cruceru: “Viata reprezinta un sir de experiente, iar aceste experiente, cele mai importante dintre ele, sunt constituite in cadrul grupurilor pe care noi le frecventam foarte des.
Mi se pare ca cea mai mare problema pe care noi o avem in sistemul nostru educational e faptul ca nimeni nu ne invata cum sa invatam.
Voluntariatul a fost o chestie care m-a influentat extrem de mult. Am inceput sa fac voluntariat in clasa a noua, cand din greseala am ajuns la niste recrutari la asociatia Next.
Sunt foarte recunoscator voluntariatului pentru ca mi-a oferit sansa sa imi dau seama ce imi place. Mi-am dat seama ca imi place antreprenoriatul si ca asta e pasiunea pe care trebuie sa o fac.”
Bobiţă Cătuşanu: ““Este foarte important in viata sa faceti lucruri in care credeti cu adevarat.”
“Trebuie sa invatati sa folositi lumea virtuala in favoarea voastra. Sa luati informatiile corecte de acolo.”
“Informatia din carte este verificata de o editura, iar asta va da garantia ca ceea ce cititi este verificat.””
Mireya Gonzalez Alvarez: “Atunci cand te focusezi pe un obiectiv, nu te mai preocupa distragerile din jur.” “Cred ca sporturile de echipa ofera foarte multe valori pentru viata.” “Alimentatia este foarte importanta. Corpul nostru este la fel ca o masina, daca pui ulei in ea va avea energie sa mearga, altfel se va strica.” “Nu m-am gandit niciodata sa renunt pentru ca m-am focusat pe obiectivele mele, si pana nu le indeplinesc nu sunt pregatita sa renunt.”
Romulus Ghinoiu: “Daca ai o idee de business si crezi in ea, in momentul de fata in Romania exista surse de finantare.” “In Romania se promoveaza ideea ca nu se poate face, ca este o tara corupta… nu este adevarat. Poti creea lucruri in Romania.” “Cine se impiedica in ideea ca iti trebuie bani sa faci afaceri, merge pe o pista gresita. Poti face bani multi cu bani putini.” “Orice idee pe care o aveti, daca credeti in ea o puteti implementa si puteti avea succes.”
Vasile Enescu: “Liderul mondial in leadership a fost intrebat: cum putem sa imputernicim tinerii? Iar raspusul a venit imediat: tinerii ii imputernicim acordandu-le incredere si vazand potentialul lor deosebit.” “Legea oglinzii spune ca trebuie sa vezi in tine valoarea, ca sa iti conferi valoare.” “De-a lungul vietii noastre ni se pun in fata multe oglinzi: oglinda pe care ne-o pune familia, cea pe care ne-o pune scoala, grupul de prieteni, societatea. In functie de modul in care noi ne vedem in aceste oglinzi depinde modul in care evoluam.”
Alin Păiuş: “Nu de informatii ducem noi lipsa, in ziua de astazi avem informatie peste tot. Greutatea este sa faci diferenta intre informatiile bune si rele. Toata lumea are emotii, chiar si eu dupa 20 de ani cand ma urc pe scena inca am emotii. Dar sunt emotii constructive. Emotiile sunt foarte bune, trebuie sa ti le controlezi in asa fel incat sa te ajute la ceea ce ai de spus. Emotiile se controleaza doar prin experienta.”
Catalin Zamfir: “Am ales sa vorbesc despre lumea in care traim, despre omenire, pentru ca este important sa constientizam ca noi toti suntem o singura familie.” “Stiu ca aveti o gramada de nelamuriri legate de scoala, familie, de tot ce va inconjoara, pentru ca si eu am doi baieti care sunt apropiati de varsta voastra.” “Ceea ce are fiecare dintre voi, va pozitioneaza in top, peste alte cateva miliarde de locuitori ai planetei in conditii mult mai grele decat voi!”
Mirela Coman: ”Va sfatuiesc sa faceti ceea ce va place si sa ii gasiti pe cei care au aceleasi pasiuni ca si voi. Va incurajez sa aveti in jur prieteni care au aceeasi pasiuni cu voi, pentru ca altfel va demotiveaza. Tot ce va place sa faceti va incurajez sa le transformati in scris pe un blog.”
Roxana Ştiubei: “Tot ce trebuie sa faceti este sa va dati seama ce doriti sa faceti cu adevarat in viata. Aveti grija ce postati si ce informatii impartasiti pe social media. E bine sa aveti criterii bune de selectie atunci cand alegeti pe cineva in jurul vostru.”
Patricia Ionescu: “Ce conteaza extraordinar de mult este ca voi si generatiile care vin dupa voi sunteti fix aceia in care eu am incredere ca vor schimba societatea in care noi traim intr-un mod decisiv.” “Poate ti se pare in momentul acesta ca decizia ta nu este importanta, dar deciziile noastre ale tuturor insumate, vor duce la un efect pe scara mare.” “Prezentul de astazi ne va modela viitorul.” “Norocul de a face ceea ce iti place inseamna munca in primul rand, perseverenta, ambitie si rabdare.”
Mircea Ungureanu: “Necesitatea educatiei a aparut observand.” “Nu sunteti obligati sa traiti vremuri grele, voi aveti informatia la degetul mic.” “Nu faceti afaceri care nu pleaca din pasiune.” “Din liceu si pana terminati facultatea aveti 8 ani in care sa incepeti sa va indepliniti visul.”
Mihaela Steiner: “Primul pas pentru a reusi este sa participi, daca nu participi si nu te pregatesti pentru asta nu ai nicio sansa din prima.” “Odata ce incerci un tip de arta, mai vrei!” “Daca vreti sa deveniti un antreprenor bun, trebuie sa fiti un exemplu bun.” “Un antreprenor care nu stapaneste o meserie, care nu stie sa faca nimic, nu poate ajunge prea departe.”
Andreea Niţă: “Totul pleaca de la imaginatia noastra. Niciodata nu ne vom opri din a ne inchipui ca o poveste nu e altceva decat un vis frumos scris si rescris astfel incat sa ii dam finalul potrivit noua.” “Visul cara cu sine zborul catre success, caderea catre esec si obligatoriu procesul de invatare. Caci nu vom atinge niciodata succesul pana nu ne vom lovi de esec.” “Esecul inseamna ca poti sa renasti ca o pasare phoenix din cenusa.”
Bogdan Dinu: “Orice va propuneti poate fi atins, trebuie doar sa aveti consecventa, sa va doriti enorm de mult, sa faceti sacrificii si sa dati tot ce aveti voi mai mult.” „Cariera sportiva este asemanatoare ca orice alta cariera pe care vreti sa o alegeti, trebuie sa iti termini cursurile, sa iti termini liceul, sa te duci la o facultate, sa faci un master.” „Cititi carti si o sa descoperiti segmetul la care sunteti talentati.”
Andrei Piţigoi: „Visele nu sunt doar vise si depinde doar de voi sa le transformati in ocazii.” „Suntem direct raspunzatori de cum ne gestionam sanatatea si timpul.” „Cand iti doresti ceva trebuie sa fii absolut sigur ca iti doresti acel lucru” „Maniera in care iti gestionezi resursele poate face ca mai devreme sau mai tarziu sa ajungi la obiectivele pe care ti le doresti.”
Mădălina Manolache: „Indiferent de meseria pe care v-o alegeti, sunt sigura ca ati inteles de la mentorii si parintii vostri mecanismul de a merge mai departe in viata.” „Daca e sa faci pe lumea asta ceva bun din care sa traiesti foarte bine, o faci cu foarte mare drag.” „Poti sa faci orice meserie din lume, numai sa iti placa.”
Vasile Calofir: „Lucrul cel mai frumos de pe Pamantul asta este sa ai in fata oameni care zambesc.” „Stiti ca oamenii sunt singura fiinta de pe Pamant care zambeste?” „Noi suntem foarte mult ceea ce optam noi sa fim.”
Andreea Runceanu: „Trupa noastra a pornit ca niste fete care au inceput sa studieze niste instrumente cu gandul ca cel mai frumos lucru care poate sa existe pe Planeta asta este sa canti, sa faci muzica.” „Orice meserie, orice decizie pe care o luati, sa o cantariti foarte bine VOI, sa va informati foarte bine si sa va ganditi daca va vedeti peste 20 de ani facand acelasi lucru.” ”Atunci cand te inconjori de oameni mai destepti, mai buni, o sa poti sa ajungi la nivelul lor.”
Oana Şerbu: „Intre a merita totul si a merita nimic exista punctul acela de echilibru in care noi spunem ca avem o stima de sine normala, echilibrata.” „A invata sa-ti gestionezi emotiile inseamna sa ajungi la tine si sa te cunosti suficient de bine incat sa ajungi sa treci peste acele emotii si sa accepti uneori ca daca gresesti nu esti cel mai rau om din lume.” „Daca vom invata mai multe lucruri despre noi, vom ajunge sa stim sa ne evaluam si stima de sine.”
Andreea Vîlceanu: “Suntem in epoca digitalizarii, lucrurile sunt intr-o schimbare continua, in momentul in care ne bazam pe un fundament solid si ne propunem sa facem fata schimbarii ramanand la fel, nu vom putea face fata schimbarilor pietei.” “Voi sunteti prima generatie care pune pret pe valori, care in momentul in care merge sa se angajeze se intereseaza de campanii CSR derulate de companii.” “Trebuie sa realizam ca nu mai este suficient sa ramanem inchistati in niste reguli vechi in care ne bazam pe un best practice.”
Adrian Siea: “Daca aveti o pasiune si puneti mult suflet, nimeni nu va poate ajunge pentru ca voi sunteti deja cu un pas inainte, pentru ca aveti aceea pasiune, curaj si perseverenta.” “Blogul este un inceput pentru a vedea forta voastra si daca reusiti sa ii aduceti pe altii intr-un loc al vostru.” “Am venit la Bookland sa va povestesc cum cartea poate sa te transforme, cum de la carte se poate ajunge mai sus si cum cartea va poate impinge catre bine.”
Razvan Iancu: “Aveti foarte multe cai deschise, sunt multe lucruri pe care le puteti face de la varsta asta pentru viitorul vostru.” “Trebuie sa invatati ce sa luati de la scoala, ce sa faceti ca lucrurile sa fie in favoarea voastra.” “Daca reusesti sa rezonezi cu ceea ce faci, vei putea continua; altfel nu vei ajunge foarte departe pe domeniul respectiv.”
Liliana Sumanaru: “Ceea ce suntem noi nu este ceea ce se vede pe dinafara , ci ceea ce avem in interiorul sufletului.” “Mi-as mai dori o viata sa pot recupera toate cartile pe care le puteam citi atunci si care m-ar fi ajutat sa iau acele decizii in a-mi alege liceul de una singura, in a-mi alege facultatea de una singura.” “Nu ii mai judecati pe cei in varsta care vin sa va dea un sfat pentru ca in spatele fiecarei actiuni a lor este un gand bun, ei nu va doresc raul.”
Magda Bei: “Toate bolile si problemele din viata noastra vin ca si provocari ce va determina pe voi sa cresteti.” “Faceti o paralela, daca poti identifica o problema intr-o familie o poti identifica usor si intr-o companie. Daca poti organiza cinci prieteni, poti organiza si o companie sau un department.” “Creativitatea este acel feeling, aceea viziune mentala prin care tu iti imaginezi tot ceea ce este mai potrivit intr-un anumit moment din viata pentru situatia in care te afli.”
Mihai Traistariu: “Daca nu invatati la timp, in liceu, mai tarziu nu o sa mai aveti chef.” “Mi-am dat seama ca in ultimii ani am ramas in urma cu cititul, de aceea anul acesta mi-am cumparat 100 de carti.” “Ca vedeta partea personala este putin dezechilibrata, pentru ca sunt plecat mult timp.”
Valentin Coman:“A fi jurnalist inseamna a-i sluji pe ceilalti, nu pe tine.” “Viata este o calatorie. Nu exista solutii miraculoase, un tablou de urmat, fiecare o sa se descopere.” “Va indemn si pe voi sa vedeti ce va doriti sa faceti. S-ar putea de-a lungul vietii sa aveti tot felul de meserii, dar meseria este una, iar visul este alta. Visul trebuie urmarit mereu.“
Dragos Brasoveanu: “Cred ca intr-un mod poetic vorbind, la inceputul vietii fiecare dintre noi primim o panza si culori, o pensula…si Dumnezeu ne sopteste la inceputul vietii cuvantul “scop” si apoi ne lasa sa ne coloram propria panza. Nimeni altcineva nu poate sa picteze panza, in afara de cel care a primit pensula.” “Cred ca una dintre intrebarile fundamentale la care ar trebui sa raspundem mai tarziu sau mai devreme fiecare dintre noi este asta: Ce da valoare vietii? Ce face viata sa merite traita?” “Scopul fiecaruia dintre noi nu ar trebui sa fie acela de a cauta informatia, ci de a cauta intelepciunea. (…) Intelepciunea este mai mult decat a avea informatia, intelepciunea inseamna ce sa faci cu informatia respectiva.”
Ligia Necula: “Ne-am dezobisnuit sa ne vorbim asa frumos. Ar merita sa incepem din nou.” “Sa aveti curaj sa spuneti lucrurile alea frumoase, pe care vreti sa le auziti si voi.” “Cum sa folosesc lucrurile pe care mi le spun ceilalti despre mine? Atunci cand aflu despre mine lucruri pe care imi vine greu sa le iau in serios pot sa le folosesc si sa ma puna pe ganduri, sa zic: uite, asta e o parte din mine pe care nu o vad in oglinda.”
Cornelia Miler: “Fiecare dintre noi suntem nimeni pana cand nu aflam cine suntem in relatia cu ceilalti.” “Avem mostenire orasul asta, avem mostenire tara asta, avem mostenire lumea asta, sunt lucruri pe care le putem remedia si lucruri pe care trebuie sa le acceptam.” “Lumea era perfecta pentru parintii si bunicii vostrii. Perfecta pentru voi este lumea pe care o veti construi voi.”
Luminița Filipoiu: “Invatatul este viitorul material. Iau note pana in 6, astia sunt banii, nu am curent, nu am haine, nu am telefoane etc. De la 7 in sus am masina, am casa, am bani de excursii, haine de firma.” “Cand te trezesti dimineata si mergi la scoala, este o dovada de harnicie.” “ Depinde doar de voi cati bani vreti sa aveti atunci cand incepeti sa produceti bani.”
George Bonea: „Speaker Demotivațional” – „Declar pe propria răspundere că viitorul nu-mi pare prea bun și în calitate de speaker demotivațional îmi arog rolul de a sublinia problemele pe care le vei întâmpina într-o țară care ține cu dinții de trecut și va intra știrbă în viitor. O să fie distractiv!”
Lucian Tilea: “Un professor de romana cu care am facut o emisiune spunea: Daca maturii din Romania ar munci ca numar de ore la fel de mult pe cat muncesc elevii la scoala si acasa pentru scoala, Romania ar depasi Germania.”
“Diferenta dintre generatii, adica dintre parinti si copii, este ca voi stiti mai multe decat noi.”
“Ce este in plus este minunat. Folositi tehnologia ca acel plus fata de ceea ce scoala va baga in cap.”
Faheem Nasir: – “Neintelegerile dintre oameni trebuie sa dispara, ca sa ne intelegem mai bine unii cu altii si sa intelegem cultura altora.” “Lumea este mai unita datorita tehnologiei moderne, dar avem nevoie de toleranta si nu trebuie sa ne grabim sa formulam prejudecati.” “Nicio religie nu invata ura sau nimic altceva in afara de dragoste, iubire si intelegere”
Bianca Coropceanu: “Intelegeti mult mai usor facand practic ce invatati la scoala decat sa invatati cuvant cu cuvant.” “In calitate de consultant educational va pot ajuta sa va gasiti atat domeniul dar si universitatea potrivita pentru voi.”
Daniela Tudor: “Societatea ne catalogheaza dupa ce vorbim si dupa modul in care vorbim.” “Cuvintele starnesc emotii la cei din fata mea. Reactii pozitive sau negative.” “Ca sa fii inteles, trebuie sa trimiti o emotie de nesiguranta dar de respect in acelasi timp, pentru ca nu uitati, violenta verbala se va intoarce tot prin violenta verbala.”
Călin Irinel: “O sa vedeti ca nu este asa de usor in viata, si ar trebui sa va bucurati de perioada asta in care sunteti elevi.” “Ganditi-va ca pentru unii ca voi sau mai mici ca voi scoala s-a terminat de mult. Faptul ca sunteti elevi si veti continua studiile mai tarziu la o facultate, este o sansa in plus pentru voi.”
Adrian Tudor: “Trebuie sa ne gandim mereu la urmari. Fac o chestie buna, mi se intoarce o chestie buna, fac o chestie care nu este tocmai buna, s-ar putea sa mi se intoarca o chestie groaznica.” “Ce trebuie sa stie un jurnalist acum la varsta voastra? Trebuie sa stie ca fara munca nu se poate. Trebuie sa stapaneasca foarte bine limba romana si sa citeasca mult, mult, groaznic de mult.” “Daca nu crezi in visul tau, lasa-te, du-te acasa. Ai un vis si trebuie sa crezi in el.”
Monica Țuțuianu: “In toate discutiile si in toate momentele de schimbare in care am insotit oamenii lucrul comun intre toti este asta: EU sunt centrul Universului.” “Eu sunt centrul Universului meu.” “A avea dreptate este un lucru foarte emotional, nu e rational. Doare un pic sa nu ai dreptate. Doare un pic sa recunosti ca nu ai dreptate.” “Arhitectul schimbarii spune in felul urmator: stiti de cati psihologi este nevoie sa schimbe un bec? De unul, dar trebuie ca becul sa vrea sa se schimbe.”
Ștefan Răileanu: “Sunteti la o varsta la care trebuie sa aveti foarte multe experiente, sa invatati sa faceti diferenta intre superficial si profund, pentru ca traim intr-o lume a superficialului.” “Nu ai nevoie de bani multi ca sa ai sufletul plin. Sunt foarte multi oameni bogati nefericiti.” “Trebuie sa va hraniti sufletul, sa cititi. Sa faceti lucruri frumoase.”
Daniel Farcaș: “Obiceiurile pe care noi le avem astazi determina unde o sa fim maine sau peste mai mult timp cu sanatatea.” “Sanatatea este un rezultat al obiceiurilor noastre.” “Aveti nevoie de 4 lucruri pe care orice farfurie trebuie sa le contina. “ “Aveti nevoie sa mancati un aliment proteic. Acum oamenii cand aud de proteine se gandesc la carne. Sugestia mea daca vreti sa fiti sanatosi sa mancati mai putina carne.” “Care sunt cele mai bune alimente vegane cu proteina? Soia, fasole, mazare, linte, tofu. Asta este varianta vegana. Puteti sa mancati si carne sau peste.”
Dima Nicoleta-Lucia Lupu: “Nu suntem perfecti, dar tindem spre perfectiune.” “Adolescenta este varsta la care esti infinit, in care poti sa faci absolut orice vrei.” “Orice problema trebuie privita din mai multe directii.”
Bianca Coropceanu:“Facultatile din strainatate va ofera posibilitatea de a va alege o nisa inca de la domeniul de licenta.” “Sistemul nostru de educatie avanseaza multumita unor profesori care se adapteaza foarte bine dar din pacate nu li se ofera materialele necesare cu care sa vina cu nivel de educatie futurist.” “Cred ca problema principala si nevoia cea mai mare la voi este sa invatati sa va descoperiti abilitatile si calitatile.”
Dana Carmen Vlad: “In orice profesie, exersand astazi, maine si poimaine, tu devi mai bun decat ieri si mai putin bun decat maine.” “Sa nu treaca nicio zi fara sa tragi o linie.” “Daca nu va coordonati si nu trageti de voi gandurile voastre nu vor fi aici, cu ce se intampla intr-un loc unde sunteti la momentul X, gandurile voastre vor fi departe si nu veti ramane cu mare lucru din locul de la oamenii unde ati ajuns in momentul respectiv.” “Alegeti sa cunoasteti despre voi, in fiecare secunda, cine sunteti.”
