in , ,

Ce sa faci cu disciplina?

Exista in viata lucruri cu care te nasti si lucruri pe care le inveti. Adevarul este ca nu te nasti cu prea multe, asadar ai foarte multe lucruri de invatat. Totul depinde de tine: daca si ce alegi sa inveti. Problema, totusi, e ca unele lucruri trebuie invatate neaparat daca-ti doresti o viata in care sa-ti mearga bine. Si uite ceva ce ne-ar ajuta sa bifam o lista intreaga de obiective: 𝐝𝐢𝐬𝐜𝐢𝐩𝐥𝐢𝐧𝐚.
Daca ne-ar placea metaforele, am spune ca disciplina este un alt membru, unul pe care ni-l crestem singuri, fiindca nu ne nastem cu el. Dar pentru ca nu ne plac metaforele, o sa ne referim la disciplina ca la o solutie. Ce-i drept, ne costa mult sa fim disciplinati si acesta e motivul pentru care disciplina ne lipseste. Nu vorbim aici numai despre succes si nu vorbim nici in unitati monetare, din acelasi motiv pentru care nu mai folosim nici metafora (stii tu ce zicem). Si stii ceva? Nici nu-ti mai explicam despre ce e vorba. De aici te lasam pe tine sa-ti dai seama.

Sigur il stii pe prietenul nostru, 𝐉𝐚𝐦𝐞𝐬 𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐉𝐨𝐧𝐞𝐬. Da, Darth Vader din Star Wars, chiar el! Si trebuie sa stii ca nici macar el nu s-a nascut cu o voce perfecta. Sigur, a plans cum plang toti bebelusii. Dar apoi, copil fiind, a trebuit sa infrunte un mare obstacol: balbaiala. Lucrurile erau atat de rele, incat ii era teama chiar si sa se prezinte. Doar momentele in care vorbea cu familia sau cu animalele erau cele in care balbaiala era ceva mai blanda. Situatia a inceput sa capete incet o alta infatisare atunci cand unul dintre profesorii lui James Earl a observat un lucru interesant. Atunci cand copilul citea cu voce tare poeziile scrie chiar de el, nu se mai balbaia, fiindca nu mai avea de-a face cu sentimentele altora, ci cu propriile sale sentimente, de care nu se temea. „Terapia prin poezie” l-a ajutat sa scape de balbaiala si sa capete pasiunea pentru textele dramatice.

Mai este cineva despre care vrem sa iti povestim. Cineva care s-a inrudit cu perseverenta si cu disciplina. 𝐃𝐚𝐯𝐢𝐝 𝐏𝐨𝐩𝐨𝐯𝐢𝐜𝐢 – un nume care inseamna mult pentru tara noastra si un motiv de mandrie pentru romani. Nici el nu s-a nascut genial, ci a devenit genial prin multa munca. A ajuns pentru prima data in bazin din cauza unei probleme medicale. Apoi, de la varsta de 9 ani a inceput sa se antreneze ca sa-si puna in valoare pasiunea pentru inot. La 10 ani, cu toate ca antrenorul sau nu considera ca David are cea mai buna tehnica, acesta si-a setat obiectivul si a crezut in el insusi – asa a batut primul record national. De atunci a inceput si disciplina sa-si faca loc in ecuatie. La 14 ani, la Campionatele Nationale, David a fost in topul clasamentului la fiecare dintre cele 15 probe. Pentru o asemenea performanta, chiar el a marturisit ca disciplina e ingredientul esential – de la dieta, la programul zilnic de pregatire fizica si antrenamente.

Concluziile, pana aici, sunt clare: 𝐧𝐮 𝐬𝐞 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐫𝐞𝐮𝐬𝐢𝐭𝐚 𝐟𝐚𝐫𝐚 𝐝𝐢𝐬𝐜𝐢𝐩𝐥𝐢𝐧𝐚, 𝐢𝐚𝐫 𝐝𝐢𝐬𝐜𝐢𝐩𝐥𝐢𝐧𝐚 𝐞 𝐨 𝐚𝐥𝐞𝐠𝐞𝐫𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐚𝐬𝐮𝐦𝐚𝐭𝐚 𝐬𝐢 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐭𝐚 𝐢𝐧 𝐟𝐢𝐞𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐳𝐢, pentru a da roade. Nu exista o reteta exacta in ceea ce priveste procesul prin care ajungi disciplinat. Dar iti putem oferi 𝐜𝐚𝐭𝐞𝐯𝐚 𝐫𝐞𝐩𝐞𝐫𝐞 𝐢𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐯𝐢𝐝𝐞𝐨, dupa care sa te poti orienta. Si mai avem o veste (buna) pentru tine. Stii ca e nevoie de 21 de zile ca sa iti formezi un obicei? Asa ca provocarea este sa rezisti acestei prime perioade, in care pui bazele disciplinei tale. Apoi totul iti va veni mai usor.

𝐕𝐨𝐢𝐜𝐞 𝐨𝐯𝐞𝐫: Zoltan Octavian Butuc
𝐂𝐨𝐩𝐲𝐰𝐫𝐢𝐭𝐞𝐫: Monica Faur
𝐀𝐫𝐭 𝐃𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫: Adrian Baldovin

𝐔𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐧𝐨𝐮𝐭𝐚𝐭𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭𝐢𝐞𝐢 𝐁𝐨𝐨𝐤𝐋𝐚𝐧𝐝:
Facebook:

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Testimonial Daniela Vasiliu – Director Scoala & Gradinita “Martian Negrea” Valea Viilor (Sibiu)

Rebelii fac istorie – episodul 1 – mentor Adrian Cioroianu