in ,

Curiozitati de Craciun

Care sunt cuvintele care iti vin in minte atunci cand te gandesti la Craciun? Cadouri, brazi impodobiti, colinde, mese de sarbatoare? De fapt, cuvantul ”Craciun” ar proveni din latinescul ”creatio” si simbolizeaza nasterea lui Iisus, fiul lui Dumnezeu si al fecioarei Maria. Dar aceasta nu a fost mereu semnificatia zilei de Craciun.
Primii crestini considerau ca nasterea lui Iisus a avut loc in luna septembrie. In anul 264, imparatul roman Aurelian a proclamat data de 25 decembrie drept Festivalul nasterii invincibilului Soare. Abia in anul 320, Papa Iuliu I a specificat pentru prima data oficial data nasterii lui Iisus ca fiind 25 decembrie.
Cu toate acestea, majoritatea tarilor au acceptat Craciunul ca sarbatoare legala abia in secolul XIX. De ex, ultimul stat din SUA, Oklahoma, a adoptat Craciunul ca sarbatoare legala abia in 1907 – n-ai fi zis ca atat de recent, nu-i asa? Pana atunci, crestinii sarbatoreau pe 25 decembrie Anul Nou, in apropierea solstitiului de iarna. Exista doua date de celebrare in functie de calendar: 25 decembrie in tarile care tin calendarul gregorian si 7 ianuarie pentru cele care tin calendarul iulian.
Evident ca toate popoarele au 𝐭𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭𝐢𝐢 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐟𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐞 𝐂𝐫𝐚𝐜𝐢𝐮𝐧:
• In 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚, daca ai vrea sa mananci fast-food de Craciun, sigur ai primi raspunsul ca ai deja foarte multa mancare gatita acasa. In 𝐉𝐚𝐩𝐨𝐧𝐢𝐚, in schimb, masa traditionala de Craciun este chiar KFC. Totul a plecat de la o campanie publicitara din anii 70, iar acum japonezii trebuie chiar sa isi faca rezervari din timp pentru a avea gustosul pui picant pe masa de Sarbatori.
• In 𝐕𝐞𝐧𝐞𝐳𝐮𝐞𝐥𝐚 le place sa se grabeasca spre slujbele de la biserica… pe role.
• In 𝐔𝐜𝐫𝐚𝐢𝐧𝐚 folosesc pentru decorarea pomului de Craciun panze de paianjen
• In timp ce in brazii nostri gasim conifere, in 𝐆𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚, parintii obisnuiesc sa ascunda un glob in forma de castravete murat. Traditia spune ca primul copil care va gasi neobisnuita decoratiune va primi un cadou.
• In 𝐆𝐫𝐨𝐞𝐧𝐥𝐚𝐧𝐝𝐚 si in ziua de Craciun se pune pe masa piele de balena si de foca, iar in 𝐀𝐟𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐝𝐞 𝐒𝐮𝐝 se servesc omizile fluturelui de molie prajite in ulei.
Exista si multe 𝐜𝐮𝐫𝐢𝐨𝐳𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐂𝐫𝐚𝐜𝐢𝐮𝐧 pe care putini le stiu:
• Una dintre acestea este despre bradul de Craciun. Se spune ca in sec al VII-lea, forma triunghiulara a bradului descria Sfanta Treime, iar oamenii obisnuiau sa agate brazii de Craciun in tavan cu varful in jos.
• Traditia impodobirii sale dateaza de aproximativ 500 de ani. Primul brad decorat a fost in Letonia, in anul 1510. In Romania, primul brad de Craciun a fost impodobit in 1866, la curtea Regelui Carol I.
• Steluta din varf are o semnificatie specifica – aceasta reprezinta Steaua de la Rasarit, care i-a ghidat pe cei trei magi sa il gaseasca pe Iisus.
• Un alt lucru putin cunoscut este ca faimoasa melodie Jingle Bells a fost initial compusa pentru a celebra Ziua Recunostintei.
• Te-ai intrebat vreodata care e cel mai mare cadou de Craciun primit de cineva? Ei bine, este chiar Statuia Libertatii, pe care americanii au primit-o de la francezi in 1886.
• De ce spune Mos Craciun „Ho, Ho, Ho”!? Potrivit Merriam-Webster expresia este „folosita pentru a reprezenta rasul”. Asadar, cand Mosul rosteste „Ho, Ho, Ho”, de fapt el rade! De ce Mos Craciun nu rade „ha, ha, ha”, ca toata lumea. Una dintre cele mai emblematice trasaturi ale lui Mos Craciun este burta lui rotunda – iar cand cineva spune „ho, ho, ho”, se considera ca sunetul provine din stomac.
• Si una dintre cele mai des auzite intrebari – Mos Craciun chiar exista? Raspunsul ar fi da. In Montreal, exista o adresa oficiala a lui Mos Craciun, unde acesta nu doar ca primeste scrisori, dar si raspunde acestora.
• Dar daca exista, cat efort trebuie sa depuna Mosul pentru a ajunge la toata lumea? Oamenii de stiinta au calculat la virgula. Mos Craciun trebuie sa viziteze 822 de case pe secunda, sa calatoreasca 1300 de km/s si sa se deplaseze cu o viteza de 3.765.865km/h.
Si pentru ca tot vorbim despre cadouri, avem pentru tine o recomandare altruista: 𝐬𝐨𝐫𝐢𝐜𝐞𝐥𝐮𝐥 𝐁𝐨𝐨𝐤𝐋𝐚𝐧𝐝, cel mai dragalas soricel din lume! Il primesti prin darul de 100 lei facut Asociatiei BookLand cu care contribui la renovarea & dotarea scolilor din mediul rural. Pentru ca si copilasii de la sat merita o sansa reala la educatie!

„𝐶𝑒𝑙 𝑚𝑎𝑖 𝑏𝑢𝑛 𝑐𝑎𝑑𝑜𝑢 𝑑𝑒 𝐶𝑟𝑎𝑐𝑖𝑢𝑛? 𝑂 𝑐𝑎𝑟𝑡𝑒 – 𝑛𝑢 𝑡𝑒 𝑖𝑛𝑔𝑟𝑎𝑠𝑎, 𝑛𝑢 𝑡𝑒 𝑓𝑎𝑐𝑒 𝑠𝑎 𝑝𝑎𝑐𝑎𝑡𝑢𝑖𝑒𝑠𝑡𝑖 𝑠𝑖 𝑣𝑎 𝑓𝑖 𝑎 𝑡𝑎 𝑡𝑜𝑡 𝑡𝑖𝑚𝑝𝑢𝑙.” – Lenore Hershey

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Maini inzestrate

Scoala H. Daicoviciu Orastioara