• Astfel, daca vrei sa il faci sa functioneze la capacitate maxima, ai grija sa te 𝐨𝐝𝐢𝐡𝐧𝐞𝐬𝐭𝐢 suficient! Studiile demonstreaza ca 7 – 9 ore de somn pe noapte te vor ajuta sa iti imbunatatesti memoria si sa fii mai productiv in timpul zilei.
• Exercitiile fizice te vor ajuta nu doar sa te mentii sanatos si in forma, ci si sa iti ajuti creierul sa functioneze mai bine. Fiindca o mai buna circulatie a sangelui determina creierul sa fie mai activ. Sportul, fie ca vorbim de ridicarea greutatilor, alergat sau yoga, iti va creste nivelul de dopamina.
• Ultima, dar nu cea din urma, este celebra h𝐡𝐢𝐝𝐫𝐚𝐭𝐚𝐫𝐞
Recomandarea de a bea suficienta apa nu e deloc un mit si are un rol important si in cazul de fata. Aproximativ 75% din creierul uman este compus din apa. Deshidratarea, chiar si in mica masura, are efecte negative asupra functionarii creierului.
Iata si cateva trucuri prin care iti poti convinge creierul sa faca si lucrurile la care – momentan – opune rezistenta:
• Primul si cel mai important aspect in a fi mai productiv este sa iti faci un program, indiferent ca inveti, lucrezi sau doar vrei sa traiesti mai sanatos. Ai grija sa iti stabilesti ore fixe pentru ce ai de facut, dar si un timp pentru recreere sau activitati care iti fac placere.
• Seteaza-ti mini-obiective deoarece un proiect de amploare – cum ar fi tinta de a slabi multe kilograme sau de a citi o carte intreaga intr-o zi – pot fi foarte demotivante. Psihologii iti recomanda sa imparti tot ce-ti propui in sarcini mai mici, iar dupa terminarea fiecareia sa iti oferi o mica recompensa – ceva dulce, 10 minute de pauza, o plimbare…
• Opreste-te din multitasking! Creierul nu este construit pentru a face mai multe sarcini deodata. In realitate, atunci cand incerci sa realizezi mai multe lucruri in acelasi timp, iti imparti resursele creierului si acorzi mai putina atentie fiecarei sarcini. In cartea “Regulile creierului” se arata ca, in cazul multitaskingului, rata de eroare poate fi de pana la 50% si ca iti ia de doua ori mai mult timp sa duci la bun sfarsit ceva.
• Evita distragerile! Uite, de exemplu rezista sa iti verifici notificarile. Atunci cand ai un proiect important de facut sau te-apuci de sport, cel mai bine este sa iti opresti notificarile din Social Media, mailurile sau chiar aplicatiile de pe telefon. Astfel, concentrarea ta pe ce ai de facut va creste si ai mai multe sanse sa reusesti ceea ce ti-ai propus.
• Muzica ta preferata te va ajuta intotdeauna. Iti va ridica nivelul de dopamina si te va tine motivat in timp ce inveti, lucrezi sau faci exercitii. Secretul este ca acele cantece care iti plac vor activa centrul de recompense din creier. Ca sa nu mai vorbim de efectul ei terapeutic…
Are si creierul modalitati prin care sa te pacaleasca? Pai stai sa vezi!
• Printre cele mai cunoscute e satietatea semantica. E vorba de momentele in care repeti de multe ori la rand acelasi cuvant, ca apoi sa isi piarda intelesul si sa ti se para ca suna ciudat. Explicatia e ca atunci cand exprimi un cuvant, creierul il conecteaza cu informatia.
• De cate ori nu te-ai surprins fredonand un refren sau un vers de care nu mai poti scapa? Stiai ca fenomenul acesta, deseori enervant, are un nume? “Viermi de ureche” este denumirea data de specialisti si se considera ca apare atunci cand creierul ramane prins intr-o bucla. Ce poti face sa scapi de… viermi? Cel mai eficient pare a fi sa asculti piesa respectiva pana la capat si sa ii oferi creierului satisfactia de a termina cantecul.
• Un alt caz in care creierul te pacaleste este atunci cand simti o durere prin care a trecut de fapt altcineva. Un exemplu e cand o persoana iti povesteste ca s-a lovit la cot sau la degetul mic de la picior. Aceasta este cunoscuta sub denumirea de durere empatica si se pare ca responsabili de aceasta situatie sunt neuronii-oglinda, care imita, intr-o masura sau alta, reactia altcuiva.
„𝐃𝐚𝐜𝐚 𝐜𝐫𝐞𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐚𝐫 𝐟𝐢 𝐬𝐮𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐥𝐮 𝐬𝐚-𝐥 𝐢𝐧𝐭̧𝐞𝐥𝐞𝐠𝐞𝐦,
𝐚𝐦 𝐟𝐢 𝐚𝐭𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐥𝐢, 𝐢𝐧𝐜𝐚𝐭 𝐧𝐮 𝐥-𝐚𝐦 𝐢𝐧𝐭̧𝐞𝐥𝐞𝐠𝐞.” 𝐄𝐦𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧 𝐌. 𝐏𝐮𝐠𝐡
Voice-Over: 𝐑𝐚𝐫𝐞𝐬 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢𝐧 𝐒𝐭𝐨𝐢𝐜𝐚
Comments
Loading…