Florian Viorel Miu: “In momentul in care creierul nostru este scurtcircuitat de sistemele de recompense ale jocurilor online, el nu mai proceseaza in mod natural, tot ceea ce inseamna evaluarea riscului.” “Cu cat repet mai mult un comportament cu atat el se sedimenteaza mai bine si incepe sa fie o nevoie de a face lucrul respectiv.” “Atunci cand vine vorba despre gaming, se pierde notiunea banilor.” “Abilitatile pe care un individ le dezvolta intr-un joc, sunt doar acolo si este important sa tinem minte lucrul acesta.”
Florin Toma:“Nu vreau sa fiu un adult care da sfaturi, vreau sa fiu un adult care vorbeste din propria lui experienta.” “Tot timpul veti avea de ales intre stanga si dreapta iar daca dupa o perioada alegerea facuta se dovedeste a fi mai putin fericita, sa nu o regretati.” “Singura telecomanda pe care o avem este telecomanda propriei minti.” “Curajul inseamna sa iti asumi esecul. Esecul face parte din viata.”
Nicoleta Nistor: “Pentru ceea ce va pregatiti voi astazi, e posibil sa nu mai fie valabil peste 10 ani. In schimb ramane mereu valabila pasiunea.” “Indiferent de ce se intampla pe piata muncii, in ce directie vor merge serviciile, indemnul meu pentru voi este sa fiti atenti la ce va place, la ce pasiuni aveti, si vedeti in ce masura puteti sa o transformati intr-o activitate de viitor care sa va aduca si bani.”
Adriana Mihăilă: “Vointa trebuie sa vina de la tine. De aceea parerea mea este ca tu singur ar trebui sa iti stabilesti un scop” “Iesiti din zona de confort, ganditi outside of the box, fiti creativi si traiti frumos ca si cum viata este povestea voastra.”
Octavian Miclescu: “Important este ceea ce vrei sa faci in viata, fiecare dintre noi avem un tel, care incepe sa se creeze odata cu aparitia constiintei de sine.” “Nu exista teluri mici, acel tel este mare pentru mine.” “Orice fiinta are un scop in existenta ei.” “Asumarea lucrurilor inseamna sa iti intelegi conditia si fiecare pas greoi pe care il vei avea sau prag trebuie sa il treci cu privirea sus si capul inainte”
Ana Acatrinei: “Un profesor este cel care iti deschide tie orizonturi. Si cu toate acestea, noi nu vrem sa ne facem profesori. Noi nu vrem sa contribuim la educatie.” “A fi profesor este foarte greu. Dar in acelasi timp este si foarte frumos, pentru ca tu esti cel care il ghidezi pe elev sa devina mai bun, sa fie mai competent, sa viseze mai mult si sa isi indeplineasca obiectivele pe care le are.” “E foarte important ca tu sa fii competitiv cu tine insuti. E foarte bine ca tu sa iti doresti ca maine sa fii mai bun decat astazi si sa evoluezi.”
Varujan Vosganian: “Matematica este cel mai important invatator al copiilor. E cea care te invata cel mai bine sa intelegi lumea din jur, sa imaginezi lumea din jur, sa creezi si sa dezlegi mistere.” “Poezia, muzica si matematica intuiesc si explica cel mai bine lumea reala, pentru ca se bazeaza toate pe vibratii, pe emotii.” “Eu cred ca exista mai multe feluri de a privi si de a intelege lumea. Cred in acelasi timp ca exista mai multe feluri de a-ti intelege misiunea.” “Exista in suflet ceva care ramane neschimbat si pe care numai uneori faptul ca te vezi in oglinda, faptul ca parintii tai imbatranesc iti da o anumita ezitare. O sa vedeti si voi intr-o buna zi ca exista o mare nedreptate intre trup si suflet: fiecare are alta varsta si uneori asta iti produce suferinta, cand vezi ca sufletul este captiv intr-un trup care nu il merita.”
Alice Pruteanu: “Cele mai multe probleme cu care adolescentii vin la mine in cabinet sunt problemele legate de viitorul lor si ele incep sa apara cand voi sunteti in clasa a XI-a spre clasa a XII-a.” “A fi psiholog si consilier nu inseamna sa vorbesti doar din carti. Inseamna sa impletesti frumusetea cuvintelor si intelepciunea lor cu experientele de viata pe care le-ai trecut, printr-un fel de strecuratoare care se numeste autoanaliza, si ramai cu acele dovezi clare de intelepciune pe care in virtutea meseriei pe care ai ales-o trebuie sa le impartasesti, sa le dai mai departe, nu-ti raman tie, nu-ti sunt valorile tale, nu le depui in niciun cont; le folosesti pentru a ajuta pe cei din jurul tau.” “Ia-ti o pauza. Ia-ti o pauza de cinci minute, de zece minute; intra inauntrul sufletului tau, analizeaza sau proiecteaza in viitor fiecare dintre meseriile pe care mi le-ai enumerat si lasa-ti sufletul sa aleaga. Acolo unde te simti bine, acolo poposesti.”
Ioan Florea: “Vreau sa va arat o chestie care ma preocupa pe mine. Poate o gasiti si voi interesanta. Se cheama cafeneaua complexitatii. Acolo gasiti informatii de la granitele disciplinelor. Va dau un exemplu: cum sa ne lasam condusi de intuitie. Si daca intuitia asta e o treaba buna, nu tot timpul sa luam cu rationalul, sa mai facem si intuitiv lucruri. Tot acolo am aflat si care ar fi influenta habitatului asupra psihicului; locul in care locuim noi ne influenteaza cumva.” “Va invit sa vedeti un film despre o chestiune interesanta: designul intelligent. (…) Poate aveti curiozitatea sa vedeti ce e si cu povestea asta, este o alta forma de a-l vedea pe Dumnezeu, e o incercare dupa parerea mea de a reuni stiinta cu religia, lucrurile n-ar fi chiar asa de separate. (…) Acasta teorie a designului intelligent ar putea sa va inspire in credintele voastre.”
Alexandra Tătaru: “Noi, cei mari, cei avizi dupa profit, trebuie sa asiguram generatiilor viitoare aceleasi resurse de care am profitat noi. Este firesc sa ne gandim doar la bani?” “V-ati gandit vreodata in timp ce stati comozi in puf cu smarthphone-ul in mana la cum traiesc oamenii in tarile subdezvoltate? Si cat de fericiti sunt unii copii la o ciocolata sau la un codru de paine?” “Voi sunteti in etapa problemelor adolescentine, nu stiti care va este viitorul, nu stiti cum sa il canalizati pe o directie. Cum faceti asta? Descoperindu-va pasiunile. Daca va ganditi doar la bani, atunci puneti in balanta pragmatismul. “ “Daca nu iti respecti locul in care traiesti si mediul inconjurator, nu te poti numi un om educat.”
Adrian Damian : “Am invatat ca sfatul si ajutorul nu se da decat daca este cerut, altfel nu are niciun pret.” “Cu totii suntem creatori si ne cream universul in care traim cu mintea noastra.” “Mintea noastra genereaza emotiile noastre, iar emotiile noastre genereaza reactiile celor din jur.” “Daca va simtiti rau in prezenta unei persoane inseamna ca ori tu transmiti ceva negativ, ori respectiva persoana transmite ceva negativ.”
Bogdan Săcăleanu: “Este foarte important sa facem ceva ACUM, pentru ca roadele le vom culege treptat.” “Viitorul nu este un dar, este un rezultat.”
Florentina Berlan – “Pentru cei care inca nu stiu ce anume vor sa faca (…) sa experimentati cat mai mult. Sa cititi, sa invatati, sa va expuneti la cat mai multe activitati astfel incat sa stiti la un moment dat ce anume va face placere, pentru ca in momentul in care veti face ce va place nu veti mai munci o zi in viata voastra; pentru ca ceea ce veti face nu va mai fi munca pentru voi, ci va fi pasiune. Si va spun asta din proprie experienta.” “Nu este niciodata prea tarziu sa faceti o schimbare in viata voastra, daca asta simtiti sa faceti.” “Nu banii sunt totul. Poti avea o meserie in care sa castigi foarte multi bani si in acelasi timp sa nu te simti implinit.”
Laura Daps: “De fiecare data cand primesc o provocare, mai ales daca nu stiu nimic despre ea si nu stiu cum sa lucrez la ea eu zic da, tocmai ca sa invat si sa vad cum este.” “Pentru ca am invatat in timp ca nu e atat de interesant sa iti alegi un drum ci este mai bine sa experimentezi pe parcurs, astazi fac foarte multe lucruri fara sa aleg, adica fac tot ceea ce imi place.” “In momentul in care o minte este extinsa, ea nu mai poate reveni la normal.”
Dan Trofin: “Nu le vom sti niciodata pe toate, important e sa intelegem ceva din viata asta. Nu pot sa spun ca e citatul meu, au mai spus-o si altii in diverse feluri. (…) A.C. Cuza spunea mai simplu ca a intelege e mai important decat a cunoaste.” “Asemeni tuturor generatiilor si voi vreti totul cat mai repede, cat mai mult, dar sa stiti ca nu exista shortcut-uri. Trebuie sa ne straduim cat mai mult.”
Ramona Girjan: “Mi-am dat seama ca pentru a reusi sa profesezi si sa ai succes in domeniul pe care ti-l doresti ai nevoie de mult mai multe abilitati si cunostiinte teoretice si practice decat cele invatate in facultate, in anii de studiu.” “Un element foarte important in calea noastra catre success e comunicarea. Cand vorbim despre comunicare vorbim atat despre limbajul verbal, despre ce spunem prin cuvinte, cat si despre limbajul nonverbal.” “Pe langa atitudine, comunicarea verbala si nonverbala sunt doua elemente foarte imortante in calea noastra catre succes. Un alt element foarte important este imaginea pe care o afisam.”
Dana Chelariu: “As vrea sa vorbesc cu voi despre reteta succesului. Reteta are patru pasi. Primul pas este invatarea. (…) Invatam sa vorbim, sa mergem si apoi invatam efectiv. Aveti idee pana la ce varsta invatam? Toata viata, va rog frumos sa nu uitati asta.” “Profesorii iti deschid usa, de intrat trebuie sa intri singur.” “Exploram, exploram, exploram! Si apoi alegem!” “Nu are nicio legatura cand se spune ca este chimie intre doua persoane. Personal sunt impotriva acestei expresii si o sa va spun de ce: din pura definitie a chimiei. Ce este chimia? Chimia obtine produse, transforma. Asta trebuie sa tineti minte.”
Raluca Sandu: “In viata reala cel mai important lucru este de fapt increderea in propria persoana. “ “Ajung la concluzia din ce in ce mai deasa ca tinerii din ziua de astazi spun ca nu pot si nu au curaj sa faca lucuri.” “Va propun sa va opriti in fata oglinzii si sa va ganditi la cine sunteti voi si la ce vreti cu adevarat, fara sa aveti filtrele celor din jur.” “Acum sta in voi o energie si o putere si un vibe din asta de care va puteti folosi toata viata.” (…) Cu timpul, chestia asta piere si e un dezavantaj.”
Tatiana Şoldeanu: “Daca ati sti ca in viata aceasta pentru voi este posibil sa realizati orice, care ar fi acel lucru pe care ati dori cu ardoare sa il faceti?(…) Daca nu ati avea nicio piedica, daca ati avea toata sustinerea, daca ati putea face orice, daca pentru voi cuvantul imposibil nu ar exista, care ar fi visul vostru?” “Nu aveti nevoie de bani ca sa faceti bani.” “Toti cei care sunt cei mai bogati oameni in acest moment (…) sunt oameni care au facut averea prin propriile lor forte. Sunt milionari sau miliardari la prima generatie si nu au avut nevoie de bani ca sa faca bani.”
Dragoș Fînaru: “Atunci cand ai de ales intre bine si rau, alegerea este usor de facut, dificil este cand ai de ales intre bine si mai bine, intre rau si mai rau.” “Pentru a castiga un venit care sa te multumeasca trebuie sa fii un bun profesionist in domeniul tau.” “Este bine sa iti dezvolti orice competenta pentru ca nu stii incotro te va impinge viata.”
Eliza Noemi Judeu: “Elev: “Cand vedeti un joc, o piesa de teatru, ce urmariti in piesa respectiva si ce va sensibilizeaza cel mai mult?” Eliza Noemi: “In primul rand, actorul.” “Vreau sa vina sa inteleaga ca nu e mare pretul biletului, sa inteleaga ce inseamna teatrul dincolo de mastile jucate de actori pe scena si de ce nu, sa contribuie, pentru ca este teatrul nostru, al comunitatii.”
Cristian Ghingheş:“Sunt norocos pentru ca traim vremuri in care cu totii avem posibilitatea sa ne strangem intr-o sala si sa vorbim de la egal la egal si sa avem contact cu oportunitati de genul acesta.” “Mi-am inceput activitatea publica scriind pe un blog despre problemele din orasul Bacau si (…) intotdeauna am avut in vedere sa scot la suprafata ceea ce se poate face in orasul nostru, pentru ca eu cred ca avem foarte mult potential, sunt foarte atasat de tot ce inseamna Bacau.” “Daca veti gasi acum in adolescenta, in tinerete, lucrul acela care va place foarte mult si pe acela veti merge mai departe si zilnic il veti face pentru a va castiga existenta veti simti in viata voastra ca nu veti munci, ci pur si simplu ca veti trai de la o zi la alta si va veti bucura de ceea ce este in jurul vostru.”
Alina Căprioară: “Am descoperit ca daca transformi psihologia intr-un instrument de cunoastere de sine, de constientizare, poti sa nu mai fii manipulat.” “Cel mai mare rau pe care oamenii si-l fac este auto-manipularea.” “Faptele bune au partea lor de rau.” “Furia este o alegere.” “Va doresc sa deveniti constienti de realitatea din spatele realitatii, pentru ca este singura realitate.”
Crina Mihailă: “Stiati ca 3% din populatia lumii impart 97% din averea lumii?” “97% din populatie se naste, se educa, lucreaza iar apoi asteapta o pensie.” “Ce anume as putea sa aduc valoros si unic in lume prin care sa ajut restul lumii si sa vina bani din toata lumea la mine?” “Banii multi vin ca o consecinta ca voi ati creat ceva atat de valoros pentru restul lumii, incat oamenii arunca efectiv cu bani in voi.”
Augustin Mihailă: “Voi puteti sa faceti lucruri pe care eu nu le pot face, spre exemplu spagatul pe doua scaune.” “Pentru cei care doriti sa va casatoriti: ganditi-va de doua, trei ori inainte, pentru ca e ceva serios.” “La un moment dat veti fi afectati de faptul ca nu stiti sa va cereti drepturile.”
Mircea Dinescu – Poet, scriitor și publicist: “Eu, desi sunt scriitor, m-am nascut intr-o casa unde nu exista biblioteca, iar atunci cand m-am intalnit prima oara cu cartile, mi s-au parut un miracol. Intrai in carte ca un cosmonaut care descopera universul. Si aceasta a fost marea mea sansa. Miracolul cartii a format generatii intregi in Romania. Astept clipa in care tinerii vor redescoperi Cartea, caci intoarcerea la carte e sansa omenirii.”
Gabriel Diaconu – Medic psihiatru: “Cred ca unicul scop, pentru adultul din prezent, trebuie să fie primenirea lumii de maine, pe care am luat-o împrumut de la copiii nostri. Cred ca o astfel de primenire nu poate avea loc fara educatie in sanatate. Si, deopotriva, cred ca nu exista educatie in sanatate fara o buna intelegere a sanatatii mintale de-a lungul varstelor. Despre copii si adolescenti se scrie si se dezbate mult, mult mai mult decat se asculta sau se observa. Ne aflam, astazi, la o raspantie. Odata cu generatia mea, vom fi fost ultimii nascuti inainte de tehnologia digitala. Ce a adus bun telefonul inteligent? Dar ecranul tactil? Cum curbam fenomenul suicidului in adolescenta in noul Eldorado virtual, consumul de substante, virajul social spre abandon educational si – frecvent – mica delincventa? Si acolo unde nu exista un raspuns clar, merita sa propui acele ipoteze care sa raspunda nevoii de-a sti mai bine fenomenul.”
Catalin Mahu – Fondator retea restaurante “La Mama”: “In cei 20 de ani ‘La Mama’, recunosc ca am facut si lucruri bune, dar am facut si multe prostii. Cand spun prostii, ma refer la greseli in business, la lucruri pe care, daca nu le-as fi facut, as fi fost altundeva. Daca imi pare rau de ceva si daca as schimba ceva, as lua niste decizii daca nu le-am luat si nu as mai lua altele, pe care le-am luat. E simplu, dar pare complicat.”
Ioana Frincu – Chief Operations Officer la Under Development Office: „Lucrand inca din facultate in domeniul Big Data si Machine Learning in cadrul a 2 companii am vazut o trecere naturala catre Blockchain, lucru care a dus la urmatorul nivel dragostea pe care o am pentru date si felul in care acestea evolueaza. Cred ca asa am gasit si cel mai bun loc in care sa evoluez si sa ajut companii sa isi construiasca concepte si solutii folosind informatiile pe care le au, impreuna cu tehnologii inovative.”
Dragos Brasoveanu – Leadership trainer, coach si vorbitor educational: “Imi doresc ca prin ceea ce spun si fac sa aduc bucurie celor din jur, sa ne ajutam reciproc sa descoperim sensul vietii si sa evoluam impreuna. Cum facem asta? Sarind peste limitele pe care, de cele mai multe ori, ni le impunem singuri. Dragostea de a trai viata frumos vine din noi insine!”
Vasile Calofir – Actor: „Trebuie sa te vinzi bine si sa ai cultura generala. Ca sa poti sa faci ce ti-ai propus, ai nevoie de incredere, pentru ca tot timpul te vei afla intr-o faza de start-up cu tine insati/insuti si te vei descoperi cu fiecare etapa. Tot timpul poti mai mult!”
Irina Kuhlmann – Executive Leadership Coach: “Copiii si tinerii de astazi sunt liderii de maine. Sunt profund pasionata sa inspir copiii si tinerii sa se formeze intr-un mod armonios si sa ajute la cladirea unei societati frumoase si prospere.”
Ilian Virgil – cercetator in inteligenta artificială, profesor și antreprenor: “Majoritatea tinerilor vor avea slujbe care nu existau atunci cand erau elevi sau studenti. Din acest motiv trebuie sa se angreneze intr-un proces de educatie continua, folosind toate resursele extraordinare ale lumii contemporane. Asa vor fi capabili sa concretizeze aspiratiile care pareau irealizabile precedesorilor. In acest fel, abstractul se materializeaza rapid in beneficiul lor.”
Mihail Karaghiaur – profesor de limba Franceza: ”Ca din toate meseriile pamantului, as alege si acum, după 20 de ani de profesorat, tot asta, nu cred ca mai e un mister pentru nimeni, mai ales pentru cei cu care intru-n contact zi de zi, elevii mei. Fiecare zi in care descopar si ma descopar, evoluez si particip activ la evolutia cuiva, a unui adult in devenire, dar, mai ales fabuloasa terapie anti-aging pentru creier de care beneficiez, desi toate astea se petrec intr-un mediu de multe ori imperfect și ostil educatiei adevarate, dar care ESTE perfectibil, printr-un efort comun al tuturor celor implicati, sunt tot atatea motive pentru mine de-a continua sa fiu inspirat si sa inspir, sa ma updatez continuu si sa devin mai bun.”
Iulia Elisa Suditu – profesor de limba Engleza: “Count your age by friends, not years. Count your life by smiles, not tears.” (”Contorizeaza-ti viata prin numarul prietenilor, nu al anilor. Numara-ti viata prin zambete, nu lacrimi.” )
John Cristea – prezentator TV: “Pentru John Cristea ziua are mai mult de 24 ore, fiindca nu ne putem da seama cand are timp sa faca toate lucrurile pe care le face: emisiunea “Generatia lui John”, proiecte noi, job, radio, mai nou vlogul “Ce zice John?”, dar si altele. Emisiunea, care este cea mai de pret realizare a prezentatorului TV, nu vorbeste despre o generatie anume, ci despre comunitate, despre sutele de voci tinere care s-au facut auzite, miile de vise implinite si nenumaratele zambete prohovene si nu numai. Vocea de la radio si ambitia uimitoare se intalnesc la John, John Cristea.”
