in , , ,

Rebelii fac istorie – episodul 4 – mentor Adrian Cioroianu

Datoria unui istoric nu este sa puna etichete sau sa opereze cu adjective, ci cu verbe si raspunsuri. Facem un exercitiu alaturi de 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥 𝐀𝐝𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐂𝐢𝐨𝐫𝐨𝐢𝐚𝐧𝐮 in cel de-al patrulea episod al Intalnirilor 𝐁𝐨𝐨𝐤𝐋𝐚𝐧𝐝 𝐄𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 ’𝟐𝟑 si aflam ca trebuie sa acceptam istoria explicand-o. Ce s-a intamplat? Cand, cum si de ce, acestea sunt intrebarile importante. Iar datoria noastra, in dialogul cu istoria? „Datoria fiecarei generatii e sa dea o noua explicatie. Contraziceti-va profesorii daca aveti argumente, acesta e dansul generatiilor!”, spune Adrian Cioroianu.
Tot un dans, dupa propriile sale reguli, se dovedeste a fi si interesul unei generatii pentru anumite epoci sau personalitati istorice. Bunaoara, Regina Maria, al carei nume nu a fost mentionat in manualele de istorie timp de zeci de ani, pentru ca acum sa revina in atentia noastra si sa fie atat de indragita. Si exista aceasta nostalgie a interbelicului, dar sa nu uitam ca lumea avea problemele ei si atunci. „Politicul nu a fost tocmai stralucit, dar cultura a fost, intr-adevar, dinamica. Toata lumea se gandeste ca erau tineri Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran… Era o perioada efervescenta, da, insa nu mi-as fi dorit sa fiu profesor sau sa traiesc in perioada interbelica.” completeaza istoricul.

Ii multumim pentru inspiratie mentorului nostru, ADRAN CIOROIANU si BIBLIOTECII NATIONALE A ROMANIEI pentru gazduire. Si, bineinteles, multumim KANDIA pentru cadoul dulce!
Intalnirile BookLand Evolution dau glas intrebarilor tinerilor. Avem incredere in potentialul lor, ii sustinem in tot ce isi propun, insa efortul le apartine in totalitate. Urmareste-ne sau vino alaturi de noi, caci 𝐈𝐌𝐏𝐑𝐄𝐔𝐍𝐀 𝐢𝐧𝐬𝐩𝐢𝐫𝐚𝐦 𝐭𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚!

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Prietenii superficiale

Nu esti film, sa se uite lumea la tine