Inainte ca Primaria comunei Turcinesti sa apeleze la Asociatia BookLand pentru renovarea Scolii Gimnaziale & Gradinitei Rugi (jud Gorj), scoala fusese inchisa de DSP. Motivul? Copiii erau nevoiti sa isi faca nevoile in toaletele ecologice din curte in care erau pusi saci menajeri. Astfel ca, din Sept’21 pana in prezent, copiii au fost nevoiti sa faca naveta la o scoala din alta localitate. In urma unei investitii in valoare de 200.000 euro, scoala a fost renovata de Asociatia BookLand si zecile de companii private mobilizate sa contribuie. Insa, nici la ora actuala copiilor nu li s-au deschis portile scolii…
Din pacate,”Bine faci, bine gasesti” nu s-a aplicat aici. Cele 9.5 luni de munca au reprezentat un calvar pentru Asociatia BookLand si constructorul angajat sa renoveze scoala. Laura Gheorghita, Directoarea scolii, impreuna cu Dumitru Modrea, Primarul comunei Turcinesti, s-au gandit sa fie ei singurii care interpreteaza o clauza din protocolul de colaborare semnat cu scoala in defavoarea binefacatorului lor. Conceput de insasi asociatie si semnat in ultimii 3 ani cu 67 scoli din mediul rural, in protocol scrie: ”Scoala nu-i datoreaza nimic lui BookLand”. Pentru ca Asociatia nu solicita bani pentru munca depusa in folosul comunitatilor, insa, pentru a reusi sa intervina acolo unde statul roman nu reuseste, implica toti actorii: mediul privat de afaceri + autoritatile locale + comunitatile. In cazul de fata, Asociatia si Primaria au agreat ca strict partea de manopera sa fie impartita intre cele doua, din total investitie insemnand cca 15% contributie proprie. In acest sens constructorul a semnat doua contracte de manopera: unul cu Asociatia, si altul cu Scoala (catre care Primaria urma sa vireze 35.000 euro). Doar ca acesti bani nu au fost achitati. Asociatia, careia Scoala sau Primaria nu ii mai raspundeau (timp de jumatate de an au respins orice forma de comunicare), a dat sute de mailuri si telefoane – la Inspectoratul Scolar Judetean, la Prefectura, la Deputatul de Gorj, la Ministerul Educatiei, la partidul primarului, chiar si Primului Ministru – ca mai toti sa spuna ca rezolvarea e in mainile Primariei. Fara niciun suport pe plan local, fara comunicare si cu eforturi incredibile, lucrarea a fost finalizata la mijlocul lunii Nov’22 (santierul fiind demarat in Feb’22). Constructorul s-a vazut nevoit sa apeleze la instanta pentru a-si face dreptate si a obtinut-o, desi, initial, Scoala a venit cu intampinare la decizia curtii judecatoresti.
De ce nu e scoala astazi in circuit si elevii in bancute? BookLand nu stie raspunsul. Inspectoratul Scolar Judetean Gorj i-a comunicat telefonic faptul ca Primaria este cea care trebuie sa faca solicitarea in acest sens. De ce nu a facut primarul Modrea nimic pana acum? Poate pentru ca in satul Rugi umbla vorba ca intentioneaza sa transforme Scoala (acum frumos renovata pe banii altora) in Azil pentru varstnici. Pentru a preveni acest lucru, Asociatia BookLand a anuntat toate televiziunile si presa locala, solicitand interventia mass media. Fiindca cu o asemenea situatie nu s-a mai confruntat iar in asemenea cursa nu a mai fost trasa…
Prin programul asociatiei de ”Renovare scoli in mediul rural”, sub motto-ul Impreuna CONSTRUIM oameni, in 2020-2021, 67 de scoli din comunele si satele Romaniei au devenit locuri in care 15.000 de copii merg cu placere sa invete. Fara granturi europene, pur si simplu mobilizand Partenerii sa contribuie cu bani, produse sau servicii (prin redirectionarea celor 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994), dar si motivand autoritatile si comunitatea locala sa se implice. Primarul comunei Turcinesti este exceptia care confirma regula validata in 3 ani de alti 66 primari. In ciuda dezinteresului vadit, la Rugi se poate vedea puterea si determinarea mediului privat in a schimba lucrurile in domeniul educatiei.
