Nimeni nu stia ce ne rezerva anul 2020. Pe masura ce pandemia si-a facut de cap, totul s-a schimbat in viata noastra. In timp ce lumea continua sa se adapteze noilor norme sociale, este important sa reflectezi asupra diferitelor moduri in care au fost create si oportunitati, nu numai dezavantaje. De la educatia online la munca de oriunde, lumea reuseste sa treaca prin criza si sa isi adapteze viata de zi cu zi datorita perseverentei.
De fapt, ce inseamna perseverenta? Cea mai simpla si completa definitie spune ca este abilitatea de a urmari un obiectiv sau o pasiune pe termen lung si de a ramane loial acestora indiferent de obstacole sau esecuri.
Daca ai urmatoarele caracteristici inseamna ca esti o persoana perseverenta:
• Se pare ca una dintre cele mai importante atribute este 𝐢𝐧𝐜𝐫𝐞𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐬𝐢𝐧𝐞. Daca vrei sa obtii ceva, trebuie sa te cunosti foarte bine, sa crezi in abilitatile si calitatile tale, sa te respecti si sa ai incredere in ceea ce poti realiza.
• De asemenea, sa fii ghidat de o 𝐝𝐨𝐫𝐢𝐧𝐭𝐚 𝐚𝐫𝐳𝐚𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞. Nu poti fi perseverent pentru un scop pe care nu ti-l doresti cu adevarat, asta e clar. Speakerul motivational Jim Rohn spunea: “Daca iti doresti cu adevarat sa faci ceva, vei gasi o cale. Daca nu, vei gasi o scuza.”. Tu ce alegi? Fie ca vrei sa treci un examen sau sa obtii un job, aspiratia aceasta puternica te va motiva in fiecare zi sa continui.
• Persoanele perseverente au un 𝐨𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯 𝐛𝐢𝐧𝐞 𝐝𝐞𝐟𝐢𝐧𝐢𝐭 si isi fac 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐮𝐫𝐢 𝐟𝐨𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐛𝐢𝐧𝐞 𝐩𝐮𝐬𝐞 𝐥𝐚 𝐩𝐮𝐧𝐜𝐭. De exemplu, daca tu stii sigur ca iti doresti sa te muti in Statele Unite ale Americii, atunci probabil ca iti vei face un plan de actiune. Vei incepe sa nu-ti mai cheltui banii pe lucruri inutile, vei manca mai mult acasa, nu in oras, vei face cursuri intensive de limba engleza si asa mai departe. Functioneaza la fel pentru orice obiectiv care iti este foarte clar in minte.
• Pentru a te putea tine de aceste planuri pe care ti le faci, ai nevoie si de 𝐨𝐛𝐢𝐜𝐞𝐢𝐮𝐫𝐢 𝐛𝐢𝐧𝐞 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐭𝐞. Tot Jim Rohn spunea “Motivatia este cea care da startul. Obiceiul este cel care te face sa continui.” Degeaba, iti propui sa strangi bani, daca vei continua sa iesi in oras zilnic.
• Sigur ca nu e usor la inceput. Tocmai de aceea, e important sa 𝐧𝐮 𝐭𝐞 𝐭𝐞𝐦𝐢 𝐬𝐚 𝐩𝐚𝐫𝐚𝐬𝐞𝐬𝐭𝐢 𝐳𝐨𝐧𝐚 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐨𝐫𝐭. Daca de exemplu vrei sa inveti mai eficient, poate ar fi bine sa te ridici din pat, sa te imbraci si sa te duci la biblioteca.
Cum devii perseverent in 6 pasi:
1. 𝐒𝐚 𝐧𝐮 𝐢𝐭𝐢 𝐟𝐢𝐞 𝐟𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐝𝐞 𝐞𝐬𝐞𝐜. Fara insuccese, fara sa cazi si sa te ridici nu poti deveni rezistent. Schimba-ti modul in care privesti esecul, caci din el inveti mult mai multe decat din succes. Trebuie sa iei o lectie din orice rateu, nu sa il consideri un obstacol de netrecut. Iar daca vrei sa afli mai multe despre acest subiect, poti urmari videoclipul nostru inspirational „Esecul – final de drum sau un nou inceput?”
2. 𝐅𝐢𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐮𝐧 𝐜𝐮 𝐦𝐚𝐜𝐚𝐫 𝟏% 𝐢𝐧 𝐟𝐢𝐞𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐳𝐢. Ideea este sa iti doresti sa cresti constant, nu sa iti stabilesti tinte nerealiste. Ca sa ajungi departe e suficuent sa vrei un pic mai mult. Daca azi stii cu 1% mai multe lucruri decat ieri sau daca esti cu 1% mai bun la ceva, ziua este o reusita.
3. Pentru a ramane motivat, e nevoie sa iti stabilesti 𝐨𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐢𝐜𝐢 in cadrul scopului suprem. Succesul e o calatorie lunga si e usor sa te pierzi pe drum.
4. Nu iti poti imbunatati perseverenta daca iti e frica sa incerci. 𝐀𝐬𝐮𝐦𝐚-𝐭𝐢 𝐫𝐢𝐬𝐜𝐮𝐫𝐢. Doar asa vei putea gasi lucruri bune sau vei intalni situatii dificile care te vor invata cum sa te adaptezi si cum sa actionezi intr-un anumit moment. Frica nu te ajuta la nimic, doar te tine pe loc… sa nu uiti asta. Si mai mult decat sigur mai tarziu vei regreta ca nu ti-ai luat inima-n dinti.
5. Pe tot parcursul acestui drum, 𝐚𝐦𝐢𝐧𝐭𝐞𝐬𝐭𝐞-𝐭𝐢 𝐃𝐄 𝐂𝐄. De ce faci asta? De ce iti doresti asta? Care a fost motivul initial pentru care ai decis sa faci asta? Ofera-ti niste raspunsuri clare la aceste intrebari si spuneti-le in minte ori de cate ori treci printr-o cumpana sau te gandesti sa renunti.
6. Ceea ce te mai poate ajuta in momentele dificile este sa ai pe cineva langa tine. O idee buna este iti construiesti o “𝐫𝐞𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧”. Fie ca e formata din familie, prieteni sau pur si simplu oameni care impartasesc aceleasi pasiuni, asigura-te ca ai mereu pe cineva caruia sa i te poti deschide, sa ii spui ce nu merge bine si care sa te poata incuraja.
“𝑉𝑖𝑐𝑡𝑜𝑟𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑎𝑑𝑒𝑣𝑎𝑟𝑎𝑡𝑒 𝑛𝑢 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑎𝑙𝑒 𝑐𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑝𝑢𝑡𝑒𝑟𝑛𝑖𝑐𝑖, 𝑐𝑖 𝑎𝑙𝑒 𝑐𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑒𝑣𝑒𝑟𝑒𝑛𝑡𝑖.” – Napoleon Bonaparte
Comments
Loading…