in ,

Ce este fericirea?

Ce este fericirea?

Cator persoane le-ai adresat aceasta intrebare? Sau ai incercat sa-ti raspunzi singur?

Parintii fondatori ai Statelor Unite ale Americii spun ca fericirea este un drept inalienabil, dobandit prin nastere. Iar Dictionarul Oxford zice ca “Fericirea este starea de a fi fericit.” Pare simplu, nu? Eckart von Hirschhausen zicea ca „Este simplu sa fii fericit, dar este greu sa fii simplu.” Intr-o nota mai poetica, Nathaniel Hawthorne spune ca “Fericirea este ca un fluture pe care vrei sa il prinzi dar niciodata nu reusesti sa-l atingi, insa daca te asezi, in liniste, este posibil sa vina el la tine.” Sau, ceva mai cinic, al nostru Marin Preda: „Daca n-ar exista fericirea altora, nu ne-am sinchisi de nefericirea noastra.”

Ha, ha, punem pariu ca te asteptai la o definitie lunga si complicata, doar exista o gramada de studii pe tema asta… Poate nu stiai, insa Romania – conform ultimului Raport Mondial al Fericirii – se claseaza pe locul 48 (primii sunt finlandezii). Nu e rau, tinand cont ca in lume exista 206 tari!

Dar hai sa incercam sa raspundem la intrebare!

Cercetatorii au studiat secole la rand acest subiect iar concluzia e clara: inca nu s-a ajuns la un acord asupra definitiei fericirii. Pshihologul Sonja Lyubomirsky a demonstrat in cazul unui esantion studiat ca fericirea noastra depinde in proportie de 50% de genele noastre, 40% de propriile noastre actiuni si doar 10% de circumstantele vietii.

Practic asta inseamna ca, alaturi de parintii tai, TU esti responsabil de gradul tau de fericire 😉

Insa cine tinde sa fie mai fericit decat celalalt?

  • cel care are legaturi stranse cu membrii familiei sau cu prietenii (clar, ne asteptam la asta)
  • cel care are o stima de sine ridicata (hm, aici s-a dovedit stiintific ca majoritatea oamenilor nu au incredere in ei insisi)
  • cel care – copil fiind – a crescut cu parinti divortati (of, de la sine inteles)

Totusi, bucura-te, sansa la fericire vine odata cu inaintarea in varsta; poate si pentru ca atunci stim sa pretuim mai mult lucrurile simple. Daca nu ne crezi intreaba-ti parintii sau bunicii.

Dar de ce vrem sa fim fericiti?

Hai sa ne lasam propriul corp sa raspunda J

Pielea 

Sa nu te mire. Pielea este cel mai sensibil organ al corpului dupa care poti sa iti dai seama de fericirea unei persoane. Conform doctorului Andrew Affleck daca esti fericit si relaxat pielea ta va fi la fel de fericita & relaxata, cu un flux sangvin optim. Cum se zice: vei straluci de fericire.

Inima

Zambetul poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii tale, inclusiv asupra inimii. Susannah Schaefer explica faptul ca eliberarea endorfinelor prin zambet creste fluxul sangvin si reduce tensiunea arteriala.

(poate ca ar trebui inlocuit jingle-ul ala cu „Beti 2L de apa pe zi!” cu „Pentru o inima sanatoasa zambiti zilnic!”)

Stomacul

Atunci cand esti fericit ai mai multe sanse sa digeri o gama mai larga de produse fara efectele negative ca refluxul esofagian sau indigestia – explica Ewen Griffiths. O minte nefericita si stresata poate afecta in mod semnificativ tractul gastrointestinal. De exemplu, sindromul colonului iritabil se manifesta mult mai puternic daca esti stresat sau anxios.

Ridurile

Cum poti sa tii ridurile in frau? Cred ca ai ghicit deja raspunsul. Fii fericit! Rana Das-Gupta spune ca fericirea poate influenta imbatranirea pielii prin reducerea scurtarii telomerilor. Poate te intrebi ce sunt astia? Afla ca telomerii reprezinta descoperirea secolului XXI, premiata chiar cu Premiul NOBEL pentru medicina. Practic, sunt terminatiile cromozomilor si au rolul de a proteja materialul genetic al celulei. Si, iata, se pare ca dimensiunea acestor telomeri este direct proportionala cu tineretea biologica si starea noastra de sanatate!

Creierul

Fiind fericit si entuziasmat, scade nivelul cortizolului (cunoscut si drept „hormonul stresului”), crescand in acelasi timp productia de endorfine si serotonina (aceasta din urma cunoscuta drept „hormonul fericirii”).  Se stie ca hormonii de fericire creeaza un sentiment de implinire, ajutand creierul sa functioneze la capacitate maxima. Mai exact, activitatea ridicata in partea stanga a cortexului prefrontal este asociata cu mai multe emotii pozitive. De fapt, acesta portiune a creierului este destinata gestonarii emotiilor negative si astfel, cu cat exista o mai mare activare in aceasta zona, cu atat emotiile pozitive sunt traite si resimtite mai intens. Adica simtim o crestere a starii de bine!

Ne-am amuzat afland ca oamenii clipesc mai rar atunci cand sunt nefericiti si mai repede cand sunt fericiti. Gata, de azi clipim mai des!

Ce te faci, insa, cand – pe cale naturala – fericirea inca se lasa asteptata?

Trebuie sa te avertizam: exista multe modalitati artificiale de a experimenta placerea in creier, care – dupa cum se stie – secreta dopamina (asa numitul “hormon al recompensei”). Atunci cand o persoana obtine orice fel de recompensa (satisfacerea foamei, absolvirea unui examen sau castigarea unui premiu) creierul secreta automat acest hormon. Substantele chimice precum alcoolul sau drogurile stimuleaza producerea acestui hormon… insa creeaza si dependenta. Iar, in timp, efectele folosirii lor pot fi ireversibile conducand de la depresie pana la moarte.

Asadar mananca atunci cand iti e foame, invata pentru examene si lasa dopamina sa-ti inunde creierul cand afli ca ai luat si nota mare. Sau macar de trecere!

Si hai sa-ti mai dezvaluim doua activitati simple prin care iti poti induce fericirea, aprobate chiar de specialisti:

  1. Fa sport

Este o activitate prin care iti poti stimula creierul sa secrete endorfine. 30 minute de miscare pe zi, fie ca este alergare, mers la sala sau doar plimbare in aer liber – iti vor da o stare de bine.

Apropo, acelasi efect il are si ascultatul muzicii si dansul. Asa ca nu-ti uita castile 😉

 

  1. Mananca bine

O sa te bucuri acum – ciocolata este alimentul fericirii! In plus, creierul ti-o cere in perioadele cele mai stresante. Un alt aliment minune este ardeiul iute, folosit si in medicamentele care trateaza depresia, dar si ca afrodisiac natural. (vezi ca exista ciocolata cu ardei iute; de ce sa nu impusti doi iepuri dintr-o lovitura? Vorba vine.)

Inteleptii mai spun ca daca te „inarmezi” cu generozitate, iubire, iertare, speranta, vei fi fericit si iti vei atinge obiectivele.

Noi iti tinem pumnii, mai ales ca acum stii ce trebuie sa faci sa fii fericit! Iar daca vrei sa ramai inspirat nu uita sa dai Subscribe, Like, Share sau sa ne scrii sugestiile tale. Le vom astepta cu zambetul pe buze J Sa curga serotonina!

„Cand altii te cred fericit si tu crezi ca nu esti, ia-te dupa ei!” – Raymond Ruyer

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Putem incetini procesul de imbatranire?

Cati bani sunt in lume?