in , ,

Conflict…inatorul” si ratiunea sau Cum sa gestionezi eficient conflictele

Il banuim pe Doctorul Doofenshmirtz pentru cantitatea de conflicte care exista astazi… peste tot. Ne amuzam copios vizionand acest desen al copilariei, inventand cu Phineas si Ferb, pornind in misiune cu Perry ornitorincul si… mai ales, infruntand masinariile Doctorului Doofenshmirtz. Dar de la un timp… ne gandim daca nu cumva tot el e cel care a creat vreun… „conflict..inator” si l-a folosit ca sa imprastie conflicte peste tot. Si acum… unde e Perry ornitorincul care salveaza situatia? Nu suntem atat de buni precum e Perry in misiuni secrete, dar cel putin suntem prieteni cu el. Ne-a invatat si pe noi cateva dintre secretele lui, astfel ca acum ne pricepem destul de bine in rezolvarea situatiilor de criza. Si chiar daca nu vom putea distruge niciodata „conflictinatorul”… vrem macar sa iti dam niste ponturi despre cum poti rezolva eficient conflictele.

1. 𝐑𝐞𝐚𝐥𝐢𝐬𝐭 𝐯𝐨𝐫𝐛𝐢𝐧𝐝… 𝐠𝐚𝐭𝐚 𝐜𝐮 𝐝𝐫𝐚𝐦𝐚. Ai nevoie de un moment de respiratie profunda si de alte cateva momente de detasare. Imagineaza-ti ca pui pauza la viata, la momentul tensionat si ca faci cativa pasi in spate ca sa te uiti la conflict dinafara situatiei. Aceasta este gandirea la rece. Inseamna ca te raportezi la problema ca si cum nu esti implicat in ea, ca si cum privesti problema altuia. Uite un set de intrebari ajutatoare, pe care poti sa ti le pui rapid: Cat de grava pare acum situatia? Ce anume a facut situatia tensionata? Cat de mare e diferenta de opinii? Cat de importanta e problema cu adevarat?

2. 𝐀𝐦𝐢𝐧𝐭𝐞𝐬𝐭𝐞-𝐭𝐢 𝐜𝐢𝐧𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐨𝐦𝐮𝐥 𝐜𝐮 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐢 𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐥𝐢𝐜𝐭. Fireste ca stii cum il cheama si ce anume a generat conflictul. Dar aminteste-ti ce statut si ce rol are omul respectiv in viata ta, daca e important pentru tine si daca tii la el. De multe ori, momentul in care iti reamintesti ce inseamna pentru tine omul din fata ta, este momentul in care incepi sa iti schimbi perspectiva in conflict. Odata cu aceasta schimbare, vine si schimbarea de atitudine. Daca acea persoana este importanta pentru tine – poate cineva din familie, vreun prieten apropiat – vei incepe sa aplanezi conflictul ceva mai usor. Pana la urma… merita sa renunti la orgoliu in detrimentul salvarii relatiei cu oamenii dragi. Si daca iti dai seama ca omul din fata ta nu e important pentru tine? Ei bine… vei incepe sa realizezi si faptul ca, in acest caz, conflictul nu merita timpul si energia ta.

3. 𝐂𝐚𝐫𝐞-𝐢 𝐬𝐜𝐨𝐩𝐮𝐥? Aceasta e intrebarea-cheie. Dupa ce ai constientizat cine este persoana din fata ta si cat este ea de importanta, iti va fi mai usor sa iti stabilesti intentiile si scopurile. Daca faci abstractie de conflict, cum ar trebui sa arate relatia voastra in continuare? Raspunsul la aceasta intrebare te ajuta sa iesi din conflict. De ce? Pai, pentru ca vei actiona in cadrul conflictului astfel incat sa il termini… favorabil. Totusi…

4. 𝐓𝐚𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐧𝐮 𝐞 𝐨 𝐬𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐞. Comunicarea e cea mai buna solutie, oricat de cliseic ar suna. Orice motiv de conflict merita discutat, pentru a fi inteles si mai apoi eliminat, nu doar ascuns sub pres. Aceasta metoda rezolva conflictul, iar rezultatele benefice se vad pe termen lung. Comunicarea este cea care te ajuta sa ajungi la un punct comun. Mai mult decat atat, rezolvarea conflictelor te ajuta in dezvoltarea flexibilitatii, a abilitatilor de comunicare si iti sporeste spiritul inovativ. Cum se intampla toate aceste lucruri? Prin faptul ca iesi din zona ta de confort atunci cand trebuie sa rezolvi conflictul. Chiar daca deja pare ca nu mai avem niciun conflict in ecuatie, mai este un lucru important de facut:

5. 𝐍𝐮 𝐝𝐞𝐳𝐠𝐫𝐨𝐩𝐚 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐮𝐩𝐚 𝐜𝐞 𝐚𝐢 𝐢𝐧𝐠𝐫𝐨𝐩𝐚𝐭-𝐨. Asta inseamna ca un conflict incheiat nu merita readus in discutie ulterior. Cand inchei cu bine un conflict, poti considera ca tocmai ti-ai consolidat relatia cu persoana respectiva. Dar daca aduci din nou vorba despre ce te-a deranjat in conflictul incheiat, e ca si cum arunci reprosul in terenul celuilalt… din nou. Ajuta cu ceva? Raspunsul e NU. Asadar… nu uita ca un conflict incheiat inseamna impacare… si uitare. ”𝐶𝑜𝑛𝑓𝑙𝑖𝑐𝑡𝑢𝑙 – 𝑑𝑖𝑛 𝑐𝑖𝑜𝑐𝑛𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑎 𝑑𝑜𝑢𝑎̆ 𝑝𝑖𝑒𝑡𝑟𝑒 𝑛𝑢 𝑠𝑒 𝑛𝑎𝑠̦𝑡𝑒 𝑜 𝑝𝑖𝑎𝑡𝑟𝑎̆, 𝑐𝑖 𝑜 𝑠𝑐𝑎̂𝑛𝑡𝑒𝑖𝑒.” – Lucian Blaga

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Creierul sub lupa adolescentilor – episodul 1

Creierul sub lupa adolescentilor – episodul 2