Claudia Iordache – Psiholog: “Relatia cu tine reflecta relatia cu ceilalti, asadar alege sa te dezvolti!”
Dragos Brasoveanu – Project manager Respiro Schools, leadership trainer si vorbitor educațional: “Prin ceea ce sunt si fac, scopul meu in viata e sa adaug valoare celor de langa mine influentandu-i in sens pozitiv. Eu cred ca doar atunci cand omul isi descopera scopul vietii, alege sa faca din dezvoltarea personala un proces intentionat si continuu si e dispus sa ajute si pe altii, va cunoaste succesul.”
Ioana Maria Lupașcu – pianist concertist, solistă a filarmonicii ‚Paul Constantinescu’: “Cunoasterea iti ofera libertate. Daca vrei sa schimbi viitorul incepe cu tine si daca vrei sa contezi, asigura-te ca stii atat de multe lucruri incat nu se poate face abstractie de tine.”
Catalina Moleavin – președinte Transilvania Toastmasters Brasov: “Și totuși… în era comunicării digitale nimic nu este mai placut și mai incitant decât o discuție inteligentă purtată față în față. Cu o persoană, cu un grup sau în fața unei audiențe extinse. Comunicarea verbală și felul în care îți transmiți ideile și emoțiile cântăresc din ce în ce mai mult în relaționarea oamenilor. Regandește-ți ordinea priorităților și pune comunicarea în partea de sus a listei!”
Florin Zamfir – director Editura Mix: “Tinerii educați sunt singura șansă pe care o are România pentru a se integra în rândul țărilor civilizate. Doar ei pot fi politicienii, inginerii, IT-iștii, doctorii, judecătorii ori managerii care pot reuși să schimbe în bine, pe termen lung, România.”
Iulia Popa – consultant educațional IntegralEdu și absolventă a Leeds Beckett University, UK si KU Leuven, Belgia: “Educația înseamnă mult mai mult decăt acumularea de cunoștințe. Ea trebuie să te miște, să te schimbe. Să înveți înseamnă să evoluezi.”
Anca Timiș – artist, pictor, caligraf: “Scrie-ți povestea. Cu mâna ta. Cu corecturi, cu inspirație, cu atenție înspre alții și spre poveștile lor, cu nopți nedormite și cu zile în care uiți să mănânci, cu drag de viață, cu gândul că azi ești viu, cu pasiune și rațiune și mai ales, fără teamă. Asta am învățat trăind toate ce mi s-au ales, și orice zi îmi este parte și întreg, poartă spre stele. Iubește și fă ce vrei. Atunci când iubești faci totul într-un anume fel, povestea ți-o scrii caligrafic.”
Silviu Daniel Ionescu – autor și orator: Sensibil, spontan și efervescent în exprimare, vorbeşte cu lejeritate, reproducând întâmplări sau evenimente cu o ușurință aparte, printre care reușește să insereze glume inteligente. Este un coach cu o consistență aparte, integrează foarte bine elemente de psihoterapie, training, consiliere pe dezvoltare personală și bioenergie. Echilibrat și exuberant, stăpânește bine arta Al Ferasa, cunoaște noțiunile de NLP, știe cum să folosească limbajul non-verbal, are noțiuni clare de Business Intelligence și știe să găsească cu ușurință informația relevantă pentru crearea unei strategii de piață.
Delia Duca Iliescu – realizatoarea emisiunii de șah “Strategie în alb și negru” difuzată la Realitatea TV: “Plusul de valoare câştigat în anumite momente din viaţă face să merite înzecit fiecare emoţie trăită, fiecare oră nedormită, fiecare sacrificiu. Sunt experienţe ce duc la evoluţia personală şi la creionarea de noi obiective. E înălţător să îţi alegi un ţel şi apoi, trecând prin foc, să ajungi la el…” Obiectivele pot fi atinse, dar cu multă dedicare, muncă şi foarte important, pasiune.”
Ioana Toma – psiholog și psihoterapeut: “Bună, sunt Ioana Toma, psiholog și psihoterapeut format în psihoterapie integrativă Ersckine, și astăzi vă vorbesc despre citit. Ce poate însemna pentru tine a citi: să faci o activitate care iți place sau să aprofundezi despre un domeniu de care ești preocupat sau poate să iți depașești limitele citind o carte și să înveți din această experiență. A citi înseamnă să acumulezi cunoștiințe, să te informezi, iar atunci când ești informat, ești puternic. Educația și cunoștințele sunt singurele bunuri pe care nimeni niciodată nu ți le va putea lua. Nu contează momentul în care începi să citești sau dacă ai mai facut-o până acum, important e să începi să citești astăzi, de acum. Să citești înseamnă să faci ceva pentru tine cunoscând despre alții, despre ideile lor, despre descoperirile lor, sentimentele lor, viața lor și astfel nu vei fi singur, te vei putea conecta cu mintea celor care au scris. Și dacă faci parte din generația erei tehnologice, ia cititul ca pe o provocare vintage. Cele mai multe lucruri, activități care ne fac plăcere sunt cele pe care le-am învățat împreună cu cineva. Poate iți aduci aminte ca ai învățat să mergi pe bicicletă cu tata, bunica te-a învățat tainele bucătăriei, un profesor drag te-a învățat să cânți la un instrument sau să înoți…Așa că te provoc să cauți o persoană căreia îi place să citească, iar aceasta să iți mărturisească de ce o face și mai ales cum o face preț de 30 minute. Mie personal imi place să citesc stând într-o poziție confortabilă, într-un loc liniștit, poate în natură, având un capuccino sau un suc alături. Te provoc să imi spui cum e pentru tine atunci când citești!”
Daniel Ghigea – antreprenor, coach, trainer: “Libertatea este prima și cea mai importantă calitate a unei vieți frumoase. Libertatea se cultivă cu ajutorul autoeducației, iar cea mai simpla formă de autoeducare este o simplă carte.”
Bianca Grip – Founder & Managing Partner @GripADs: “Mi-ar fi plăcut enorm să am parte de asemenea evenimente precum BookLand pe când eram elevă în cadrul Liceului Economic sau mai târziu ca studentă la ASE-București. Cărțile citite la momentul potrivit vor face diferența exact atunci când viața ți se întâmplă. Să nu ai senzația că nu vei repeta aceleași greșeli despre care deja ai citit, dar măcar te vei simți mai bine când le vei face știind că nu ești singurul om care trece prin asta.”
Puiu Fesan – Coordonator Centrul Regional de Comunicare și Cercetare ’89 Sibiu: ”De mult timp vreau să prezint această pagină glorioasă a poporului meu, la care și eu am pus umărul. Cunosc foarte bine istoria acelor zile fierbinți și pot să spun că din 1989 sunt implicat în această mișcare. Voi veni oriunde voi fi invitat și va mulțumesc pentru încredere.”
Andreea Roseti – Președinte și membru fondator Animal Life Sibiu: “Dacă poți citi acest mesaj și poți participa la conferință ești deja printre cei mai norocoși oameni de pe planetă. Învață să apreciezi ceea ce ai și fă-ți propriile alegeri. Alege să fii bun, iar binele pe care îl faci va avea efecte nebănuite atât pentru lumea din jurul tău, dar și pentru tine însuți. Începe acum, cu tine și cu lumea din jurul tău. Viața nu trebuie să fie o șosea aglomerată cu sens unic, viața poate fi ceea ce îți dorești tu să fie.”
Radu Nechifor – Muzician, profesor, constructor de naiuri și director al Casei de Cultură Cisnădie: “Tinerețea deține o resursă care ar trebui exploatată la maxim: entuziasmul. Dacă cei mai în vârstă acumulează experiență, cunoștințe și înțelepciune, cei tineri pot pune aceste valori în practică. Cred că această calitate este definitorie pentru a putea înțelege că noi suntem responsabili de viitorul lumii în care trăim, prin educarea noilor generații și împărtășirea cu ei a tuturor experiențelor acumulate.”
Nicolle Stănese – Antreprenor și moderator TV: “Cred în tineri și în capacitatea noastră de a transforma o dorință în realitate. Singura diferență dintre oamenii care vor și cei care reușesc este voința, pentru că voința ne plasează pe drumul acțiunilor înspre realizarea lucrurilor pe care ni le dorim. Dacă la voință mai adăugăm perseverență, muncă și uneori un strop de inconștiență care să ne lase să și greșim pentru că este o variantă excelentă de a învăța, este imposibil să nu reușim în absolut orice domeniu ne propunem să facem performanță.”
Iustinian Turcu – Actor la Teatrul Național “Radu Stanca” din Sibiu: “Consider că avem responsabilitatea și obligația să ne îngrijim de cei care vin în urma noastră, deoarece noi suntem cei care scriem istoria pentru generația viitoare, iar generația viitoare va duce moștenirea mai departe. Acest mecanism trebuie să aibă la bază o educație puternică și modele demne de urmat, ca să învățam cum să îmbinăm utilul cu plăcutul.”
Lia Perjovschi – Artist vizual/cercetător/curator: “Despre mine? artist vizual/cercetător/curator…peste 700 de expoziții, workshopuri, lectures pe toată planeta…în muzee, universități, galerii, spații alternative…autoarea Spațiului telescopic al cunoașterii de la Biblioteca Astra Sibiu corp B etaj 5 jumate… https://www.facebook.com/spatiutelescopic/… despre artă, context, urgențele omenirii, post – stanga/dreapta, supraviețuire, creativitate…posibilități…sens…viitor. Cartea preferată? ‚Solaris’ de Stanislaw Lem.”
Bianca Elena Mărginean (Matei) – Manager de formare: “Dacă omul s-ar opri din când în când și s-ar întreba de ce face ceea ce face, ar descoperi sensul trăirilor sale, s-ar bucura de schimbare, s-ar întrista dacă ar face lucruri prin care ar renunța la identitatea sa și ar dori cu ardoare să se înconjoare de oameni liberi, care îi permit să fie el însuși. Noi alegem cât de fericiți ne dăm voie să fim.”
Larisa Dragolea – Conferențiar univ.dr., Director al Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: “Tinerii sunt speranța viitorului, educația este șansa tinerilor. Să lucrezi cu tinerii, împreună și pentru ei, să îi vezi cum evoluează și încep să ajute la rândul lor alți tineri este pentru mine confirmarea că ne îndreptăm într-o direcție bună. A venit timpul să avem… timp să ne implicăm.”
Sasu Ioana – Marketer @Stories: “Știți ce e trist în 2019, în România? Că a ajuns să conteze mai mult imaginea unei persoane decât dacă vorbește sau scrie corect gramatical. Haideți să citim mai mult și să învățăm ceva zilnic. Cred că aceasta este soluția la ‚ke s-e imtampla acum in romaniaa’”.
Marius Ceteraș – Antrenor și autor de carți de șah: “Oricât de ineficient ar fi sistemul educațional românesc, el nu te împiedică nici să citești o carte, nici să joci o partidă de șah. Educația ta depinde în primul rând de tine.”
Iulia Gus – Blogger & marketing addict: “Călătorește! Fie că o faci cu rucsacul în spate sau printre paginile unei cărți. Fii însetat de povești noi dar mai ales găsește îndrăzneala să îți scrii propria poveste așa cum o dorești!”
Felix Crişan – Co-fondator NETOPIA Payments & mobilPay: “Chiar dacă progresul tehnologic se accelerează, educația va rămane singura constantă din viețile noastre – un fundament prin care vom putea să ne reinventăm repetat de-a lungul vieții. Iar cel mai bun proces de reinventare va veni dintr-o dorință internă de a face acel proverbial prim pas în acea lungă călătorie de 1000 mile.”
Florin Călin Păun – Program Manager pentru JEDI (Joint European Disruptive Initiative) și Fondator Agilising Innovation, Antreprenor și Business Angel (CELIDEA, PROGONLINE.com, XValuator): “Se pare că Homo Sapiens, printre celelalte ființe hominide cu care a conviețuit (sunt mândru de cele peste 3% de ADN Neandertalian pe care îl am… căci analizele genetice tocmai au devenit accesibile marelui public) a fost una dintre acele ființe hominide care a putut aduce împreună grupuri mari de indivizi mobilizați în jurul unei cauze bazate pe ficțiune. Toate lucrurile mărețe făcute de omenire au fost făcute datorită capacității noastre de a colabora. A colabora între vecini, între prieteni, între colegi, între Români și nu numai… a colabora cu ceilalți, cu atât mai mult dacă sunt diferiți de noi. Îmi doresc să mă adresez vouă în calitate de tineri români cetățeni ai Lumii căci sunt sigur că ceea ce urmează va schimba radical fața acesteia.”
Hermina Man – Project Manager OMRO IFN SA, Senator JCI Târgu Mureş, Co-fondator Asociatia InnoDrive: “Din anul 2002 am fost implicată în diverse ONG-uri sprijinind dezvoltarea comunității locale prin diferite proiecte și evenimente. Am rămas în acest oraș pentru că îmi doresc să susțin în continuare procesul de învățare al tinerelor generații. Toate activitățile și proiectele în care am avut ocazia să lucrez mi-au demonstrat că se poate să te dezvolți și să ai impact în jurul tău atunci când accepți provocări, când te implici și îți dorești cu adevărat să faci o schimbare.”
Briena Stoica – English teacher, Profesor Merito 2018: “Într-o lume tot mai sălbatică, devenim tot mai fragili. Ni se cere să fim competitivi, să gândim repede, să reacţionăm imediat, să recepţionăm şi să transmitem mesaje în viteză. Cum am putea, în tot tumultul acesta, să păstrăm în noi liniştea şi aşezarea necesare decantării unor coordonate clare?”
Cătălin Hegheş – Head of Marketing and Sales la MINDTHEGAP: “Așa cum nicio zi nu seamănă întrutotul cu alta, la fel nici cărți nu vei găsi două exact la fel. E foarte important să le descoperi pe cele care îți plac, să continui apoi să le cauți ca să poți să le regăsești, mereu și mereu, pentru că nu sunt doar cărți, ci sunt părți din ceea ce la final va fi viața fiecăruia dintre noi. Până acum am avut norocul să dau peste câteva cu adevărat remarcabile, iar prin intermediul lor să ajung la povești și oameni cel puțin la fel de remarcabili. Și nu doar în paginile lor, ci și în viața reală – sau cel puțin pe care o numim așa.”
Cristina Paşcu – Presedinte Creativehands: “Fă ce iubești sau iubește ce faci!”
Vizi – Muzician: Vizi – producător, compozitor și cântăreț. A învățat să cânte singur la chitară la vârsta de 14 ani, după care au urmat și alte instrumente, dar instrumentul său principal a rămas întotdeauna basul. A fost membru al mai multor trupe, până când în 2012 emisiunea Vocea României l-a descoperit și lansat drept cântăreț pentru publicul larg. În anul 2014 Vizi a participat la selecția națională a concursului internațional Eurovision, atât în calitate de cântăreț, cât și în calitate de compozitor. În momentul de față lucrează la albumul său de debut, colaborează cu artiști români și internaționali, face parte din echipa de producție de la Hahaha Production, compune muzică de film, de teatru, reclame și tot ce are legătură cu muzica. Piesele lui originale sunt inspirate din trăirile lui personale și din fenomene sociale cu influențe jazz, soul, r&b, funk și disco 70’.”Obstacolul, cel mai bun prieten al creativității omului.”.
Costin Gavază – Actor Teatrul Național: „România suferă, din punctul meu de vedere, de lipsă de respect. Lipsă de respect față de propria persoană, față de familie, față de vecini, față de lege, de legiuitor, față de cultură, față de natură, față de elite, față de tot și de toate. Această lipsă de respect iși are rădăcinile în lipsa de cultură, în lipsa lecturii. Cartea nu e doar o mare de cuvinte între două coperți. E primul ‚instrument de teleportare’. Cu ajutorul cărții, poți nu doar să-ți îmbunătățești modul de a vorbi și de a gândi, poți să călătorești….poți să ajungi acolo unde poate nu vei ajunge niciodată, fizic vorbind. O reîntoarcere la lectură, la carte, este necesară. Nu cred că există o problemă sau o idee despre care să nu se fi scris măcar o carte.”
Liviu Pancu – Actor TN Târgu Mureș și regizor Teatrul Scena: „A fi OM este un dat al Naturii. A fi un OM cu Spirit este un dat al Divinității. A fi un OM Cult este un dat al Omului. A fi într-un întuneric al existenței este decizia celui în cauză. Cert este că lumina luminează în întuneric și întunericul nu a cuprins-o”
Rodica Florian – Psiholog / Director de vanzari – „Consider ca nimic nu este intamplator in aceasta lume si Universul este perfect.
Provocarile si incercarile pe care le-am avut in viata au contribuit la ceea ce sunt azi,
iar cele care vor urma, vor sprijini evolutia si dezvoltarea mea personala. Suna patetic,
dar in zona de confort nu am vazut niciodata pe nimeni sa-si dea picioare *in dos*ca sa fie mai bun.”
Ioan Onișor – Artist, cantaret folk – “E atîta gălăgie în zilele astea, că nu mai poți auzi cum bate inima. De multe ori, zgomotul interior e mai mare decît cel exterior. Sensul vieții sau succesul, oricum le-ai defini sau imagina, presupun un proces de auto-liniștire; să te îngădui, să-ți dai rînd. Doar așa vei putea îngădui lumea.” “Corpul se vindecă prin joacă, mintea prin rîs și spiritul prin bucurie” – proverb chinezesc
Gabriela Popescu – Blogger – “Tot ce am trait in zadar s-a facut zid,
tot ce am inteles s-a facut fereastra!” – Nichita Stanescu
Raluca Moisi – Mindfulness Specialized Trainer&Coach – Sunt carti pe care le citesti si iti poarta imaginatia in alte lumi.
Sunt carti pe care le citesti si apoi dai examene ca sa vezi cu ce ai ramas din ele.
Si sunt carti pe care odata ce le parcurgi, intreaga viata incepe sa se reaseze in moduri pe care nu le credeai posibile.
Prin intermediul conferintelor BookLand intetnionez sa le aduc in prim plan tinerilor ipoteza aceasta cum ca
educarea continua a mintii este cel mai puternic aliat al unui viitor stralucit – al tau, ca individ; al nostru, ca societate!
Asadar, daca vrei sa devii mai de succes, mai intelept si mai fericit, nu te opri niciodata din citit.
George Bonea – „Speaker Demotivațional” – „Declar pe propria răspundere că viitorul nu-mi pare prea bun și în calitate de speaker demotivațional îmi arog rolul de a sublinia problemele pe care le vei întâmpina într-o țară care ține cu dinții de trecut și va intra știrbă în viitor. O să fie distractiv!”
Gabriela Popescu – Makeup artist, trainer & beauty blogger – Fa vizibil ceea ce nu se vede si munceste mult. Cu determinare si pasiune. Incearca sa evoluezi si investeste in tine. Citeste, documenteaza-te si cu pasi marunti, dar sigur vei ajunge unde iti propui.
Eva Crișan – Head Theatre Coach “Teatru Pentru Viață” – “Pentru a fi un om educat, nu este de ajuns să înveți pe de rost un monolog din Faust. Este nevoie de muncă neîntreruptă, de zi și noapte: să citești, să studiezi… Fiecare moment este prețios”.
A. Cehov (scrisoare către fratele său, Nicolai)
Mihaela Tatu – trainer Tehnica si Arta Livrarii Discursului, Voice over, Speaker motivational, M.C. – „Evenimentul BookLand vine în întâmpinarea celor care încă nu au conştientizat acest lucru. Care încă nu au ales atitudinea cu care îşi vor trăi viaţa. Care nu şi-au dat seama că viaţa lor abia acum începe şi peste 10 ani vor fi rezultatul cunoştinţelor pe care le dobândesc acum (prin lectură) şi a alegerilor pe care le fac acum.”
Lorand Ilyeș – Președintele școlii de dans Prodance 2000, antrenor de dans: „Mesajul este să ai încredere în tine, în forțele proprii! Tu știi cel mai bine ce e potrivit pentru tine în viață. E important să fii autentic, iar asta poți doar dacă te cunoști suficient de bine, ca urmare, petrece timp cu tine, cu pasiunea ta, descoperă lumea, încearcă să-ți găsești un rost în ea!”
