A zis cineva OBIECTIVE? Suntem cu ochii in patru dupa ele si le vanam cu spor, de cand am invatat cum sa o facem. Apoi le punem in oala si preparam cea mai delicioasa tocanita de obiective atinse. Iti dam si tie reteta, deci nu pleca! Poate ca nu suntem cei mai straluciti bucatari, dar la tocanita asta ne pricepem.
Regulile sunt facute ca sa fie incalcate – cel putin cele nefolositoare. De acord. Dar retetele trebuie respectate, ca sa iasa preparatul dorit. Adica daca vrei sa faci tort, nu poti sa pui sare in loc de zahar doar pentru ca seamana intre ele. Ar iesi o… tortomanie… adica tort + gogomanie. La fel e si cu listele astea cu obiective. Nu poti sa arunci cateva dorinte intr-un bol, sa le amesteci cu o lingura de speranta, sa le pui la cuptor si sa le scoti la sfarsitul anului, crezand ca ti-au iesit obiective atinse cu glazura de caramel. Suna gustos, stim. Dar in realitate… nu e asa simplu. Vorba lui Antoine de Saint – Exupéry: Un scop fara un plan de actiune… ramane doar o dorinta. Asa ca iata un prim indiciu: 𝐨𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞𝐥𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐝𝐨𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞 𝐜𝐮 𝐩𝐥𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐮𝐧𝐞.
Totusi, sa nu te gandesti ca daca ai facut planul, treaba s-a si terminat. E nevoie de… rabdare! Nimic nu merge mai bine decat rabdarea, langa planul de actiune. Si daca nu vrei sa ne crezi pe cuvant, iti oferim si un bun exemplu: Aurel Vlaicu. Da, chiar el, pionierul aviatiei – romane si mondiale. Prima data… a facut un planor, in anul 1908. Abia anul urmator a zburat cu el si a capatat mai multa motivatie. Asa a inceput in 1909 constructia primului avion, Vlaicu I. Un obiectiv clar, atins in decursul unui an. Si apoi? Rabdare. Pentru ce? Pentru rezultat! Primul zbor fara modificari, ceea ce reprezenta un lucru unic in randul aviatie mondiale. Exact – rezultatul a fost un alt obiectiv, stabilit si atins intr-un nou an – 1910. Acelasi proces a parcurs si cu Vlaicu II, cel de-al doilea avion construit: 1911 – constructia avionului, 1912 – castigarea a 5 premii pentru avionul construit. Deci… dorinta… plan de actiune… actiune… si 𝐫𝐚𝐛𝐝𝐚𝐫𝐞 cat cuprinde!
Iata, deci, cum sa iti stabilesti obiectivele:
1. 𝐅𝐚 𝐨 𝐥𝐢𝐬𝐭𝐚 𝐜𝐮 𝐝𝐨𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞!
Exact cum ai mai facut si pana acum, cu stelute colorate, cu idei de tot felul… si, cel mai important, cu numere! Ordinea conteaza. Asadar, numerotam dorintele in ordinea importantei lor.
2. 𝐅𝐢𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐫𝐞𝐭!
Spre exemplu: 30 de minute de sport pe zi, ca sa fii mai sanatos; sa te trezesti in fiecare zi la ora 8, chiar daca nu ai programul stabilit, ca sa fii mai productiv.
3. 𝐅𝐢𝐢 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐬𝐭!
O lista incarcata reflecta prea multa ravna pe care o avem la inceputul anului.
4. 𝐅𝐢𝐢 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐞𝐯𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭!
Ai inteles deja ca dorintele au nevoie de un plan de actiune pe care sa il respecti. O idee buna este sa iti creezi cate un plan de actiune pentru fiecare obiectiv de pe lista. Apoi dedica din timpul tau obiectivului, urmand planul. Si ca sa te incurajam si mai mult, vrem sa iti povestim despre un om care si-a atins obiectivele grele prin perseverenta: Ludwig van Beethoven. Dar ceea ce probabil nu stii… e faptul ca acesta a surzit la un moment dat. Cea de-a noua simfonie a finalizat-o fiind complet surd. Beethoven a mers impotriva logicii si si-a depasit capacitatile, totul pentru a-si atinge obiectivele. El este cel mai bun exemplu de perseverenta. Iar daca nu ai vizionat inca materialul nostru ”Cum sa devii perseverent in sase pasi?” ti-l recomandam😊
5. 𝐍𝐨𝐭𝐞𝐚𝐳𝐚-𝐭𝐢 𝐞𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐚.
Suntem oameni si avem nevoie de motivatie. Nu putem sa prestam la nesfarsit si sa ramanem capabili sa evoluam, daca nu suntem motivati. Asadar, o buna modalitate de a te pastra pe linia dreapta spre atingerea obiectivelor este sa notezi evolutia si reusitele de pe parcurs. Nimic nu e mai satisfacator decat sa privesti inapoi si sa iti aduci aminte de ceea ce ai reusit. Capeti, astfel, motivatia de care ai nevoie ca sa evoluezi mai departe.
Ei… uite cum deja incepe sa miroasa a tocanita de obiective atinse! Un ultim sfat, inainte sa te apuci de vanat si de gatit: tine minte ca in bucatarie te mai si arzi la cate un deget, din neatentie sau din prea multa graba. Nu inseamna ca trebuie sa te lasi de treaba… ci face totul parte din perfectionarea ta! Fii generos si distribuie videoclipul si prietenilor tai. Cu siguranta iti vor fi recunoscatori!
”𝑇𝑜𝑡𝑖 𝑜𝑎𝑚𝑒𝑛𝑖𝑖 𝑑𝑒 𝑠𝑢𝑐𝑐𝑒𝑠 𝑎𝑢 𝑢𝑛 𝑠𝑐𝑜𝑝. 𝑁𝑖𝑚𝑒𝑛𝑖 𝑛𝑢 𝑝𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑎𝑗𝑢𝑛𝑔𝑒 𝑛𝑖𝑐𝑎𝑖𝑒𝑟𝑖 𝑑𝑎𝑐𝑎 𝑛𝑢 𝑠𝑡𝑖𝑒 𝑢𝑛𝑑𝑒 𝑣𝑟𝑒𝑎 𝑠𝑎 𝑚𝑒𝑎𝑟𝑔𝑎 𝑠𝑖 𝑐𝑒 𝑣𝑟𝑒𝑎 𝑠𝑎 𝑓𝑖𝑒 𝑠𝑎𝑢 𝑠𝑎 𝑓𝑎𝑐𝑎.” – Norman Vincent Peale
Comments
Loading…