in , ,

Cat de cool sunt drogurile?

Drogurile iti ofera cele mai tari senzatii… inainte de moarte. Se zice ca inainte sa mori iti trece prin fata ochilor intreaga viata. Totul e ca un album mare, care se rasfoieste singur in fata ochilor tai, ca sa iti aduci aminte ce ai trait. Da, drogurile te pot face sa simti tot felul de lucruri puternice, dar inainte sa iti rapeasca viata, iti rapesc si sansa de a privi albumul care se rasfoieste singur. Drogurile suna cool. La fel cum suna si alcoolul si tigarile. Dar daca vrei sa stii cum arata granita dintre viata si moarte, sa stii ca aceasta seamana destul de tare cu drogurile.

Drogurile nu sunt o capcana doar pentru ca o spunem noi, ci si pentru ca sunt multi fosti consumatori, care acum privesc drogurile ca pe o cursa de soareci. Poti sa razi, poti sa privesti in continuare drogurile ca pe ceva cool, este alegerea ta. Totusi, mai stai putin cu noi ca sa auzi o frantura din povestea unui om pe care cu siguranta il cunosti – tu si toata tara. Nu stim daca nici acum vara nu doarme, dar stim ca acum nu mai consuma droguri. Este vorba despre Connect-r, indragitul artist. Acesta a povestit si chiar a publicat o carte, „Din Livada cu Nuci”, despre dependenta de cocaina. Connect-r descrie anii de dependenta: ani in care, simtindu-se apreciat si pe culmile succesului, hotarase ca a consuma droguri e o activitate potrivita pentru nivelul la care a ajuns. Anturajul a fost un alt factor care l-a influentat in luarea deciziei, iar lucrurile nu ii pareau nici lui gresite la inceput. Peste un timp, drogurile si-au dat jos de la ochi ochelarii de soare si si-au dat arama pe fata. Connect-r povesteste despre cum sanatatea ii era afectata, despre cum suferea de depresie si anxietate. Momentul in care a pus stop consumului de droguri a fost cel in care viata sa urma sa capete un nou scop: era pe cale de a deveni tata. […]

Hai sa desfiintam o imagine a drogurilor, care par smechere si la moda. Pentru ca, indiferent de forma sub care vin, drogurile ii afecteaza pe toti cei prinsi in plasa acestei dependente si pe cei din jur, carora le pasa. Si stii de ce ajungi sa te simti rau atunci cand consumi droguri? Pentru ca, odata ce un drog patrunde in corp, indiferent daca este inghitit, inhalat sau injectat, acesta ajunge in sange si apoi in tot organismul. Ajungand la creier, iti afecteaza simturile si felul in care percepi realitatea. Acestea sunt efecte pe termen scurt, dar nu uita, drogurile au si efecte pe termen lung. A, si fii atent! Stiai ca… De fapt, asta sigur stiai. Sigur stiai ca posesia de droguri si traficul de droguri sunt pedepsite cu inchisoarea. Dar stiai ca legea permite persoanelor care consuma droguri sa se adreseze medicilor pentru tratament, fara a fi pedepsite?

Si sunt, intr-adevar, multe persoane care ar avea nevoie de astfel de ajutor. Nu trebuie sa ne crezi pe cuvant. Agentia Nationala Antidrog ne spune ca anul trecut au fost inregistrate 1.742 de cazuri de urgente medicale, provocate de consumul de droguri. Iar 10.7% din randul populatiei cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani au consumat (experimental) cel putin un tip de drog ilicit de-a lungul vietii. Cu siguranta, la inceput toti au fost curiosi. Dar de la curiozitate la dependenta nu e un pas mare.

„Dependenta incepe cu speranta ca ceva ‘acolo, afara’ poate umple instantaneu golul din interior.” (J.Kilbourne).

Voice-over: Zoltan Octavian Butuc
Copywriter: Monica Faur
Art Director: Adrian Baldovin

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Dan Puric a inaugurat Scoala Gimnaziala din Costesti renovata de Asociatia BookLand

Viata ca o intalnire – episodul 4 – mentor Andi Vasluianu