Natalia Daniela Chiș – Psiholog: „Oamenii au nevoie să iubească, să împărtășească iubirea și pasiunile lor. Există o ființă umană față de care vom rămâne întotdeauna datori și tineri. Datori de-a iubi, de-a construi prezentul, în mod conștient, de-a fi responsabili pentru fericirea personală iar uneori și a celorlalți. Când iubeșți cauți să te oglindești sau să te regăsești, să îți descoperi pasiunea, ceea ce îți încântă inima. E nevoie să folosești timpul de partea ta, scurtează conversațiile inutile, caută oameni care împărtășesc aceleași pasiuni precum cititul, petrece timp cu ei. E normal să nu știi unele lucruri, e trist să nu vrei mai mult de la tine. Oferă-ți dreptul de a mai greși, dar și de a fi creativ. Nu uita că cea mai sigură cale spre inima unui om este de a vorbi cu el despre ceea ce apreciază cel mai mult. Cultivă relația de prietenie cu cărțile pentru că e nevoie să te citești pe tine din când în când. Așa că: Fă-ți timp să citești, este fântâna cunoașterii; Fă-ți timp să fii prietenos – este drumul spre fericire; Fă-ți timp să râzi – este muzica sufletului; Fă-ți timp să muncești – este cheia succesului. Cultivă-ți pasiunea.”
Florica Bud – Scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România: „Pentru mine literatura a fost un drog încă de la prima carte citită în copilărie; din vremea când acest cuvânt, acum odios, se folosea doar la figurat. Am crescut la țară într-o familie unde, mici sau mari, toți aveam ceva de făcut. Nu era vreme de citit, decât duminica și în Sărbători. Ca să citesc trebuia să îmi fac norma la cusături sau pe câmp. Nu am citit niciodată cât aș fi dorit. Faptul că am muncit în copilărie m-a făcut să îmi doresc mai mult și să învăț pentru asta. Literatura își păstrează atuurile până în ziua de astăzi când, din păcate, drogurile la propriu întunecă mințile oamenilor, distrugându-le viața. Biblioteca este locul unde ne putem ascunde, fără repercusiuni și urmări grave, de realitatea uneori agresivă, alteori sumbră și greu de suportat. Cartea a fost, este și va rămâne prietena omului; cu atât mai mult în epoca ‚Internetului’ când poate fi accesată electronic. Dar a venit timpul să părăsesc lumea mirifică a lecturilor ca să îmi clădesc propria existență. Nu a fost un lucru ușor, mai ales că semenii nu se purtau ca personajele cărților sau ca eroii filmelor vizionate. Ba mai mult, nimic din jurul meu nu era așa cum mi-aș fi dorit. M-am îndreptat spre alte cărți, unele mi-au plăcut, altele nu, dar a trebuit să le fac față și să le parcurg. Acestea au fost manualele școlare. Școala este și ea un loc de refugiu… poate nu atât de plăcut, ca alte locuri, care ne fac vesele cu ochiul. Dar este o etapă importantă din viața noastră. La școală ne facem prieteni, întâlnim oameni pe care dorim să îi imităm. Și mai ales suntem ajutați să ne găsim și să ne urmăm talentul, îndemânarea, vocația și de ce nu, vreun hobby. Vine o vreme când trebuie să evadăm din realitatea virtuală ca să devenim eroii propriei noastre vieți. Și pentru asta este nevoie de multă silința, muncă și perseverență.”
Ștefan Dărăbuş – Ph.D Regional Director, Central & Southern Europe “Hope and Homes for Children”: „Cartea de inspirație: iGen. Why Today’s Super-Connected Kids Are Growing Up Less Rebellious, More Tolerant, Less Happy – and Completely Unprepared for Adulthood* and What That Means for the Rest of Us de Jean M. Twenge. Athena spune că și-a petrecut cea mai mare parte din vară singură, în camera ei, pe telefon. Așa e generația ei, spune ea. iGen e aici. Născuți în 1995 sau după acest an, au crescut cu mobilele în mână, au avut pagină de Instagram înainte să înceapă liceul și nu își amintesc de vremea dinainte de Internet.”
Loredana Rozalia Mihaly – Inspector–expert pentru romi Direcția de Asistență Socială a Municipiului Baia Mare: „Am învățat în experiența mea de viață de până acum că singurul responsabil de lucrurile bune din viața mea sunt eu. Dumnezeu ne ajută, dacă ne ajutăm și noi înșine! Totul a început cu …cititul. Da, am început să citesc într-un moment de cotitură al vieții mele, copil fiind, moment despre care o să vă spun mai multe la întâlnirea noastră. A fost momentul în care mi-am construit, fără să știu, o viziune, o cale care a dus spre realizarea visurilor mele. Mai apoi, la vremea potrivită, am împărtășit ceea ce am dobândit, cu mai multe generații de tineri. Acei tineri sunt parte din viziunea mea, chiar și din viața mea. Este incredibil pe ce culmi te poate purta cititul, lectura. Este important să citeșți, astfel devii un om nou, un om care face diferența, un om mai puternic, un om care poate genera schimbare în jurul lui. BookLand Evolution ne oferă ocazia de a împărtăși cele mai frumoase experiențe care au la bază …cartea!”
Amelia Bănică – Psihoterapeut: „Omul Sfințește locul și locul Sfințește omul!”
Marinela Caluşeru – Artist plastic, Președintele Uniunii Artiștilor Plastici sucursala Baia Mare: „Întrucât motorul civilizației este creativitatea și imaginația o supraputere ar fi păcat să nu îndrăznim mereu, să gândim neconvențional și să acționăm cu riscul de a acumula eșecuri și a părea ridicoli în ochii multora. Timpul a dovedit că merită, că din omul cavernelor am ajuns exploratori spațiali. Citate ce m-au inspirat: ‚Lucrul cel mai important este să nu încetezi să pui întrebări. Curiozitatea are propria rațiune de a exista.’ – Albert Einstein; ‚Uneori ai succes … iar alteori înveți’ – Robert Kiyosaki;’Toate necazurile pe care le-am avut, toate supărările și obstacolele m-au întărit… Poate nu-ți dai seama atunci când ți se întâmplă, dar să ți se întoarcă spatele poate fi cel mai bun lucru pentru tine.’ – Walt Disney; ‚Am avut nevoie de toată viața ca să înțeleg că nu trebuie să înțeleg totul.’ – Rene Coty”
Zoltán Makai – Leading Team Coach: „Salut! Aparțin, am glas, sunt prezent! Sunt cuvintele cheie ale anului pentru mine. Nu sunt concepte cine știe ce de originale, dar îmi sunt importante și sper că împreună vom explora bogăția acestora. Dacă vreți. Dacă nu, atunci facem altceva! Vă recomand un poem pentru zilele nașpa și nu numai, ‚Horace has a bad day’, de György Petri: https://www.poetryfoundation.org/poetrymagazine/browse?contentId=38948 E tare, așa-i? Aștept să ne întâlnim.”
Sorina Bradea – Antreprenor: „Fii tu însuți, nu încerca să fii cea mai reușită copie a modelului tău în viață!”
Vlad Ionuţ Coste – Antreprenor: „Pe tot parcursul vieții mele am avut parte de eșecuri, însă pentru că mereu am făcut ce îmi place nu a fost deloc greu să îmi împlinesc visul.”
Mihaela Tatu – Trainer Tehnica și Arta Livrării Discursului, Voice over, Speaker motivațional, M.C.:„Evenimentul BookLand vine în întâmpinarea celor care încă nu au conștientizat acest lucru. Care încă nu au ales atitudinea cu care își vor trăi viața. Care nu și-au dat seama că viața lor abia acum începe și peste 10 ani vor fi rezultatul cunoștințelor pe care le dobândesc acum (prin lectură) și a alegerilor pe care le fac tot acum.”
Radu Dragoş Constantin – Scriitor: „Atâta timp cât avem nevoie de cineva să ne spună ce să facem, nu vom ajunge să fim cu adevărat educați. Educația, în sine, începe cu un sentiment de curiozitate. Curiozitate despre natură, momente, oameni și, implicit, sine. Cultivând o educație de sine bazată pe informații descoperite de noi înșine prin ceea ce simțim, observăm și alegem, este o educație ce va fi și este de durată. O educație care va duce într-un punct unde percepția individuală asupra lumii, și nu cea văzută, vorbită sau auzită, va deveni un tip de educație care va forma o generație construită pe trepte de înțelepciune și nu cunoaștere. Ca tineri, este esențial să fim curioși, liberi și observatori în actul propriilor noastre vieți. Am avut destule generații care au suferit datorită acestei boli a ascultării, încrederii în nevăzut, iar acum e timpul să construim o lume pe care ne-o dorim și nu doar s-o visăm. Aceasta este diferența fundamentală între înțelepciune și cunoaștere. Înțelepciunea implică acțiune, pe când cunoașterea este doar o distracție. Educația nu trebuie să implice cunoaștere exterioară pentru că exteriorul este primul pe care îl vedem că necesită schimbare; trebuie să ne uităm introspect și să observăm frumusețea lumii și vieții prin ochi umili, compasivi și contemplativi asupra problemelor esențiale. Acolo se regăsește adevărata educație și înțelepciune după care tânjim dar nu suntem întotdeauna dispuși să ne asumăm acest risc de sinceritate absolută cu noi înșine. Este datoria noastră, a ta, a mea, a tuturor celor care vor să creeze o lume mai bună. Introspecția, curiozitatea și iubirea sunt cele care ne oferă libertate, înțelegere și o perspectivă diferită (naturală) asupra vieții.”
Alin Creţu – Psiholog, Terapeut de familie: „Excelenţa ne definește atunci când ne depășim limitele și ajungem la omul din noi.”
Amelia Pal – Autor, Antreprenor: „Cred că viitorul e al celor care se cunosc foarte bine pe ei înșiși, care au curaj să facă ceea ce își doresc, care vor să muncească pentru asta, care știu să colaboreze, să creeze relații de succes. Cred foarte mult în autoeducație. Dacă vrei să ai succes cu adevărat, vei căuta singur informațiile necesare, vei face cursuri, vei citi, vei găsi mentori, îi vei ajuta pe cei din jur.”
Mircea Felix Spătar – Președinte Satu Mare Business Club, Manager Paralela 45 Satu Mare & Baia Mare: „Îmi exprim bucuria de a participa la acest eveniment care sper eu să îndemne cât mai mulți tineri să își urmeze visele, să creadă în ei și să pună accent pe educație, deoarece doar prin educație putem evolua și putem face ca visele noastre să devină realitate. Există oportunități incredibile în ziua de azi, trebuie doar oameni pasionați și dedicați în ceea ce fac iar succesele nu se vor lăsa mult așteptate. Sper ca tot mai mulți tineri să investească în ei, în dezvoltarea lor ca oameni și să învețe cât mai mult din ceea ce pot prinde de la cei din jur, din experiențele altora pentru a evita să facă aceleași greșeli și pentru a profita de partea bună din fiecare poveste.”
Alina Guga – Psiholog: „Educația dezvoltă cunoașterea. Trainingul dezvoltă competențele. Alegerile mici pe care le putem face zilnic ne ajută să schimbăm ceva în jurul nostru și să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine.”
Andrei Stan – Actor: „Oamenii sunt diferiți, fiecare își alege un drum, fiecare luptă pentru un ideal. Primul pas spre succes este educația, ea formează bazele unui om de succes. Tinerii din ziua de azi au acces la nenumărate informații, trebuie numai să-și aleagă cu atenție zonele de interes.”
Mihaela Tatu – Trainer Tehnica şi Arta Livrării Discursului, Voice over, Speaker motivational, M.C.: „Evenimentul BookLand vine în întâmpinarea celor care încă nu au conștientizat acest lucru. Care încă nu au ales atitudinea cu care își vor trăi viața. Care nu și-au dat seama că viața lor abia acum începe și peste 10 ani vor fi rezultatul cunoștințelor pe care le dobândesc acum (prin lectură) și a alegerilor pe care le fac tot acum.”
Felicia Hrihorişan – Sociolog în Poliție, Membru activ și fondator al Asociației Cutezătorii Munților: „Aleargă, citește și mergi mai departe! Într-o lume tot mai agitată, mintea noastră e cea mai afectată. Nu mai ține pasul cu vârtejul din jur. Mai devreme sau mai târziu, corpul nostru suferă și el. Nu vi se pare uneori că lucrurile devin tot mai complicate? Că nu mai găsim soluții la probleme… uneori nici la cele simple? Că oamenii nu se mai înțeleg între ei? Că rămânem blocați în niște tipare de gândire care azi nu ne mai folosesc? Mă uit la mine, mă uit în jur și (iar!) mă întreb: Cum fac să merg mai departe atunci când mi-e greu? Cum fac să mă adaptez dar mai ales să progresez în lumea asta care te vrea uniform dar și creativ, în același timp? Două soluții simple, la îndemâna oricui, îmi vin acum în minte… și un îndemn: Citește și aleargă! Mai precis: Aleargă, citește și mergi mai departe! Ce legătură are alergarea cu cititul?! O descoperim împreună la întâlnirea de la BookLand, unde te aștept să găsim noi sensuri împreună!”
Dan Bale – Fotograf: „Fotograf de mai bine de 15 ani, autodidact, activez cu precădere în fotografia de eveniment. Evoluția mea profesională e oarecum atipică, sunt un autodidact cu multă răbdare. Probabil aș putea împărtăși acest mod de formare profesională, încurajând elevii să caute cu orice preț posibilitatea de a primi educație.”
Bogdan Burciu – Designerul Propriei Experienţe: „Sunt o persoană care nu are nimic de ascuns și nimic de dovedit. Scopul meu e să creez o lume mai bună decât cea în care m-am născut, pentru mine și pentru cei din jurul meu, făcând în permanență tot ceea ce mă face pe mine fericit, oferindu-le celor din jurul meu libertatea și dreptul de a își trăi propria experiență, indiferent de culoarea pielii, orientarea sexuală, înclinațiile politice sau religioase.”
Doru Pelivan – C.E.O. Kiwi Agency: “Este mai important să începi, decât să te pregătești!”
Alin Constantin – Executive coach: “Aș fi vrut, ca tânăr, să fie cineva lângă mine care să îmi spună că voi reuși să îmi îndeplinesc tot ce visez și chiar mai mult. Aceasta este o certitudine, nu o încurajare. Și, în același timp, să mă sfătuiască să îmi aleg cu grijă luptele pe care le duc, dar și visele, pentru că voi plăti un preț pentru fiecare.”
Zsolt Torok – Alpinist profesionist, ghid montan: “Calea între baza si varf nu este obligatorie, dar daca am renunta la ea, am renunta la o parte din noi. La cea care raspunde provocarilor, angajamentului, curajului. Sunt valorile fara de care varfurile înalte ar ramane doar cu decoruri magnifice. Omul are capacitatea sa le atinga, iar atunci cand le atinge devine mai puternic”
Adrian Pășcuță – Lector Universitar Doctor: „În mod tradițional tinerii sunt priviți ca beneficiari sau consumatori ai actului de cultură. Privind din acest punct de vedere, mi-aș dori ca tinerii să rămână pasionați de lectură și de cultură toată viața lor: chiar dacă fizicul îmbătrânește, spiritul poate și trebuie să rămână tânăr.Al doilea punct de vedere pe care doresc să-l menționez îi pune pe tineri în poziția de furnizori de cultură. Conștient sau inconștient, tinerii contribuie constant și consistent la împrospătarea mediului cultural, furnizând cu regularitate idei și norme noi. Mă bucur când văd tineri creativi, inteligenți și bine pregătiți, tineri suficient de curajoși, capabili să fie în același timp și consumatori și furnizori de cultură.”
Paul Miu – Psiholog în siguranță Națională: „Cultura și educația sunt stâlpii de căpătâi ai societății. Fără aceste ramuri, o societate nu poate exista. Educația este principală în dezvoltarea unei persoane, o educație sănătoasă, permite individului să prospere, să ofere ce are el mai bun, și, mai mult decât atât, să participe la dezvoltarea societății în sine, devenind el însuși un vector al culturii și al educației. Și cine dacă nu tinerii, sunt viitorul unei societăți? Dacă se spune că fără aer nu se poate trăi, atunci putem afirma că fără cultură sau educație nu se poate trăi într-o societate prosperă.”
Dan Boldizsar (Montana Vlog) – Artist hip-hop, Blogger: “Mă lupt cu viața de-o viață / În fiecare noapte, fiecare dimineață / Și parcă aș aruncă prosopul… / Dar am un vis, vreau să îmi ating scopul”
Maria Tanasă – Antreprenor social, Autor : “Cititul ne poate dărui acel ceva prin care ne putem diferenţia, acea unicitate care te face remarcat prin vocabularul elevat. Oamenii elevaţi sunt mereu la modă. În comunicare sunt importante expresiile plastice, cuvintele vii, transmiterea unui mesaj. Citind, ne înbogăţim cultura, ne dezvoltăm cunoaşterea şi ne definim educaţia. Îndrăzneşte să citeşti!”
Mihaela Popa – Organizator de evenimente, Impresar artistic și sportiv, Formator de opinii: „“Tinerii educați sunt parte a culturii de astăzi. Ține de noi, cei mai “copți”, să îi ascultăm și totodată să învățăm de la și cu ei.”
Dalibor Vasiljevic – Fondator Rainfall: “Educația este ceva ce nimeni nu ne poate lua. A investi în noi, ca să devenim mai deștepți, mai capabili, mai empatici, mai independenți și oameni mai buni, este premiza pentru ca societatea noastră să meargă spre viitor. Au trecut vremurile în care așteptam ca cineva să facă pentru noi. E vremea sa devenim stâlpi de susținere a societății în care trăim.”
Codruța Belean – Director Kiss FM & Magic FM Arad: „Lectura este o metodă de a ne imagina, în prima fază, lumea, așa cum o dorim. Ca mai apoi să punem în aplicare ceea ce am visat. Voi îndemna mereu tinerii să citesca, să se instruiască, să afle cât mai multe lucruri și să crească având la ei și în sufletul lor, tot ce au nevoie pentru a deveni adulți responsabili și, în același timp, plini de optimism și poftă de viață.”
Zsolt Torok – Alpinist profesionist, ghid montan: “Calea intre baza si varf nu este obligatorie, dar daca am renunta la ea, am renunta la o parte din noi. La cea care raspunde provocarilor, angajamentului, curajului. Sunt valorile fara de care varfurile inalte ar ramane doar cu decoruri magnifice. Omul are capacitatea sa le atinga, iar atunci cand le atinge devine mai puternic”
Eli Lăslean – Designer și Antreprenor: “Atunci când simți că ești capabil să realizezi ceva cu mâinile tale, să plămădești un lucru bun și frumos, de care cineva are nevoie, ești stapânul vieții tale. Primești o încredere personală care te ajută mult să devii OMUL care trebuie să fii ! Competența nu se moștenește, ea se dobândește!”
Giorgia Harasim PR & Marketing si Freelancer: ȚUnul dintre tinerii pe care îi admir se numește Vlad. E nepotul meu. Scrie cu mâna stângă, cu toate că la școală i s-a spus că ar fi mai bine să scrie cu dreapta. A încercat o perioadă și a fost tare nefericit, iar caietele arătau pe măsura stării sale. Ce vreau să spun e relativ simplu: nu întotdeauna este în regulă să alegem pentru cei de lângă noi. Dacă am avea mai multă încredere în tineri, ne-am bucura mai mult de reușitele lor și ne-ar crede pe cuvânt atunci când le-am spune că eșecul e doar o oportunitate de a învăța, de a se descoperi pe sine.”
Mihaela Popa – Organizator de evenimente, Impresar artistic și sportiv, Formator de opinii: “Tinerii educați sunt parte a culturii de astăzi. Ține de noi, cei mai “copți”, să îi ascultăm și totodată să învățăm de la și cu ei.”
