in ,

Cum te ajuta inteligenta emotionala

Sigur ai mai auzit de Inteligenta Emotionala… dar ce anume inseamna?
Iti spunem noi: coeficientul de inteligenta emotionala masoara capacitatea unui om de a-si gestiona emotiile, de a fi empatic si de a mentine relatii sociale autentice.

Daca in cazul IQ-ului exista metode clare de masurare, in ceea ce priveste inteligenta emotionala nu sunt teste standardizate si nicio scara valorica. Motivul pentru care inteligenta emotionala este dificil de masurat este ca testele se bazeaza pe capacitatea unei persoane de a-si autoevalua abilitatile. Ca urmare, aceste teste nu pot determina cu acuratete nivelul de coeficientului de inteligenta emotionala. Fiindca TU decizi si depide de cat de sincer esti cu tine insuti. In plus, domeniul este relativ nou.

๐„๐ฑ๐ฉ๐ž๐ซ๐ญ๐ข๐ข ๐๐ข๐ง ๐๐จ๐ฆ๐ž๐ง๐ข๐ฎ ๐š๐ฎ ๐๐ž๐Ÿ๐ข๐ง๐ข๐ญ ๐œ๐ข๐ง๐œ๐ข ๐ฆ๐š๐ซ๐ข ๐œ๐จ๐ฆ๐ฉ๐จ๐ง๐ž๐ง๐ญ๐ž ๐š๐ฅ๐ž ๐ข๐ง๐ญ๐ž๐ฅ๐ข๐ ๐ž๐ง๐ญ๐ž๐ข ๐ž๐ฆ๐จ๐ญ๐ข๐จ๐ง๐š๐ฅ๐ž:
1. ๐€๐ฎ๐ญ๐จ๐œ๐ฎ๐ง๐จ๐š๐ฌ๐ญ๐ž๐ซ๐ž๐š: presupune ca un om sa poata constientiza si recunoaste propriile sentimente si emotii.
2. ๐€๐ฎ๐ญ๐จ๐ฌ๐ญ๐š๐ฉ๐š๐ง๐ข๐ซ๐ž๐š vine automat doar in cazul persoanelor care au autocunoastere.
3. Se spune ca aceia care au o inteligenta emotionala ridicata, vor reusi sa gaseasca si ๐ฆ๐จ๐ญ๐ข๐ฏ๐š๐ญ๐ข๐š pentru a-si realiza obiectivele.
4. ๐„๐ฆ๐ฉ๐š๐ญ๐ข๐š este o alta componenta a inteligentei emotionale. Daca ai aceasta trasatura, probabil esti un bun ascultator, intelegi nevoile celorlalti si poti sa fii un prieten de nadejde.
5. ๐€๐›๐ข๐ฅ๐ข๐ญ๐š๐ญ๐ข๐ฅ๐ž ๐ฌ๐จ๐œ๐ข๐š๐ฅ๐ž sunt si ele parte ale acestui concept. Oamenii cu inteligenta emotionala vor lucra mai usor in echipa, vor avea abilitati de comunicare mai dezvoltate si pot fi lideri mai buni.
๐‚๐š๐ญ๐ž๐ฏ๐š ๐œ๐š๐ซ๐š๐œ๐ญ๐ž๐ซ๐ข๐ฌ๐ญ๐ข๐œ๐ข ๐š๐ฅ๐ž ๐ฎ๐ง๐ž๐ข ๐ฉ๐ž๐ซ๐ฌ๐จ๐š๐ง๐ž ๐œ๐ฎ ๐ข๐ง๐ญ๐ž๐ฅ๐ข๐ ๐ž๐ง๐ญ๐š ๐ž๐ฆ๐จ๐ญ๐ข๐จ๐ง๐š๐ฅ๐š:
โ€ข Poate relationa cu usurinta cu ceilalti si poate mentine relatii de durata;
โ€ข Este considerata de ceilalti o persoana empatica;
โ€ข Poate stabili limite si poate spune “nu”;
โ€ข Este un bun ascultator;
โ€ข Poate accepta critici constructive, fara a-si cauta scuze in permanenta sau a spune ca ceilalti sunt de vina;
โ€ข Intelege sentimentele si comportamentele celor din jur.
Cum te ajuta in viata?
โ€ข oamenii cu inteligenta emotionala crescuta pot dezvolta ๐ซ๐ž๐ฅ๐š๐ญ๐ข๐ข ๐ฆ๐š๐ข ๐š๐ฎ๐ญ๐ž๐ง๐ญ๐ข๐œ๐ž. Isi fac mai usor prieteni pe care ii si pastreaza pe termen lung si au langa ei persoane de incredere pe care se pot baza la nevoie;
