Ce este adolescentul? Cu cuvintele lui: „Sunt mai mult ceea ce vad in jurul meu decat ceea ce sunt eu insami/insumi.”
Dar te intereseaza si putina etimologie? Cuvantul adolescent provine din verbul latinesc „adolescere” care inseamna „a creste spre”; cuvantul adult provenind din latinescul „adultus” si inseamnand „cel care a terminat de crescut”.
Adolescentii si parintii, un subiect aparent usor, dar – in practica – foarte greu. Freud, intrebat de o mama cum sa fie o mama buna, i-a raspus: „Oricum ati face, nu e bine”. Ceea ce a vrut Freud sa spuna era ca, indiferent de modul in care se comporta parintii, copiii vor avea oricum nevoie sa se dezica de ei la un moment dat, reprosandu-le diverse lucruri. Desprinderea de „trupul” parintilor nu poate fi decat dureroasa, indiferent cum ar fi parintii. Oare? Caci exista si parinti care se inteleg de minune cu copiii viitori adulti:
• A fi parinte de adolescent inseamna sa fii disponibil, potrivit de afectuos, consecvent cu regulile/cerintele stabilite prin colaborare cu adolescentul si uneori permisiv. Este necesar sa fii si intelegator in momentele dificile, dar suficient de putin vizibil in contextul social al adolescentului. Sa fii la „conducere”, insa in modul ”soft”. Sa asculti si sa intelegi si ceea ce NU este spus cu cuvinte…
• Nu judeca si nu impune tipare de comportament.
• Nu te feri sa ii spui copilului: ”Sunt aici ca sa imi spui daca pot ajuta cu ceva” sau ”Imi dau seama cat iti este de greu, cum te pot ajuta?”.
• Fa-ti timp pentru el! Timpul de calitate nu inseamna excursii in strainatate sau iesiri costisitoare in oras. Faceti o pizza impreuna si apoi jucati Catan. Spune-i ca iti pasa si ca ai vrea sa il cunosti mai bine, asa cum e el acum, nu cum ar trebui sa fie.
• Fii prezent in viata copilului tau si conecteaza-te cu el! Asta inseamna sa-ti inhibi tentatia foarte puternica de a gasi tu solutii la problemele lui. Incearca doar sa-i fii alaturi in procesul de explorare a acestor solutii. Solutiile tale sunt solutiile tale, iar adolescentul are nevoie sa isi gaseasca propriile solutii la problemele lui.
𝐒𝐭𝐢𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐝𝐞𝐬 𝐢𝐧𝐭𝐚𝐥𝐧𝐢𝐭𝐞 𝟓 𝐠𝐫𝐞𝐬𝐞𝐥𝐢 𝐟𝐚𝐜𝐮𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞 𝐢𝐧 𝐫𝐞𝐥𝐚𝐭𝐢𝐚 𝐜𝐮 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥-𝐚𝐝𝐨𝐥𝐞𝐬𝐜𝐞𝐧𝐭?
6. Nu il ia in serios
7. Nu acorda importanta vietii lui sociale
8. Nu ii apreciaza stilul (de la haine, la cum se comporta, ce muzica asculta etc)
9. Ii ofera sfaturi atunci cand nu i se cer
10. Mai mult critica decat lauda
𝐈𝐧𝐠𝐫𝐞𝐝𝐢𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐫𝐞𝐥𝐚𝐭𝐢𝐢 𝐟𝐞𝐫𝐢𝐜𝐢𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞 𝐬𝐢 𝐚𝐝𝐨𝐥𝐞𝐬𝐜𝐞𝐧𝐭 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐮𝐫𝐦𝐚𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞𝐥𝐞:
DRAGOSTEA – Acorda-i cateva minute si te vei incarca cu energia lui.
REGULILE – Flexibilitatea si toleranta sunt esentiale, copilul invatand sa devina adaptabil, sa tolereze neprevazutul si sa faca fata schimbarii. Va lua exemplu de la tine… pozitiv sau negativ.
RESPECTUL – Nu ezita niciodata sa iti ceri scuze daca ai gresit cu ceva fata de el, sa ii spui “iarta-ma” sau sa-i multumesti. Exemplul personal este mai important decat o mie de cuvinte!
ACCEPTAREA – Ca si adultul, el are nevoie sa se simta acceptat ca persoana chiar si atunci cand comportamentul lui e mai greu de tolerat. In niciun caz nu trebuie respins sau pedepsit (“nu vreau sa te mai vad pentru ca ai fost obraznic”). Discutia se realizeaza explicandu-i ce anume nu tolerezi din comportamentul lui; nu pe el, ca persoana.
RABDAREA – Invatarea Lectiei Rabdarii nu e usoara pentru niciun parinte care tinde sa proiecteze pe copil propriile aspiratii.
TIMPUL –Fii riguros si aloca-i o ora anume intr-o zi anume si transforma acele momente in timp de calitate! Vorbiti, jucati-va, vizionati un film, ascultati muzica, plimbati-va in parc, cititi impreuna. Invata alaturi de copilul tau sa transformi aceste clipe in reala bucurie, atat pentru el/ea, cat si pentru tine.
„𝐌𝐚𝐢 𝐢𝐧𝐭𝐚𝐢, 𝐩𝐚𝐫𝐢𝐧𝐭𝐢𝐢 𝐢𝐭𝐢 𝐝𝐚𝐮 𝐯𝐢𝐚𝐭𝐚, 𝐝𝐚𝐫 𝐚𝐩𝐨𝐢 𝐢𝐧𝐜𝐞𝐚𝐫𝐜𝐚 𝐬𝐚-𝐭𝐢 𝐝𝐞𝐚 𝐯𝐢𝐚𝐭𝐚 𝐥𝐨𝐫.” – 𝐂𝐡𝐮𝐜𝐤 𝐏𝐚𝐥𝐚𝐡𝐧𝐢𝐮𝐤
Voice-Over: 𝐑𝐚𝐫𝐞𝐬 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢𝐧 𝐒𝐭𝐨𝐢𝐜𝐚
Comments
Loading…