Hei, plictisit?
De cate ori ai auzit expresia “Ah, ce m-am plictisit!” de la rude, prieteni sau chiar din gura ta? Dar te-ai intrebat de ce si de unde apare plictiseala? Atentie, a fi plictisit nu vine musai la pachet cu depresia. Cine este vinovat de faptul ca vrei sa lenevesti toata ziua pe canapea si sa te uiti la filme?
Da, da, sa lenevesti toata ziua pe canapea este unul dintre cele cinci tipuri de plictiseala. Daca ramai alaturi de noi o sa descoperi cat de “plictisit” esti si multe lucruri cool despre plictiseala (hmm cool si plictiseala, ce combinatie ciudata nu? La fel ca pizza cu ananas, ar zice unii).
Forget Generation Y, this is Generation BORED!
Azi doi din trei mileniali sunt „plictisiti de viata”. 27% sunt plictisiti de televiziune, 14% s-au saturat de retelele sociale si 25% se plictisesc incercand sa adoarma. Iar toate acestea se intampla in timp ce au intreaga lume la …varful degetelor. Ai inteles tu aluzia 😉
Dar hai sa incepem cu inceputul. La urma urmei, ce este plictiseala? Atentie, urmeaza o definitie plictisitoare: „O stare mentala si emotionala negativa, in decursul careia se resimte lipsa dorintei de actiune, dar si senzatia ca trecerea timpului are loc cu dificultate.” Acum ca stii definitia, siiiiigur stii cum se simte plictiseala, doar ai simtit-o de atatea ori pe pielea ta. Poate chiar inainte de a da click pe acest videoclip erai plictisit…
Bun. Stii ce presupune aceasta emotie? Plictiseala inseamna ca ai un anumit nivel de energie, dar nu identifici ce anume ai putea face cu ea. Din acest motiv, relaxarea se lasa cu odihna, iar plictiseala cu frustrare, chiar furie uneori, si doar ocazional cu letargie (de regula, atunci cand te simti obligat sa stai undeva unde clar te plictisesti).
Inainte de Revolutia Industriala, conceptul de “plictiseala” nici macar nu exista in limba engleza – nu exista un cuvant pentru aceasta stare. Inca mai sunt comunitati in Botswana si Namibia care traiesc in zone in care atentia si curiozitatea sunt factori de supravietuire, unde oamenii sunt suficient de saraci, incat sa aiba ce face tot timpul pentru supravietuire. Nu traiesc plictisiti. Asa ca nu-i de mirare ca vocabularul lor nu are un cuvant care sa desemneze aceasta afurisita stare pe care tu, pare-se, o traiesti cam des.
De exemplu, copiii mici nu se plictisesc, insa incep sa o faca din adolescenta si continua cu succes pana la maturitate. Sa fie de vina faptul ca pe masura ce crestem mari uitam sa ne jucam, luam viata prea in serios? Sau sa fie plictiseala, de fapt, o modalitate de protectie a propriului nostru organism?
Tu ce crezi? Te poti plictisi de moarte?
Cercetatorii Annie Britton si Martin J. Shipley au realizat un studiu pe 7524 de persoane pentru a afla daca plictiseala afecteaza sanatatea. Mai exact, au vrut sa afle daca oamenii plictisiti risca sa moara mai repede decat cei neplictisiti. Si ghici ce? Rezultatul a fost unul afirmativ, din pacate. Pentru ca inclinatia spre plictiseala, poate conduce la un comportament daunator. Asa ca, daca nu vrei sa mori din cauza plictiselii, te rugam revizuieste-ti urgent interesele in activitati sociale, fizice si psihice.
In 2006, s-a realizat un studiu care imparte plictiseala în cinci tipuri diferite. Prin urmare, ramai pe faza, ia aminte si vezi in ce categorie te incadrezi:
- Plictiseala Indiferenta
O stare in care esti cam obosit si deloc captivat de ce se intampla in jurul tau dar ai, totusi, o mina pozitiva. O stare de relaxare amestecata cu oboseala care te face sa stai in pijamale toata ziua si sa te uiti la Game of Thrones. Nu exista nicio intentie de a interactiona cu lumea, ci mai degraba ai sta inchis in casa sa-ti vezi de-ale tale.
- Plictiseala de Calibrare
Starea aceea in care cauti in mod activ, in care iti doresti sa apara ceva interesant in viata. Cam ca atunci cand esti la un party si te uiti in jur sa vezi cine mai e pe acolo si ce oportunitati de discutii sau de flirt ai. Pana la urma gasesti tu ceva, fie si numai ceva de baut.
- Plictiseala Cautarii
Seamana foarte mult cu cea de dinainte dar este deja la next level. Tocmai ti-am dat exemplu „cautarea” de parteneri de discutie sau de bere. Ei bine, daca esti la party si esti intr-atat de plictisit incat stai tot timpul cu telefonul in mana, neridicand nici macar privirea, dar strigand in gura mare „Baaah, ce plictiseala m-a lovit!”, atunci stii ca te-a pocnit asa numita plictiseala a cautarii.
