in , ,

Dan Puric a inaugurat Scoala Gimnaziala din Costesti renovata de Asociatia BookLand

Evenimentul a avut loc în luna august 2023, dupa doua etape separate de renovare (Feb-Mar 2022 si Feb-Iul 2023), derulate de asociatie cu sprijinul partenerilor si autoritatilor locale din Costesti, judetul Buzau. Investitia totala s-a ridicat la 200.000 euro, dintre care 150.000 euro au fost asigurati de BookLand prin programul sau de renovare a scolilor din mediul rural, iar 50.000 euro au fost asigurati de Primaria Costesti.

 

Fervent sustinator al educatiei, Dan Puric a acceptat invitatia sa devina Ambasador BookLand si sa inaugureze Scoala Gimnaziala din Costesti, judetul Buzau, la care invata 300 de elevi. Dupa ce in 2022 a renovat si echipat doua sali de clasa, anul acesta, asociatia, cu ajutorul partenerilor sai, a finalizat tot interiorul, urmand ca termoizolarea si tencuirea cladirii sa fie realizate in viitorul apropiat de Primaria Costesti printr-un program guvernamental.

Scoala Gimnaziala din Costesti este cea de-a patra unitate de invatamant din judetul Buzau transformata de Asociatia BookLand intr-un spatiu modern, dupa renovarea unitatilor scolare din Sahateni (2020), Pietrosu si Breaza (2022).

Acest demers a fost posibil prin programul „Renovare scoli in mediul rural”, prin care nu mai putin de 78 de scoli din satele Romaniei sau fost reabilitate in ultimii 3,5 ani, in beneficiul a peste 15.000 de elevi. Asociatia a reusit aceasta performanta fara granturi europene, motivand autoritatile si comunitatile locale sa se implice. Totodata, BookLand a mobilizat sute de companii sa contribuie cu bani sau materiale de constructii, prin redirectionarea celor 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994, sau Ordinului 1679/2022, care a aprobat formularul 177. Astfel, se vede determinarea mediului de afaceri privat de a schimba lucrurile in domeniul educatiei, iar asta intr-un timp record si de zeci de ori mai eficient in ceea ce priveste cheltuielile.

Ne dorim sa fim o scoala in care fiecare elev sa poata visa la o cariera frumoasa si sa munceasca in fiecare zi pentru acest lucru. Colaborarea cu Asociatia BookLand a adus institutiei noastre o transformare uluitoare. Cel mai mare beneficiu a fost entuziasmul cu care atat elevii, cat si fosti elevi si membri ai comunitatii au participat la acest proces. Am certitudinea ca intreaga noastra comunitate va incepe noul an scolar cu mai mult entuziasm si dorinta de succes.” – Mihaela Sava, Directoarea Scolii Gimnaziale din comuna Costesti, judetul Buzau.

Cel mai important moment in viata unui om e atunci cand se intoarce la radacini, restul e aventura sau ratacire. Ti se schimba pulsul cand te intorci spre casa. Are ceva pamantul acesta. Eu am copilarit la Nehoiu, iar cand ma intorceam la Buzau, ziceai ca vin la New York. Asa ca, sa vad cum un ONG precum Asociatia BookLand a reusit sa mobilizeze zeci de companii private sa investeasca in renovarea Scolii Gimnaziale din Costesti, implicand in acest demers autoritatile si comunitatea locala, e mare lucru. E dovada ca se poate, indiferent de ce nu poate statul roman. Cand vrem, suntem uniti si gospodari. Noi nu avem voie sa ramanem simpli spectatori la ce ni se intampla, trebuie sa ne implicam. Acum, aici, la Costesti, se transmite sanatate sufleteasca si intregul popor are nevoie de asa ceva. Scoala este valuta forte a tinerei generatii. Iar daca aceasta scoala e acum un spatiu curat si luminos se datoreaza unor eforturi uriase, dar mai ales bunavointei si increderii intr-un viitor mai bun prin educatie.” a declarat Dan Puric, actor, eseist, autor si regizor de teatru.

Lucrarile care au avut loc in perioada februarie – iulie 2023 la Scoala Gimnaziala din Costesti au transformat interiorul unitatii de invatamant intr-un spatiu placut, modern, cu un design primitor si vesel. Pe parcursul celor sase luni, au fost reparati si zugraviti peretii, s-au turnat sape de ciment in locul pamantului de sub dusumelele vechi, s-au montat parchet, gresie si mocheta, balustrade, jaluzele si glafuri la ferestre, au fost inlocuite usi, corpuri de iluminat si calorifere, iar instalatia sanitara a fost complet schimbata. Totodata, in curtea scolii au fost montate pavele si borduri, au fost plantate flori si butasi de trandafir si a fost amplasata o sculptura.

