in

Muzica si tinerii

Muzica si Tinerii

 

Te-ai întrebat vreodata de ce muzica te face sa dansezi, iti schimba starea de spirit, te face sa te simti mai bine?

 

De fapt… ce e muzica? Am cautat o definitie in cel mai cool loc de pe internet – wikipedia. „Muzica este arta combinării notelor în succesiune și simultan într-o formă plăcută estetic, organizarea ritmica a acestor note și integrarea lor într-o lucrare completă”. Ok, dar noi, oamenii, cum de simtim aceste note pana in rarunchi? Ia sa ne indreptam atentia inspre… biologie. Te intrebi ce treaba are biologia cu muzica? Pai stai sa vezi!

 

Urechea este organul responsabil de auz si echilibru! Ea sta la baza perceptiei muzicii si transmiterii ei catre creier sub forma de vibratii! Mai exact: sunetul produs este colectat prin pavilionul urechii si transmis prin canalul auditiv catre timpan, el fiind responsabil de transformarea sunetului in vibratii! Dar stai, in urechea medie alaturi de timpan avem si un lant format din trei oscioare care au rol egalizator al sunetului – ciocanul, nicovala si scarita – un trio de DJ care performeaza non-stop in interiorul organismului tau, „dansand” atunci cand sunt stimulati de vibratiile sonore.

Informatia este transmisa ulterior la Boss-ul suprem – domnul Creier – care o decodifica si o transforma in muzica pe care o auzi de fapt. Cei care au „ureche muzicala” (intelegi acum aluzia cu triou-ul de DJ?) ajung sa fie printre cei mai buni muzicieni ai lumii.

Poate te intrebi: Oare toti oamenii din lume si toate creierele decodifica la fel semnalul sonor? Raspunsul surprinzator este ca DA, in mare parte! Ceea ce este fenomenal! Toti simtim emotie cand incepe o piesa cunoscuta precum Abi Talent. Glumesc! Billie Jean a lui Michael Jackson, e mai bine?

 

Lasand gluma la o parte, sa stii ca originile muzicii trebuie căutate în îndepartata istorie a omenirii, cand omul preistoric traia in caverne. Pe atunci (adica in paleoliticul mijlociu) consta în lovituri între pietre, lemne sau orice alte obiecte uzuale. Au fost concepute și imnuri de slăvire din urlete și dansuri menite sa-i mulțumeasca pe zei.

Urmeaza perioada antica, cand marile imperii isi dezvolta propriile genuri muzicale. China, India, Egipt, Imperiul Roman si Grecia Antica sunt inovatoare.

 

Dar poate cea mai importanta piesa din acest puzzle se afla in Grecia Antica unde, in statul ideal al lui Platon, muzica îi îndrumă pe tineri spre armonie și frumusețe spirituală. Ulterior, Aristotel dezvoltă ideile lui Platon prin conceptul de catharsis. După el, muzica poate vindeca boli mintale prin ascultatul unor melodii care creează o stare de extaz restaurand balansul mintal. Insa genialul Aristotel recunoaște și funcția muzicii drept pur divertisment. Probabil a presimtit el ca muzica determina creierul să elibereze hormonul plăcerii – dopamina – la fel ca atunci când ai mancat cel mai bun burger sau te-ai sarutat cu Iubi.

 

Evul Mediu – asa cum stii deja de la scoala – este perioada intunecata a omenirii, muzica fiind relativ limitata la ceremoniile religioase care, la randul lor, au dat nastere genului POLIFONIC – adica ce numim azi muzica populara. Insa taman atunci (in anul 1000) un calugar benedictin pe nume Guido d’Arezzo a inventat notele muzicale. Ca sa vezi!

 

Renasterea a influentat pozitiv evolutia genurilor muzicale si ne-a adus cu un pas mai aproape de perioada barocului care a schimbat complet muzica, inlocuind vocea cu instrumentele, creand sunete perfectioniste si lansand instrumente muzicale noi.

 

Si iata cum, cu pasi repejori ne apropiem si de perioada noastra in care ABBA, Queen, Nirvana si multe alte trupe umpleau stadioane si extaziau oamenii … dar pana acolo mai avem doua etape primordiale: Perioada Clasica si Muzica Romantica. Sigur ai ascultat (chiar si fara sa stii) operele marilor compozitori Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Arcangelo Corelli ș.a.

 

Aah, era sa uit, in 1969 a fost realizat primul EDM din lume: Electronic Dans Music realizat in totalitate pe CALCULATOR! – Popcorn Music –

 

Gata cu chestiile serioase – e clar ca muzica a stat la baza evolutiei noastre ca specie si gata! Surprinzator nu? Putem foarte usor sa ne dam seama daca o piesa este vesela sau trista, creierul nostru reacționand diferit. Un studiu a demonstrat că participanții au interpretat o față neutră ca fiind veselă sau tristă în funcție de melodia ascultata in acel moment.