„In cele 9.5 luni de calvar, desi relatia cu primarul comunei TURCINESTI si cu directoarea scolii era incredibil de defectuoasa (ei nemaicomunicand deloc cu noi in ultimele 6 luni), ne-am tinut promisiunea de a reda copiilor o scoala modernizata si cu toate facilitatile necesare desfasurarii unui act educational de calitate. Tratati neomeneste, ne-am continuat treaba, inghitind in sec si inabusindu-ne umilinta doar din respect fata de misiunea noastra nobila, fata de parteneri si mai ales fata de acesti copii! Calvar a fost si pentru muncitorii care, conform intelegerii, trebuiau cazati decent si hraniti cu o masa calda pe zi de catre Primaria comunei TURCINESTI dar care nu au primit nimic (ce sa mai vorbim de plata partiala a manoperei conform contract), dimpotriva, au fost nevoiti sa doarma in scoala, sa-si gateasca la ceaun si sa se spele intr-un dus improvizat in curte. Iar asta din Februarie pana la mijloc de Noiembrie… Timp in care am lucrat intens la aceasta scoala in varsta de doar 56 ani, maiestuoasa dar deloc ingrijita. Am turnat sape de beton, iar apoi am inceput sa reparam peretii coscoviti si crapati. Bineinteles ca am si termoizolat cladirea pe exterior, asigurandu-i o protectie suplimentara. Nu inainte de a-i inlocui toata tamplaria de lemn mancat de carii cu ferestre si usa PVC (usile noi de acces in salile de clasa fiind din lemn). Am montat alei din pavele si borduri in curtea care altadata era plina de noroi, am reparat sageacul, i-am montat sistem pluvial. Iar la interior, cel mai important pentru o scoala pana atunci incalzita cu sobe: am instalat o centrala termica, cu tot apanajul aferent (calorifere, tevi, robineti, vas de expansiune, termostat, pompe CT, termomanometru, mufe, coturi, teuri, nipluri, cleme etc). Nu in ultimul rand, am pus gresie, faianta, covor PVC, corpuri iluminat. Dar poate cel mai important si util: am construit o toaleta interioara pentru fete, baieti si profesori, ‚anuland’ motivul pentru care DSP inchisese scoala! Singurele victime ale acestei situatii fara precedent pentru noi sunt micutii gorjeni… Va invit sa vizionati materialul video in care atat directoarea, cat si primarul au dreptul la replica.” – Madalina Mocanu, Director Marketing & Comunicare Asociatia BookLand
Transformarea Scolii Gimnaziale Rugi a fost posibila in principal datorita companiilor care cred in tineri si intr-o Romanie mai buna prin educatie: Barrier, Elis Pavaje, Cesarom, Porta Doors, Ariston, Ferro, Romstal, Instal Impex, Siniat, Policolor, Savana Culoare, Sipex Company, Masterplast, Tempera Instal, EuroElectric, Luxten, Novatik, Sanotechnik, Decathlon, Indfloor Group, Leroy Merlin, Raveli, Brico Depôt, Temad, RG Design, Matra Systems, Cemix, Marvicon, Atip Design. Asociatia BookLand le multumeste si partenerilor loiali care sustin neconditionat intregul demers educational: Sit – Metersit, Unicredit Consumer Financing, Titan Machinery Romania, Turbomecanica, Arkema, Profi, Viva Credit, Asevi.
In Romania secolului 21, elevii din mediul rural sunt condamnati sa invete in spatii insalubre care, de cele mai multe ori, le pun sanatatea sau chiar viata in pericol atat lor, cat si profesorilor. Iar acolo unde autoritatile nu pot sau nu vor sa faca ceva in acest sens, norocul vine din partea Asociatiei BookLand care militeaza pentru dreptul la educatie al copiilor renovandu-le scolile. In 2023, asociatia planuieste sa renoveze scoli situate in ultimele 8 judete ramase „neacoperite”: Alba, Bihor, Covasna, Dambovita, Harghita, Satu Mare, Salaj si Timis. Si pentru ca BookLand isi doreste sa vina cu un pachet complet de servicii educationale (inclusiv metoda de predare si continut), incepand de anul viitor se va concentra si pe constructia primului Campus Preuniversitar Profesional Dual din mediul rural, cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal. Va asigura inclusiv profesorii care vor preda dupa o curricula comparabila cu cea occidentala. O scoala 100% moderna (cu cantina, biblioteca, laboratoare, ateliere, sala spectacole, facilitati sportive, spatii relaxare, livada, brutarie, spalatorie dar si solar in care vom creste propriile legume) pusa GRATUIT la dispozitia copiilor din mediul rural, asigurandu-le burse de studiu si, la final, un loc de munca in cadrul companiilor cu care se vor derula programe de invatamant profesional dual.
Toti cei care le impartasesc viziunea se pot alatura demersului Asociatiei BookLand donand 2 euro lunar printr-un SMS cu cuvantul CONSTRUIM la 8845 sau achizitionand Soricelul BookLand.
_______________________________________________________
De 12 ani BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin intalnirile BookLand Evolution care faciliteaza tinerilor discutii inspirationale cu mentori cu valori demne de urmat, prin Taberele Coolturale BookLand care ofera tinerilor un mix echilibrat de activitati educationale & distractie in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor – initiativa care acorda copiilor defavorizati din mediul rural o sansa reala la o educatie de calitate! Adio igrasie si mucegai, bancute rupte, usi/geamuri/pardoseli deteriorate, acoperisuri si tavane prin care ploua, curti pline de noroi, sobe in salile de clasa si WC in spatele scolii! Cu ajutorul companiilor care s-au mobilizat contribuind cu bani, produse sau servicii, BookLand a reusit in ultimii 3 ani sa aduca schimbarea in 67 scoli.
Comments
Loading…