Campusul BookLand

Viitorul invatamantului preuniversitar 
profesional in sistem dual.

campus scolar modern,
100% gratuit

invatamant primar, gimnazial, liceal si postliceal

peste 300 de elevi anual

comuna Vulturesti, judetul Arges

inaugurabil in Sept 2025

Cel mai amplu proiect educational BookLand

Impreuna construim primul Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual de la sat, din Romania, si revolutionam sistemul de invatamant profesional!

Sunt multe de construit in Romania insa, totul incepe cu educatia. Dupa ce am renovat 80 de scoli si gradinite rurale in toata tara, pentru ca mii de copii sa mearga cu drag sa invete, acum facem pasul urmator si ne ocupam nu doar de cladirile in care invata copiii, ci si de educatia lor propriu-zisa. In septembrie 2024 am inceput sa construim primul Campus BookLand in Argesul rural,  in satul Vulturesti, unde le vom oferi tinerilor acces la educatie teoretica si practica de calitate, pentru a invata meserii care sa le asigure un trai stabil si o viata prospera in propria lor comunitate… nu ʻafara’.

Campusul isi va deschide portile in septembrie 2025 pentru primii 300 de elevi, urmand ca dupa completarea tuturor claselor capacitatea maxima sa fie de peste 1.200 de elevi. Acestia vor invata aici si carte, si meserie, pentru a deveni viitoarele generatii de specialisti in servicii si productie de care avem atat de multa nevoie!

Play Video
Play Video

O viziune cu sens + solutii concrete
pentru educatia din mediul rural

Incurajam dezvoltarea sustenabila a comunitatilor rurale si prosperitatea acestora. In Campusul BookLand, tinerii de la sat vor invata si carte, si meserie, in propria lor comunitate. Astfel, vor ramane alaturi de familie si isi vor castiga traiul in tara lor, nu peste hotare.

boobkland_campus_10.24_7

Vom asigura toate ciclurile de invatamant preuniversitar (primar, gimnazial, liceal si postliceal). Ii expunem pe copii, inca din clasa pregatitoare, la cele mai solicitate meserii din judetul lor, indrumandu-i sa-si descopere vocatia si cultivandu-le taria de caracter prin respectul fata de munca si dragostea de tara. Astfel, in cei 9 ani, vor lua o decizie asumata, care le va asigura stabilitate profesionala.

boobkland_campus_10.24_10

Prin acest proiect national revolutionam invatamantul profesional. Lectiile pe care le invatam in Arges vor defini un best practice pentru viitoarele campusuri profesionale pe care le vom ridica la sat, in fiecare judet din tara, in urmatorii maximum 50 de ani. Absolventii BookLand vor fi astfel un etalon in randul angajatilor calificati din Romania.

Campusul BookLand va asigura inclusiv profesorii, care vor preda dupa o programa moderna pentru a forma specialisti pe certificarile solicitate de agentii economici din judet. Ridicat pe o suprafata de 72.000 de metri patrati, Campusul va fi dotat cu toate spatiile si facilitatile necesare: laboratoare, ateliere de lucru, biblioteca, amfiteatru, sala de spectacole, terenuri de sport, spatii de relaxare, cantina, cafenea, brutarie, spalatorie, frizerie, mini-ferma de animale, livada, sera si o gradina de legume.

Educatie

Formare Profesionala

Mediu - Ecologie

Arhitectura sustenabila

Economie circulara

Comunitati autosustenabile

De ce Profesional in Sistem Dual?

Pentru ca meseria e bratara de aur, iar oferirea unor locuri de munca la finalizarea cursurilor teoretice si practice, direct la angajator, reprezinta un avantaj competitiv pentru orice tanar de pana in 26 ani. Si de ce in mediul rural? Pentru ca, daca cei de la oras au „picat” la profesionala, pentru tinerii din mediul rural sa isi foloseasca indemanarea si sa invete intr-o scoala care le asigura burse si locuri de munca reprezinta o sansa extraordinara la o viata mai buna.

Un traseu educational posibil pentru 50% dintre elevi

Inainte de revolutie, scolile profesionale formau anual peste 200.000 de elevi. Aceste scoli erau infiintate pe langa intreprinderi in care tinerii faceau practica si unde, la terminarea studiilor, se angajau. Dupa 1989, inchiderea intreprinderilor a dus si la disparitia acestor scoli, de aici si perpetua criza a fortei de munca.

Din aproape 180.000 de elevi de clasa a VIII-a, doar 9.000 de elevi (adica 5%) s-au inscris in dual in anul scolar 2023-2024. Mai mult, elevii care nu s-au regasit in formele de invatamant post-gimnaziale au ales sa renunte de tot la educatie, astfel ca, azi, 1 din 4 copii care intra in clasa I nu termina liceul.

Ce presupune invatamantul profesional dual?

Sistemul dual se fundamenteaza pe conceptul parteneriatului public-privat in care operatorul economic identifica nevoia de formare, devenind furnizor de formare profesionala in parteneriat cu scoala.