Lăcrimioara Szlanko – actor: „Poate ar fi necesară o întrebare, cine sunt tinerii de azi, cum sunt tinerii de azi, ce vor tinerii de azi? Habar n-am, dar spiritul lor nu cred că diferă prea mult de spiritul generației de ieri sau din secolul trecut. Ce au în plus azi, este o infinită lume virtuală, la un click distanță. De acolo se informează, acolo comunica, acolo se simt bine. De ce cred eu că ar avea nevoie, sunt spațiile reale de întâlnire, de descoperire, de (auto)cunoaștere. Dacă ar fi să le doresc ceva, asta ar fi, adulți preocupați în crearea de spații reale, spații în care dialogul și practica să fie o alternativă la vlog, blog și influencer. Un spațiu real nu exclude unul virtual așadar nici viceversa n-ar trebui… Educația care începe în familie (ce șansă!), nu are un punct final, în fiecare zi adăugăm ceva la ceea ce deja știm. Cât despre educația profesională, cred că în fiecare domeniu de activitate, specializarea, respecializarea, supraspecializarea sunt un mod de viață. În concluzie, învățăm continuu, ne (auto)educăm continuu. Cultura tinerilor va fi un rezultat al acestui parcurs din lumea virtuală și reală. Dar dacă le-aș dori ceva, ar fi o viață reală!”
Cristi Octav Jurcoane – Antreprenor social: “ Nivelul de cultură din societate, în special din rândul tinerilor, dar nu numai, reflectă nivelul educatției pe care membrii societății o primesc prin intermediul canalelor oficiale și informale. Familia are un rol deosebit de important în formarea tinerilor, dar dupa o vârsta, fiecare este direct responsabil de cunoștințele acumulate și obiceiurile formate. Obiceiul este o acumulare de acțiuni zilnice, repetitive, care în timp determină personalitatea unui om. Suntem ceea ce facem în mod repetat, deci suntem direct responsabili de viața pe care o avem!”
“Victor Hugo spunea ca “deschiderea unei scoli inseamna inchiderea unei inchisori”. Imi doresc un viitor in care copiii nostri sa traiasca intr-o societate normala si propera. Sa isi descopere de timpuriu pasiunile si sa le dea curs. Sa isi traiasca visele. Prin evenimentul BookLand Evolution mi-am propus sa ajut participantii sa isi construiasca rapid o versiune mai buna, capabila de atingerea unor obiective mari.” Andrei Rosu , sportiv de anduranta, blogger, scriitor si vorbitor inspirational, organizator de evenimente caritabile si sportive, sustinator de proiecte sociale, donator benevol de sange.
“Indragosteste-te! Apasa acceleratia sufletului de cate ori poti. Traieste orice cu pasiune: meciurile de handbal, competitiile, cursele. Cand cresti, iti vei pune filtre care vor diminua emotiile…sentimentele…trairile.” Dani Otil , prezentator TV
“In muzica nimic nu trebuie. Nu trebuia sa fac prima piesa in romana. Muzica e inainte de toate, simtire. Macar asta sa avem in vedere: ca muzica a aparut din nevoia omului de a-si exprima trairile, nu pentru a vinde discuri.” Cristina Balan , cantareata, fosta membra a trupelor Impact si ABCD si castigatoarea celui de-al cincilea sezon al emisiunii-concurs Vocea Romaniei.
“O singura idee descoperita intr-o carte iti poate schimba gandurile, modul in care vezi lumea si chiar traiectoria vietii. Citeste, cauta acea idee, lasa-te calauzit de ea si de o doza abundenta de entuziasm, curiozitate si perseverenta si, in mod sigur, vei stii cum sa spargi tiparele, realizand lucruri cu adevarat remarcabile.” Alina Dumitrascu , avocat, autor de carte pentru copii, Cofondator Asociatie Smartastic lab.
“Sunt mai fricoasa in viata de zi cu zi decat atunci cand am aparatul cu mine. Fotojurnalistul din mine este clar mai curajos.” Ioana Moldovan, fotojurnalist
“Cred din toata inima in potentialul maret din sufletul fiecarui om si ma bucur cu atat mai mult cand descopar tineri, elevi sau studenti, care au pornit in cautarea maretiei din ei. Ii admir pe cei care au pornit in cautarea raspunsurilor la intrebarile fundamentale ale vietii, cautand plini de curiozitate intr-o carte, intr-o conferinta, intr-o interactiune cu un alt om. Mai mult decat atat, admir oamenii care fac posibil accesul tinerilor la oameni, locuri si contexte in care aceste raspunsuri pot sa apara. Da, te admir te tine, suflet tanar si frumos si da, va admir pe voi, BookLand ca faceti cautarile lor un strop mai usoare. Astept cu nerabdare sa ma intorc la conferintele Bookland pentru a doua oara unde promit sa aduc inspiratie, beculete aprinse si iubire de oameni.” Andreea Orindaru, Asistent universitar, antreprenor, trainer.
“Sunt un om foarte puternic, dar si vulnerabil in acelasi timp, si am foarte mult curaj si perseverenta. Prin ceea ce sunt si prin povestea mea, mi se spune ca reusesc sa ii inspir pe ceilalti. Toti cei din jur mi-au spus ca sunt cea care vede in oameni ceea ce ei insisi inca nu au vazut. Cred ca am capacitatea de a identifica potentialul si lumina din fiecare.” Corina Puiu, Co-fondator si Director Executiv Teach for Romania.
“Pe mine ma motiveaza cand vin si vad staff-ul meu si ii vad fericiti si dornici de noi provocari. Acest lucru imi da mie putere si ma provoaca sa ii invat mai multe si sa descoperim si mai multe lucruri. Cand ai o stare de tristete, mai bine nu mai vii in bucatarie!” Joseph Hadad, maestru bucatar, fondator `Joseph by Joseph Hadad`
“Doresc sa deschid mintea oamenilor, sa le sculptez mentalitatea. Imi doresc din tot sufletul sa ii fac sa isi dea seama ca totul pleaca de la gandire, de la fiecare dintre ei. Schimband gandirea iti schimbi viata…” Adrian Niculescu, Speaker motivational.
“Sufar de optimism incurabil si sunt ambitios din cale afara, ceea ce imi doresc sa vi se intample si voua.” Marius Petrescu, Actor, Dansator, Entertainer, M.C.
“Vin din zona economica, am terminat ASE. Am copilarit la tara, stiam ce inseamna agricultura din vazut, putin din facut. Am vazut potentialul in primul rand. Am identificat un domeniu unde nu exista concurenta locala.” Ionel Burtea, antreprenor, fondator Abund Berry si Melarium
“Va astept la BookLand in fiecare oras, in fiecare saptamana, pentru a cunoaste oameni care au reusit. Iar baza dezvoltarii lor este CARTEA!” Mihaela Tatu, speaker, trainer, om de televiziune.
“Fiecare proiect a constituit pentru mine o intalnire, un prilej de a-mi incerca fortele, de a-mi cunoaste limitele, de a explora in sufletul meu, in experienta mea, de a cauta printre amintirile mele si ale celorlalti ceea ce este reprezentativ, ceea ce e puternic, ceea ce e pana la urma general uman.” Maia Morgenstern, actrita de teatru si film.
“Mi-as dori ca tinerii sa inteleaga ce citesc, astfel incat scoala sa nu fie un simplu exercitiu de memorie, ci unul capabil sa genereze solutii pentru viitor.” Ionut Rites, Autor, instructor de zbor, recordmen
“Stiu ca suna aproape banal si ca au spus-o mii de oameni inaintea mea, insa daca ar exista o reteta pentru succes si pentru fericire nu ar putea sa inceapa decat cu asta: sa crezi in visele tale oricat de mari si de imposibil de atins ti-ar parea.” Marian Coman, scriitor si scenarist de benzi desenate.
“Stiti de ce am inceput eu sa citesc? Din curiozitate. Curiozitatea de a afla cum s-au descurcat altii in situatii similare cu a mea. Si cum orice raspuns izvoraste alte zece intrebari, asa am si continuat, dorindu-mi si ca in orice mediu m-as afla sa am cunoasterea necesara pentru a purta orice discutie. Apoi mi-a placut sa si scriu, dar….aceasta este alta poveste.” Ioana Maria Lupascu , pianista, solista concertista Filarmonica Ploiesti
“Tinerii trebuie sa stie ca lumea nu este acolo ca sa ii doboare, ci ca sa fie cucerita. Ei reprezinta cea mai de pret comoara a viitorului oricarei tari, iar cartile croiesc drumul de la eroul din poveste la conturarea eroului din viata reala, unde evadezi provizoriu, doar pentru a te intoarce mai puternic ca niciodata.” Daria Mateescu , Media Planner.
“Sunt putine persoanele care mai fac si altceva in afara de casa – munca – casa. Iar aici nu ma refer la iesirile in oras cu prietenii. Sunt si aceste iesiri bune, dar oamenii din ziua de astazi ar trebui motivati sa se implice si in altceva: schimbari in comunitate, dezvoltare personala, dezvoltare profesionala continua. Schimbarea tine de noi insine si nu de altcineva. Munca depusa este colosala, insa fructele pe care le culegeti ulterior sunt cele mai dulci fructe pe care le veti gusta vreodata! Prima mea carte de dezvoltare personala pe care am citit-o a fost ‚Tata sarac, Tata bogat’ de Robert Kiyosaki, din care am invatat ca cea mai pretioasa munca depusa nu este cea pentru bani, ci aceea pentru sine. Desigur, avem nevoie si de bani pentru a ne intretine, dar nu trebuie sa ne facem un scop in viata din asta!” Florin Ionita , Presedinte JCI Romania.
“BookLand Evolution schimba vieti! Prin exemplele prezentate in cadrul acestor conferinte, tinerii pleaca inspirati si motivati sa isi inceapa noile cariere. Acesti tineri vor ajuta la schimbarea si dezvoltarea comunitatii din care fac parte. Avem nevoie de exemple, avem nevoie de Conferintele BookLand Evolution!” Vlad Petre , Antreprenor, Speaker.
“BookLand Evolution reprezinta un pilon motivational pentru tinerii care isi doresc sa descopere adevaratele valori intr-o lume plina de zgomot si lipsita de mesaj. Sunt sigur ca astfel de conferinte aduc plus valoare tinerilor implicati si ca sistemul educational are o nevoie excesiva de astfel de impulsuri nonformale, dar practice, fara de care dezvoltarea lor personala ar avea de suferit. Educatia are nevoie de un upgrade serios si de tineri dornici sa spuna da provocarilor personale. Un viitor extraordinar nu exista, dar se poate crea acum, in prezent, doar daca tinem cont de trecut.” John Cristea , prezentator tv.
“In fotografie totul trebuie sa vina de la sine: lumina se descopera, simtul vizual se educa, tehnica se invata, arta se simte, inspiratia se dezvolta iar experienta se traieste.” Sorin Petculescu , fotograf profesionist.
“Nu exista o meserie mai nobila decat aceea de profesor. Intr-un sistem imperfect, plin de provocari si stres, am ales sa ma implic. Sa fii profesor inseamna sa descoperi si sa te descoperi permanent, sa modelezi, asemenea olarului, sa iti ajuti elevii sa se cunoasca si sa se valorizeze, sa-i privesti cand reusesc, sa-i sprijini cand cad, sa-i ajuti sa-si deschida aripile si sa zboare-n viata. Nu multi oameni se pot lauda ca pasiunea si munca sunt in acelasi loc. In cazul meu, la scoala, intre elevii mei.” Mihail Karaghiaur , profesor.
“Mintea este sursa din care lumea prinde viata. In minte formam identitati, cream mituri si fabricam iluzii. In minte valorile sunt faurite, principiile sunt modelate si libertatea este cunoscuta.’- spunea Alan Clements in Instinctul libertatii. Pentru ca aceste lucruri sa se intample avem nevoie de magia cuvantului pe care-l descoperim in carte. Lectura este hrana mintii si de calitatea ei depinde modul in care traieste mintea noastra, modul in care noi, ca oameni, ne formam.” Alexe Dumitru, Formator si Asistent social.
“Nu sunt de partea celor care consideră generația tânără de azi o entitate debusolată, lipsită de vigoarea unor realizări de înălțime, inapetentă la frumosul autentic și lipsită de orizont pe termen lung. Relația mea cu generația tânără mi-a scos în cale tineri cu disponibilități variate și talente viguroase. Ceea ce trebuie să aibă în vedere tinerii de azi este să reușească să strângă rândurile în jurul propriilor posibilități, să se autoanalizeze, să descifreze care le sunt atuurile, înzestrările venite de Su,s pe care fiecare le are. În momentul finalizării unei analize mature a propriului sine, tinerii sunt pe cale de a înfăptui revoluții tehnologice, culturale sau sociale în stare să așeze rosturile țării pe umeri puternici, cu vise și izbânzi remarcabile. Eu voi aștepta momentul acela când voi putea contempla această devenire, pentru că neapărat trebuie să fiu prezent atunci.” Adrian Munteanu , scriitor, actor de teatru, regizor, scenarist
“Într-un context social agitat și tulburat de cotidianul incert, BookLand este o adevărată gură de oxigen pentru tânără generație aflată în căutarea unor repere valide și autentice. Pentru orice speaker, provocarea de a încerca să devină un formator de opinie sau un model pentru tineri poate fi o misiune nu neapărat imposibilă, dar cel puțin riscantă într-o lume în care tehnologia nu mai are secrete pentru ei și totul se întâmplă pe repede înainte. Cred cu tărie că rolul nostru în lumea lor este acela de a le deschide porți către lumi mai puțin cunoscute de ei într-o formă adaptată, însă, nevoilor lor astfel încât educația să se facă prin intermediul creativității, inovației și al comunicării și, în niciun caz, cu forță. Educația a fost, este și va rămâne unul dintre principalii piloni ai dezvoltării umane și sociale. M-a atras foarte mult ideea evenimentului, aceea de a interacționa cu tinerii, consider că este datoria generației mele și nu numai, de a se implica în mentoratul tinerei generații. Și eu la vârstă lor mi-aș fi dorit să am modele pe care să le urmez, iar BookLand poate să ofere acest cadru. Știm cu toții că cea mai puternică metodă de schimbare este educația.” Adrian Doroșin , Antreprenor, Preşedinte la Asociația Pro Afaceri
“Cred cu tărie că singura limită în viaţa noastră profesională şi personală este limita minţii noastre. Iar una din cele mai bune metode de a ne hrăni mintea este cititul. Conferinţa BookLand crează cadrul prietenesc în care tânăra generaţie să descopere universul inepuizabil al minţii umane şi magicul univers al lecturii.” Raluca Buzea , Director Crucea Roșie Filiala Brașov
“Pasiunea pentru cunoaștere, educație și dezvoltare personală pornește și se încheie cu respectul pentru sine și pentru auto-cunoaștere. Doar atunci când îţi dai seama ce anume îți produce bucurie, faci lucrurile cu pasiune, ai rezultate, ești mulțumit de tine și de viața ta, ajungi să dai ceva înapoi: te implici voluntar, alături de alți oameni pentru a crea schimbare pozitivă în comunitate. Mi-ar plăcea să avem o atitudine mai deschisă, să acceptăm eroarea, să asociem cuvântul greșeală cu provocare, să devină ceea ce ar trebui să fie de fapt: o modalitate bună de a învăța și de a ne dezvolta. Să accepți când greșești, să nu cauți vinovați în jur, să îți asumi, să înveți ceva din experiența respectivă, să mergi mai departe și să crești. Tinerii simt bucuria vie de a fi, sunt energici, pun pasiune și le doresc să rămână deschiși și creativi.” Anca Gânscă , coordonator comunicare Academia Heidi
“Cred cu tărie că fiecare om este într-o continuă devenire. Cred de asemenea că oamenii au o nevoie reală de conectare autentică cu semenii lor. În rolurile mele de Sales Manager, trainer, public speaker și membru de Board al Fundației Comunitare Brașov manifest valorile mele personale: respect, autenticitate și empatie. Simt că putem crește frumos dacă o facem împreună. Trăiesc cu bucurie fiindcă viaţa înseamnă bucurie” Laura Popeea , public speaker
“Scrisul trebuie să fie ca o discuție față în față dintre autor și cititor. Nimic mai simplu. Dacă te gândești așa și ai în minte persoana căreia îi scrii, o să-ți fie mult mai simplu, presupunând că în viața de zi cu zi nu îți vine greu să vorbești.” Cătălin Ionașcu , Trainer, Specialist în Content Marketing și fondator al agenției Romanian Copywriter
“Pământul nu înseamnă asfalt, beton, Lamborghini, iPad, iPhone. Această infirmitate copiii o capătă fără voia lor, pentru că este o infirmitate să nu cunoşti de unde vii, cui aparţii, părinţii noştri fiind doar părinţii noştri naturali. Noi avem în corpul nostru toate elementele care se regăsesc în pământ, pe care ei îl redescoperă, unii chiar îl descoperă acum. Noi nu suntem din plastic, din cola, din beton, din benzină sau tablă. Noi suntem compuşi exact din elementele pe care calci în momentul în care te descalţi şi mergi pe iarbă.” Walter Dionisie , artist profiler la Global Association for Human Recovery
“Cred că fiecare călătorie ne îmbogățește sufletește prin lucrurile pe care le descoperim, ne face să ne cunoaștem mai bine. Îmi doresc prin acest blog (https://calatoriaperfecta.ro/) să aruncați o privire într-un colț al sufletului meu plin de amintiri despre locurile pe care le-am vizitat și să vă împărtășesc impresiile mele care poate vă vor ajuta atunci când cautați să vă alegeți destinația dorită. Cred că fiecare dintre noi ne dorim o vacanță perfectă și poate la un moment dat, cine ştie, vacanțele voastre vă vor da aceeași dependență pe care o am și eu. Dependența de călătorii.” Coscai Patricia , blogger, writer travel industry la calatoriaperfecta.ro si nextjourneys.com, organizator de evenimente, consultant travel
“Nu sunt de partea celor care consideră generația tânără de azi o entitate debusolată, lipsită de vigoarea unor realizări de înălțime, inapetentă la frumosul autentic și lipsită de orizont pe termen lung. Relația mea cu generația tânără mi-a scos în cale tineri cu disponibilități variate și talente viguroase. Ceea ce trebuie să aibă în vedere tinerii de azi este să reușească să strângă rândurile în jurul propriilor posibilități, să se autoanalizeze, să descifreze care le sunt atuurile, înzestrările venite de Su,s pe care fiecare le are. În momentul finalizării unei analize mature a propriului sine, tinerii sunt pe cale de a înfăptui revoluții tehnologice, culturale sau sociale în stare să așeze rosturile țării pe umeri puternici, cu vise și izbânzi remarcabile. Eu voi aștepta momentul acela când voi putea contempla această devenire, pentru că neapărat trebuie să fiu prezent atunci.” Adrian Munteanu , scriitor, actor de teatru, regizor, scenarist
“Într-un context social agitat și tulburat de cotidianul incert, BookLand este o adevărată gură de oxigen pentru tânără generație aflată în căutarea unor repere valide și autentice. Pentru orice speaker, provocarea de a încerca să devină un formator de opinie sau un model pentru tineri poate fi o misiune nu neapărat imposibilă, dar cel puțin riscantă într-o lume în care tehnologia nu mai are secrete pentru ei și totul se întâmplă pe repede înainte. Cred cu tărie că rolul nostru în lumea lor este acela de a le deschide porți către lumi mai puțin cunoscute de ei într-o formă adaptată, însă, nevoilor lor astfel încât educația să se facă prin intermediul creativității, inovației și al comunicării și, în niciun caz, cu forță. Educația a fost, este și va rămâne unul dintre principalii piloni ai dezvoltării umane și sociale. M-a atras foarte mult ideea evenimentului, aceea de a interacționa cu tinerii, consider că este datoria generației mele și nu numai, de a se implica în mentoratul tinerei generații. Și eu la vârstă lor mi-aș fi dorit să am modele pe care să le urmez, iar BookLand poate să ofere acest cadru. Știm cu toții că cea mai puternică metodă de schimbare este educația.” Adrian Doroșin , Antreprenor, Preşedinte la Asociația Pro Afaceri
“Cred cu tărie că singura limită în viaţa noastră profesională şi personală este limita minţii noastre. Iar una din cele mai bune metode de a ne hrăni mintea este cititul. Conferinţa BookLand crează cadrul prietenesc în care tânăra generaţie să descopere universul inepuizabil al minţii umane şi magicul univers al lecturii.” Raluca Buzea , Director Crucea Roșie Filiala Brașov
“Pasiunea pentru cunoaștere, educație și dezvoltare personală pornește și se încheie cu respectul pentru sine și pentru auto-cunoaștere. Doar atunci când îţi dai seama ce anume îți produce bucurie, faci lucrurile cu pasiune, ai rezultate, ești mulțumit de tine și de viața ta, ajungi să dai ceva înapoi: te implici voluntar, alături de alți oameni pentru a crea schimbare pozitivă în comunitate. Mi-ar plăcea să avem o atitudine mai deschisă, să acceptăm eroarea, să asociem cuvântul greșeală cu provocare, să devină ceea ce ar trebui să fie de fapt: o modalitate bună de a învăța și de a ne dezvolta. Să accepți când greșești, să nu cauți vinovați în jur, să îți asumi, să înveți ceva din experiența respectivă, să mergi mai departe și să crești. Tinerii simt bucuria vie de a fi, sunt energici, pun pasiune și le doresc să rămână deschiși și creativi.” Anca Gânscă , coordonator comunicare Academia Heidi
“Cred cu tărie că fiecare om este într-o continuă devenire. Cred de asemenea că oamenii au o nevoie reală de conectare autentică cu semenii lor. În rolurile mele de Sales Manager, trainer, public speaker și membru de Board al Fundației Comunitare Brașov manifest valorile mele personale: respect, autenticitate și empatie. Simt că putem crește frumos dacă o facem împreună. Trăiesc cu bucurie fiindcă viaţa înseamnă bucurie” Laura Popeea , public speaker
“Scrisul trebuie să fie ca o discuție față în față dintre autor și cititor. Nimic mai simplu. Dacă te gândești așa și ai în minte persoana căreia îi scrii, o să-ți fie mult mai simplu, presupunând că în viața de zi cu zi nu îți vine greu să vorbești.” Cătălin Ionașcu , Trainer, Specialist în Content Marketing și fondator al agenției Romanian Copywriter
“Pământul nu înseamnă asfalt, beton, Lamborghini, iPad, iPhone. Această infirmitate copiii o capătă fără voia lor, pentru că este o infirmitate să nu cunoşti de unde vii, cui aparţii, părinţii noştri fiind doar părinţii noştri naturali. Noi avem în corpul nostru toate elementele care se regăsesc în pământ, pe care ei îl redescoperă, unii chiar îl descoperă acum. Noi nu suntem din plastic, din cola, din beton, din benzină sau tablă. Noi suntem compuşi exact din elementele pe care calci în momentul în care te descalţi şi mergi pe iarbă.” Walter Dionisie , artist profiler la Global Association for Human Recovery
“Cred că fiecare călătorie ne îmbogățește sufletește prin lucrurile pe care le descoperim, ne face să ne cunoaștem mai bine. Îmi doresc prin acest blog (https://calatoriaperfecta.ro/) să aruncați o privire într-un colț al sufletului meu plin de amintiri despre locurile pe care le-am vizitat și să vă împărtășesc impresiile mele care poate vă vor ajuta atunci când cautați să vă alegeți destinația dorită. Cred că fiecare dintre noi ne dorim o vacanță perfectă și poate la un moment dat, cine ştie, vacanțele voastre vă vor da aceeași dependență pe care o am și eu. Dependența de călătorii.” Coscai Patricia , blogger, writer travel industry la calatoriaperfecta.ro si nextjourneys.com, organizator de evenimente, consultant travel
„Trecem prin schimbări majore care ar trebui să atragă modificări în modul în care privim educația. Pregătirea clasică (limbă maternă și străină, cultură generală, matematică, științe) nu mai este suficientă. Este mai mare nevoie ca oricând să ne dezvoltăm capacitatea de a filtra informațiile primite, abilitatea de adaptare, nivelul de înțelegere al lumii globale și a rolului fiecăruia dintre noi în ea. Cum răspundem acestei provocări e o întrebare la care cred că ar trebui să răspundă fiecare dintre noi.” Ciprian Cucu, lector universitar dr., fondator și vicepreședinte Forum Apulum.