Asupra acestei scoli vegheaza un inger, caci, initial, nu figura printre scolile incluse in programul nostru de renovare. Insa, selectand Gradinita Pietrosu, care se afla in aceeasi comuna si care nu avea nicio lucrare necesara la interior, ne-am putut redirectiona o parte dintre eforturi spre aceasta scoala, care avea nevoie de atentia noastra. Astfel, in 2022, am renovat doua sali de clasa. Totusi, simteam ca puteam face mai mult. Asa ca, anul acesta am revenit si – cu sustinerea oferita de Primarie, care a achitat integral costul de manopera – ne-am reapucat de lucru. Lucrarile au durat 6 luni si ne mandrim mult cu felul in care arata acum scoala. Impreuna – noi, companiile mobilizate, primaria si intreaga comunitate locala am realizat ceea ce vedeti azi. Sunt convinsa ca peste cateva saptamani, cand vor reveni la scoala elevii, vor fi tare placut surprinsi.” Mihaela Petrovan, Presedinta Asociatiei BookLand.

 

Transformarea scolii a fost posibila si datorita Primariei Costesti, care a sustinut integral costurile de manopera si a oferit sprijinul logistic necesar. Autoritatii locale i s-au alaturat zeci de organizatii care cred in tineri si intr-o Romanie mai buna prin educatie: Somaco Grup Prefabricate (partener principal renovare), Voestalpine, Leroy Merlin, MaxBet Romania, UniCredit Consumer Financing, SAP Romania, Vopseaua Oskar, Turbomecanica, Majorel, Elis Pavaje, Arkema, Titan Machinery Romania, Sipex Company, Arco Media, Linde Gaz Romania, Menatwork Grup, Raveli, BricoDepot, Echipa de Tamplarie, Holver, Sanotechnik, Porta Doors, DXC Technology, Gilcom International, Purmo Group Romania, RTH Proconstruct, Trutzi, Remat Maramures, Expleo, Savana Culoare, Instal Impex, Scoala Europeana Bucuresti, Benati, Luxten, Xella RO, Pepiniera Gradina verde”, Famous Roses, Corkline, Masterplast, Promelek XXI, Atip Design.

In Romania secolului 21, elevii din mediul rural sunt condamnati sa invete in spatii insalubre care, de cele mai multe ori, le pun sanatatea sau chiar viata in pericol atat lor, cat si profesorilor. Iar acolo unde autoritatile nu pot sau nu vor sa faca ceva in acest sens, BookLand renoveaza scolile si militeaza pentru dreptul la educatie al copiilor. Si pentru ca Asociatia isi doreste sa vina cu un pachet complet de servicii educationale (inclusiv metoda de predare si continut), pe parcursul anului 2024 BookLand se va concentra si pe constructia primului Campus Preuniversitar Profesional Dual din mediul rural cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal, asigurand inclusiv profesorii care vor preda dupa un curriculum comparabil cu cel occidental. Aceasta scoala 100% moderna (cu biblioteca, laboratoare, ateliere de lucru, sala de spectacole, facilitati sportive, spatii de relaxare, cantina, livada si solar in care vor fi crescute propriile legume) va fi pusa GRATUIT la dispozitia copiilor din satele si comunele Romaniei. De asemenea, tinerii vor beneficia la finalul studiilor de locuri de munca in cadrul companiilor cu care se vor derula parteneriate si programe de invatamant profesional dual.

Toti cei care impartasesc viziunea Asociatiei BookLand pentru normalitate in educatie, se pot alatura demersului donand 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achizitionand Soricelul BookLand, incasarile obtinute din vanzarea jucariei fiind utilizate pentru renovarea si dotarea scolilor din mediul rural.

De peste 12 ani BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin Intalnirile BookLand Evolution, care faciliteaza liceenilor cu rezultate excelente la invatatura dialogul cu varii personalitati, prin Taberele Coolturale BookLand, care le ofera copiilor un mix echilibrat de activitati educationale & distractive in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor – initiativa care acorda elevilor defavorizati din mediul rural o sansa reala la o educatie de calitate. Adio igrasie si mucegai, bancute rupte, usi, ferestre si pardoseli deteriorate, acoperisuri si tavane prin care ploua, curti pline de noroi, sobe in salile de clasa si toalete insalubre in spatele scolii! Cu 78 de scoli renovate, Asociatia BookLand se pregateste de cel mai amplu proiect educational in mediul rural: primul Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual, inaugurabil in 2024, cu scopul de a forma specialistii de care Romania are atata nevoie in productie si servicii.

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply
  1. Felicitari pentru acest demers minunat si exemplar, cu care, BookLand si cei implicati, au adus o schimbare radicala in educatia din mediul rural!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

EA: ființă, nu obiect

Cat de cool sunt drogurile?