S-a schimbat invatamantul romanesc in ultimii cincizeci sau o suta de ani? Dar noi ca societate & mentalitate? 𝐒𝐨𝐜𝐢𝐨𝐥𝐨𝐠𝐮𝐥 𝐆𝐞𝐥𝐮 𝐃𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐜𝐚, mentorul lunii octombrie in cadrul 𝐈𝐧𝐭𝐚𝐥𝐧𝐢𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐁𝐨𝐨𝐤𝐋𝐚𝐧𝐝 𝐄𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐨𝐧, ne poarta intr-o discutie despre scoala, politica, democratie, diferente de clasa, mituri, legende si prejudecati.
„Comunismul n-a facut decat sa foloseasca demonii care existau deja in societate, la o alta scara” – spune mentorul nostru, in timp ce vorbind despre Miorita observa modul in care il privim pe celalalt, pe „strain”. Insa schimbarea este posibila, iar ultimii treizeci de ani sunt, din aceasta perspectiva, fantastici. Gelu Duminica isi aminteste de inceputul anilor `90, cu numeroasele conflicte interetnice din perioada, si atrage atentia asupra unui fapt adesea ignorat: democratia nu are o istorie indelungata in Romania. „Nu trebuie comparate merele cu perele. Societatea occidentala a avut sincope mai mici si un curs mai liniar in invatarea democratiei. Noi insa am avut zeci de ani de dictatura: carlista, antonesciana, apoi comunista, dar am invatat, continuam sa invatam. Comunismul nu a adus nimic ca valoare a antagonizarii, insa ne-a ferecat toate ușile cu exteriorul, ne-a dezumanizat si a exploatat mult mai bine metehnele noastre.”
Ii multumim pentru inspiratie lui GELU DUMINICA, mentorul nostru, si multumim BIBLIOTECII NATIONALE A ROMANIEI pentru gazduire! Le suntem recunoscatori si sponsorilor care ne sustin: ROMAQUA si KANDIA, pentru cadoul dulce. ❤️
𝐈𝐧𝐭𝐚𝐥𝐧𝐢𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐁𝐨𝐨𝐤𝐋𝐚𝐧𝐝 𝐄𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐨𝐧 dau glas intrebarilor tale. Avem incredere in potentialul tau, te sustinem in tot ce-ti propui, insa efortul iti apartine in totalitate. Important e sa vrei. Urmareste-ne sau vino alaturi de noi, caci IMPREUNA inspiram tinerii din Romania!
𝐔𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐧𝐨𝐮𝐭𝐚𝐭𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭𝐢𝐞𝐢 𝐁𝐨𝐨𝐤𝐋𝐚𝐧𝐝 𝐩𝐞:
Comments
Loading…