in , ,

Alexandru Preda (fiul lui Marin Preda) a vizita scoala din Silistea Gumesti, renovata de Asociatia BookLand

Marin Preda nu a invatat in aceasta scoala, insa, in onoarea lui s-a construit Scoala Gimnaziala „Marin Preda din localitatea Silistea Gumesti, judetul Teleorman, care, odata cu trecerea timpului, s-a coscovit, saracuta. Prin acoperisul de tabla ploua, pe parchet nu mai puteai sa calci de umflat ce era de la atata umiditate, aerul era imbacsit de mucegai, iar zugraveala de pe pereti se descompunea. Primele eforturi pentru salvarea acestei cladiri au venit in anul 2019, cand o echipa de voluntari Leroy Merlin sosea la Silistea Gumesti pentru a ajuta. Lucrarile incepute atunci au fost finalizate in anul 2022, cand, cu sprijinul Leroy Merlin, asociatia BookLand a dus la bun sfarsit transformarea inceputa.

Inainte

Dupa

Acum 4 ani, cand au venit primii voluntari Leroy Merlin Romania sa ne ajute, nu ne-a venit a crede ca le pasa de scoala noastra. Au inceput sa dea la o parte dusumele, sa toarne sape noi, sa tencuiasca si zugraveasca peretii, sa inlocuiasca acoperisul. La un moment dat au facut rost de materiale, insa nu gaseau specialisti pentru montarea lor, caci termosistem, de exemplu, nu stie sa monteze oricine. De cateva luni, de cand Asociatia BookLand si Leroy Merlin si-au unit fortele, totul s-a miscat rapid! Cladirea noastra e pregatita acum sa infrunte si frig si arsita, are gresie pe holuri si toalete reabilitate, bancute vopsite si pavaj in curte. In aceste luni de renovare a fost nevoie de implicarea mea, a colegilor profesori, dar si a parintilor. Reabilitarea scolii este, in realitate, o investitie in viitorul copiilor nostri. Suntem cu totii recunoscatori Leroy Merlin Romania, Asociatiei BookLand si tuturor sponsorilor care au contribuit la renovarea scolii noastre!”Sandel Petrisor, Directorul Scolii Gimnaziale „Marin Preda

Inainte

Dupa

De fiecare data cand vin in aceste locuri in care s-a nascut si a copilarit tatal meu, sunt coplesit de amintiri frumoase, atat ale lui, cat si ale mele. Desi l-am pierdut pe tata pe cand aveam 9 ani, pot spune ca l-am descoperit in paginile cartilor lui, ascuns bine printre povesti de viata si file de istorie. In romanele sale, tata a reusit sa prezinte lumii un taran atipic, un personaj unic, de aici, din Silistea Gumesti, mai sugubat, poate, si mai ancorat in realitatea pe care o traia. Iar spiritul lui Moromete inca se regaseste printre varstnicii din Silistea Gumesti. M-as bucura sa nu se piarda, caci este un filon local de autenticitate. Satul lui Preda e reprezentat de oameni si de aceea, atat timp cat ei mai exista, atunci si satul morometian traieste. Tata nu a vrut niciodata sa plece din tara; aici s-a nascut, aici a mers cu oile la camp, aici a invatat sa citeasca, aici a descoperit mirajul cuvantului scris si aici a devenit scriitor, sot si parinte. Scoala care-i poarta numele astazi arata, in sfarsit, asa cum trebuie datorita respectului pe care multe companii i-l poarta, iar eu le sunt, la randul meu, recunoscator pentru aceasta implicare. Imi doresc ca prin educatie copiii acestor locuri sa il descopere si ei pe Marin Preda, sa fie mandri de aceasta mostenire si sa isi deschida mintea si inima catre noi oportunitati!” – Alexandru Preda (fiul lui Marin Preda), Antreprenor, profesor, blogger & Ambasador BookLand

