in ,

CryCry LoveLove OMGOMG

Cum iti ceri scuze corect?

Inainte de toate, lasa-ne sa-ti spunem ca expresia „Imi cer scuze!” este incorecta din punct de vedere gramatical. Caci, daca tii cont de faptul ca „a cere” inseamna „a pretinde”, atunci cand „iti ceri scuze” nu faci altceva decat sa pretinzi scuze de la interlocutor, adica exact opusul intentiei tale. In momentul in care te adresezi unei altei persoane ar trebui sa spui „iti cer scuze“. Normele de politete recomanda ca scuzele sa fie prezentate, si nu cerute: „Te rog sa-mi accepti scuzele”.

TU cind ti-ai cerut scuze ultima data? Caci ar trebui sa o faci la fel de des precum „Buna ziua!”. Caci toti facem greseli!
Uneori, ii ”ranesti” pe cei dragi si nu numai, chiar si atunci cand nu intentionezi. S-ar putea sa existe momente in care ti-ai dori sa-ti iei inapoi faptele sau vorbele care au suparat un parinte, sot, frate, sef, coleg sau prieten.

Se pare ca prima folosire a cuvantului “scuze” in sensul modern in care il avem astazi se regaseste in piesa „Richard al III-lea” a lui Shakespeare in replica: “Milord, n-ai de ce sa imi ceri iertare, eu ma rog sa fiu iertat.”

Dar, totusi, ce inseamna scuzele? De ce sunt spuse si din ce sunt formate?
Oamenii de stiinta au descoperit ca scuzele ar avea 6 mari elemente:
1. Primul ar fi 𝐞𝐱𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐠𝐫𝐞𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 – momentul de inceput in care spui pentru ce anume iti ceri iertare.
2. Urmatorul este 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞𝐠𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐟𝐚𝐩𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐜𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐚 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐚 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐚𝐟𝐞𝐜𝐭𝐚𝐭𝐚 𝐬𝐚𝐮 𝐚 𝐬𝐮𝐟𝐞𝐫𝐢𝐭. Partea in care arati empatie pentru ceea ce a simtit celalalt si incerci sa te pui in locul sau, pentru a intelege mai bine pozitia.
3. Al treilea element este 𝐚𝐬𝐮𝐦𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐨𝐧𝐬𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢𝐢. Atunci cand exprimi faptul ca ai gresit si iei vina asupra ta.
4. In continuare, o scuza mai contine si 𝐞𝐱𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa iti minimalizezi greseala, ci doar sa explici ce anume te-a determinat sa faci ceea ce ai facut.
5. Dupa ce ai detaliat motivele, e timpul pentru 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐬𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐢. Trebuie sa gasesti un mod prin care persoana ranita sa se simta mai bine.
6. Ultimul element, dar deloc in ultimul rand este 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐢𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐚𝐫𝐞. Pana la urma, nu te poti scuza la infinit pentru aceleasi greseli si apoi sa le repeti iar si iar, nu?

Interesant este ca, desi scuzele sunt atat de des exprimate, se pare ca nu toti oamenii isi cer iertare corect. Am identificat cateva dintre cele mai frecvente greseli care fac scuzele sa nu mai para atat de sincere si de binevoitoare.
• In primul rand, ar trebui sa ai grija la 𝐞𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞𝐟𝐞𝐧𝐬𝐢𝐯𝐞. Nu ar trebui sa incerci sa iti gasesti justificari de tipul “asa sunt eu”, “e in natura mea”, “face parte din meseria mea”. E in regula ca vrei sa explici contextul, dupa cum am spus mai devreme. Ai grija, insa, sa nu o faci ca si cum ai avea nevoie sa te disculpi complet. Nu vrei sa para ca il invinovatesti pe celalalt ca s-a suparat pe nedrept.
• De asemenea, cand iti ceri iertare, nu ar trebui sa existe 𝐠𝐞𝐬𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐬𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 care pot trada faptul ca scuzele nu sunt sincere. De exemplu, tendinta de a-ti da ochii peste cap poate fi interpretata ca nu iei in serios persoana cu care discuti si motivele pentru care a fost deranjata. Ai grija sa nu cazi in extrema cealalta, in care, pentru a parea sincer, ajungi sa plangi pe tot parcursul scuzelor! Discutia ar trebui sa fie una echilibrata si matura.
• O alta greseala comuna e incercarea de deviere a vinovatiei. Sa incerci sa il culpabilizezi pe celalalt – fie pentru reactia pe care a avut-o, fie pentru un comportament care crezi tu ca te-a determinat sa faci ce ai facut – nu e o idee buna, daca vrei cu adevarat sa iti ceri scuze. Caci, astfel, poti da dovada de ostilitate sau chiar de lasitate.
• Vrei sa iti ceri corect scuze? Nu folosi cuvantul “dar” si nu incerca sa pivotezi situatia. „Cand folosesti cuvantul ‚dar’ este ca si cum ai anula tot ce ai spus anterior” considera Jacqueline Whitmore, experta in eticheta internationala. Si daca stai sa te gandesti, chiar are dreptate!
• Oamenii tind sa nu ia vina in totalitate asupra lor si atunci folosesc diateza pasiva – “cum AI FOST tratat”, “ceea ce TI S-A SPUS”. Corect este sa iti asumi ceea ce ai facut, inclusiv prin verbele pe care le folosesti.
Pentru a-ti cere scuze e intr-adevar nevoie de curaj, dar odata ce iti vei lua inima in dinti, experienta va fi una eliberatoare si chiar inaltatoare.

“𝑆𝑐𝑢𝑧𝑒𝑙𝑒 𝑛𝑢 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎 𝑠𝑐ℎ𝑖𝑚𝑏𝑎 𝑡𝑟𝑒𝑐𝑢𝑡𝑢𝑙, 𝑐𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎 𝑠𝑐ℎ𝑖𝑚𝑏𝑎 𝑣𝑖𝑖𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙.” – Kevin Hancock, scriitor

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply
  1. Vă rog să-mi acceptați scuzele.Marog sa fiu iertata dacă am greșit față de oricine.Va mulțumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Cea mai importanta masa a zilei

Prea multe ganduri