„Cel mai mult m-au ajutat cărțile, am început să citesc regulat cărți de afaceri și dezvoltare personală. Cu adevărat poți să îți găsești mentori și ‚prieteni’ care să te învețe ce să faci.” Iudita Mariș, propietar “Partener Tex”.
„Fără să ne dăm seama și poate fără să vrem, ne lăsăm personalitatea strivită de rețelele de socializare; uităm să ne bucurăm de momentul pe care îl trăim pentru că visăm să fim noi în locul persoanelor pe care le urmărim pe Instagram. Păcat! Păcat că nu conștientizăm cât de departe putem călători cu ajutorul unui personaj bine conturat dintr-un roman bun. Haideți să ne reamintim cât de departe putem ajunge cu personalitatea noastră vie și cum putem schimba destine cu argumente bine conturate.” Ioana Sasu, marketing storyteller, co-owner Stories – Communication Agency.
„E atât de ușor să crezi cu adevărat că poți face `Amazing things…` , esențial e să vrei.” Carmen Pauleti, logoped și lucrator de tineret.
„Într-un tăvălug de informații și acțiuni care se desfășoară în jurul nostru, este puțin dificil să ne creionăm o unică identitate, care să ne reprezinte în lumea în care trăim. Avem o serie de oportunități pe care se le valorificăm, dar de unde știm care sunt cele mai bune decizii? Cum putem afla ce anume ne dorim să realizăm pentru noi și comunitate dacă modelele promovate sunt atât de discrepante uneori faţă de ceea ce recunoaștem în interiorul nostru. Cum definim succesul și până unde ne întindem în acceptarea compromisurilor? Ce valoare are timpul nostru, cât de disponibili sau cât de pretențioși să fim cu noi înșine și cu cei din jur? Răspunsurile la întrebările de mai sus nu se găsesc, de cele mai multe ori, pe băncile școlii ci mai degrabă prin propria experiență. Trăind și interacționând cu oamenii, fiind prezent în propria-ți viață fără a încerca replicarea unor modele de succes promovate în viața de zi cu zi sau mass media. Consider că trăim un timp încărcat de provocări dar și de oportunități în aceeași măsură. Definirea propriei valori, propriei identități precum realizarea conversiei unei dificultăți într-o oportunitate, o face experiența personală a fiecărui tânăr și oamenii cu care se înconjoară. Evenimente de tipul conferințelor BookLand Evolution creează ocazii perfecte în care tinerii pot răsfoi pe viu cartea experiențelor de transformare a unor oameni care aparțin comunității din care fac parte. Îmi doresc, prin prezența în cadrul evenimentului, nu atât de mult să clarific, cât să nasc mai multe întrebări, care să provoace participanții la dorința de a-şi aprofunda valoarea propriei persoane și de a lua decizii în consecință.” Sebastian Vasile Băeșan, Expert Local Primăria Municipiului Alba Iulia.
„Devii ceea ce crezi. Ceea ce crezi îți influențează comportamentul iar modul în care te comporți îți conturează viitorul. Entuziasmul este cheia.” Gențiana Ganea, artist vocal, compozitoare și interpretă
„În anul 2014 a început `declinul` carierei mele de inginer în urma unui accident la ski și am intrat în una dintre cele mai grele depresii din viața mea. Abia mai târziu am înțeles că asta a fost metoda Universului de a mă trage de mânecă și a-mi arăta (într-un mod mai `brutal`) că direcția pe care mă aflam în acel moment nu era corelată cu ceea ce-mi doream, de fapt, în adâncul meu. Treptat, pas cu pas, am început să mă ‚ascult’ din ce în ce mai mult și nu am mai reprimat toate ‚vocile’ din capul meu. Lăsându-le să se facă auzite și ascultându-le cu multă compasiune am ajuns să mă cunosc mult mai bine și să devin tot mai conștient de ceea ce vreau, canalizându-mi încet toată energia spre lucrurile care au valoare și contează cu adevărat în viața mea. ” Cristian Man, Project Manager la Fundația Comunitară Mureș
„Niciun viitor nu este posibil fără educaţie şi indiferent cât ni se pare de greu şi uneori inutil să acumulăm anumite informaţii, la un moment dat viaţa ne va dovedi că avem nevoie de ele pentru a ne putea urma visul în formarea unei cariere.” Liana-Manuela Ciuchină, psiholog, psihoterapeut
„Mă bucur că reveniți cu acest eveniment dedicat tinerilor, Conferințele BookLand Evolution, în orașul nostru, e una dintre experiențele cele mai interesante și utile pentru că te pune în legătură cu viitorul și te obligă să te adaptezi și să te updatezi, dacă nu vrei să devii istorie mai devreme decât ai anticipat. Pentru mine, BookLand e un loc unde pot să citesc fără a deschide o carte și unde pot să îmi transmit crezurile, experiențele, cărțile fără a scrie.” Ligia Voro, redactor șef revista Transilvania Business & senior editor cotidianul Zi de Zi
„Într-o lume tot mai sălbatică devenim tot mai fragili. Ni se cere să fim competitivi, să gândim repede, să reacţionăm imediat, să recepţionăm şi să transmitem mesaje în viteză. Cum am putea, în tot tumultul acesta, să păstrăm în noi liniştea şi aşezarea, necesare decantării unor coordonate clare?” Briena Stoica, English teacher
„În fiecare ediție, BookLand adună Oameni și Suflete. Le pune împreună pentru a crea ENERGIE. Sunem cu toții oameni, fie că ajungem în acest context speaker sau spectator, participant sau organizator. Cu toții avem de învățat, cu toții avem de citit. Se spune că Sufletul nu moare niciodată. În același context, cărțile pot dispărea, sau pot fi distruse dar Bibliotecile nu mor niciodată. Bibliotecile sunt sufletul civilizației, de la antic la modern, din timpurile antice în timpurile moderne. Cea mai mare eliberare pe care un om o poate primi e să își elibereze spiritul, sufletul. Cărțile ne duc pe acest drum, iar Bookland Evolution nu vinde decât cu îndrumarea noastră a tuturor, pe drumul către libertate…” Alexandru Mărginean, Freelance designer grafică publicitară
„Mă bucură faptul că există o astfel de oportunitate, reprezentată de organizarea evenimentului BookLand la Târgu-Mureș, mai ales datorită posibilității de a aborda în mod direct problematica educației în sine din perspectiva combinării conceptelor educaționale teoretice cu cele practice. Cu alte cuvinte, cum am putea folosi bagajele de cunoștințe teoretice dobândite pe parcursul traseului educațional cât mai eficient și pragmatic în activitatea educațională/academică, și cum pot fi acestea tanspuse cât mai creativ în cadrul unor proiecte/strategii.” Lector univ. dr. Cosmin Popa, psiholog clinician și psihoterapeut, Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș.
„Consider că sunt oportune astfel de evenimente, unde tinerii pot lua legătura directă cu antreprenori, le pot pune întrebări și își pot contura o imagine despre viitorul lor, din punct de vedere profesional. Educația este foarte importantă, însă a face ceea ce îți place este cel mai important, din punctul meu de vedere. `Dacă îţi place ceea ce faci, niciodată nu va fi o muncă` – Confucius” Emil Ștețca, presedinte si antrenor ASC LUCKY DRAGONS
„Le spun mereu tinerilor să încerce să gândească critic, să evite conformismul, să chestioneze mereu realitatea și să fie suspicioși cu adevărurile gata confecționate. E și motivul pentru care cred în educația umanistă, în puterea pe care literatura, artele și studiile umaniste în general o au în formarea cuiva. Nu cred într-un viitor din care cunoașterea de tip umanist va fi evacuată, înlocuită cu mistica profitului și consumului. Nici într-o postumanitate non-umanistă. Cred că solidaritatea, empatia pentru ceilalti, civismul și etica, dublate de competența autentică mai pot, înca, salva lumea.” Dumitru-Mircea Buda, critic literar, Prodecan al Facultății de Științe și Litere, Universitatea “Petru Maior”.
„Nu trebuie să așteptăm să schimbe cineva lucrurile pentru noi! Trebuie să ne asumăm noi schimbarea, responsabilitatea pentru ceea ce facem și să nu `căutăm vinovați` pentru ceea ce nu ne place! Fiecare dintre noi poate contribui la crearea unei lumi mai bune, pas cu pas și, chiar dacă VIAȚA pare să ne copleșească, trebuie să înțelegem că avem în noi tăria de merge mai departe!” Monica Avram, membru în Biroul Executiv al ANBPR.
„Cred cu tărie că, dacă vrem să schimbăm ceva, avem nevoie de educație. De asta fac ce fac: pentru că cred că viitorul poate fi altfel decât a fost trecutul. Și știu că dacă eu am putut să trec prin câte am trecut, profesional și personal, și acum să fiu unde sunt, pot și alții. Doar e nevoie să facem împreună demersurile prin care să devenim mai buni, individual și la nivel de conștiență colectivă.” Zoltan Vereș, Trainer, Coach, Autor și Expert în Emoții
„Dacă în urmă cu doar 15 ani stresul era un fenomen izolat, astăzi stresul face victime la ordinea zilei. Îngrijorător este faptul că tinerii încep să fie afectați de stres din ce în ce mai des. Pentru a avea un viitor strălucitor ca nație, este imperios necesar să ne educăm tinerii în a-și menține mintea relaxată și focusul pe ceea ce contează cu adevărat. Dorința mea este ca, prin intermediul conferințelor BookLand Evolution, să aduc în atenția tinerilor practica Mindfulness, ca soluție în acest demers de formare cognitivă.” Raluca Moisi, Mindfulness Specialized Trainer, Coach
„Ceea ce găsesc remarcabil la conferințele BookLand Evolution este faptul că tinerii sunt puși față în față cu diverse modele: oameni cărora le place ceea ce fac în acel moment în viața lor și care se bucură de aprecierea celor din jur. Și că acele modele au, într-un fel sau altul, legătură cu cărțile. Fără cărți, viața noastră ar fi mai tristă și mai puțin colorată. Un tânăr cu cartea în mână este pentru mine imaginea omului de succes pe care acest eveniment dorește să-l pună în lumină.” Mihaela Frunză, conferențiar dr. habil. la Departamentul de Filosofie, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj
„Există doi mari factori care ne influențează viață: cărțile pe care le citim și oamenii cu care interacționăm. Acești doi factori ne pot ajuta să creștem într-un ritm accelerat sau să regresăm. Depinde doar de noi să alegem înțelept. La BookLand tinerii au oportunitatea să intre în contact atât cu oameni cât și cu cărți de valoare certă care să îi ajute să pornească cu dreptul în viață.” Ovidiu Oltean, Public speaking trainer & coach
„Viața nu este numai despre carieră. Dezvoltarea personală și profesională nu țin loc de experiență umană profundă… e nevoie să vă uitați adânc în interior pentru a deveni conștienți de sine și a redeveni clari, pentru că e greu uneori. Suferința și iubirea sunt fețe ale aceleași monede numite Viață, sunteți Ființe complete și nimic nu vă poate opri din zborul vostru (decât propria minte, impuritățile și limitările ei).” Iulia Sara, Consultant în Carieră GCDF
„Istoria a consemnat experiența unor oameni care nu doar că și-au îndeplinit cele mai ambițioase visuri, dar au făcut asta la vârste foarte fragede. Blaise Pascal a inventat primul calculator la 19 ani. Prima gimnastă care a luat un 10 curat la Jocurile Olimpice, Nadia Comăneci, avea doar 14 ani atunci când a realizat această performanţă absolut incredibilă. Malala Yousafzai a câștigat Premiul Nobel pentru Pace la vârstă de 17 ani. Nu cunosc forță mai puternică decât forța motivațională a visurilor și nici instrument mai util pentru împlinirea lor decât navigarea curajoasă în universul lecturii. Eu sunt ceea ce sunt pentru că am putut citi oricând, oricât am dorit. Este lucrul pentru care sunt cea mai recunoscătoare dintre toate darurile pe care le-am primit de-a lungul vieții. Despre visuri aș vrea să le vorbesc tinerilor: despre cum să le identifice și despre ce trebuie să facă pentru a le realiza. Pentru că visurile noastre sunt, în definitiv, bunul cel mai de preț pe care îl avem.” Mirela Oprea, Advocacy Director la World Vision
„Este comedia un animal? Poate fi el dresat? Și dacă da, poți fi tu dresorul? Hai să-ți povestesc ce poți învăța, dar, mai ales ce nu poți învăța despre comedie.” Dragoș Pop, Actor al Teatrului Național Cluj
„Privește viața din perspectiva experiențelor pe care vrei să le ai, dar pentru asta e nevoie să știi ce vrei și de ce. Cu cât ai mai multă claritate legat de ceea ce îți dorești, cu atât vei căpăta și o încredere mai mare în tine și în deciziile pe care le iei.” Delia Vătămanu, Coach, Trainer & Life Enthusiast
„Stările interioare sunt cărțile de vizită pe care le lăsăm în urma noastră. Drept urmare, cu fiecare om pe care îl întâlnesc mă las surprinsă de universul pe care îl voi descoperi. Mă stimulează mult cunoașterea oamenilor și să pot să descopăr care e diferența care face diferența între noi, cei plini de putere, încredere și pace și noi, cei anxioși, neputincioși și sufocați de spaime.” Cristina Varo, Terapeut, coach și trainer în relații
„Îmi place să citesc. Îmi place enorm să citesc. Dă-mi o carte și timp fizic și urmărește ce se va întâmpla: dacă mă vei întreba ceva, îți voi răspunde monosilabic; dacă vei insista, vei primi și un răspuns sub formă de enunț; dacă mă vei invita să vorbesc despre cărți la BookLand, ia-ți cu tine pijamaua și periuța de dinți.” Cătălina Cocan, Profesor Merito
„Cred cu tărie că oamenii au în ei resursele necesare să devină o versiune mai bună a lor în fiecare zi.” Florin Șomodi, Business Coach si Trainer.
„Cred cu adevărat, că cele mai mari lecții le primești de la viată. Tu poți mai apoi să alegi cu cine și cum le trăiești.” Elena Ivanca, actriță la Teatrul Național Cluj
„Ce vreau eu de la întâlnirea cu tinerii de la BookLand? Să le spun că îi admir, fiindcă sunt curioși, veseli, creativi, inteligenți și ambițioși, că am mare încredere în ei și că știu că vor schimba țara asta în bine. Îi urmăresc cât de atent pot eu, ca să îi înțeleg și să mă inspir din prospețimea, creativitatea, spiritul pozitiv și ideile lor minunate. Vreau să îi încurajez să își caute fără oprire misiunea în viață, să își descopere vocația, să creadă în munca, mintea și destinul lor, să își iubească semenii și să fie generoși și entuziaști. Să se descopere și să se redescopere mereu, să nu le fie frică de nimeni și de nimic, să își pună în valoare mereu curajul și ideile și să se lupte fără frică pentru o lume mai frumoasă, așa cum visează ei.” Doru Șupeală, Director de marketing si comunicare.
„A fi în apropierea unor persoane care încă mai visează e ceva care ‚îți dă aripi’. Când eram mic vroiam, visam să mă fac ‚profesor de fericire’. Anii au trecut iar viața și-a urmat cursul ei sub îndrumările părinților, a profesorilor, a societății. Aproape că uitasem de visul meu. Dar mi-au picat în mână cărțile unor oameni fericiți iar visul meu a început să se contureze din nou. Ce poate fi mai frumos și mai moral decât ‚a dărui …fericire’ iar pașii spre ea îi putem găsi în aceste cărți. ‚Cunoașterea face totul posibil’ iar eu sunt pregătit să dăruiesc această cunoaștere. ” Grigore Zlămpăreț, speaker Talk Fusion
„Educația și cultura ne îmbogățesc viața în feluri neașteptate. Voluntariatul, activitatea perseverentă în folosul societății, e cea mai simplă cale de transformare și șlefuire a caracterului.” Alina Rad, blogger, PR Teatrul Municipal Baia Mare
„Evenimentul BookLand vine în întâmpinarea celor care încă nu au conştientizat acest lucru. Care încă nu au ales atitudinea cu care îşi vor trăi viaţa. Care nu şi-au dat seama că viaţa lor abia acum începe şi peste 10 ani vor fi rezultatul cunoştinţelor pe care le dobândesc acum (prin lectură) şi a alegerilor pe care le fac acum.” Mihaela Tatu, Trainer Tehnica şi Arta Livrării Discursului, Voice over, Speaker motivaţional, M.C.
