in , , ,

Rezistenta la schimbare – episodul 2 – mentor Gelu Duminica

Pornind discutia de la maneaua din vechime, din poezia lui Costache Negruzzi, dezbaterea capata o noua dimensiune atunci cand Gelu Duminica, invitatul BookLand Evolution din octombrie ’23, aduce in atentie lunga perioada de 500 de ani de sclavie a romilor. Iar prejudecatile fata de acest gen muzical vin adesea din prejudecati fata de etnia roma. Sa asculti, dar sa negi ca iti plac manelele este un fel de fariseism. „Nicaieri in lume fostii sclavi nu au o imagine mai buna azi. Sclavia distruge fundamental societatea: la 1819, in spatiul romanesc erau doua minoritati considerate balast, inferioare prin nastere, evreii si romii.”, spune sociologul Gelu Duminica in cadrul unui nou episod al intalnirilor BookLand Evolution.
Si pana la urma, ce stim despre manea? In perioada medievala, romii erau trimisi sa invete muzica orientala, care avea sa fie stilizata pana la inceputul secolului XIX. In comunism genul se numea muzica turceasca, ulterior lautareasca; sa ne amintim de Gabi Lunca sau Romica Puceanu, de exemplu. In forma in care o cunoastem astazi, maneaua a fost creata de Dan Armeanca, dupa 90`, atunci cand s-au impus solisti lautari versatili, care au adus o noua stilistica orientala. Si ne amintim si de momentul iesirii genului din zona petrecerilor si nuntilor cu lautari si transformarea sa intr-un adevarat fenomen, cand manelele se auzeau peste tot. Dar mesajul sau s-a schimbat si a fost asociat, din ce in ce mai mult, cu marginalitatea.

Ii multumim pentru inspiratie lui GELU DUMINICA, mentorul nostru, si multumim BIBLIOTECII NATIONALE A ROMANIEI pentru gazduire! Le suntem recunoscatori si sponsorilor care ne sustin: ROMAQUA si KANDIA, pentru cadoul dulce. ❤️

𝐈𝐧𝐭𝐚𝐥𝐧𝐢𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐁𝐨𝐨𝐤𝐋𝐚𝐧𝐝 𝐄𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐨𝐧 dau glas intrebarilor tale. Avem incredere in potentialul tau, te sustinem in tot ce-ti propui, insa efortul iti apartine in totalitate. Important e sa vrei. Urmareste-ne sau vino alaturi de noi, caci IMPREUNA inspiram tinerii din Romania!

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Nu sunt un caine violent

Suflete pereche