Stiai ca doar 1% din apa Planetei Albastre este potabila, doua procente fiind inghetate, iar aproape 97% fiind sarata si gasindu-se doar in oceane si mari? Apa este o resursa importanta de care e bine sa ne folosim fara sa o irosim. Nu evitand sa ne spalam, fireste, ci tinand cont de cateva simple recomandari. Daca ne urmaresti pana la final, o sa-ti impartasim cateva trucuri despre cum vei putea contribui la a reduce risipa. In plus, vezi tu…? Apa trece, dar facturile raman, iar de asta te vei convinge in viata ta de adult.
Si unde incepe consumul responsabil? Acasa, bineinteles! La prima strigare ai spune ca poate nici nu conteaza consumul tau de apa. Dar stiai ca in timpul unui dus de 7-8 minute vei consuma, in medie, aproape 60 de litri de apa? Daca asta tot nu-ti spune nimic, imagineaza-ti cum ar fi sa faci 3 drumuri dus-intors pana la cea mai apropiata fantana, de unde scoti cate 2 galeti de cate 10 litri de apa… ca sa-ti iasa cantitatea de apa necesara. Si asta doar pentru un dus! Dar pentru ca ai posibilitatea sa dai, oricand, drumul robinetului, hai sa vezi, totusi, ce ai de facut ca sa nu consumi apa aiurea.
1. Instalatiile sanitare improvizate sau defecte duc la pierderi mari de apa
E indicat ca un instalator profesionist sa-ti treaca pragul casei, pentru a verifica, din cand in cand, starea instalatiilor sanitare. Eliminand pana si cea mai mica scurgere de apa, te asiguri ca aceasta nu se duce in van. In plus, asa vom plati si pretul corect din factura, pe baza consumului real pe care il facem. E bine sa stii ca robinetii, tevile, dar si instalatiile de incalzire sau de alimentare cu apa functioneaza brici.
2. Adopta obiceiul de a face dusuri scurte, in locul bailor lungi
Nu-i asa mare caz daca, din cand in cand, iti umpli cada pentru o baie relaxanta. Doar ca trebuie sa stii ca asta inseamna, in medie, un consum de 80 de litri de apa de persoana. Nu trebuie sa renunti definitiv la momentul de rasfat… Insa, ce poti face este fie sa nu iti mai umpli cada, fie sa te rezumi la a face asta doar in weekend. Cativa centimetri in minus de apa in vana reprezinta echivalentul a cativa litri de apa pe care i-ai putea economisi fara sa renunti la balaceala. Daca vei reusi, totusi, sa inlocuiesti baia cu un dus scurt, de 4 minute, ar insemna sa reduci consumul undeva pe la jumatate. Si, tine minte! Un dus prelungit (de peste 20 de minute) inseamna mai multa apa consumata decat daca ai face o baie in cada plina.
3. Nu lasa apa sa curga in timp ce faci alte lucruri
Fii pe faza sa nu lasi robinetul deschis in vreme ce te dai cu crema, te speli pe dinti sau pe maini! Doar prin opritul apei in timpul acestor „operatiuni” marunte, se economisesc 5-6 litri de apa pe minut. Iti dai seama cata apa poti „salva”, intr-un an, cu un minimum de efort din partea ta?
4. E indicat sa alegem electrocasnice destepte
Chiar daca scoatem mai multi bani din buzunar pentru o masina de spalat rufe ergonomica, stim ca ea va avea un consum eficient. E o investitie care te ajuta sa economisesti! Inca un pont! Cand bagi la spalat, asigura-te ca ai strans suficiente rufe murdare incat sa atingi capacitatea de incarcare maxima a masinii de spalat.
5. Ai grija sa nu folosesti apa la presiune maxima
Cand te speli pe maini sau cand speli legume ori fructe, ai grija ca jetul de apa sa nu fie la maximum. O mare parte din cantitatea de apa se va risipi prin stropi, asa ca reducand presiunea la jumatate, poti economisi zeci de litri de apa in doar o saptamana!
Si stiai ca… ?
Apa este un drept fundamental al omului, esential pentru sanatatea si demnitatea lui. Si, cu toate acestea, 700 de milioane de oameni din 43 de tari sufera astazi de deficit de apa. Iar pana in 2025, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in jur de 2 miliarde de oameni vor trai in tari sau regiuni cu deficit absolut de apa.
Femeile din tarile in curs de dezvoltare parcurg, in medie, 6 kilometri pe jos, zilnic, pentru a face rost de apa. Numai in Africa, acestea petrec 40 de miliarde de ore pe an carand apa.
O persoana poate supravietui aproape o luna fara mancare, dar doar in jur de o saptamana fara apa.
_____________________
Citat-motto
„Cu o floare nu se face primavara”, este adevarat.
Insa, schimbarea este responsabilitatea fiecaruia dintre noi!
Fii o inspiratie, fii un factor al schimbarilor pozitive!
Fii, de fapt, un chirias respectabil, caci Planeta ne gazduieste cu generozitate!
𝐀𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚 𝐫𝐮𝐛𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐫𝐢𝐭𝐚 𝐝𝐞 FERRO, 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫 𝐁𝐨𝐨𝐤𝐋𝐚𝐧𝐝 𝐄𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐨𝐧. 𝐌𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐫𝐢 𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐥𝐚𝐭𝐢𝐞, 𝐬𝐮𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐢𝐧 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭𝐢𝐞!
𝐂𝐨𝐩𝐲𝐰𝐫𝐢𝐭𝐞𝐫: Carmen Croitoru
𝐕𝐨𝐢𝐜𝐞-𝐨𝐯𝐞𝐫: Gabi Costin
𝐀𝐫𝐭 𝐃𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫: Adrian Baldovin
Comments
Loading…