„Este extraordinar faptul că în cadrul acestui eveniment sunt reunite, pentru a fi expuse, experiențele personale avansate ale unor oameni care au ajuns să își cunoască valoarea și resursele personale. Educația a fost și este cea care va face mereu diferența, între Homo Sapiens, `înălțându-i`.” Alin Creţu, Psiholog
„Știați că cca 3 % dintre oameni gândesc și simt la fel într-o situație anume? Ce ziceti, e mult sau puțin? Sunt conștient că doar prin simplul fapt că suntem diferiți, la BookLand Evolution nu pot fi util tuturor celor prezenți. Totuși intenția mea este să atrag atenția tuturor asupra marginalității, a potențialului care există în acest statut, că există meserii în care acest potențial poate fi exploatat constructiv, întru folosul altora, întru bunătatea lumii noastre.” Zoltán Makai, Consultant pentru echipe şi lideri.
„Tinerii prezenți la conferințele BookLand sunt apropiați de vârsta noastră și dorim să le amintim avantajele vremurilor în care trăim, o perioadă în care poți fi autodidact și poți excela în orice domeniu dorești. Ideile lor ne inspiră și la rândul nostru dorim și noi să îi încurajăm să își descopere pasiunile și să le oferim mijloace prin care își pot valorifica ideile.” Eduard și Bianca, Magicieni profesionişti
„La vârsta adolescenței începi să te conturezi în omul care vei fi pe viitor. Este foarte important ca această primă schiță să fie cât mai bine trasată, ca mai apoi să lucrezi la detalii. Ca să ajungi să-ți găsești energia interioară care va aduce un plus acestei lumi ai nevoie de pasiune, răbdare și cunoaștere. Un tânăr informat este un tânăr de succes și are toate șansele să scoată la lumină aceea energie/forță chiar dacă parcursul nu e foarte ușor și lin. Momentul când reușești să degaji aceea energie în jurul tău este momentul succesului!” Simona Elena Bişboacă, Inginer, antreprenor, inventator.
„Scopul meu pentru acest seminar este de a aduce inspiraţie, de a-i încuraja pe toţi cei prezenţi să îşi descopere pasiunea şi să nu renunţe niciodată la visul lor. Să creadă în ei şi în viaţă, să privească lumea dintr-o perspectivă corectă. Să înţeleagă că sunt importanţi, că sunt iubiţi şi că avem mare nevoie de tineri fericiţi!” Corina Lorincz, Coach life şi vorbitor inspiraţional.
„Iubirea vine uneori în forme neașteptate. Frumusețea vine uneori din locuri neașteptate. Dar ochii mei, ochii tăi, caută ceea ce știu deja. Poate că asta ar trebui să facem: să ne lăsăm surprinși. O dată, măcar o dată, să lăsăm deoparte tot ceea ce știm deja atât de bine. Știu, e chiar înfricoșător să pășim așa în necunoscut… Dar hai să avem o gură frumoasă, care vindecă. Și urechi fermecătoare, care ascultă. Să alergăm către cine are nevoie și să mângâiem obrajii care plâng. Să dăm și să primim iubire. Și să putem spune în ceas de seară: Câtă frumusețe între noroaie…” Andrea Maria Neag, Life Coach
„Dorinţa de a realiza ceva în viaţă, dorinţa de a găsi o persoană iubită, dorinţa de a-l găsi pe Dumnezeu, şi nu în ultimul rând conştiinţa că nimeni nu e perfect, sunt porniri interioare pe care fiecare om le are în sufletul său. Rolul lor ar fi acela de a ne conduce viaţa, respectiv de a ne autorealiza, de a găsi iubirea, de a ne împăca cu Dumnezeu şi de a ne recunoaşte latura umană, imperfectă şi supusă greşelilor. Aceste porniri se constituie aşadar într-o veritabilă motivaţie interioară, pe care un adolescent ar fi bine s-o conştientizeze, s-o elibereze şi să se lase purtat de ea.” Radu Bonta, Psiholog
„BookLand reușește ceea ce în bună măsură alte evenimente nu reușesc: propune, tinerilor în special, teme de reflexie. Ori ce este omul, dacă nu o mașinărie perfectă pentru… reflexie. Singurul dintre viețuitoare. Nimic nu se întâmplă până omul nu realizează care este pasul următor. Trăim vremuri în care nu mai este interesant să înveți. Ceea ce ar fi cu adevărat revoluționar ar fi `să învățăm să învățăm`. Permanent! În acel moment limitele noastre dispar.” Eugen Antal, Expert, Trainer & Speaker
„Înainte de a avea orice meserie, e necesar să te cunoşti pe tine suficient de bine încăt să te poţi disciplina să ai o viaţă plină de însemnătate. Orice şcoală vă va oferi cunoştintele, oricare profesor vă va exemplifica tehnica sau procesul; dar veţi deveni profesionişti abia când veţi avea propriile standarde pentru munca voastră şi veti face tot ce va stă în putere să fiţi mulţumiţi, lucrând cu devotament şi entuziasm.” Marinela Farc, psiholog.
„Cred cu tărie că generația de azi are șansa să facă lucruri mărețe. Accesul la informație fiind nelimitat, oferă tuturor, și mai ales tinerilor, oportunități de dezvoltare de care doar trebuie să știe să se folosească. Voluntariatul prinde și în țara noastră contur și este o resursă deschizătoare de drumuri. Exemple de bune practici se găsesc peste tot și cred că sunt mai mult decât binevenite. O nouă ediție a Conferințelor BookLand Evolution – o nouă șansă pentru tineri de a cunoaște oameni împliniți profesional, cu afaceri de succes și meserii diverse.” Lacrima Camelia Istrauan, Director Biblioteca Judeţeană Satu Mare.
„Într-o perioadă în care lumea agonizează, dominată fiind de prostie – la cele mai înalte niveluri – un astfel de grup este aidoma unei oaze în mijlocul pustietății. O speranță că la un moment dat, inteligența va triumfa, în dauna prostiei.” Robert Costea, Antreprenor industrii creative
„Cel mai important lucru pe care putem să-l oferim tinerilor este încredere. Daca avem răbdare și le oferim încrederea necesară, au capacitatea de a realiza lucruri extraordinare.” Romul Moruțan, actor la Teatrul de Nord Satu Mare
„Îmi exprim bucuria de a participa la acest eveniment care, sper eu, să îndemne cât mai mulți tineri să își urmeze visele, să creadă în ei și să pună accent pe educație, deoarece doar prin educație putem evolua și putem face că visele noastre să devină realitate. Există oportunități incredibile în ziua de azi, trebuie doar oameni pasionați și dedicați în ceea ce fac iar succesele nu se vor lasa mult așteptate. Sper că tot mai mulți tineri să investească în ei, în dezvoltarea lor ca oameni și să învețe cât mai mult din ceea ce pot prinde de la cei din jur, din experiențele altora pentru a evita să facă aceleași greșeli și pentru a profita de partea bună din fiecare poveste.” Mircea Felix Spătar, preşedinte Satu Mare Business Club
„Sunt în primul rând om. Am trecut și eu prin ce treci tu acum, am avut și eu momente de îndoială, de neclaritate, de confuzie. Pe care am învățat, pas cu pas, să le depășesc. Să mă adaptez continuu la jocul numit viață. Am descoperit, treptat că pot face lucrurile să se miște în favoarea mea, că sunt capabil să gestionez situațiile neplăcute, și mai ales că sunt pe deplin responsabil de mine și de viața mea. Că pot să fiu mai bun, mai bine pregătit, mai fericit, mai împlinit. Apoi, am decis să ofer tuturor celor care doresc, cheia de acces la sufletul lor, la emoțiile lor pozitive, la fericirea lor. Să lupt pentru eliberarea din capcanele propriilor blocaje mentale și a dresajului social la care au fost supuși mai mulți concetățeni.” Daniel Moiş, trainer, psiholog, life coach.
„Tinerii care vin la conferințele BookLand vor să afle mai mult despre carieră și succes. Nu există rețetă pentru succes. Există doar dorință, motivare și perseverență până la sânge în a reuși.” Ana Macovei, profesor de balet.
„Sunt un fan declarat al Conferinţelor BookLand, o iniţiativă tot mai curajoasă şi necesară, pe măsură ce tinerii par tot mai îndepărtaţi de lectură. Abia aştept să mă alătur speakerilor BookLand şi să surprind publicul cu o poveste frumoasă!” Felicia Hrihorişan, sociolog
„Sunt bucuros pentru oportunitatea primită din partea BookLand de-a împărtăși tips and tricks în domeniile creative, dezvoltare și efervescența business-ului, responsabilitate și ascensiune. Oamenii trebuie să înțeleagă un singur lucru: să crezi şi să vezi sunt unul şi acelaşi lucru cu a fi şi a deveni.” Vali Mada, fotograf.
„Viaţa trebuie trăită cu învăţăturile din trecut şi visele din viitor, nimeni şi nimic nu ne poate împiedica să ne clădim viaţa aşa cum dorim, atâta timp cât luptăm pentru asta.” Loredana Alexandrina Știrbu, scriitor.
„Toată viața am vânat experiențe, contexte și oameni de la care să învăț. Am spus deseori ‚da’ fără să mă gândesc prea mult. Am spus deseori ‚nu’ și m-am ales pe mine. Am câștigat mai mult decât am pierdut. Am luat-o de multe ori de la capăt. Mi-am dezvoltat abilitatea de a eșua, de a naște idei noi, de a le materializa, de a le ‚vinde’, de a fi perseverentă astfel încât, chiar dacă dau greș, să îmi extrag învățămintele apoi să trec la o nouă aventură. Am învățat să mă gândesc mai mult la oamenii dragi, să citesc doar cărțile care îmi plac, să călătoresc doar în locurile care au o poveste pentru mine, să petrec timp cu oameni care mă fac să râd sau să visez. La fel ca întotdeauna, sunt pregătită pentru o nouă poveste.” Mirela Iank, Trainer NOD, antreprenor.
„Tinerii au avantajul începutului: viața este în fața lor și pot să pornească, facându-și un plan odată cu primul pas făcut spre viitor. Sunt sigur că participanții la BookLand Evolution vor vedea oportunitatea pe care le-o oferă acest eveniment, de a învăța cum să-și croiască un viitor sigur din punct de vedere financiar.” Luca Dezmir, Autor și trainer de finanțe personale și investiții
„Viitorul e mult mai frumos atunci când îl construieşti tu însuţi. Hai să discutăm despre cum poţi face asta! Vino la Conferinţele BookLand!” Aurel Rusu, Project Manager în industria auto
„Aș dori să le transmit celor din public mai multe lucruri: în primul rând faptul că se află într-un moment crucial al vieții lor și alegerile pe care le fac acum vor avea un mare impact asupra lor. Apoi doresc să le vorbesc despre beneficiile implicării în voluntariat, ale cititului și multe altele.” Călin Gîlea, Președinte Timișoara Toastmasters Club
„Cea mai puternică armă cu care poți schimba lumea este educația, de aceea Conferințele BookLand pot fi condiția ideală pentru un start de succes în viață. Motivul este simplu, fiecare vorbitor prezent pe scenă, transmite din experiența sa fiecărui participant. Mă bucur să ne revedem într-o atmosferă dedicată educației.” Răzvan Curcubătă, Speaker, Trainer, Storyteller
„Într-o lume plină de posibilități este esențial să descoperi cine ești și să îți găsești locul potrivit. Astfel, în timpul petrecut împreună, doresc să vorbim despre pilonii neconvenționali, momentele de ‚nu știu’ care ne ghidează să descoperim pe zi ce trece ceea ce suntem.” Tatjana Magdin, fost preşedinte al clubului Timişoara Toastmasters, consultant şi analist de sisteme informatice
„Fiecare adolescent este un filon de aur. Dacă-l găsești, te îmbogăţeşti!” Dr. Lia Lucia Epure, jurnalist, directorul publicaţiei regionale Ziua de Vest, conf. Univ. dr. în cadrul Facultății de Comunicare din UVVG Arad.
„Cea mai importantă investiţie pe care poţi să o faci este propria ta educaţie. Conferinţele BookLand aduc la un loc educaţia de calitate şi entuziasmul tineresc. Ceea ce rezultă de fiecare dată e magic: tineri motivaţi să se dezvolte personal, să-şi croiască un viitor şi o carieră de succes!” Călin Iepure, CEO, bizz.club România.
„Viața este un exercițiu de echilibru. Iar echilibrul acesta fragil îl poți obține doar prin credință, educație, respect față de maeștrii care te-au format și față de carte. Până când… chiar viața ta devine o carte. Generația mea a avut șansa de a cunoaște și a avea la dispoziție BIBLIOTECA. Și neșansa de a nu avea GOOGLE. Așa că generația mea a fost nevoită să îl inventeze. Generația 2020 este o norocoasă, având la dispoziție atât rapiditatea și întinderea universului Google cât și profunzimea cunoașterii oferite de Bibliotecă, sub protecția drepturilor de autor. Iar potențialul creativ al acestei generații este imens. Asemenea unui vulcan fierbând în profunzime.Mulțumesc BookLand pentru șansa de a face parte dintr-o poveste de viață, de educație și de credință!” Adrian Bădescu, asociat și manager în Clinicile Medici’s Timișoara, președinte al Rotary Club Timișoara 2017-2018.
„Uitându-mă înapoi, îmi dau seama ce binecuvântare a fost drumul pe care am fost nevoită să merg. Viața mi-a spus NU la tot ceea ce credeam că îmi doresc și m-a obligat să caut o altă cale, CALEA MEA. Fiecare pas pe care l-am făcut a fost un pas către lumină, către înțelegere și către o existență trăită cu sens.” Dr. Ursula Sandner, psiholog, psihoterapeut, life coach, trainer NLP, doctor în științe sociale și manager al companiei Sandner Mind Consulting
„Eu sunt un om care am făcut ce mi-a plăcut și spun asta și tinerilor: să-şi aleagă o profesie care le place, altfel, nu vor avea mari realizări.” Ing. Maria Grapini, europarlementar, femeie de afaceri.
„Îmi doresc ca prezența mea la conferință să inspire tinerii să se avânte cu curaj spre îndeplinirea visurilor lor, oricât de nonconformiste și nebunești ar putea părea. Sunt entuziasmata să-i susțin concret pe cei interesați în descoperirea potențialului lor creator unic, pentru ca acești tineri în ardoarea pasiunii lor să schimbe lumea.” Dr. Natalia Alina Topor, Psihoterapeut
„Îmi place să găsesc subiecte noi pentru emisunea de la TV. Să caut invitaţi faini şi interesanți. Să îmi fac treaba cât mai bine la radio, să fiu tot mai bună în ce fac, atât la radio, TV, cât şi în viaţa personală. Să învăţ din ce în ce în ce mai mult de la tot ce mă înconjoară şi la de toate câte mi se întâmplă, să trăiesc viaţa din plin, făra restricţii, dar cu responsabilitate.” Codruța Belean, realizator emisiuni la TV Arad și Director Kiss FM & Magic FM
„Eu am descoperit importanța lecturii și a dezvoltării personale destul de târziu, aș spune. Nu-mi plăcea să citesc însă îmi plăcea acțiunea, îmi plăcea să mă implic activ. Cred că a fost un avantaj în dezavantaj. Acum cred că e important ca tinerii să găsească un echilibru între carte și acțiune. E important în egală măsură să dezvolți atât mintea cât și trupul. Avem nevoie de tineri care să acționeze inteligent! Nu mai e timp de stat, nu trebuie să aștepți până le știi pe toate. Trebuie să acționezi și experiențele din acțiune îți vor aduce cunoștința. Asta înțeleg eu prin educație, asta le spun voluntarilor pe care îi coordonez și asta vreau să le transmit elevilor în cadrul acestui eveniment.” Ruben Galiș, Instructor Certificat ”Let’s Bands Coach”, Secretar Toastmasters Arad și Coordonator local proiecte YMCA – România.
