Tu ce vrei sa te faci cand vei fi mare?
Intrebarea asta n-a ratat pe nimeni, o stim cu totii prea bine! Iar raspunsul corect pentru fiecare copil in parte poate fi gasit in Manualul de Meserii! Va fi prima noastra carte, elaborata cu sprijinul InfoCons Protectia Consumatorilor, la care vom lucra IMPREUNA – parteneri, specialisti, practicieni, profesori, elevi dar si companii private. Manualul va cuprinde prezentarea a ~40 de meserii de VIITOR, aflate inca de pe-acum la mare cautare, care vor putea fi invatate si practicate temenic de tineri in primul Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual pe care il construim in satul Vulturesti, judetul Arges – locul in care vor avea parte atat de educatie teoretica, cat si de formare practica.
Pentru ca tinerii au nevoie sa-si descopere si cultive acele abilitati cu care se nasc sau pe care le dobandesc pentru a deveni meseriasi adevarati. Nu toti trebuie sa urmeze o facultate al carei profil sa nu corespunda, oricum, cu traiectoria lor profesionala.
O informatie corecta te indruma corect. Mai ales atunci cand esti la o varsta la care abia incepi sa te intelegi pe tine insuti, dar esti obligat sa iei o decizie capitala, care-ti dicteaza tot restul vietii. Nu-i de mirare ca jumatate dintre noi profesam in cu totul alte domenii decat cele pentru care ne-am pregatit… sau ca oricand 50% dintre angajati si-ar schimba locul de munca pentru un venit mai maricel.
Noi, adultii, stim ca banii nu sunt totul si ca e important sa vii cu drag la serviciu… insa, nu si tinerii care, influentati de social media, pierd contactul cu realitatea. Studiile arata ca tanara generatie este extrem de greu adaptabila la locul de munca, renuntand usor si razgandindu-se des.
Aceasta fluiditate de pe piata muncii ar putea fi rezolvata prin informarea tinerilor, de pe bancile scolii, asupra meseriilor: ce inseamna, ce implica, cat se castiga, testimoniale etc. Convingerea noastra este ca va fi cea mai utila carte, nelipsita de la orele de dirgintie, pentru ca elevii din clasele V-VIII sa afle ce pasi au de urmat pentru a practica meseria catre care simt chemare.
Prezentam in detaliu activitatile si responsabilitatile specifice fiecarei ocupatii intr-un limbaj usor de inteles.
Le aratam copiilor care sunt competentele, inclinatiile si trasaturile innascute sau dobandite, vazute ca reale avantaje pentru fiecare meserie in parte.
Vom descrie pasii de pregatire necesari pentru fiecare dintre meseriile pe care tinerii le pot invata.
Explicam care sunt domeniile de activitate si posibilitatile de angajare pentru fiecare meserie in parte. Apropo, noi garantam ca absolventii Campusului Profesional BookLand vor fi un etalon in randul angajatilor calificati din Romania!
Meseriasii spun cu cuvintele lor ce inseamna pentru ei aceasta meserie.
Azi raspunsurile copiilor fie vin in mod spontan, fie sunt pure si haioase nascociri ori lucruri induse de adulti. Daca pentru cei de la oras, insa, o astfel de intrebare poate deveni doar ambigua odata cu trecerea anilor, pentru copiii de la sat, optiuni reale nu prea exista! Oficial, 30% dintre ei sunt predispusi abandonului scolar din cauza saraciei si ajung zilieri, asistati social sau emigranti, calcand astfel pe urmele parintilor. Neoficial, asta patesc deja 50% dintre copiii care locuiesc la sat.
Realitatea este ca sistemul de invatamant traditional nu este pregatit sa asigure ghidajul necesar in alegerea unei meserii. Iar in situatiile in care tinerii reusesc sa-si continue studiile, deciziile importante pentru viitorul lor s-au luat „din mers”, pe seama unor sfaturi neavizate, transformandu-i din potentiali „meseriasi”, in absolventi-someri care fie nu gasesc de munca in domeniul pentru care s-au pregatit, fie isi dau seama prea tarziu ca alegerea a fost una neinspirata!
