in ,

De ce sa nu iti pese de ce spun altii

Te intrebi mereu ce va spune lumea despre tine? Renunti sa incerci lucruri noi de teama ca ceilalti te vor judeca? Atunci videoclipul de astazi este pentru tine!
E absolut firesc sa iti doresti sa fii placut, acceptat sau validat. E in natura umana. Dar de aici pana la a lua orice decizie ingrijorandu-te de ceea ce gandesc altii despre tine e cale lunga.
Problema cu preocupatul excesiv referitor la opinia altora este ca iti vei trai intreaga viata in functie de un tipar plin de idealuri care nu-ti apartin. Iar daca devii atat de ingrijorat de opinia altora, ajungi sa nu mai tii cont de ce iti place si te face sa te simti bine cu tine insuti…, atat timp cat nu ranesti pe nimeni.
Frica de opiniile altor oameni este un concept cat se poate de real si poarta chiar si o denumire in limba engleza โ€“ FOPO (fear of other people’s opinions).
Psihologul Michael Gervais considera ca aceasta frica vine din felul in care s-a dezvoltat creierul uman. Atunci cand oamenii traiau in triburi, fiecare individ depindea de celalalt. Daca, de exemplu, erai responsabil cu vanatoarea pe timpul zilei si te intorceai cu mana goala, cel mai probabil statutul tau in trib ar fi decazut. Daca esuai continuu, era chiar posibil sa te confrunti cu un pericol fizic.
Avand aceasta mostenire, nu este surprinzator faptul ca iti doresti sa ai succes si sa fii pe placul altora. Exceptand cazul in care vrei sa lasi o prima impresie buna (de ex la interviul pentru un job) nu te lasa influentat de opiniile altora! Conteaza doar ce stii & cum te simti TU atata vreme cat esti sincer cu tine insuti.
โ€ข Un motiv ar fi ca ๐ซ๐ž๐ฌ๐ญ๐ฎ๐ฅ ๐ฅ๐ฎ๐ฆ๐ข๐ข ๐ง๐ฎ ๐ฌ๐ญ๐ข๐ž ๐œ๐ž ๐ž ๐ฆ๐š๐ข ๐›๐ข๐ง๐ž ๐ฉ๐ž๐ง๐ญ๐ซ๐ฎ ๐ญ๐ข๐ง๐ž. E vorba de viata ta si in acest caz nimeni nu va fi la fel de implicat si nu va cunoaste toate aspectele ei asa cum o faci tu, mai ales ca tu esti responsabil de cum ti-o traiesti. Esti singura persoana care poate sa stie ce e mai bine pentru tine.
โ€ข De asemenea, ๐œ๐ž ๐ž ๐›๐ข๐ง๐ž ๐ฉ๐ž๐ง๐ญ๐ซ๐ฎ ๐œ๐ข๐ง๐ž๐ฏ๐š, ๐ฉ๐จ๐š๐ญ๐ž ๐Ÿ๐ข ๐ ๐ซ๐ž๐ฌ๐ข๐ญ ๐ฉ๐ž๐ง๐ญ๐ซ๐ฎ ๐š๐ฅ๐ญ๐œ๐ข๐ง๐ž๐ฏ๐š. Opinia si alegerile altcuiva sunt bazate pe experienta proprie. Daca cineva ar proceda intr-un anumit mod inseamna doar ca acel mod este mai bun pentru el, nu pentru tine.
