in , ,

Fumez… doar sticksuri

N-ai sa ghicesti niciodata cate tigari consuma in fiecare zi Snoop Dogg… Chiar el marturiseste ca e pasionat de fumat, dar nici faptele sale nu sunt mai prejos. Ironic, am putea numi fumatul sport de performanta. Daca ai impresia ca ai aflat ceva incredibil, te anuntam ca abia acum urmeaza intriga. In sportul in care e neintrecut, Snoop Dogg are si antrenor-asistent: Renegade Piranha, angajata special pentru a-i rula tigarile rapperului. …daca tigara ar fi o persoana, cu oase, cu muschi si carne, tigara ar fi… Snoop Dogg. Unii il cunosc pe acest om drept rapper sau cel putin drept om care se ocupa cu muzica. Si totusi, daca esti ca noi si nu il prea asculti, tot il stii pe acest individ: omul cu tigara lipita de buze si cu stil vestimentar de tip gangster. Omul nu mai e simplu rapper, ci a devenit un tip de brand al obiceiului vicios.
Acum… daca astepti un semn ca trebuie sa-ti iei pauza de la treaba… ei bine, asta e semnul. Dar staaaai asa, sa ne tocmim: in loc de pauza de tigara, tu iei pauza de video si urmaresti materialul acesta – iar noi promitem sa nu te batem la cap cu bla-bla-uri de genul „Nu mai fuma, ca am auzit de la mamaie ca nu e bine!”. Iti povestim despre celebritati si pauza lor de tigara. Reies, apoi, beneficiile si consecintele “pauzei de fumat”, iar tu decizi singur daca preferi pauza de sandvis sau de video… sau daca ramai la pauza de tigara. Inapoi la sporturile de performanta.
𝐅𝐔𝐌𝐀𝐓 𝐕𝐒 𝐒𝐏𝐎𝐑𝐓 – Tocmai ti-am demonstrat ca si fumatul se poate incadra in aceasta categorie, metaforic vorbind. Si, apropo, exista o asemanare interesanta intre sport si fumat – la modul propriu: amandoua activitatile te aduc intr-o stare relaxata. De cate ori nu ai auzit sau chiar ai spus ca… Fumatul te relaxeaza? Ei bine, si sportul face asta. Doar ca trebuie sa iti marturisesc un lucru: chiar in acest moment, doctorii rad de noi in hohote. De ce? Pai pentru ca n-avem habar de faptul ca, de fapt, fumatul provoaca respiratia mai adanca, iar acest mod de a respira e cel care ne relaxeaza.
𝐅𝐔𝐌𝐀𝐓 𝐕𝐒 𝐌𝐄𝐃𝐈𝐔 – Nu iti da, inca, ochii peste cap, gandindu-te ca nu face nicio diferenta tigara ta, fiindca oricum mai fumeaza si altii. Puterea de influenta vine din mica initiativa a fiecaruia. Asadar… pentru ca simtim ca nu te mai poti abtine mult din a nu da ochii peste cap, iti mai zicem doar atat: productia si consumul de tigari elibereaza in aer atatea toxine intr-un an… cat elibereaza folosirea a 17 milioane de masini pe benzina in acelasi interval de timp. Nu esti afectat doar tu, ci si oamenii din jurul tau, nefumatori – de aici si notiunea de fumat pasiv. Si daca tot nu crezi ca tu ai putea avea vreo influenta, sa stii ca… pentru a creste, produce si transporta un kilogram de tutun consumat de tine… e necesara tot atata apa cat ai tu nevoie sa bei intr-un an, ca sa traiesti.
𝐅𝐔𝐌𝐀𝐓 𝐕𝐒 𝐍𝐎𝐑𝐎𝐂 – Daca vorbim nitel despre vreme, se alatura grupului nostru de oameni aproape asemanatori… Florin Busuioc. Sau, asa cum il stim toti, Busu. Indiferent de sezon, de ploaie sau de soare, nici lui nu ii plac doctorii. Si are toate motivele: i-au sugerat sa nu mai fumeze, dupa 16 ani in care a sudat tigarile, cum se spune. A zis, bineinteles, ca nu-s sanse ca dintre toti oamenii care fumeaza…. sa i se intample fix lui ce e mai rau din cauza placerii de a fuma. Si a avut dreptate pana la un moment dat. Apoi, a suferit un infarct care i-a declarat razboi. I s-a montat un stent la inima si s-au luptat o vreme indelungata, pana ce Busu a ramas fara pofta de tigari. Sa constatam, totusi, ca Busu a fost un caz fericit. Caci, pe langa el, altii au scapat ceva mai greu. Bodo, solistul trupei Proconsul, de exemplu. Acelasi viciu si aceeasi incredere ca e un pic mai norocos decat ceilalti fumatori. S-a dovedit, insa, opusul, asa ca a dat la schimb fumatul pe 3 stenturi la inima, intr-o operatie care i-a salvat viata.
𝐅𝐔𝐌𝐀𝐓 𝐕𝐒 𝐑𝐄𝐏𝐔𝐓𝐀𝐓𝐈𝐄 – sa fim sinceri si realisti: de cele mai multe ori, fumatul incepe cu dorinta de a te integra in anumite grupuri. Daca prietenii fumeaza, cum sa iesi la tigara… fara tigara?! Se poate si asta. Unii dintre noi deja o facem.
Aceasta este dezbaterea pe care am vrut sa ti-o aducem in vedere. Asa cum ti-am promis, concluziile nu le trasam noi, ci te lasam pe tine sa le tragi.

”𝐸𝑠𝑡𝑒 𝑢𝑠𝑜𝑟 𝑠𝑎 𝑡𝑒 𝑙𝑎𝑠𝑖 𝑑𝑒 𝑓𝑢𝑚𝑎𝑡… 𝐴𝑚 𝑓𝑎𝑐𝑢𝑡 𝑎𝑠𝑡𝑎 𝑑𝑒 𝑠𝑢𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑜𝑟𝑖” – Mark Twain

Voice-over: Zoltan Butuc
Copywriter: Monica Faur
Art Director: Adrian Baldovin

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Adolescentii discuta despre piata de capital: riscuri vs avantaje – episodul 1

Adolescentii discuta despre economie – episodul 2