in

Ce este plictiseala si cand este BUNA pentru noi?

De cate ori ai auzit expresia “Ah, ce m-am plictisit!” de la rude, prieteni sau chiar din gura ta? Dar te-ai intrebat de ce si de unde apare plictiseala?
Azi doi din trei mileniali sunt „plictisiti de viata”. 27% sunt plictisiti de televiziune, 14% s-au saturat de retelele sociale si 25% se plictisesc incercand sa adoarma. Iar toate acestea se intampla in timp ce au intreaga lume la …varful degetelor.
Plictiseala inseamna ca ai un anumit nivel de energie, dar nu identifici ce anume ai putea face cu ea. Din acest motiv, relaxarea se lasa cu odihna, iar plictiseala cu frustrare, chiar furie uneori, si doar ocazional cu letargie. Inainte de Revolutia Industriala, conceptul de “plictiseala” nici macar nu exista in limba engleza – nu exista un cuvant pentru aceasta stare. Inca mai sunt comunitati in Botswana si Namibia care traiesc in zone in care atentia si curiozitatea sunt factori de supravietuire, unde oamenii sunt suficient de saraci, incat sa aiba ce face tot timpul pentru supravietuire. Nu traiesc plictisiti. Asa ca nu-i de mirare ca vocabularul lor nu are un cuvant care sa desemneze aceasta afurisita stare pe care tu, pare-se, o traiesti cam des.
De exemplu, copiii mici nu se plictisesc, insa incep sa o faca din adolescenta si continua cu succes pana la maturitate. Sa fie de vina faptul ca pe masura ce crestem mari uitam sa ne jucam, luam viata prea in serios? Sau sa fie plictiseala, de fapt, o modalitate de protectie a propriului nostru organism?
?? ?? ?????? ?? ???? ???????? ?? ??????? 2 cercetatori au realizat un studiu pentru a afla daca plictiseala afecteaza sanatatea. Mai exact, au vrut sa afle daca oamenii plictisiti risca sa moara mai repede decat cei neplictisiti. Si ghici ce? Rezultatul a fost unul afirmativ, din pacate. Pentru ca inclinatia spre plictiseala, poate conduce la un comportament daunator. Asa ca, daca nu vrei sa mori din cauza plictiselii, te rugam revizuieste-ti urgent interesele in activitati sociale, fizice si psihice.
In 2006, s-a realizat un studiu care imparte plictiseala în cinci tipuri diferite. Prin urmare, ramai pe faza, ia aminte si vezi in ce categorie te incadrezi:
?. ??????????? ???????????
O stare in care esti cam obosit si deloc captivat de ce se intampla in jurul tau dar ai, totusi, o mina pozitiva. Nu exista nicio intentie de a interactiona cu lumea, ci mai degraba ai sta inchis in casa sa-ti vezi de-ale tale.
?. ??????????? ?? ?????????
Starea aceea in care cauti in mod activ, in care iti doresti sa apara ceva interesant in viata.
?. ??????????? ????????
Seamana foarte mult cu cea de dinainte dar este deja la next level.
?. ??????????? ????????
Aceasta stare este de departe cea mai negativa dintre toate si cea mai displacuta de majoritatea oamenilor. Cei care traiesc asta sunt de obicei foarte nefericiti si chiar nervosi, uneori si agresivi.
?. ??????????? ???????
Este cea in care o fiinta este atat de daramata de situatiile prin care trece si de incercarile esuate de a face ceva cu propria viata, incat acum a ajuns sa nu mai incerce nimic, renuntand la orice tip de actiune.
??? ???? ??-?? ????? ?? ??????????? ? ?????? ???????? ?? ???????? ??-? ?????? ?????????, ??-?? ?????? Nu este o gluma, acesta este adevarul si imediat o sa intelegi de ce. Chiar daca plictiseala este etichetata ca fiind o emotie negativa, lucrurile nu stau deloc asa. De fapt este un factor care ne motiveaza, care functioneaza ca o alarma la schimbare. Plictisitii sunt mai creativi, aparent. Ce treaba are asta cu evolutia noastra ca specie? La fel ca orice creatura omul are o dorinta imensa pentru noutate; pur si simplu iubim lucrurile noi. Studiile arata ca raspundem la noutate cu un val de “dopamina” (hormonul fericirii) – “o recompensa” care ne face sa ne simtim bine.
Inainte sa te lasam sa revii la plictiseala ta (glumim, suntem siguri ca o sa fii mai creativ si mai motivat de acum incolo, odata ce ti-ai stabilit „diagnosticul”), iti propunem sa ne jucam putin:
?. ???????? ?? ?? ?? ???????? ?? ???? ?????.
?. ????????-??
?. ?????? ?? ?????? ???? ???? ??? ?????? ?????????
?. ????-?? ?? ????????? ?? ?????? ??? ?? ????, ??? ?? ?????? ???????. ?? ?????? ?? ????? ???????, ?? ?? ??? ??? ?????.
„???????????: ??????? ?? ? ???? ???????.” – Lev Tolstoi

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Muzica si tinerii

Este COVID-19 cea mai grava amenintare la adresa omenirii?