In baza contractului de parteneriat intre operatorul economic (companie), scoala si autoritati locale, operatorul – cu sprijinul dascalilor – va realiza selectia elevilor, va actualiza curriculumul si manualele. Si, cel mai important, va asigura cele 2.000 de ore de practica prin care elevul dobandeste experienta si abilitatile necesare chiar la viitorul sau loc de munca.

Anul I              80% teorie + 20% practica

Anul II             40% teorie + 60% practica

Anul III            25% teorie + 75% practica

Ca urmare a celor 2.000 de ore de practica pe care elevul le face in cei 3 ani de studiu, compania isi amortizeaza investitia in formarea acestuia. Astfel, nu numai ca isi pregateste angajatii, integrandu-i in companie, insa beneficiaza si de facilitati fiscale prin care isi deduce din venitul impozabil cheltuielile cu organizarea si desfasurarea cursurilor teoretice si practice, precum si cheltuielile cu mijloacele fixe.

O solutie pentru criza din educatie

Mai jos de atat nu am fost niciodata

  • 25% dintre elevii de la sat abandoneaza studiile dupa cursul gimnazial. Acesti copii risca sa se confrunte cu un nivel ridicat de saracie; multi dintre ei devin zilieri de la varste fragede.
  • Rata de abandon scolar este de 1.5 ori mai mare in scolile rurale decat in cele urbane. Elevii saraci raman in urma celor mai instariti, iar accesul lor la invatamant secundar este limitat.
  • 9 din 10 copii din mediul rural sunt analfabeti functional. Expertii atrag atentia ca problema este una deosebit de grava.

La ei se poate. Putem si noi!

  • In Germania sunt peste 330 de specializari, rata de angajare a absolventilor este de 90% si 500.000 persoane obtin anual certificatul de competente profesionale, 400.000 de companii fiind implicate in proces.
  • In Elvetia liceenii isi aleg specializarea preferata si sunt incurajati sa isi caute si semneze contractul de munca cu firma la care doresc sa se angajeze.
  • In Austria exista programe similare pentru orice grupa de varsta, nu doar pentru absolventii de gimnaziu.

Primul campus BookLand inaugurabil in judetul Arges, in 2025.

Model scalabil pentru crearea unei retele nationale de campusuri

5M euro investitie din fonduri atrase


+300 elevi / campus / an in ciclurile primar, gimnazial, liceal, postliceal

+30 cadre didactice si personal auxiliar angajat

20-30 agenti economici locali implicati in formarea viitorilor angajati de pe bancile scolii

+80 evenimente educative si conexe organizate anual in campus

+50.000 reprezentanti ai comunitatii locale impactati

Cine are nevoie de absolventii sistemului de invatamant dual profesional?

Orice companie producatoare de bunuri sau prestatoare de servicii. Gasirea unei forte de munca bine instruita reprezinta o provocare, iar sistemul de invatamant dual poate rezolva aceasta problema. Prin parteneriatele incheiate cu Asociatia BookLand, operatorii economici vor recruta elevi pentru stagii de practica si le vor oferi contracte de munca.

Rata de retentie in randul tinerilor angajati este promitatoare. In 2022, peste jumatate dintre absolventii certificati in acest sistem au ramas angajati in companiile cu care au semnat contractul de munca. Obiectivul BookLand: peste 75% retentie!

„Din Campusurile BookLand – construite exclusiv in mediul rural, unde meseria e inca bratara de aur – vor iesi cei mai buni specialisti. Acest lucru va fi posibil pentru ca vom corela competentele elevilor, pe care avem timp sa-i cunoastem, iar ei sa se descopere de-a lungul invatamantului primar-gimnazial, cu specializarile pe care le oferim, ca urmare a discutiilor prealabile cu agentii economici. Practic, pregatim intocmai profesionistii de care au nevoie angajatorii din fiecare judet in care ne vom dezvolta, colaborand indeaproape cu ei.”

Mihaela Petrovan, Presedinta Asociatiei BookLand

O investitie in viitor

Constructia si toate materialele necesare pentru amenajarea campusului ne vor costa peste 5 milioane de EURO. Este o investitie care ar putea fi prezentata in cifre de cel putin 10 ori mai mari. Insa unul dintre lucrurile pe care le-am invatat renovand peste 80 de scoli in numai 4 ani de zile este sa fim eficienti – cu timpul, cu bugetele si cu toate resursele pe care le alocam unui proiect.

Cum ne vom sustine dupa deschiderea Campusului?

Cheltuieli

Venituri

Cheltuieli

1,5 milioane EUR/an

Salarii, taxe & utilitati pentru Campus

Venituri

500.000 EUR/an

De la agentii economici cu care Asociatia BookLand va semna contracte de pregatire profesionala pentru elevii din clasele de dual

500.000 EUR/an

Din intreprinderile sociale care vor functiona in Campus

500.000 EUR/an *

Sponsorizari in bani

*Sponsorizarile in produse si servicii nu sunt incluse in suma de 500.000 EUR/an.

