Cuzin Toma (nascut in Srancenata, judetul Olt) a acceptat invitatia Asociatiei BookLand de a vizita Scoala Gimnaziala din comuna Osica de Sus (jud Olt) pe care aceasta a renovat-o recent impreuna cu partenerii, comunitatea si autoritatile locale. Intrucat starea cladirii scolii era deplorabila – tavane maronii, podele vechi, usi rupte, calorifere ruginite, mobilier antic, toaleta plina de igrasie, curte din beton erodat, cos de fum inclinat si o centrala pe post de afumatoare, -, copiii isi doreau enorm schimbarea, astfel ca s-au implicat din plin: au asigurat pranzul muncitorilor, au sadit pomisori in fata scolii, au vopsit bancutele, gardul si poarta scolii, au mutat mobilierul si au facut curatenie generala in salile de clasa.
Nota: In judetul Olt, Asociatia BookLand a mai renovat trei unitati scolare amplasate in Dienci (in 2020), Topana (in 2021) si Fagetelu in anul 2022, anul acesta ajutand Scoala Gimnaziala din Leleasca sa-si schimbe integral pardoseala.
Prin programul asociatiei de ”Renovare scoli in mediul rural”, sub motto-ul Impreuna CONSTRUIM oameni, 67 de scoli din satele Romaniei s-au transformat in spatii moderne in care, anual, 15.000 de copii merg cu placere sa invete. Iar anul acesta pe lista de renovare au fost adaugate inca 9 scoli situate in ultimele 8 judete ramase neacoperite, astfel ca, in fiecare judet al tarii, BookLand va avea intre 1 si 6 scoli/gradinite renovate in ultimii 3.5 ani. Asociatia a reusit aceasta performanta fara granturi europene, pur si simplu motivand autoritatile si comunitatea locala sa se implice, dar si mobilizand sute de companii sa contribuie cu bani sau materiale constructii (prin redirectionarea celor 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994). Astfel se vede puterea si determinarea mediului de afaceri privat in a schimba lucrurile in domeniul educatiei, iar asta intr-un timp record si de zeci de ori mai eficient in ceea ce priveste cheltuielile.
„«Cand ma gandesc ca unde fac eu practica acum nu arata asa…» , imi raspunde un fost elev al Scolii Gimnaziale Osica de Sus, acum student la istorie, la cateva poze pe care i le-am trimis in urma renovarii scolii. «Mai vreau o data la gimnaziu!», a incheiat conversatia in care l-am rugat sa-mi trimita un material despre istoricul localitatii avand in vedere ca este autorul volumului «Istoria Comunei Osica de Sus», publicat in anul 2021. Nu putem spune decat: Multumim, BookLand!” – Mihaela Marin, Director Scoala Gimnaziala Osica de Sus
”Eu am fost invatat ca to ce fac in viata sa fac BINE. Iar cand vad ca si altii sunt pusi pe fapte bune, nu pot sa nu ma bucur, mai ales cand scopul lor este unul nobil: acela de a asigura conditii mai bune de invatatura copiilor din mediul rural, renovandu-le si dotandu-le scolile. Asa ca, atunci cand Asociatia BookLand m-a invitat sa fac o vizita scolii tocmai renovate in comuna Osica de Sus, am acceptat cu drag! Asta si pentru ca iubesc copiii si provin din mediul rural, care m-a format si pe care il voi pretui mereu. Si nu numai cu vorbe, ci si cu fapte, caci de aceea duc cultura in satele romanesti prin Festivalul de Arta «Film în sat». Sa vad o scoala construita acum 127 ani de marele Spiru Haret atat de bine lucrata si echipata cu tot ce-i trebuie – efort la care au contribuit nu numai firmele mobilizate de BookLand, ci si intreaga comunitate locala -, este o mare bucurie si un semn ca suntem pe drumul cel bun. Eu nu doar sper, ci cred cu tarie acest lucru. Pentru ca acesti elevi care au vopsit gardul, portile si bancutele, care au mutat mobilierul si au facut curatenie cu manutele lor vor pretui spatiul in care isi petrec cei mai frumosi si inocenti ani din viata! Iar daca eu pot, ei pot, poti si tu!” – Cuzin Toma, Actor de film, teatru si televiziune & Organizator Festivalul de Arta ”Film în sat”