Inainte

Dupa

Daca Marin Preda ar fi printre noi, ar fi mandru de rezultat. L-a reprezentat, insa, cu onoare si recunostinta fiul, Alexandru Preda, care s-a bucurat sa vada schimbarea: acoperis nou, termoizolare energetica si tencuiala noua, curte pavata, sali de clasa cu sape si dusumele noi, pereti reparati si curati, holuri cu gresie, precum si toalete reabilitate. Plus un Laborator de Informatica, echipat complet dupa cele mai moderne standarde.” – Mihaela Petrovan, Presedinta Asociatiei BookLand

Prin programul Asociatiei de „Renovare scoli in mediul rural”, sub motto-ul Impreuna CONSTRUIM oameni, 68 de scoli din satele Romaniei s-au transformat in perioada 2020-2023 în spatii moderne in care, anual, 15.000 de copii merg cu placere sa invete. Asociatia a reusit aceasta performanta motivand autoritatile si comunitatea locala sa se implice, dar si mobilizand sute de companii sa contribuie cu bani sau materiale constructii, prin redirectionarea celor 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 care a aprobat formularul 177.

 

Transformarea Scolii „Marin Preda” din Silistea Gumesti, judetul Teleorman, a fost posibila datorita partenerilor BookLand, care cred in importanta misiunii educationale a Asociatiei BookLand: Leroy Merlin Romania (Partener principal pentru renovare), Fundatia Vodafone Romania  & _VOIS, Acoperisuri Bel-Profile, Mindo, Austrotherm Romania, Free Star SRL, SavanaCuloare, Patru Maini, Cesarom, Elis Pavaje, FamousRoses.eu, Remat Maramures SA, ATIP Design, MastaRoll. Valoarea totala a investitiilor s-a ridicat la 150.000 EUR.

In Romania secolului 21, elevii din mediul rural sunt condamnati sa invete in spatii insalubre care, de cele mai multe ori, le pun sanatatea sau chiar viata in pericol atat lor, cat si profesorilor. De aceea, Asociatia BookLand militeaza pentru dreptul la educatie al copiilor renovandu-le scolile. Si pentru ca BookLand isi doreste sa vina cu un pachet complet de servicii educationale, inclusiv metoda de predare si continut, asociatia se concentreaza si pe constructia primului Campus Preuniversitar Profesional Dual din mediul rural cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal. O scoala 100% moderna, cu cantina, biblioteca, laboratoare, ateliere de lucru, sala spectacole, facilitati sportive, spatii relaxare, livada, brutarie, dar si solar in care vor fi crescute propriile legume, totul pus GRATUIT la dispozitia copiilor din satele si comunele Romaniei, asigurandu-le la final un loc de munca in cadrul companiilor cu care se vor derula programe de invatamant profesional dual.

 

Toti cei care impartasesc aceasta viziune se pot alatura demersului Asociatiei BookLand donand 2 euro lunar printr-un SMS cu cuvantul CONSTRUIM la 8845 sau achizitionand Soricelul BookLand.

 

De peste 12 ani, BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin Intalnirile BookLand Evolution care faciliteaza tinerilor dialogul cu varii personalitati, prin Taberele Coolturale BookLand care le ofera un mix echilibrat de activitati educationale & distractive in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor – initiativa care acorda copiilor defavorizati din mediul rural o sansa reala la o educatie de calitate! Adio igrasie si mucegai, bancute rupte, usi/ferestre/pardoseli deteriorate, acoperisuri si tavane prin care ploua, curti pline de noroi si sobe in salile de clasa. Cu 78 scoli renovate, Asociatia BookLand se pregateste de cel mai amplu proiect educational in mediul rural: primul Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual, inaugurabil in 2024, cu scopul de a forma specialistii de care Romania are atata nevoie in productie si servicii.

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Alexandru Preda la Scoala “Marin Preda” (TR)

Testimonial Sandel Petrisor – Director Scoala Gimnaziala “Marin Preda” Silistea Gumesti (Teleorman)