In discutia pe care o vei urmari nu ne sfiim sa punem intrebari dificile si sa spunem lucrurilor pe nume, fie ca vorbim despre controverse, mituri, eroi, comunism, iluzia trecutului privit prin filtrul nostalgiei, rezilienta si adevar.
Mentorul Intalnirilor BookLand Evolution din luna Sept’23 este 𝐀𝐝𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐂𝐢𝐨𝐫𝐨𝐢𝐚𝐧𝐮 – Autor, istoric, jurnalist, conferentiar, fost ministru al Afacerilor Externe, managerul Bibliotecii Nationale a Romaniei si fascinant partener de dialog in cadrul primei noastre intalniri gazduite de noul nostru partener, Biblioteca Nationala a Romaniei.
„Sa nu vă feriti niciodata sa nasteti controverse. Nu neaparat sa le cautati, dar cand aveti ceva de spus, spuneti-le. Spuneti ce credeti. O sa va dau un exemplu, pentru ca m-ati intrebat de modul in care este vazut astazi Maresalul Antonescu. Va puteti da seama ca bunicul meu, care a trecut prin al II-lea Razboi Mondial, il admira pe Antonescu. Asa cum poate e cazul pentru multi bunici si din familiile voastre. Dacă ii veti intreba, multi dintre ei sunt nostalgici. Insa una e sa ne iubim bunicii sau parintii, alta e sa putem avea propriile noastre pareri. Eu, ca profesor de istorie, nu pot sa le spun studentilor mei la curs un lucru, iar apoi la televizor sa spun altceva, doar pentru ca gustul publicului sau opinia publica pare atunci mai ingăduitoare, mai nostalgica. De regula, oamenii nu il regreta pe Antonescu sau pe Nicolae Ceausescu. Multi oameni isi regretă tineretea.”, spune Adrian Cioroianu.
Pe drumul sinuos al cautarilor catre propriul sine descoperi multe fatete ale propriei personalitati. Dar „cea care ajunge intotdeauna la capat e rezilienta, incapatanarea. Dincolo de un nivel, nu mai conteaza notele pe care le aveti sau inaltimea, culoarea ochilor sau cat de destepti, frumosi, inteligenti, populari sunteti. Lucrurile astea sunt importante in ziua de azi, de maine, saptamana viitoare, poate la anul, dar, pe termen lung, ceea ce ramane este capacitatea fiecaruia de a incerca inca o data. Putine lucruri ies din prima. Daca ies din prima pastrează-le, foloseste-ti norocul, bucura-te pentru el si pastreaza-l. Si norocul trebuie pastrat!”, spune istoricul.
Noi facem parte dintr-o lume libera in gandire. Dar sa nu uitam ca nu intotdeauna a fost asa. Caci pretul libertatii e mare. E viata insasi! În orice regim politic am trai, lumina isi va gasi cale, imbracand o forma. Un zvon, un banc sau poate o exprimare elevata și usturatoare, o ironie bine tintita.
„Facem parte dintr-o lume libera in gandire. Daca am fi iarasi obligati sa vorbim in bucatarie, cum vorbeau bunicii vostri… Nu uitati ca pe atunci una vorbeai acasa, alta la intreprindere si toata lumea incerca sa citeasca printre randuri. Citeai un articol de ziar – si asta e particularitatea regimurilor opresive, cauti sa vezi ce vrea sa spuna (de fapt). Intr-o societate libera (…) o data pe saptamana apare revista Catavencu si e plina de ironii. Altfel, ne-am intoarce la bancuri, la zvonuri, cum era pe vremea lui Ceausescu. Cine radea de el in ziare? Niciodata! Dar bancuri, zvonuri spuneam toti.”, conchide mentorul BookLand Evolution.
Suntem mandri de acesti tineri formidabili care isi cauta propriul drum in cariera! Ii multumim pentru inspiratie mentorului nostru, 𝐀𝐝𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐂𝐢𝐨𝐫𝐨𝐢𝐚𝐧𝐮, si 𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐢𝐢 𝐍𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐞𝐢 pentru gazduire, precum si 𝐊𝐚𝐧𝐝𝐢𝐚 pentru cadoul dulce.
Intalnirile BookLand Evolution dau glas intrebarilor si raspunsurilor tale. Avem incredere in potentialul tau, te sustinem in tot ce-ti propui, insa, efortul iti apartine in totalitate. Important e sa vrei. Urmareste-ne sau vino alaturi de noi, caci 𝗜𝗠𝗣𝗥𝗘𝗨𝗡𝗔 𝗶𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝗺 𝘁𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗶𝗮!
Urmareste noutatile despre activitatea Asociatiei BookLand pe:
Facebook:
Comments
Loading…