„Iata ce a reusit un trio care a functionat perfect (Scoala/Primaria + Echipa de muncitori + BookLand), sustinut de peste 40 companii private care si-au dorit sa asigure celor ~150 elevi o sansa reala la o educatie de calitate, intr-un timp record (4.5 luni)! Alaturi de aceasta comunitate extraordinara am facut o super-echipa! Am scos dusumelele si lambriurile vechi, am reparat peretii interiori si exteriori ai scolii, am turnat sape noi de beton, am inlocuit instalatia electrica, am zugravit (si nu oricum, ci cu multa creativitate si culoare intru bucuria elevilor), am montat parchet-dale mocheta-gresie-faianta si obiecte sanitare noi in toalete, am inlocuit tavanul casetat, am schimbat caloriferele, am adus centrala termica noua si cos de fum performant, am inlocuit acoperisul, am montat pavele si borduri si am construit un teren de sport. Iar la fiecare pas i-am avut alaturi pe elevii scolii, cei care se vor bucura de la o generatie la alta de conditiile moderne create. Peste tot si-au pus amprenta, dragii de ei. Caci scoala le apartine iar noi le-o predam cu toata increderea!” – Madalina Mocanu, Director Marketing & Comunicare Asociatia BookLand
Transformarea Scolii Gimnaziale Osica de Sus a fost posibila in principal datorita Primariei Osica de Sus care a sustinut 68% din costul de manopera, a cumparat agregatul balastier, cheresteaua, usa de acces in camera centralei, gardul metalic al terenului de sport si a betonat accesul in curtea din spatele scolii. Autoritatii locale i s-au alaturat companii care cred in tineri si intr-o Romanie mai buna prin educatie: Bilka, Decathlon, Elis Pavaje, SolExpert Group, Savelectro, Radox, Instal Impex, Terra Gres, Holver, Leroy Merlin, Romprofix, Niko Auto Com, Raveli, RTH Proconstruct, Porta Doors, Sanotechnik, Romstal, Siniat, MaxBet, Brico Depôt, Panasonic Romania, Ferro Romania, Sipex, Masterplast, Metaltrans, Lexundros, Marvicon, Atip Design. Asociatia BookLand le multumeste si partenerilor loiali care sustin neconditionat intregul demers educational: UniCredit Consumer Financing, Turbomecanica, Arkema, Titan Machinery Romania, Profi.
In Romania secolului 21, elevii din mediul rural sunt condamnati sa invete in spatii insalubre care, de cele mai multe ori, le pun sanatatea sau chiar viata in pericol atat lor, cat si profesorilor. Iar acolo unde autoritatile nu pot sau nu vor sa faca ceva in acest sens, norocul vine din partea Asociatiei BookLand care militeaza pentru dreptul la educatie al copiilor renovandu-le scolile. Si pentru ca BookLand isi doreste sa vina cu un pachet complet de servicii educationale (inclusiv metoda de predare si continut), incepand din aceasta toamna se va concentra si pe constructia primului Campus Preuniversitar Profesional Dual din mediul rural cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal. Va asigura inclusiv profesorii care vor preda dupa un curriculum comparabil cu cel occidental. O scoala 100% moderna (cu cantina, biblioteca, laboratoare, ateliere de lucru, sala spectacole, facilitati sportive, spatii relaxare, livada, dar si solar in care vor fi crescute propriile legume) pusa GRATUIT la dispozitia copiilor din satele si comunele Romaniei, asigurandu-le la final un loc de munca in cadrul companiilor cu care se vor derula programe de invatamant profesional dual.
Toti cei care le impartasesc viziunea se pot alatura demersului Asociatiei BookLand completand Formularul 230, donand 2 euro lunar printr-un SMS cu cuvantul CONSTRUIM la 8845 sau achizitionand Soricelul BookLand.
De 12 ani BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin Intalnirile BookLand Evolution care faciliteaza tinerilor dialogul cu varii personalitati, prin Taberele Coolturale BookLand care le ofera un mix echilibrat de activitati educationale & distractive in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor, initiativa care acorda copiilor defavorizati din mediul rural o sansa reala la o educatie de calitate! Adio igrasie si mucegai, bancute rupte, usi/ferestre/pardoseli deteriorate, acoperisuri si tavane prin care ploua, curti pline de noroi, sobe in salile de clasa si WC in spatele scolii! Cu 67 scoli renovate si inca 9 in plan, Asociatia BookLand se pregateste de cel mai amplu proiect educational in mediul rural: primul Campus Preuniversitar in sistem Dual, inaugurabil in 2024, cu scopul de a forma specialistii de care Romania are atata nevoie in productie si servicii.
Comments
Loading…