Pentru ca peste 70% dintre somerii din Romania provin din mediul rural. Cand ei ar putea sa lucreze in fabricile si depozitele dumneavoastra. Insa, in ei s-a turnat strict informatie teoretica „cu forta”. Rezistenta lor a dus in timp la cresterea ratei de analfabetism functional la cote alarmante: 89%. Dar cum ar fi fost ca, inca de pe bancile scolii, acestia sa aiba parte de indrumare adecvata? Azi ar fi fost oamenii potriviti la locurile de munca potrivite. Caci nimic nu este mai satisfacator decat sa faci cu pasiune ceea ce ai ales!
In concluzie: educatia teoretica & practica a tinerei generatii reprezinta singura solutie pe termen lung la criza de pe piata muncii. Iar in Campusul Profesional Dual o sa-i invatam pe copii si carte, si meserie, asigurandu-le absolventilor locuri de munca respectate si bine platite la ei in tara, nu afara. Astfel, vom creste IMPREUNA tineri care stiu ce vor, care sunt recunoscatori pentru investitia facuta in ei si care sunt calificati pe meseriile pentru care au inteles, inca de timpuriu, ca sunt „facuti”.
Devenind partenerul acestui proiect editorial, veti pune in paginile Manualului o meserie reprezentativa si la mare cautare in industria dumneavoastra, ajutandu-ne sa o popularizam in randul tinerilor! Iar noi va vom rasplati comunicand implicarea dumneavoastra generoasa si oferindu-va o multime de beneficii.😊
Cu foaaarte multa creativitate! Caci Manualul de Meserii va fi ilustrat cu ajutorul elevilor talentati, carora le lansam provocarea de a veni in completarea fiecarui profil de meserias inclus in carte cu desene, picturi sau benzi desenate haioase si pline de zvac, create de ei! Cele mai reusite lucrari vor fi folosite in manual si vor putea fi admirate, incepand cu anul scolar 2025-2026, de elevi din toata tara.
Asadar, dragi dascali, consultati lista de meserii pentru care asteptam desene haioase si incurajati-i pe elevi sa participe la crearea manualului, portretizand acea meserie de care se simt apropiati!
Creatiile pot fi trimise pana la 30 martie 2025, la sediul Asociatiei BookLand: Str. Dr. Clunet nr 9, Sector 5, Bucuresti, specificand numele & varsta elevului, scoala & datele profesorului coordonator. Pentru mai multe detalii, nu ezitati sa ne scrieti 😊
BookLand iubeste copiii Romaniei, pentru care am renovat scoli si gradinite la sat – 80 in ultimii 4 ani – si dam glas tinerilor, in care credem cu tarie. Ne implicam activ, dezvoltand mai multe directii, pentru a revolutiona educatia, caci de ea depinde viitorul nostru, ca tara.
Registrul Entitatilor de Cult: Decizia nr. 8117688/28.01.2020
Registrul National al Asociatiilor și fundatiilor: 1246/A/2013
Cod fiscal: 31706651
IBAN LEI: RO97BACX0000000901687000
Banca: UniCredit Bank – Sucursala Bucuresti
Beneficiar: Asociatia Bookland
Email: office@book-land.ro
Tel: 0745 97 23 87
Site-ul si materialele disponibile pe acest site sunt furnizate numai in scopuri informative generale si nu sunt destinate sa furnizeze informatii complete sau indrumari cu privire la subiectele acoperite.
Asociatia BookLand si platforma http://www.inpractica.ro au fost nominalizate ca exemple de Inovatori în educație in cadrul campaniei editurii educationale Twinkl inspirate de Ziua Internaționala a Educatiei UNESCO.
Enter your account data and we will send you a link to reset your password.
Pentru a utiliza autentificarea socială, trebuie să fiți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest web site. GDPR Privacy policy
AcceptHere you'll find all collections you've created before.