in ,

Cele mai ciudate legi din lume

Esti de acord cu noi ca, fara legi, nu am avea ordine si ca totul ar fi un haos? Din cele mai vechi timpuri, omenirea s-a ghidat dupa anumite reguli, fie scrise sau transmise prin viu grai. Iar cele mai cunoscute legi universale, daca le putem numi asa, le intalnim chiar in… Biblie. Da, vorbim despre Decalog, cuvant care provine din latinescul „decalogus”, derivat din cuvintele de origine greaca deka „zece” + logos „cuvant”.
Cele 10 porunci sunt probabil primele reguli despre care s-a vorbit in istoria religioasa a omenirii. Structura lor indica ce sa faci sau sa nu faci, fara sa fie prezentata in mod clar o pedeapsa daca le incalci. Cu toate acestea, poruncile, despre care Biblia ne spune ca i-au fost dictate de catre Dumnezeu lui Moise, sunt reguli pe care credinciosii le respecta si in ziua de azi. Staaaai, nu te panica, aceasta nu e discutie despre religie, ci despre imbogatirea culturii tale generale
Se pare, insa, ca cea mai veche culegere de legi este Codul lui Hammurabi – rege babilonian care a trait in secolul 17 I.Hr. Perioada in care a domnit Hammurabi este cunoscuta prin faptul ca atunci Babilonul a devenit cel mai important centru cultural din Asia. Codul sau de legi cuprindea 282 de articole, sapate in piatra si care aveau caracter juridic, moral si religios.
Iata cateva exemple:
• Daca un hot este descoperit in timp ce fura, va fi omorat.
• Daca cineva acuza pe altcineva, fara sa poata aduce vreo dovada, acuzatorul va fi omorat.
Vrem sa te delectam cu cele mai ciudate legi care exista pe aceasta Planeta.
1. In Singapore guma de mestecat este interzisa inca din 1992, iar amenda ajunge pana la 1000 de dolari. Se pare ca motivul care a stat in spatele acestei decizii bizare a autoritatilor este faptul ca isi doreau un oras curat.
2. In Scotia este in vigoare o lege veche care spune ca daca un strain vine la usa ta si te roaga sa il lasi la toaleta, esti obligat sa accepti.
3. Ca tot vorbim de toalete, afla ca in Elvetia nu este permis sa mai tragi apa la toaleta dupa ora 10 seara. Reglementarea face parte dintr-un set de masuri pentru reducerea zgomotului intre orele 22 si 7.
4. Insa, legile care fac referire la baile oamenilor nu se opresc aici. In statul american Arizona este interzis sa ai in cada dupa ora 19…un magar adormit. Contextul se pare ca face referire la un caz din 1924 cand un localnic obisnuia sa isi lase magarul sa doarma in cada. Atunci cand orasul a fost inundat, magarul a fost luat de ape, iar localnicii au depus multe eforturi pentru a salva animalul.
5. In capitala Italiei este interzis sa tii un peste in acvariu, iar daca incalci aceasta lege va trebui sa platesti o amenda.
6. Vezi ca si in Ohio se vorbeste in legi despre pesti. Autoritatile pedepsesc cu inchisoarea pe oricine incearca sa imbete un peste. Intrebarea aici ramane – ce s-o fi intamplat in istoria locala de s-a ajuns la nevoia de a avea instituita o astfel de reglementare?!
7. Aceeasi nedumerire ramane si pentru urmatoarea lege. In Baltimore, din SUA, nu ai voie sa intri in sala de cinema cu un leu. Despre alte animale, nu e foarte clar daca e permis sau nu. Ne spui tu ce ti-a iesit cand ajungi pe acolo, da?
8. Daca te afli in orasul Eureka din Nevada si vrei sa saruti o femeie, atunci ar fi bine sa nu cumva sa ai mustata, caci e interzis! Legea Mustatii dateaza inca din sec 19 si Eureka nu este singurul oras din SUA in care a aparut aceasta prevedere. Cu toate acestea, e bine sa iti spunem ca, desi legea e in vigoare inca, este prea putin probabil sa o vezi aplicata si sa gasesti barbati cu mustata dupa gratii pentru aceasta infractiune.
9. Cat despre chiulitul de la scoala, in tara noastra nu se intampla mare lucru daca lipsesti.Totusi, pentru elevii din Bangladesh nu e asa de simplu – orice elev prins ca a chiulit de la scoala, risca sa ajunga direct in inchisoare!
10. Oricat de mult iti plac cartofii prajiti sau la cuptor, daca locuiesti in vestul Australiei trebuie sa ai mare grija ce cantitate ai in casa. Legea spune ca este interzis sa ai mai mult de 50 kg de cartofi. Ba chiar politistii au dreptul sa iti perchezitioneze casa in cazul in care exista suspiciuni.

Acestea sunt cateva dintre cele mai ciudate legi pe care noi, echipa BookLand, le-am gasit…. Daca tu cunosti altele, scrie-ni-le in comentarii! Nu se stie cand ar putea folosi cuiva

„𝑇𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑎𝑑𝑒𝑣𝑎𝑟𝑢𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑙𝑒𝑔𝑖, 𝑑𝑎𝑟 𝑛𝑢 𝑡𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑙𝑒𝑔𝑖𝑙𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑎𝑑𝑒𝑣𝑎𝑟𝑢𝑟𝑖.” – Mihail Sadoveanu

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Liste de cumparaturi

Marius Chivu – Daca as putea sa raspandesc curiozitatea printre tineri as face-o (2)