INTREPRINDERI SOCIALE care vor fi deschise in Campusul BookLand, generand venituri

Cantina • Cafenea • Ceainarie

Brutarie • Patiserie • Cofetarie

Salon de coafura & manichiura

Atelier de croitorie

Atelier de reparatii

Spalatorie

Sala de evenimente

Amfiteatru

Teren • Sala de sport

Campusul va genera venituri si prin vanzarea de bilete la evenimente & activitati de weekend organizate in spatiile sale de recreere si nu numai.

Campusurile BookLand – o retea nationala

Primul nostru campus isi va deschide portile in 2025, pentru peste 300 de copii argeseni – prima generatie incurajata sa aiba aspiratii autentice. Incepand cu 2026-2027, insa, BookLand va incepe sa construiasca si in alte judete campusuri scolare, astfel incat tinerii din mediul rural sa poata beneficia de facilitatile unui campus profesional dual care le deschide oportunitati la care parintii lor nici nu indrazneau sa viseze. Parinti alaturi de care vor ramane pentru ca, in sfarsit, vor avea suficiente motive sa-si doreasca sa traiasca in tara lor si in comunitatea lor, acolo unde s-au nascut si au crescut. Buni meseriasi, platiti ca afara si respectati la ei in tara – un astfel de VIITOR vrem sa daruim generatiilor ce vin. 

Implica-te!

Cea mai buna investitie este cea pe care o facem in OAMENI. A venit momentul sa ne unim fortele pentru a construi un campus menit sa revolutioneze sistemul de invatamant din mediul rural. Maine-poimaine, copiii in care alegem azi sa investim, vor fi nu doar angajatii exemplari, daruiti muncii lor, ci si oamenii de baza ai comunitatii. Si va fi, va garantam, cea mai buna investitie CSR!

Pachet CTITOR – 100.000+ €

Tu esti fundatia pe care construim temeinic, care ne da stabilitate, directie si siguranta lucrului bine facut. Contributia ta nu va fi uitata niciodata de zeci-sute de generatii!

Pachet ARHITECT – 50.000 €

Implicarea ta ne ajuta sa sustinem programele BookLand pe termen lung si sa ducem la bun sfarsit cele mai ambitioase proiecte. Schimbarea in educatie are nevoie de viziune, masuri constante si o investitie sustinuta.

Pachet CONSTRUCTOR – 20.000 €

Construim impreuna si ne bazam pe sprijinul tau. Facem bine impreuna in comunitatea locala si suntem recunoscatori sa te avem alaturi!

Pachet MESTER – 10.000 €

Esti acolo cand avem nevoie de tine. Ne dai sfaturi, ne incurajezi. Caramida cu caramida, asezate cu grija pentru ca orice detaliu conteaza.

Pachet INVATACEL – 2.000 €

Bob cu bob se umple sacul, iar oamenii inimosi ne arata ca si la noi se poate! Fie ca alegi sa contribui cu servicii, produse sau bani, te asiguram ca donatia ta va face diferenta!

53K followers

6K followers

1.6K followers

15K followers

In numai 4 ani, am reusit sa renovam si dotam 80 de scoli si gradinite. Tot IMPREUNA vom construi si campusurile care vor schimba viitorul sistemului de invatamant romanesc impactand pozitiv piata muncii, imaginea Romaniei si respectul fata de noi insine. IMPREUNA aducem o reala schimbare in viata copiilor din satele si comunele Romaniei!

„Vom fi in masura sa va aratam cum educatia exhaustiva formeaza caractere tari: o zi in scoala BookLand incepe cu un mic dejun sanatos, cu ore sustinute de dascali pasionati, cu pauze pline de miscare in aer liber, cu un pranz la fel de sanatos, cu afterschool in care vom face lectiile, impreuna contribuind si la bunul mers al campusului prin activitati practice in bucatarie, livada-gradina, ferma de animale. Fiecare elev va avea responsabilitati clare, dorindu-ne sa le cultivam respectul pe toate planurile. Manualele, rechizitele, transportul, uniformele scolare si accesul la varii activitati vor fi asigurate integral de noi. Practic, vom functiona ca o scoala privata, insa cu zero taxe! Mai mult decat atat, vom plati printre cele mai mari burse liceenilor, pe cei mai buni absolventi sprijinindu-i sa treaca examenul de Bacalaureat iar pe cei excelenti sustinandu-i in urmarea studiilor superioare. In misiunea asumata ne bazam atat pe noi insine – caci vom deschide si intreprinderi sociale pentru a ne auto-gospodari -, cat si pe sutele de Parteneri care ni s-au alaturat in ultimii ani, investind in crearea unor conditii mai bune de invatatura pentru copiii din mediul rural. Caci binele facut se intoarce!”

INAINTE

IN TIMPUL

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Pentru a utiliza autentificarea socială, trebuie să fiți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest web site. GDPR Privacy policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

„Cum arată astăzi şcoala, va arăta mâine ţara!” - Spiru Haret