„Trăim într-o lume în care totul se schimbă cu viteză, iar viitorul este impredictibil. Va trebui să facem față unor provocări majore, inclusiv faptului că odată cu răspândirea inteligenței artificiale în toate domeniile multe profesii vor dispărea complet, iar oamenii vor trebui să se adapteze să lucreze cot la cot cu roboți inteligenți. Într-o astfel de lume învățarea continuă, flexibilitate și creativitate vor fi ingrediente esențiale pentru succesul oricărui tânăr. Iar ‚cartea’ va deveni probabil mai importantă ca oricând. Așa că BookLand e un eveniment foarte inspirat și recomandat oricărui tânăr, pentru că poate fi parola de acces în această nouă lume.” Adela Cristea, Manager partner Ascent Group
„Viitorul este foarte important pentru mine, cu atât mai mult de când s-a născut fiul nostru. Am vizitat aproape toată Europa, am avut ocazii să lucrez în alte ţări, dar am ales să rămân în România. Îmi doresc pentru el, să crească într-o societate sănătoasă, bazată pe valorile morale la care țin (integritate, sinceritate, cultură, respect și autenticitate). Desigur, aceasta nu se poate realiza decât prin educație și nu există scurtături. Suntem datori nouă și societăţii din care facem parte să căutăm să fim mai buni astăzi, decât eram ieri. În aceeași măsură consider că voluntariatul și dăruirea sunt foarte importante. Suntem datori să împărtășim cu ceilalți valorile noastre. Noi ca popor considerăm că trebuie ca altcineva să facă schimbarea: guvernul, Dumnezeu, primarul, etc, niciodată noi. Trebuie să schimbăm lucrurile prin exemplu personal, iar pentru aceasta trebuie implicare. Nu este ușor, trebuie motivație, dar fără implicare nu putem să avem pretenții la o lume mai bună.” Vlad Matica, Președintele clubului Toastmasters Arad
„Ambiția, norocul și poate talentul m-au făcut să trec cu capul sus prin toate etapele vieții, ale formării profesionale, să reușesc tot ceea ce mi-am dorit de la viață și să continui să-mi împlinesc vis după vis. Dezamăgiri? Cu carul, dar dacă ieși în final pe plus, acestea nici nu mai contează! Tinerii de azi au infinit mai multe șanse decât am avut eu în anii ’90.” Sorin Ghilea, realizator TV
„Indrăgostește-te! Apasă accelerația sufletului de câte ori poți. Trăiește orice cu pasiune: meciurile de handbal, competițiile, cursele. Când crești, îți vei pune filtre care vor diminua emoțiile…sentimentele…trăirile.” Dani Oțil prezentator TV
„BookLand este un proiect care-mi este drag pentru că încearcă an de an să informeze și să formeze tinerii țării noastre. Consider că educația este piatra de temelie a unei societăți solide, cu valori și principii. Dacă ne dorim un viitor mai bun, acesta va fi unul în care tinerii de azi, liderii de mâine, au avut curiozitatea, dorința și determinarea să fie mai buni în fiecare zi. De aceea, și în acest an, abia aștept ocazia de a dialoga cu noile generații și de a le împărtăși din experiența pe care am acumulat-o în aproape 30 de ani de antreprenoriat. ” Mirela Bucovicean Fashion designer, fondatoarea Molecule F, platforma care promovează tinerii designeri din România
„Cred foarte mult în nevoia oamenilor de a gândi și decide singuri în legătură cu soarta lor, în baza propriilor valori și experiențe. Când ești tânăr și experiența de orice fel îți este puțină, în construirea unui set de valori te ajută cărțile și oamenii pe care îi întâlnești. Soarta omenirii ar fi alta dacă fiecare dintre noi ar înțelege cât de important este să aibă propriile valori, că să se raporteze la ele în luarea deciziilor care le determină viitorul ” Gabriela Ralea Blogger de bricolaj și décor
„Vă aștept la BookLand în fiecare oraș, în fiecare săptămână, pentru a cunoaște oameni care au reușit. Iar baza dezvoltării lor este CARTEA!” Mihaela Tatu Speaker, trainer, om de televiziune
„Nimic nu te poate opri în a face mai multe lucruri care-ți plac!” Luminița Vîlcea, Specialist în aviație, organizatoare de show-uri aviatice, astrolog
„„Viitorul nostru, al tuturor, indiferent că suntem tineri sau vârstnici, se bazează pe cunoștințele acumulate de cei tineri. Ei sunt cei care gestionează informațiile primite și nu cei care le oferă. Așadar cel mai mult contează, din punctul meu de vedere, ca dascălii ori părinții care-i îndrumă pe cei tineri să le fie prieteni! ” Horia VirlanBucătar profesionist, școala culinară în Cuyahoga Community College din Cleveleland, Oh., Statele Unite și cursuri de management al bucătăriei în Marea Britanie, Maestru în Artă culinară din anul 2006
„Cărțile sunt microuniversuri, ascunzând între paginile lor oameni, culturi, destine, iar citindu-le luăm parte nu doar la istoria acestei lumi, ci a tuturor lucrurilor posibile, trecute, prezente și viitoare. Misiunea scriitorului este aceea de a da naștere acestor universuri, însă menirea sa nu este îndeplinită decât atunci când cărțile ajung la oameni și când lumea lor este în cele din urmă descoperită.” Ana Maria Negrila Scriitoare
„Lupta cu propriile alegeri, frustrarea că nu ești apreciat atât cât simți sau crezi că meriți, dorința de a avea o viața mai bună, sunt lucruri de care ne lovim constant în viața de zi cu zi. Descoperă-ți pasiunea! Indiferent de calea pe care o alegem, drumul e mai important decât destinația. E o muncă neîntreruptă de autodepășire.” Alexandru Victor Vlad Profesor UNATC, Lector PedArte
„Știu că sună aproape banal și că au spus-o mii de oameni înaintea mea, însă dacă ar exista o rețetă pentru succes și pentru fericire nu ar putea să înceapă decât cu asta: să crezi în visele tale oricât de mari și de imposibil de atins ți-ar părea.” Marian Coman Scriitor și scenarist de benzi desenate
“De ce trebuie să învăţăm? De ce nu întotdeauna rezultatele sunt pe măsura muncii depuse? De ce avem uneori impresia că nu am ales drumul corect? Răspunsurile pot fi numeroase: eu cred că trebuie să existe dorinţe şi că există căi care ne permit urmarea unor visuri, că trebuie să crezi în ele şi să încerci să le faci să devină realitate. Reuşita nu e 99% transpiraţie, este de fapt 99% muncă realizată cu dorinţă, cu plăcere şi cu responsabilitate. Atunci când faci lucrurile pe care ţi le doreşti, eşti mulţumit şi împăcat cu tine şi vei gasi calea spre success!” Andrei Sora Lector univ. dr., Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie
“Pentru că știu cât am gătit, muncit, pierdut zilele și nopțile fără familie și copil. De fiecare dată eram puși în impostaze surpriză fără să te anunțe nimeni ce urma să se întâmple. Mi-am păstrat bunul simț, răbdarea și încrederea, am fost naturală și sinceră până la sfârșit așa cum sunt și în viața de zi cu zi.” Jesica Zamfir Chef, fostă câștigătoare Masterchef
“Mi-aș dori ca tinerii să înțeleagă ce citesc, astfel încât școala să nu fie un simplu exercițiu de memorie, ci unul capabil să genereze soluții pentru viitor.” Ionuț Rites Scriitor și maestru al parașutismului
“Imi propun sa discut despre rolul si locul educatiei si culturii ca unic motor al unei societati trainice, vorbind totodata despre ultima carte pe care am citit-o si cat de placut este sa citesti, sa te abandonezi printre randurile unei carti. Adept al citatului lui George R. R. Martin, `Un cititor traieste o mie de vieti inainte de a muri. Cel care nu citeste traieste o singura viata. As dori sa incerc sa transmit acest concept in care cred si pe care il urmez.” Serban George trainer
“Importanta si rolul educatiei pentru viitorul tinerei generatii pe baza respectului pentru valorile nationale in anul Centenarului Marii Uniri.” Cornel Popescu Director Muzeul Judetean Arges
Particip de mai multi ani la Conferintele BookLand Evolution, locul in care tinerii cauta modele, nu idoli. Este o intalnire fericita intre generatii, in care, vorba lui Noica, nu stii cine invata de la cine. Este o forma de igiena mentala, unde invatam sa-i acceptam si sa-i apreciem pe cei diferiti. La mai multe editii BookLand Evolution!” Cristian Cocea Scriitor si jurnalist, Directorul Directiei pentru Cultura Arges
„“Educatia este cheia unei societati functionale.” Cristian Rizea Analist recrutare Humangest Group
Valoarea face diferenta, valoarea creeaza dependenta! Poti sa iti schimbi scopurile in viata, dar niciodata valorile!” Olimpia DoruManager New Design Composite
Nu știu exact momentul când m-am îndrăgostit de muzică pentru că sunt îndrăgostit de ea de când mă știu. Probabil e dragostea dintâi pe care o iubești necondiționat, fără rezerve, total. Sentimentul e cu atât mai frumos cu cât îți dai seama că au trecut 30 de ani de când te-ai urcat prima dată pe scenă și dragostea pentru “ea” e mai puternică ca oricând” Bobiță Cătușanu lider trupa Antract
“Iubesc ceea ce fac, îmi place să însoțesc oamenii în procesul lor de dezvoltare personală, în a-și descoperi ceea ce au mai bun în interiorul lor.” Mihaela Balcan Psiholog clinician autonom, Psihoterapeut
“Când te înconjori cu oameni de la care poți învață – și nu doar cu oameni care învață de la ține – ai mult mai multe șanse de dezvoltare.” – Adelina Florescu Coordonator proiecte europene în cadrul organizației AIDE
“A ne completa unii pe alții e mai important decât de a ne concura unii pe alții.” Alina Diță, Coach and Business Mentor
“Mergi până unde vezi cu ochii. Apoi, vei vedea că poți și mai departe!” Cristian Nicolae Antreprenor 3X1
“Doresc să transmit tinerilor dorința de a citi, a învăţa, a visa, a crea, a avea încredere în ei și puterea de a transforma în realitate ceea ce astăzi este un vis” Maxim Steiner Medic Dentist
“Separat de parcursul educațional este obligatoriu să aveți și o implicare ca voluntari. Fiind voluntari pe parcursul mai multor ani și în proiecte diferite își va pune amprenta pe viitorul vostru.” Cătălin Zamfir Manager Cornul Abundenței
“Important este să ne dorim în viață să urcăm treaptă cu treaptă. Nu este deloc ușor, dar dacă nu ne propunem, nimeni nu va veni să ne ia de mâna și să ne ajute. Nimeni! Depinde în mare parte de noi dacă vom reuși sau nu. De munca noastră! De dăruirea noastră, de atenția pe care o acordăm detaliilor care fac diferența! Evident, contează șansa, norocul și oamenii pe care îi întâlnim în drumul nostru. Și nu de puține ori, cu sau fără voia noastră, cei din jur au un rol major. Însă dorința de a avansa ne aparține în totalitate. Iar această dorință poate să ne răsplătească peste ani.” Gabriel Costianu Director Editorial
“”Cărțile indiferent de formă și formatul lor, hârtie sau suport electronic, contribuie la modelarea caracterelor oamenilor de toate vârstele și ne îndrumă pașii prin care ne construim și definim destinul. Rămân valoroase și autentice chiar și într-o epocă definită de rapiditatea obținerii informațiilor cu ajutorul unui dispozitiv electronic.” Tiberiu Abagiu Specialist Marketing
“Lectura este principalul factor care poate aprinde în noi scânteia cunoașterii. Și doar cunoașterea ne poate ajuta să înțelegem adevărata putere a cuvintelor! Cred într-o generație tânără, educată și conștientă că destinația este în strânsă legătură cu rezultatul alegerilor, încă de la vârste fragede!” Alina Raducan Suditu Realizator TV
“Contextul socio-politic incert prin care trecem, ne face tot mai mult să ne gândim la schimbare. Ori pentru a produce o schimbare pozitivă în viitor, cele mai importante resurse de care avem nevoie se referă la tineri și la educație.”– Silviu Dragomir fondator „Live The Community” “Există lucruri pe care le știți, dar nu știți că le știți. Când veți ști ceea ce nu știți, atunci vă veți schimba” Dalia Puşcă Actriţă, Cântăreață, Om de Televiziune
Prin ceea ce sunt și fac, scopul meu în viață e să adaug valoare celor de lângă mine înfluențându-i în sens pozitiv. Eu cred că doar atunci când omul își descoperă scopul vieții, alege să facă din dezvoltarea personală un proces intenționat și continuu și e dispus să ajute și pe alții, va cunoaște succesul.” Dragoș Brașoveanu Project manager Respiro Schools
“Este responsabilitatea noastră socială de a ne implica în evoluția tinerilor. “ Magda Bei CEO Graphtec, mentor, speaker, vizionar
“Cărtile sunt oglinzi: vezi în ele ceea ce ai deja înăuntrul tău.” Iulia Pană Scriitor și Artist Vizual
“Apreciem dăruirea cu care tinerii se implică în viața socială și ne bucurăm să îi avem alături ca voluntari.” Carmen Lungu Director Crucea Roșie Filiala Constanța
“Mentalitatea deschisă face întotdeauna diferența. Ne poate construi sau ne poate distruge. În felul acesta clădim organizații. În felul acesta schimbăm vieți. Dar, după cum știți, mentalitatea deschisă nu este ceva despre care doar vorbim, mentalitatea deschisă este un stil de viață.” Costin Șorici Antreprenor
“Dacă viața e vis, hai să visăm frumos!” Ștefan Pleșoianu Șef serviciu Comunicarea colecțiilor Biblioteca Județeană “Ioan N. Roman” Constanța
“A studia și a nu gândi este o risipă. A gândi și a nu studia este periculos.” Irina Chirciu Vicepreședinte-TSD Tulcea și Secretar – PIMM Tulcea
“Provoacă-ți limitele, nu îți limita provocările!” Teodora Megit instructor de aerobic şi fitness
“Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea.” Laura Felea profesor Palatul Copiilor Tulcea
“Nu există metode bune sau rele, ci metode adecvate, bine sau prost utilizate.” Ileana Gălățescu profesor psihopedagogie specială
BookLand face un lucru îndrăzneț și absolut necesar. În epoca în care toți, indiferent de vârstă, suntem prinși în mrejele tehnologiei, e nevoie de curaj să-i aduci pe tineri la discuții despre lectură și scriitură. Tinerii care citesc, astăzi, sunt cei care în viitorul nu foarte îndepărtat vor deține informația și, implicit, puterea. “ Patrick André de Hillerin Jurnalist
“Suntem ceea ce ne place să fim pentru noi – în ochii noștri, ceea ce înțeleg ceilalți în ochii lor. În realitate, suntem atât cât am reușit să ne cunoaștem și să ne (re)formăm mai aproape sau mai departe de imagineaOmului ideal, dacă ne-am propus-o cumva ca model. Viața noastră va fi frumoasă ori nu, în funcție de felul încare invățăm să urcăm un munte sau o scară, să protejăm o ființă sau o plantă, să admirăm răsăritul și săascultăm sfaturile bunicilor, dar mai ales să deschidem cărți. Pentru că oricâtă invățătură și experiență am avea, oricâți prieteni și membri ai familiei binevoitori și darnici ne-ar ajuta, nu ajung clipele ca să trăim totul, să pricepem în profunzime bogăția lumii.“– Armanda Filipine, profesor coordonator la Cercul de Ziaristică din Palatul Copiilor Brăila, unic redactor și administrator al revistei online “Brăila Chirei“, jurnalist, scriitor.
“O carieră de succes presupune un cumul de factori, toți la fel de importanți. Dar cel mai și cel mai important, cel care, de fapt, asigură succesul, este PASIUNEA. Doar o meserie făcută cu pasiune îți dă încrederea, curajulși dorința de a performa și, de ce nu, puterea de a face sacrificii. Pentru că orice meserie înseamnă și sacrificii.Dar, cum spun marii înțelepți, niciun sacrificiu nu-i prea mare atunci când există pasiune. Așa că, înainte de orice decizie sau alegere, întreabă-te sincer ce sacrificii ai fi dispus să faci pentru ceva în care nu te regăseșți, ce recompensă aștepți dintr-un job care nu te reprezintă. Alegerea este întotdeauna a ta! Eu pot doar să-țipovestesc despre alegerile mele.” – Cati Lupașcu, redactor șef Obiectiv–Vocea Brăilei
“Consider că piața de carte nu este deloc saturată, așa cum se spune de multe ori. Dimpotrivă, în special la capitolul cărți pentru copii cred că ar trebui încurajați și sprijiniți tot mai mulți oameni (nu doar scriitori) de a scrie cărți pentru copii. De când am citit undeva că în Olanda se editează anual 2000 de cărți pentru copii, scrise de oameni din categorii sociale diferite, mi-am dat seama că noi suntem foarte în urmă la acest capitol. Diversitatea nu face altceva decât să aducă un plus de valoare pieței de carte, nicidecum să o satureze.“ – Valerica Oprișanu, blogger
“Există mai multe lucruri care ne separă, decât lucruri care ne unesc. În vremuri de criză, înţelepţii construiescpoduri, iar ceilalţi bariere. Alături de colegii mei din cluburile de voluntariat, dar şi în cadrul locurile în care lucrez, fac totul cu gândul la comunitatea în care ne dezvoltăm şi la faptul că este de datoria mea să ajutoamenii să ducă viaţa pe care şi-o doresc.” – Oana Contoman, Manager Must Travel/Past President RotaractGalaţi
“Niciun om nu este în mod definitiv într-un fel sau în altul şi în fiecare om există un potenţial nematerializat. Aceste credinţe ne ajută să vedem că oamenii pot să facă schimbările pe care şi le doresc în viaţa lor. ” –Cristina Bahna, Manager Resurse Umane
“Misterul vieţii nu este o altă problemă de rezolvat, ci o realitate de experimentat “ – Elena Ostache, consultant educaţional IntegralEdu
“E o onoare şi o bucurie pentru mine să împărtăşesc din experienţa şi cunoştinţele mele cu generaţia tânărăcare are atâtea oportunităţi şi, totuşi, atâtea obstacole în ziua de azi.“ – Nicoleta Nistor, Trainer, Speaker, terapeut, autor al cărţii ”Emoţii sub lupă”
“Educaţia este esenţială. Educaţia este totul. Nu avem nevoie şi nici timp de schimbări atât de mici, de introducerea unei grile, de schimbarea unei vacanţe sau a firmei care tipăreşte manualele. Avem nevoie de schimbări monumentale. Şcolile ar trebui să fie palate. Competiţia pentru cel mai bun profesor ar trebui să fie crâncenă.” – Dragoş Cristian Fînaru, Learning engineer, Trainer & Facilitator
“Dacă viaţa ta ar fi o carte, cum ar arăta pagina de astăzi? “ – Marcel Mihai, Certified Business Trainer&Coach, Incite Gmbh Viena, vicepreşedinte Asociaţia Europeană de NLP
“Admir enorm la tânăra generaţie faptul că are foarte multe abilităţi, foarte multe aptitudini, tone de entuziasm! Cred că şlefuirea acestor abilităţi, punerea aptitudinilor pe direcţia cu rost, dozarea entuziasmuluiastfel încât să îl transforme în combustibil pentru desăvârșirea vieţii sunt câteva dintre reperele care definesc o bună educaţie.” – Claudia Munteanu, OM
“Educaţia este în primul rând cunoaştere de sine! Un tânăr educat este un om conştient de dinamica sainterioară, liber în relaţia cu sistemul de presiuni interne şi externe, autentic în relaţia cu sine şi cu ceilalţi, responsabil de realitatea creată de sine, pentru sine.” – Alina Căprioară, Trainer Psiholog Academia C.L.A.R
“Adolescența este cea mai interesantă şi exuberantă perioadă din întreaga viaţă a oricărei fiinţe umane. Este stadiul preliminar când oamenii devin din ce în ce mai implicaţi în diferite tipuri de lucruri care îi privesc, fără să cunoască consecinţele. Este, cum s-ar spune, şansa de a sparge şi a reconstrui. De aceea părinţii şi cei mai în vârstă oferă atenţie sporită copiilor lor sau îşi doresc să îi ţină într-un mediu sigur, departe de mediul ostil, să-i crească pe cât posibil într-un mediu protejat, călduţ.” – Alice Pruteanu, psiholog
“Educaţia este esenţială. Educaţia este totul. Nu avem nevoie şi nici timp de schimbări atât de mici, de introducerea unei grile, de schimbarea unei vacanţe sau a firmei care tipăreşte manualele. Avem nevoie de schimbări monumentale. Şcolile ar trebui să fie palate. Competiţia pentru cel mai bun profesor ar trebui să fie crâncenă. Iar salariile profesorilor să rivalizeze cu cele ale top managerilor din multinaţionale. Şcolile şi educaţia ar trebui să fie extrem de scumpe pentru guvern şi absolut accesibile pentru cetăţeni, precum este strategia de apărare a ţării. Căci, la sfârşitul zilei, educaţia e chiar mai importantă. Şi poate lucrurile nu stau aşa. Dar pot sta aşa pentru fiecare dintre noi, în parte. În atitudinea noastră, în alegerile noastre, în preocuparea noastră continuă de a creşte, învăţa şi dezvolta. ” – Dragoş Cristian Finaru, Learning Engineer,Trainer & Facilitator
“Chiar dacă mă contrazice dex, eu sunt de părere că tinerii şi oportunităţile sunt sinonime. Dacă nu te convinge faptul că poţi interacţiona cu oricine vrei printr-un mesaj, că poţi pleca peste hotare cu un formular completat pe internet, că poţi învăţa mai mult decât niciodată cu câteva click-uri, atunci îmi voi încerca eu norocul de a te convinge de asta la Conferinţa BookLand! ” – Emilian Mocanu, designer grafic la Consiliul Tineretului din România
“Ceea ce îmi doresc cu ardoare pentru tineri este să aibă capacitatea de a cultiva şi păstra aceste calităţi toată viaţa. Educaţia mă pasionează şi sunt conştientă că viitorul nostru, al tuturor, depinde de tinerii noştri şi de cum ştim să îi încurajăm, protejăm şi inspiram să construiască o lume din ce în ce mai bună .” – Irina Vasilescu, autor, coach, trainer
“Cred că prin intermediul educaţiei, fiecare tânăr poate deveni un profesionist desăvârşit. Nu e o iluzie, nu e o Fată Morgana, nu e un sofism. E o credinţă personală pe care mi-am însuşit-o şi pe care continui să o aplic în viaţa de zi cu zi şi care niciodată nu m-a dezamăgit. Cu munca, perseverenţă şi răbdare în atingerea scopului, orice vis poate fi transpus în realitate. Nu există nu se poate!” – Elena Ungureanu, psiholog
“Educaţia este principalul stâlp care ne ajută să avem o viaţă mai bună, viaţa pe care ne-o dorim din toate punctele de vedere: emoţional, cultural, politic, profesional, personal (şi nu numai). Este uşor? Nu chiar, nu tot timpul. Este nevoie de agenţi de schimbare în educaţie? Da, este mare nevoie. Eu sunt unul dintre ei şi mă bucur enorm că nu sunt singură!” – Anca Gîlcă, agent de schimbare în educaţie
BookLand iubeste copiii Romaniei, pentru care am renovat scoli si gradinite la sat – 80 in ultimii 4 ani – si dam glas tinerilor, in care credem cu tarie. Ne implicam activ, dezvoltand mai multe directii, pentru a revolutiona educatia, caci de ea depinde viitorul nostru, ca tara.
Registrul Entitatilor de Cult: Decizia nr. 8117688/28.01.2020
Registrul National al Asociatiilor și fundatiilor: 1246/A/2013
Cod fiscal: 31706651
IBAN LEI: RO97BACX0000000901687000
Banca: UniCredit Bank – Sucursala Bucuresti
Beneficiar: Asociatia Bookland
Email: office@book-land.ro
Tel: 0745 97 23 87
Site-ul si materialele disponibile pe acest site sunt furnizate numai in scopuri informative generale si nu sunt destinate sa furnizeze informatii complete sau indrumari cu privire la subiectele acoperite.
Asociatia BookLand si platforma http://www.inpractica.ro au fost nominalizate ca exemple de Inovatori în educație in cadrul campaniei editurii educationale Twinkl inspirate de Ziua Internaționala a Educatiei UNESCO.
Enter your account data and we will send you a link to reset your password.
Pentru a utiliza autentificarea socială, trebuie să fiți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest web site. GDPR Privacy policy
AcceptHere you'll find all collections you've created before.