- Plictiseala Reactiva
Aceasta stare este de departe cea mai negativa dintre toate si cea mai displacuta de majoritatea oamenilor. Cei care traiesc asta sunt de obicei foarte nefericiti si chiar nervosi, uneori si agresivi. Este foarte asemanatoare cu senzatia pe care o ai cand trebuie sa asculti pe cineva batand campii despre un subiect care nu prezinta nici cel mai mic interes pentru tine dar nici nu poti sa scapi de acolo. Dezastru!
- Plictiseala Apatica
„Acest tip de plictiseala seamana foarte mult cu depresia sau neajutorarea invatata” spune Goetz. Starea de neajutorare invatata este cea in care o fiinta este atat de daramata de situatiile prin care trece si de incercarile esuate de a face ceva cu propria viata, incat acum a ajuns sa nu mai incerce nimic, renuntand la orice tip de actiune.
Pai cam acestea ar fi cele 5 tipuri de plictiseala. Daca esti plictisit, de fel, te-ai gandit in ce categorie te incadrezi? Hai, spune-ne in comentarii. Sigur n-o sa fii singurul.
Dar daca ti-am spune ca plictiseala a ajutat omenirea sa evolueze de-a lungul secolelor, ne-ai crede? Nu este o gluma, acesta este adevarul si imediat o sa intelegi de ce. Chiar daca plictiseala este etichetata ca fiind o emotie negativa, lucrurile nu stau deloc asa. De fapt este un factor care ne motiveaza, care functioneaza ca o alarma la schimbare. Plictisitii sunt mai creativi, aparent. Ce treaba are asta cu evolutia noastra ca specie? La fel ca orice creatura omul are o dorinta imensa pentru noutate; pur si simplu iubim lucrurile noi. Studiile arata ca raspundem la noutate cu un val de “dopamina” (hormonul fericirii) – “o recompensa” care ne face sa ne simtim bine. Este motivul pentru care oamenii sunt curiosi, in general, si pentru care am ajuns in acest stadiu al evolutiei.
Dar stai, inainte sa te “bucuri” de plictiseala, trebuie sa mai stii un lucru. Studiile demonstreaza ca am face aproape orice sa evitam plictiseala. Lucruri precum adminstrarea de mici socuri electrice (da, serios!) sau alte activitati care conduc la autodistrugere (fumatul, alcoolul, drogurile de exemplu).
Haideti sa mergem pe varianta mai frumoasa, cea in care ne motivam si suntem curiosi prin plictiseala. Inainte sa te lasam sa revii la plictiseala ta (glumim, suntem siguri ca o sa fii mai creativ si mai motivat de acum incolo, odata ce ti-ai stabilit „diagnosticul”), iti propunem sa ne jucam putin. Uite, incearca una dintre aceste activitati anti-plictiseala:
- Incearca sa nu te gandesti la ursi koala.
Destul de greu nu? Pentru ca chiar acum vizualizezi unul in copac. Cu cat incerci mai mult sa nu te gandesti la un subiect, ghici ce, ajungi sa te gandesti fix la el.
- Scarpina-te
Hai, scarpina-te, chiar daca nu te mananca nimic. Te simti mai bine nu? Parca iti vine sa si zambesti, nu-i asa? Ti-am spus noi!
- Repeta un cuvant pana cand isi pierde intelesul
Alege un cuvant la nimereala si spune-l cu voce tare pana cand devine o insiruire de sunete fara sens. Cam la fel cu numaratul oilor pana adormi… Ba mai mult de-atat, caci incepi sa iti imbunatatesti si dictia. Vezi? Inca un avantaj colateral nesperat. - Uita-te la televizor si repeta tot ce auzi, dar cu accent italian. Si adauga si niste gesturi, ca sa fie mai funny.
Pe langa faptul ca o sa te apuce rasul (si nu numai pe tine,) o sa mai faci si muschi la brate. Si cine stie, poate chiar te apuci sa inveti italiana. Sau ce limba vrei tu, bine?
Iti lansam si o provocare: filmeaza-te facand una dintre aceste activitati si trimite-ne videoclipul pe pagina facebook BookLand Romania (vezi ca ai linkul in descriere). Cele mai funny videoclipuri vor aparea pe pagina noastra iar cel mai vizionat primeste si un premiu – un loc in Tabara Coolturala BookLand. Asadar, ce zici, esti gata sa devii vedeta?
Iti multumim ca ai ramas alaturi de noi pana la capat, nu uita sa dai subscribe, like sau share, iar pana data viitoare ramai inspirat si deloc plictisit!
„Plictiseala: dorinta de a avea dorinte.” – Lev Tolstoi
Comments
Loading…