in

Muzica si tinerii

??-?? ???????? ???????? ?? ?? ?????? ?? ???? ?? ???????, ??? ??????? ?????? ?? ??????, ?? ???? ?? ?? ????? ??? ?????
?? ????… ?? ? ??????? Si cum de noi, oamenii, simtim notele muzicale pana in rarunchi? Oare toti oamenii din lume si toate creierele decodifica la fel semnalul sonor? Raspunsul surprinzator este ca DA, in mare parte!
Lasand gluma la o parte, sa stii ca originile muzicii trebuie căutate în îndepartata istorie a omenirii, cand omul preistoric traia in caverne. Pe atunci (adica in paleoliticul mijlociu) consta în lovituri între pietre, lemne sau orice alte obiecte uzuale. Au fost concepute și imnuri de slăvire din urlete și dansuri menite sa-i mulțumeasca pe zei. Urmeaza perioada antica, cand marile imperii isi dezvolta propriile genuri muzicale. China, India, Egipt, Imperiul Roman si Grecia Antica sunt inovatoare. Dar poate cea mai importanta piesa din acest puzzle se afla in Grecia Antica unde, in statul ideal al lui Platon, muzica îi îndrumă pe tineri spre armonie și frumusețe spirituală. Ulterior, Aristotel dezvoltă ideile lui Platon prin conceptul de catharsis. După el, muzica poate vindeca boli mintale prin ascultatul unor melodii care creează o stare de extaz restaurand balansul mintal. Insa genialul Aristotel recunoaște și funcția muzicii drept pur divertisment. Probabil a presimtit el ca muzica determina creierul să elibereze hormonul plăcerii – dopamina. Evul Mediu este perioada intunecata a omenirii, muzica fiind relativ limitata la ceremoniile religioase care, la randul lor, au dat nastere genului POLIFONIC – adica ce numim azi muzica populara. Insa taman atunci (in anul 1000) un calugar benedictin pe nume Guido d’Arezzo a inventat notele muzicale. Renasterea a influentat pozitiv evolutia genurilor muzicale si ne-a adus cu un pas mai aproape de perioada barocului care a schimbat complet muzica, inlocuind vocea cu instrumentele, creand sunete perfectioniste si lansand instrumente muzicale noi. Urmeaza Perioada Clasica si Muzica Romantica a marilor compozitori Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Arcangelo Corelli ș.a.
? ???? ?? ?????? ? ???? ?? ???? ????????? ??????? ?? ?????? ?? ????!

Sa speram ca nu te numeri printre cei 5% dintre oameni care s-au nascut cu un dispreţ biologic pentru muzică, acesta afectiune purtand numele de „anhedonie muzicală”.
Noi aici la BookLand ascultam diverse genuri, ne plac toate, dar ne-am intrebat reent care sunt tedintele actuale ale momentului si am aflat ca tinerii asculta TRAP si EDM. La ora actuala din muzica se fac milioane de coco, iar cel mai bine platiti artisti ai momentului conform Forbes sunt Taylor Swift (185 milioane dolari), Kanye West (150 milioane dolari), EdSheeran (da, e pe locul 3 cu 110 milioane dolari), The Egals (100 milioane dolari), Elton John (84 milioane – se tine bine de cateva decenii), Byonce si Jay Z (ambii cu cate 81 milioane)… Stiai ca cel mai scump videoclip din istorie a fost „Scream” al lui Michael Jackson care in anul 1995 a costat nu mai putin de 7 milioane coco, wow…. Asa ca atunci cand ai tai te bat la cap sa nu mai asculti atata muzica, te rog sa le spui ca pe langa faptul ca intr-o zi vei face multi bani din asta, s-a demonstrat stiintific faptul ca:
– ????̆ ??????̦? ??????̆ ?̂? ??????? ?? ???? ?? ?̂????̦?, ???̦?? ??? ????? ????????̦???? (?? ??????? „??????? ??????”)
– ?????? ??? ????????????? ??????? ?? ??????? ?? ???????????
– ????????? ??????̆, ?̂? ???? ?? ???? ?????, ??? ????????????? ????????????? ??????
– ?????? ???????? ?????? ?? ???????, ??????? ?????? ?? ???? ? ???????
– ?????? ?? ????? ?? ??????? ??? ???? ?????, ??????????-?? ??????????????
– ?????? ? ??????????. ??? ??? ???? ????????????? ???? ?? ????????? ?̦? ??????
– ?????? ????????? ??????? ?????? ?? ????????????? ??????
Si, ca sa-i arati mamei cat de multe stii, spune-i ca Elvis Presley nu a scris niciunul dintre cântecele sale. Ba chiar in liceu era corigent la muzica. Ah, ei ii placea Beatles? Foarte bine: niciunul dintre membrii trupei nu stia sa citeasca partituri.
Totusi, pentru ca tinem la tine, trebuie sa iti spunem ca folosirea excesiva a castilor poate duce la surzenie. De exemplu, ~??% ?????? ???????????? ????????? ?????? ?? ??????? ????? ?? ???????? ? ???????. Daca nu stii cand ai volumul prea tare in casti, afla ca e atunci cand nu poti auzi pe cineva vorbind langa tine sau strigand de la 1m distanta.
Acum te lasam sa asculti in liniste ce vrei tu. Apropo, daca ai o melodie preferata este fiindca in mintea ta ai asociat-o cu un eveniment fericit trait de tine. Stiai? Spune-ne-o si noua in comentarii, te rugam 😉

„?????? ?? ?????. ????̆ ????? ?? ???????? ???? ?̂? ????, ????? ????? ?? ????? ?̂???̂???? ????? ???? ??????̆.” – Jimi Hendrix

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

De ce visam si la ce ne ajuta?

Ce este plictiseala si cand este BUNA pentru noi?