in ,

Ce trebuie sa stiu despre mersul la psiholog

De cate ori nu ai auzit spunandu-se “Doar nu sunt nebun sa merg la psiholog!”? Sa fie o preconceptie mostenita din vremurile in care asa ceva nu era normal sau… e adevarat?
In Romania, deseori mersul la psiholog este stigmatizat. Suntem aici pentru tine sa iti spunem care este adevarul din spatele miturilor, cum stii cand anume sa vizitezi un terapeut sau de ce ar trebui sa o faci.

Sigur esti familiarizat cu macar una dintre urmatoarele afirmatii.
1. “𝐃𝐨𝐚𝐫 𝐨𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢𝐢 𝐜𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐦𝐞 𝐥𝐚 𝐜𝐚𝐩 𝐦𝐞𝐫𝐠 𝐥𝐚 𝐩𝐬𝐢𝐡𝐨𝐥𝐨𝐠”.
In realitate, oamenii care fac astfel de afirmatii confunda psihologul cu un psihiatru. Acesta din urma este cel care trateaza problemele mai grave, psihiatrice. Este greu sa ne admitem problemele pentru ca asociem asta cu lipsa increderii in noi insine.
2. Urmatoarea afirmatie poate ti-ai spus-o chiar tu fiindca ai auzit-o prea des: “𝐒𝐮𝐧𝐭 𝐮𝐧 𝐨𝐦 𝐬𝐥𝐚𝐛 𝐝𝐚𝐜𝐚 𝐜𝐞𝐫 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫”.
In realitate, cei care accepta si isi asuma problema cu care se confrunta, sunt oameni mai curajosi si mai puternici decat media. Tu singur nu poti rezolva niste probleme care poate nici nu stii de unde pornesc. Un psiholog are o pregatire adecvata si te poate face sa fii mai bland cu tine, sa vezi lucrurile dintr-o cu totul alta perspectiva decat cea subiectiva.
3. 𝐃𝐞 𝐜𝐞 𝐬𝐚 𝐯𝐨𝐫𝐛𝐞𝐬𝐭𝐢 𝐜𝐮 𝐮𝐧 𝐩𝐬𝐢𝐡𝐨𝐥𝐨𝐠 𝐜𝐚𝐧𝐝 𝐩𝐨𝐭𝐢 𝐬𝐚 𝐯𝐨𝐫𝐛𝐞𝐬𝐭𝐢 𝐜𝐮 𝐟𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚 𝐬𝐚𝐮 𝐜𝐮 𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐞𝐧𝐢𝐢?
Prietenii si familia au deseori tendinta de a te sprijini si de a-ti spune ca tot ce faci tu este bine. Cu un specialist poti discuta altfel si te poate face sa ajungi la adevarata radacina a problemei. Spre deosebire de cercul tau de cunoscuti – el gandeste la rece.
4. Sunt multi care se tem sa mearga la psiholog de 𝐭𝐞𝐚𝐦𝐚 𝐬𝐚 𝐧𝐮 𝐟𝐢𝐞 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐜𝐚𝐭𝐢.
Acesta iti creeaza un cadru in care sa te simti protejat, securizat emotional, tocmai pentru a te manifesta exact asa cum simti, pentru a te intelege mai bine ca apoi sa te ajute sa te accepti exact asa cum esti!
5. 𝐄 𝐟𝐨𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐬𝐜𝐮𝐦𝐩 𝐬𝐚 𝐦𝐞𝐫𝐠𝐢 𝐥𝐚 𝐩𝐬𝐢𝐡𝐨𝐥𝐨𝐠!
Realitatea este ca nu trebuie sa mergi zilnic, nici macar saptamanal. Dupa prima vizita la psiholog, acesta iti va spune frecventa pe care ti-o recomanda.
Ce semne iti spun ca ar trebui sa apelezi la ajutor?
1. Simti singuratate, dar nu mai ai nici dorinta de a interactiona cu nimeni, fie ca e ruda, prieten sau cunoscut.
2. Ai o frica permanenta ca ceva rau se va intampla in curand. Poate fi vorba de frica de a pica un examen, de a fi dat afara de la job, de a te desparti de partener sau pur si simplu de a-ti cadea in cap o caramida daca iesi din casa.
3. Ai mereu senzatia ca cineva te saboteaza sau are ceva cu tine. Cand colo, tu ai ceva cu tine…
4. Ai dezvoltat dependente sau simti ca esti foarte aproape sa ajungi acolo? Alcool, droguri, jocuri de noroc. Nu trebuie sa te invinovatesti, dar, daca ai constientizat, este bine sa apelezi la un specialist cu care sa poti vorbi deschis.
5. Simti ca ai o agresivitate permanenta? Ai tendinta sa te contrazici mereu cu oricine, sa fii agresiv in gesturi sau in limbaj? Atunci cu siguranta ca te-ar ajuta psihoterapia.
6. Nu neglija nici faptul ca te simti mereu foarte stresat, obosit, depasit sau neajutorat. E un bun prilej sa discuti cu cineva despre asta.
O fac multi oameni celebri care au aceleasi nesigurante ca tine: Andreea Marin, Oana Roman, Andreea Balan, Iulia Albu, Adelina Pestritu, Andreea Raicu, Mihai Bendeac etc.
Beneficii:
1. Vei invata foarte multe lucruri despre tine. Vei intelege cum s-a ajuns la anumite situatii, iti vei cunoaste limitele, dar si ce poti face pentru a fi asa cum iti doresti.
2. Vei avea relatii mult mai sanatoase cu cei din jur – familie, prieteni, iubit/a sau simpli oameni cu care interactionezi. Poti invata sa spui ce te deranjeaza, fara a fi agresiv, dar facandu-i pe ceilalti sa te inteleaga.
3. Terapia te poate ajuta sa iti indeplinesti obiectivele – personale sau profesionale. Vei vorbi cu o persoana cu pregatire care te poate ajuta sa iti faci un plan si, cel mai important, sa te tii de el.
4. Nu in ultimul rand, iti vei imbunatati somnul. Cine nu si-ar dori asta? Deseori, esti probabil tinut treaz pentru ca te ingrijoreaza problemele, ceva ce ai facut in trecut sau ce urmeaza sa faci ziua urmatoare.
Te-ai gandit sa mergi la un terapeut? Ai sfatuit pe cineva sa mearga? Spune-ne in comentarii de ce da sau de ce nu.

,,𝑆𝑖𝑛𝑔𝑢𝑟𝑖𝑖 𝑜𝑎𝑚𝑒𝑛𝑖 𝑛𝑜𝑟𝑚𝑎𝑙𝑖 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑒𝑖 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑛𝑢 𝑖𝑖 𝑐𝑢𝑛𝑜𝑠𝑡𝑖 𝑓𝑜𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑏𝑖𝑛𝑒”
– Alfred Adler, psiholog austriac

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Batranete… ca la tinerete

Impreuna CONSTRUIM Oameni! Renovare/Dotare scoli in mediul rural (Scoala Unirea – Calarasi)