โ€ข Inteligenta emotionala te poate ajuta chiar ๐ฌ๐š ๐จ๐›๐ญ๐ข๐ข ๐ฎ๐ง ๐ฅ๐จ๐œ ๐๐ž ๐ฆ๐ฎ๐ง๐œ๐š. Un studiu realizat in 2020 arata ca oamenii de HR tin cont de inteligenta emotionala a celor pe care ii intervieveaza. Ba chiar 71% dintre manageri au declarat ca apreciaza mai mult un EQ dezvoltat decat un IQ foarte mare.
โ€ข Inteligenta emotionala e si una dintre solutiile ๐ฉ๐ž๐ง๐ญ๐ซ๐ฎ ๐š ๐ฉ๐š๐ฌ๐ญ๐ซ๐š ๐ฎ๐ง ๐ฃ๐จ๐› ๐ฉ๐ž ๐ญ๐ž๐ซ๐ฆ๐ž๐ง ๐ฅ๐ฎ๐ง๐ . Daca iti dezvolti inteligenta emotionala poti comunica mai eficient, rezolvi conflicte mai usor si inveti sa iti gestionezi emotiile sau sa primesti feedback mai bine.
โ€ข ๐•๐ž๐ข ๐๐ž๐ฏ๐ž๐ง๐ข ๐ฎ๐ง ๐ฅ๐ข๐๐ž๐ซ ๐ฆ๐š๐ข ๐›๐ฎ๐ง. Studiile arata ca managerii buni au nevoie de inteligenta emotionala pentru ca doar asa pot face fata situatiilor stresante, pot gasi solutii, pot fi empatici cu angajatii si crea un mediu propice de lucru. O cercetare pe aproximativ 200 de companii a aratat ca inteligenta emotionala e ceea ce face diferenta dintre liderii cu adevarat buni si cei mediocri.
โ€ข Persoanele cu EQ ridicat castiga cu 29.000 USD anual mai mult decat persoanele cu EQ scazut.
Spre deosebire de IQ, EI poate fi antrenata! Acest fenomen se numeste โ€žplasticitate cerebralaโ€ (Bradberry, 2015). Asa ca iti poti creste nivelul EI prin practicarea unui comportament inteligent emotional pana cand acesta devine un obicei!
โ€ข Imbunatateste-ti relatiile cu ceilalti si abilitatile sociale. Nu toti oamenii sunt naturali in interactiunile sociale. Insa pana si acest lucru poate fi exersat.
โ€ข Pentru a-ti dezvolta inteligenta emotionala, trebuie sa inveti sa-ti recunosti si sa-ti controlezi emotiile. Un exercitiu foarte util pentru a identifica ceea ce simti este sa folosesti roata emotiilor.
โ€ข In continuare, incearca si observa sentimentele celorlalti. Nu doar ale tale sunt importante in acest proces. Asa ca fa frecvent exercitii prin care sa incerci sa iti dai seama ce simt anumiti oameni din jurul tau si ce i-a determinat sa aiba aceste emotii.
โ€ข Inteligenta emotionala inseamna sa-ti cultivi si asumarea responsabilitatii.
โ€ข Iti poti imbunatati inteligenta emotionala, daca tii un jurnal.

“80% ๐‘‘๐‘–๐‘› ๐‘ ๐‘ข๐‘๐‘๐‘’๐‘ ๐‘ข๐‘™ ๐‘ข๐‘›๐‘ข๐‘– ๐‘Ž๐‘‘๐‘ข๐‘™๐‘ก ๐‘ฃ๐‘–๐‘›๐‘’ ๐‘‘๐‘–๐‘› ๐‘–๐‘›๐‘ก๐‘’๐‘™๐‘–๐‘”๐‘’๐‘›๐‘ก๐‘Ž ๐‘’๐‘š๐‘œ๐‘ก๐‘–๐‘œ๐‘›๐‘Ž๐‘™๐‘Ž.”
Daniel Goleman

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Ioana Dutoiu – olimpica istorie, clasa a X a, Colegiul National Matei Basarab

Visul elevilor din comuna galateana Grivita a devenit realitate cu ajutorul Asociatiei BookLand