Uite aici cateva conexiuni descoperite in cadrul studiului:

  • Fanii Blues, Jazz și Operă au o stimă de sine ridicată, sunt creativi, blânzi si introvertiț
  • Fanii Rap au o stimă de sine ridicată și sunt extrovertiț
  • Fanii muzicii Country și Western sunt muncitori și extrovertiț
  • Cei care ascultă muzică Reggae au o stimă de sine ridicată, sunt creativi, dar nu prea muncitori.
  • Fanii muzicii Dance sunt creativi, extroveritiți, dar nu prea blâ
  • Cei care ascultă muzica Indie au o stimă de sine scăzută, sunt creativi dar nu prea muncitori și nici blânzi.
  • Fanii muzicii Rock/Heavy metal au o stimă de sine scăzută, sunt muncitori, dar nu sunt creativi.
  • Fanii muzicii Pop, au o stimă de sine ridicată, sunt muncitori, extrovertiți, dar nu sunt creativi.

 

Ma rog, cu siguranta sunt exceptii. Dar stiu ca o sa fii de acord cu mine cand spun ca muzica îmbunătățeste semnificativ abilitățile motorii și raționale. Asa cum iti spuneau si ai tai, cand erai mic, daca inveti sa canti la un instrument, ai abilități motorii mai dezvoltate. Au avut dreptate? Da? La ce instrument canti? 😉

Sa speram ca nu te numeri printre cei 5% dintre oameni care s-au nascut cu un dispreţ biologic pentru muzică, acesta afectiune purtand numele de „anhedonie muzicală”.

 

Dar hai sa iesim din aceasta sfera micro si sa ne intoarcem la timpul prezent. Noi aici la BookLand ascultam diverse genuri, ne plac toate, dar ne-am intrebat reent care sunt tedintele actuale ale momentului si am aflat ca tinerii asculta TRAP si EDM. La ora actuala din muzica se fac milioane de coco, iar cel mai bine platiti artisti ai momentului conform Forbes sunt Taylor Swift (185 milioane dolari), Kanye West (150 milioane dolari), EdSheeran (da, e pe locul 3 cu 110 milioane dolari), The Eagles (100 milioane dolari), Elton John (84 milioane – se tine bine de cateva decenii), Byonce si Jay Z (ambii cu cate 81 milioane)…

Stiai ca cel mai scump videoclip din istorie a fost „Scream” al lui Michael Jackson care in anul 1995 a costat nu mai putin de 7 milioane coco, wow….

 

Asa ca atunci cand ai tai te bat la cap sa nu mai asculti atata muzica, te rog sa le spui ca pe langa faptul ca intr-o zi vei face multi bani din asta, s-a demonstrat ştiinţific faptul că:

  • dacă asculți muzică în surdina in timp ce înveți, reții mai rapid informațiile (se numeste „efectul Mozart”)
  • muzica iti imbunatateste memoria si nivelul de concentrare
  • ascultand muzică, în timp ce faci sport, iti îmbunătăţeşti performanţele fizice
  • ritmul bătăilor inimii se schimbă, imitand muzica pe care o asculti
  • muzica te ajuta sa percepi mai bine lumea, conturandu-ti personalitatea
  • muzica e matematică. Cei mai mari matematicieni erau și muzicieni și invers
  • muzica atenueaza durerea fizica
  • si imbunatateste somnul

 

Si, ca sa-i arati mamei cat de multe stii, spune-i ca Elvis Presley nu a scris niciunul dintre cântecele sale. Ba chiar in liceu era corigent la muzica. Ah, ei ii placea Beatles? Foarte bine: niciunul dintre membrii trupei nu stia sa citeasca partituri. Ha ha!

 

Totusi, pentru ca tinem la tine, trebuie sa iti spunem ca folosirea excesiva a castilor poate duce la surzenie. De exemplu, ~20% dintre adolescentii americani sufera de diverse grade de pierdere a auzului. Daca nu stii cand ai volumul prea tare in casti, afla ca e atunci cand nu poti auzi pe cineva vorbind langa tine sau strigand de la 1m disntanta.

 

Iti multumim ca ne-ai ascultat. Acum te lasam sa asculti in liniste ce vrei tu. Apropo, daca ai o melodie preferata este fiindca in mintea ta ai asociat-o cu un eveniment fericit trait de tine. Stiai? Spune-ne-o si noua in comentarii, te rugam J

 

„Muzica nu minte. Dacă poate fi schimbat ceva în lume, acest lucru se poate întâmpla numai prin muzică.” – Jimi Hendrix

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

De ce visam si la ce ne ajuta?

Ce este plictiseala si cand este BUNA pentru noi?