in , ,

Gabriel Costin a vizitat scoala din satul vrancean Rachitasu, recent renovata de Asociatia BookLand

Actorul Gabriel Costin (nascut in Focsani, judetul Vrancea) a acceptat invitatia de a deveni Ambasadorul BookLand si de a vizita Scoala Gimnaziala din satul Rachitasu, comuna Andreiasu de Jos pe care Asociatia le-a renovat recent impreuna cu partenerii, comunitatea si autoritatile locale. Cladirea scolii era neterminata si lasata in paragina. In pardoseala cresteau copaci, acoperisul facuse implozie, tamplaria PVC era in mare parte degradata sau lipsa, instalatia electrica era un pericol public, iar WC-ul era in fundul curtii, unde elevii mergeau insotiti de profesor, de teama sa nu cada in groapa! Vechea scoala si-a schimbat infatisarea in cateva luni, incat copiii si profesorii nici n-o mai recunosc.

Inainte

Dupa

Nota: In judetul Vrancea, Asociatia BookLand a mai renovat doua scoli in Serbanesti si in Gura Calitei in 2020, o scoala si o gradinita in Popesti in 2021.

Prin programul Asociatiei de ”Renovare scoli in mediul rural”, sub motto-ul Impreuna CONSTRUIM oameni, 68 de scoli din satele Romaniei s-au transformat in spatii moderne in care, anual, 15.000 de copii merg cu placere sa invete. Iar anul acesta, pe lista de renovare au fost adaugate inca 10 scoli situate in ultimele 8 judete ramase neacoperite, astfel ca, in fiecare judet al tarii, BookLand va avea intre 1 si 6 scoli/gradinite renovate in ultimii 3.5 ani. Asociatia a reusit aceasta performanta fara granturi europene, pur si simplu motivand autoritatile si comunitatea locala sa se implice, dar si mobilizand sute de companii sa contribuie cu bani sau materiale constructii (prin redirectionarea celor 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 care a aprobat formularul 177). Astfel se vede puterea si determinarea mediului de afaceri privat in a schimba lucrurile in domeniul educatiei, iar asta intr-un timp record si de zeci de ori mai eficient in ceea ce priveste cheltuielile.

Tot ce ati vazut aici este rezultatul unei frumoase colaborari, spun eu, intre Asociatia BookLand si Primaria Andreiasu de Jos. Este un efort mare, o multime de sponsori au contribuit la aprovizionarea cu materiale, plecand de la var, terminand cu linoleumul care s-a pus pe jos, echipamente electronice, centrala, calculatoare, etc. Scoala are 3 sali de clasa, grupuri sanitare, cancelarie, cabinet de informatica, pe care-l punem la dispozitia elevilor, incalzire centrala. Din acest an, vom prelua si gradinita. Multumim BookLand, multumim din inima sponsorilor. Eu cred ca este un moment foarte important pentru invatamantul local care iata, va porni la drum cu dreptul, cu speranta ca elevii nostri vor fi motivati sa studieze mai mult, sa se pregateasca mai bine.”Aurel Nicodei, Director Scoala Gimnaziala Rachitasu.

Inainte

Dupa

De mici, daca suntem indrumati bine, ne gasim vocatia. Eu am avut noroc cu tatal meu care m-a luat cu el la Teatru pe cand aveam 3 ani. Asa a inceput totul. Cu serbari scolare, unde interpretam tot felul de personaje, apoi cu liceul de arta. Practic, teatrul mi-a dat posibilitatea sa fac ceea ce in viata poate nu am curaj sa fac. Pentru mine, teatrul inseamna tot. Dar daca nu ai teatru insa, ai o scoala pe masura cu dascali pasionati de binele tau, atunci sansa sa-ti atingi adevaratul potential tot exista! Cred in educatie si puterea ei transformatoare. De aceea, m-am dus cu drag sa reprezint echipa BookLand la inaugurarea Scolii Gimnaziale din Rachitasu la care au lucrat vreo 7 luni. Primind niste poze cu stadiul scolii inainte de renovare, am fost placut suprins de schimbare. Bravo lor, primariei, partenerilor si comunitatii care s-au mobilizat de dragul acestor copii. Fiindca merita aceasta sansa!” Gabi Costin, Actor de teatru & film si voice – over si Ambasador BookLand

