in

Putem incetini procesul de imbatranire?

Daca alchimistii isi doreau sa transforme metalele in aur, doctorii au cautat mereu sa incetineasca procesul de imbatranire.
* ??????, ???? ?? ?????, ???? ?? ??-? ?????? ???????? ?? ???? ?????????? ??????????? 190,000 ???? ???. ?????? ??? ?????? ??? 54,000 ???? ??????? ?? ??? ??? ??????, ???? ???????? ?? ??? ??????????.
* ??? ???? ?? ????? ???? ? ????? ??? ??? ????, ???? ?? ??? ??? ?? ?????? ?????? ??? ???? ? ???? ???????????? ?????? ???????, ???? ? ????? ?? ?????? ?? 122 ???. ?? ???? ???? ???????? ???? ??????, ?? ?????? ?? 117 ???, ?????? ???? ?? ?????, ?? ?????? ????? ??????.
Cresterea duratei de viata in tarile industriale se datoreaza scaderii mortalitatii infantile si imbunatatirii asistentei medicale, insa durata maxima de viata a ramas aproape neschimbata. Estimarile arata ca segmentul de varsta de +65 ani va reprezenta in 2060 mai mult de 30% din populatia UE (fata de 16% in 2010) – adica peste 2 miliarde batrani.
?? ?? ???????????
Explicatia cea mai acceptata azi este ca moleculele si celulele sunt lezate, inclusiv membranele lor, astfel ca imbatranirea este produsa de acumularea de-a lungul vietii a acestor leziuni nereparate. Iata, pe scurt, principalele semne ale imbatranirii: pierderea masei musculare (sarcopenie), pierderea mobilitatii musculoscheletale, scaderea masei osoase (osteoporoza), subtierea si scaderea elasticitatii tegumentelor, anemia normocitara progresiva, scaderea numarului celulelor in creier, ficat si rinichi – cu reducerea masei organelor respective -, precum si vindecarea mai lenta a ranilor. ?? ???? ?? ???????????? ?????? ?? ?? ??????? ????-?? ???? ????????, ?? ?????? ?? ???????? ???? ??????? ????????? – ?? ???????? ?? 34, 60 ?? 78 ?? ???.
???, ????, ????? ???????? ???????? ?? ????????????
In ceea ce priveste intelegerea actuala a procesului de imbatranire, exista speranta ca putem diminua intr-o buna zi efectele negative ale timpului asupra celulelor. Un specialist, care acum are 74 de ani, considera ca secretul opririi acestui proces poate consta intr-o boala foarte rara care nici macar nu are un nume adevarat – Sindromul X – boala fiind cauzata de o perturbare in ADN.
??????, ????? ???? ?????????????
Unul dintre motivele pentru care unele persoane traiesc mai mult si au o stare buna de sanatate il reprezinta genele. Desi acestea sunt transmise de la parinti, functionarea lor ar putea fi influentata de stilul de viata (dieta / sport) si un mod de gandire pozitiv.
Anul trecut s-a descoperit ca imbatranirea creierului poate fi nu doar incetinita, ci chiar inversata! O noua cercetare dezvaluie ca cresterea rigiditatii creierului pe masura ce inaintam in varsta determina disfunctia celulelor stem si arata cum putem inversa imbatranirea celulelor stem din creier, facandu-le mai tinere si mai sanatoase. Este o veste minunata pentru pacientii cu scleroza multipla. Unul dintre cercetatori sustine ca prin suprimarea acumularii de transcripte toxice s-a reusit inversarea procesului de imbatranire a celulelor stem adulte, astfel reusind nu numai sa le intinereasca, ba chiar sa le opreasca la un stadiu anterior de dezvoltare. Asadar, iata cat de aproape suntem de a gasi elixirul vietii. Iar acesta nu rezida altundeva decat in noi insine 😉
Este mai clar ca oricand, in special datorita evolutiei tehnologiei, ca trebuie acordata mult mai multa atentie invatarii pe tot parcursul vietii, astfel incat sa fim pregatiti sa ne schimbam locul de munca. Ideea ca viata se incadreaza in 3 segmente – ??? ????? ????????, ???? ????? ?? ???????? ??????????? – nu mai corespunde modului in care oamenii isi traiesc viata acum. Invatand ne mentinem creierul activ, ne imbunatatim starea fizica si mentala profitand de oportunitatile sociale de a interactiona si invata de la cei din jur. Discriminarea fata de persoanele in varsta este in continua scadere creandu-se oportunitati pentru adultii in varsta de a invata alaturi de tineri. De exemplu universitati din SUA (Notre Dame, Stanford si Harvard) readuc adultii mai in varsta in sala de clasa prin varii programe avantajoase.
S-a inventat si expresia de „imbatranire activa”, sinonima cu participarea, demnitatea, independenta, auto-realizarea. Expresia a fost adoptata de Organizatia Natiunilor Unite la sfarsitul anilor ’90, avand la baza recunoasterea drepturilor vartsnicilor si valorizarea egalitatii de sanse.

Insa, exista ceva ce imbatranirea nu afecteaza: spiritul nostru creativ! Acesta nu are varsta. Este la indemana oricaruia dintre noi si nu e niciodata prea tarziu sa il manifestam. Noi sa fim sanatosi, dupa cum spun dragii nostri bunici!
„?? ?????? ??????, ?????????? ??? ?? ???? ??? ????. ?? ?????? ?? ?? ???????? ?? ?? ????? ?????? ?? ???? ??????? ?????? ?? ???? ??-?? ??????.” – ?????? ????????

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Cine a inventat scoala?

Ce este fericirea?