in

Ce este fericirea?

Parintii fondatori ai Statelor Unite ale Americii spun ca fericirea este un ????? ???????????, dobandit prin nastere. Iar ??????????? ?????? zice ca “????????? ???? ?????? ?? ? ?? ???????.” Pare simplu, nu? ?????? ??? ???????????? zicea ca „???? ?????? ?? ??? ???????, ??? ???? ???? ?? ??? ??????.”
Intr-o nota mai poetica, ????????? ????????? spune ca “????????? ???? ?? ?? ??????? ?? ???? ???? ?? ?? ?????? ??? ????????? ?? ???????? ??-? ??????, ???? ???? ?? ?????, ?? ???????, ???? ??????? ?? ???? ?? ?? ????.” Sau, ceva mai cinic, al nostru ????? ?????: „???? ?-?? ?????? ????????? ??????, ?? ??-?? ???????? ?? ??????????? ???????.”
Poate nu stiai, insa Romania – conform ultimului Raport Mondial al Fericirii – se claseaza pe locul 48 (primii sunt finlandezii). Nu e rau, tinand cont ca in lume exista 206 tari! Cercetatorii au studiat secole la rand acest subiect iar concluzia e clara: inca nu s-a ajuns la un acord asupra definitiei fericirii. Pshihologul Sonja Lyubomirsky a demonstrat in cazul unui esantion studiat ca fericirea noastra depinde in proportie de 50% de genele noastre, 40% de propriile noastre actiuni si doar 10% de circumstantele vietii.
???? ????? ?? ??? ??? ??????? ????? ?????????
* cel care are legaturi stranse cu membrii familiei sau cu prietenii
* cel care are o stima de sine ridicata
* cel care – copil fiind – a crescut cu parinti divortati
Totusi, bucura-te, sansa la fericire vine odata cu inaintarea in varsta; poate si pentru ca atunci stim sa pretuim mai mult lucrurile simple.
??? ?? ?? ???? ?? ??? ?????????
Hai sa ne lasam propriul corp sa raspunda:
??????
Sa nu te mire. Pielea este cel mai sensibil organ al corpului dupa care poti sa iti dai seama de fericirea unei persoane. Conform doctorului Andrew Affleck daca esti fericit si relaxat pielea ta va fi la fel de fericita & relaxata, cu un flux sangvin optim. Cum se zice: vei straluci de fericire.
?????
Zambetul poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii tale, inclusiv asupra inimii. Susannah Schaefer explica faptul ca eliberarea endorfinelor prin zambet creste fluxul sangvin si reduce tensiunea arteriala.
????????
Atunci cand esti fericit ai mai multe sanse sa digeri o gama mai larga de produse fara efectele negative ca refluxul esofagian sau indigestia – explica Ewen Griffiths. O minte nefericita si stresata poate afecta in mod semnificativ tractul gastrointestinal. De exemplu, sindromul colonului iritabil se manifesta mult mai puternic daca esti stresat sau anxios.
????????
Cum poti sa tii ridurile in frau? Cred ca ai ghicit deja raspunsul. Fii fericit! Rana Das-Gupta spune ca fericirea poate influenta imbatranirea pielii prin reducerea scurtarii telomerilor. Poate te intrebi ce sunt astia? Afla ca telomerii reprezinta descoperirea secolului XXI, premiata chiar cu Premiul NOBEL pentru medicina. Practic, sunt terminatiile cromozomilor si au rolul de a proteja materialul genetic al celulei. Si, iata, se pare ca dimensiunea acestor telomeri este direct proportionala cu tineretea biologica si starea noastra de sanatate!
????????
Fiind fericit si entuziasmat, scade nivelul cortizolului (cunoscut si drept „hormonul stresului”), crescand in acelasi timp productia de endorfine si serotonina (aceasta din urma cunoscuta drept „hormonul fericirii”). Se stie ca hormonii de fericire creeaza un sentiment de implinire, ajutand creierul sa functioneze la capacitate maxima. Mai exact, activitatea ridicata in partea stanga a cortexului prefrontal este asociata cu mai multe emotii pozitive. De fapt, acesta portiune a creierului este destinata gestonarii emotiilor negative si astfel, cu cat exista o mai mare activare in aceasta zona, cu atat emotiile pozitive sunt traite si resimtite mai intens. Ne-am amuzat afland ca oamenii clipesc mai rar atunci cand sunt nefericiti si mai repede cand sunt fericiti.
?? ?? ????, ????, ???? – ?? ???? ???????? – ????????? ???? ?? ???? ??????????
Trebuie sa te avertizam: exista multe modalitati artificiale de a experimenta placerea in creier, care – dupa cum se stie – secreta dopamina (asa numitul “hormon al recompensei”). Substantele chimice precum alcoolul sau drogurile stimuleaza producerea acestui hormon… insa creeaza si dependenta.

Hai sa-ti mai dezvaluim ???? ?????????? ?????? ???? ???? ??? ???? ?????? ?????????, aprobate chiar de specialisti:
1. ?? ?????
2. ??????? ????
Inteleptii mai spun ca daca te „inarmezi” cu generozitate, iubire, iertare, speranta, vei fi fericit si iti vei atinge obiectivele.
Noi iti tinem pumnii, mai ales ca acum stii ce trebuie sa faci sa fii fericit! Iar daca vrei sa ramai inspirat nu uita sa dai Subscribe, Like, Share sau sa ne scrii sugestiile tale. Le vom astepta cu zambetul pe buze.
„???? ????? ?? ???? ??????? ?? ?? ????? ?? ?? ????, ??-?? ???? ??!” – ??????? ?????

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Putem incetini procesul de imbatranire?

Cati bani sunt in lume?