Am inceput cu acoperisul care pe o portiune cazuse, avariind si mai mult cladirea, apoi am continuat cu exteriorul – dat fiind ca vremea ne ajuta prin Oct-Nov’22 – reparand peretii, aplicand termosistem si apoi tencuindu-i. Dupa aceea, in timpul iernii (fara caldura la interior) a inceput “distractia”: coltare peste tot, umplut golurile si tencuit, construit grupurile sanitare din profile metalice si placi gips-carton, finisat cu strat fin de glet, slefuit peretii apoi zugravit, montat gresie, faianta, obiecte sanitare iar in salile de clasa covor PVC. Instalatia electrica, cu kilometri de cablu, a insemnat si prize si intrerupatoare noi, corpuri de iluminat si semnalistica scolara aferenta. Peste 20 usi de interior au fost montate, alaturi de cateva de exterior (din PVC sau metal). Camera centralei a fost construita de la zero, cu tot cu centrala pe combustibil solid (am primit-o pe cea mai performanta!) si cos de fum. Automat si reteaua termica: pe langa evidentele calorifere, au intrat sute de ml de teava, o multitudine de coturi, teuri, mufe si robineti. Bineinteles ca in curte am montat borduri si pavele, alaturi de micuti arbusti decorativi care vor creste odata cu prichindeii care vor trece pragul acestei “noi” scoli in doar cateva luni.”Mihaela Petrovan, Presedinta Asociatiei BookLand

 

Inainte

Dupa

 

Transformarea Scolii Gimnaziale Rachitasu a fost posibila in principal datorita Primariei Andreiasu de Jos care a avut o contributie esentiala la plata manoperei, cherestelei si nisipului, si a oferit sprijinul logistic prompt! Autoritatii locale i s-au alaturat companii care cred in tineri si intr-o Romanie mai buna prin educatie: Viva Credit – 𝑃𝑎𝑟𝑡𝑒𝑛𝑒𝑟𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑖𝑛𝑐𝑖𝑝𝑎𝑙 𝑖𝑛 𝑟𝑒𝑛𝑜𝑣𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑖 𝑠𝑐𝑜𝑙𝑖, Lindab Romania, Leroy Merlin Romania, Sipex Company, MaxBet Romania, UniCredit Consumer Financing, SAP, Vopseaua OSKAR, Turbomecanica SA, Majorel Romania, Arkema, Titan Machinery România, Arco Media, Linde Gaz România, Terra Gres, Elis Pavaje, Niko.ro, Ferroli Romania, Savelectro, Luxten Lighting Company, Cons Inst Drilea, Gilcom International Trading, Fundatia „O speranta in plus”, Porta Doors România, DumiServ.ro, DataImpex.SRL, LUPINOCOM INTERNATIONAL, Alex Gama, Sanotechnik Romania, Isomat Romania, Masterplast Romania, Alumin Plast, Echipa De Tamplarie, Austrotherm Romania, FERRO Romania, Instal Impex, RAVELI, RTH Proconstruct, KASANT, Indfloor Group, KRUK Romania, BricoDepot Romania, Pepiniera „Grădina Verde”, ATIP Design.

In Romania secolului 21, elevii din mediul rural sunt condamnati sa invete in spatii insalubre care, de cele mai multe ori, le pun sanatatea sau chiar viata in pericol atat lor, cat si profesorilor. Iar acolo unde autoritatile nu pot sau nu vor sa faca ceva in acest sens, norocul vine din partea Asociatiei BookLand care militeaza pentru dreptul la educatie al copiilor renovandu-le scolile. Si pentru ca BookLand isi doreste sa vina cu un pachet complet de servicii educationale (inclusiv metoda de predare si continut), incepand din aceasta toamna, se va concentra si pe constructia primului Campus Preuniversitar Profesional Dual din mediul rural cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal. Va asigura inclusiv profesorii care vor preda dupa un curriculum comparabil cu cel occidental. O scoala 100% moderna (cu cantina, biblioteca, laboratoare, ateliere de lucru, sala spectacole, facilitati sportive, spatii relaxare, livada, dar si solar in care vor fi crescute propriile legume) pusa GRATUIT la dispozitia copiilor din satele si comunele Romaniei, asigurandu-le la final un loc de munca in cadrul companiilor cu care se vor derula programe de invatamant profesional dual.

Toti cei care le impartasesc viziunea se pot alatura demersului Asociatiei BookLand donand 2 euro lunar printr-un SMS cu cuvantul CONSTRUIM la 8845 sau achizitionand Soricelul BookLand.

De peste 12 ani, BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin Intalnirile BookLand Evolution care faciliteaza tinerilor dialogul cu varii personalitati, prin Taberele Coolturale BookLand care le ofera un mix echilibrat de activitati educationale & distractive in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor – initiativa care acorda copiilor defavorizati din mediul rural o sansa reala la o educatie de calitate! Adio igrasie si mucegai, bancute rupte, usi/ferestre/pardoseli deteriorate, acoperisuri si tavane prin care ploua, curti pline de noroi, sobe in salile de clasa si WC in spatele scolii! Cu 78 scoli renovate, Asociatia BookLand se pregateste de cel mai amplu proiect educational in mediul rural: primul Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual, inaugurabil in 2024, cu scopul de a forma specialistii de care Romania are atata nevoie in productie si servicii.

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Noul Tu! – episodul 1 – mentor Emil Mitrache

Grigore Lese la Scoala renovata din Basesti (MM)