โ€ข Pana la urma, daca tot asculti ce spun altii, ๐œ๐š๐ง๐ ๐ข๐ญ๐ข ๐ฏ๐ž๐ข ๐ฆ๐š๐ข ๐ข๐ง๐๐ž๐ฉ๐ฅ๐ข๐ง๐ข ๐ฏ๐ข๐ฌ๐ž๐ฅ๐ž ๐ญ๐š๐ฅ๐ž? Daca te gandesti mereu ce vor spune unul si altul despre decizia de a fi cu cineva, de a merge la o anumita facultate sau de a-ti deschide o mica afacere โ€“ si nu le vei face pentru ca altii nu te aproba – vei ramane pe loc, vei fi frustrat si nu vei afla niciodata daca acel ceva te-ar fi putut face fericit.
โ€ข Nu ar trebui sa iti pese de ceea ce cred unii oameni, pentru ca, de fapt, ๐“๐” ๐ž๐ฌ๐ญ๐ข ๐œ๐ž๐ฅ ๐œ๐š๐ซ๐ž ๐ฏ๐š ๐ญ๐ซ๐ž๐›๐ฎ๐ข ๐ฌ๐š ๐ญ๐ž ๐œ๐จ๐ง๐Ÿ๐ซ๐ฎ๐ง๐ญ๐ข ๐œ๐ฎ ๐ซ๐ž๐ณ๐ฎ๐ฅ๐ญ๐š๐ญ๐ฎ๐ฅ ๐Ÿ๐ข๐ง๐š๐ฅ, nu altcineva.
โ€ข Stiai ca, de fapt, ๐œ๐ž๐ฅ๐จ๐ซ ๐๐ข๐ง ๐ฃ๐ฎ๐ซ ๐ง๐ข๐œ๐ข ๐ฆ๐š๐œ๐š๐ซ ๐ง๐ฎ ๐ฅ๐ž ๐ฉ๐š๐ฌ๐š ๐๐ž ๐ญ๐ข๐ง๐ž atat de mult pe cat crezi? Exista studii care arata ca oamenii au tendinta sa supraestimeze in mod constant cat de mult si cat de rau se gandesc altii la esecurile celorlalti.
โ€ข Exista multe motive pentru care nu ar trebui sa te ingrijorezi de opinia altora, dar adevarul este ca ๐จ๐ซ๐ข๐œ๐ž ๐š๐ข ๐Ÿ๐š๐œ๐ž ๐ง๐ฎ ๐ข๐ข ๐ฉ๐จ๐ญ๐ข ๐ฆ๐ฎ๐ฅ๐ญ๐ฎ๐ฆ๐ข ๐ฉ๐ž ๐ญ๐จ๐ญ๐ข. Aristotel spunea foarte bine โ€“ “Exista un singur mod de a evita critica: nu face nimic, nu spune nimic si fii nimic”.
Avem cateva ๐ซ๐ž๐œ๐จ๐ฆ๐š๐ง๐๐š๐ซ๐ข ๐œ๐š๐ซ๐ž ๐ญ๐ž ๐ฉ๐จ๐ญ ๐š๐ฃ๐ฎ๐ญ๐š:
โ€ข E important ๐ฌ๐š ๐ญ๐ž ๐ฌ๐ข๐ฆ๐ญ๐ข ๐ญ๐ฎ ๐›๐ข๐ง๐ž ๐œ๐ฎ ๐ญ๐ข๐ง๐ž si sa incerci sa fii zi de zi mai bun, indiferent ca vorbim de scoala, job sau relatiile cu ceilalti. Astfel, facand eforturi, vei fi mai putin inclinat sa pleci urechea la altii, pentru ca tu stii cat ai muncit sa fii asa cum esti acum. Totodata, o idee buna este sa iti faci un jurnal de apreciere in care sa notezi zilnic lucrurile bune pe care le-ai facut.
โ€ข ๐๐ฎ ๐ฉ๐จ๐ญ๐ข ๐œ๐จ๐ง๐ญ๐ซ๐จ๐ฅ๐š ๐œ๐ž๐ž๐š ๐œ๐ž ๐ฌ๐ฉ๐ฎ๐ง ๐จ๐š๐ฆ๐ž๐ง๐ข๐ข, ๐๐š๐ซ ๐ฉ๐จ๐ญ๐ข ๐œ๐จ๐ง๐ญ๐ซ๐จ๐ฅ๐š ๐ซ๐ž๐š๐œ๐ญ๐ข๐ข๐ฅ๐ž ๐ญ๐š๐ฅ๐ž ๐Ÿ๐š๐ญ๐š ๐๐ž ๐œ๐ž ๐ฌ๐ฉ๐ฎ๐ง ๐ž๐ข. Pana la urma, o opinie nu e nici adevarata, nici falsa, este exact cum ii spune si numele โ€“ o opinie. Aproape de fiecare data, una subiectiva, care tine de felul de a fi al fiecaruia.
โ€ข Obisnuieste-te cu ideea ca ๐ง๐ฎ ๐ฌ๐ž ๐ข๐ง๐ญ๐š๐ฆ๐ฉ๐ฅ๐š ๐š๐›๐ฌ๐จ๐ฅ๐ฎ๐ญ ๐ง๐ข๐ฆ๐ข๐œ ๐๐š๐œ๐š ๐œ๐ข๐ง๐ž๐ฏ๐š ๐ง๐ฎ ๐ญ๐ž ๐ฉ๐ฅ๐š๐œ๐ž sau nu e de acord cu actiunile tale. Tine minte: nu este sfarsitul lumii! Sincer, este imposibil sa fii placut de toata lumea. Nici pe vedeta ta favorita nu o plac toti.

โ€œ๐ท๐‘Ž๐‘๐‘Ž ๐‘–๐‘ก๐‘– ๐‘๐‘Ž๐‘ ๐‘Ž ๐‘‘๐‘’ ๐‘๐‘’ ๐‘๐‘Ÿ๐‘’๐‘‘ ๐‘Ž๐‘™๐‘ก๐‘–๐‘– ๐‘‘๐‘’๐‘ ๐‘๐‘Ÿ๐‘’ ๐‘ก๐‘–๐‘›๐‘’, ๐‘ฃ๐‘’๐‘– ๐‘“๐‘– ๐‘–๐‘›๐‘ก๐‘œ๐‘ก๐‘‘๐‘’๐‘Ž๐‘ข๐‘›๐‘Ž ๐‘๐‘Ÿ๐‘–๐‘ง๐‘œ๐‘›๐‘–๐‘’๐‘Ÿ๐‘ข๐‘™ ๐‘™๐‘œ๐‘Ÿ.โ€ โ€“ Lao Tzu

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Nici macar moartea

Pe cand liceul era liceu