in ,

Cum te ajuta inteligenta emotionala

Sigur ai mai auzit de Inteligenta Emotionala… dar ce anume inseamna?
Iti spunem noi: coeficientul de inteligenta emotionala masoara capacitatea unui om de a-si gestiona emotiile, de a fi empatic si de a mentine relatii sociale autentice.

Daca in cazul IQ-ului exista metode clare de masurare, in ceea ce priveste inteligenta emotionala nu sunt teste standardizate si nicio scara valorica. Motivul pentru care inteligenta emotionala este dificil de masurat este ca testele se bazeaza pe capacitatea unei persoane de a-si autoevalua abilitatile. Ca urmare, aceste teste nu pot determina cu acuratete nivelul de coeficientului de inteligenta emotionala. Fiindca TU decizi si depide de cat de sincer esti cu tine insuti. In plus, domeniul este relativ nou.

𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐭𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐝𝐨𝐦𝐞𝐧𝐢𝐮 𝐚𝐮 𝐝𝐞𝐟𝐢𝐧𝐢𝐭 𝐜𝐢𝐧𝐜𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐨𝐧𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐚𝐥𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭𝐞𝐢 𝐞𝐦𝐨𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞:
1. 𝐀𝐮𝐭𝐨𝐜𝐮𝐧𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚: presupune ca un om sa poata constientiza si recunoaste propriile sentimente si emotii.
2. 𝐀𝐮𝐭𝐨𝐬𝐭𝐚𝐩𝐚𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚 vine automat doar in cazul persoanelor care au autocunoastere.
3. Se spune ca aceia care au o inteligenta emotionala ridicata, vor reusi sa gaseasca si 𝐦𝐨𝐭𝐢𝐯𝐚𝐭𝐢𝐚 pentru a-si realiza obiectivele.
4. 𝐄𝐦𝐩𝐚𝐭𝐢𝐚 este o alta componenta a inteligentei emotionale. Daca ai aceasta trasatura, probabil esti un bun ascultator, intelegi nevoile celorlalti si poti sa fii un prieten de nadejde.
5. 𝐀𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 sunt si ele parte ale acestui concept. Oamenii cu inteligenta emotionala vor lucra mai usor in echipa, vor avea abilitati de comunicare mai dezvoltate si pot fi lideri mai buni.
𝐂𝐚𝐭𝐞𝐯𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐚𝐜𝐭𝐞𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜𝐢 𝐚𝐥𝐞 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐜𝐮 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭𝐚 𝐞𝐦𝐨𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚:
• Poate relationa cu usurinta cu ceilalti si poate mentine relatii de durata;
• Este considerata de ceilalti o persoana empatica;
• Poate stabili limite si poate spune “nu”;
• Este un bun ascultator;
• Poate accepta critici constructive, fara a-si cauta scuze in permanenta sau a spune ca ceilalti sunt de vina;
• Intelege sentimentele si comportamentele celor din jur.
Cum te ajuta in viata?
• oamenii cu inteligenta emotionala crescuta pot dezvolta 𝐫𝐞𝐥𝐚𝐭𝐢𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐚𝐮𝐭𝐞𝐧𝐭𝐢𝐜𝐞. Isi fac mai usor prieteni pe care ii si pastreaza pe termen lung si au langa ei persoane de incredere pe care se pot baza la nevoie;
• Inteligenta emotionala te poate ajuta chiar 𝐬𝐚 𝐨𝐛𝐭𝐢𝐢 𝐮𝐧 𝐥𝐨𝐜 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐧𝐜𝐚. Un studiu realizat in 2020 arata ca oamenii de HR tin cont de inteligenta emotionala a celor pe care ii intervieveaza. Ba chiar 71% dintre manageri au declarat ca apreciaza mai mult un EQ dezvoltat decat un IQ foarte mare.
• Inteligenta emotionala e si una dintre solutiile 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐩𝐚𝐬𝐭𝐫𝐚 𝐮𝐧 𝐣𝐨𝐛 𝐩𝐞 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐞𝐧 𝐥𝐮𝐧𝐠. Daca iti dezvolti inteligenta emotionala poti comunica mai eficient, rezolvi conflicte mai usor si inveti sa iti gestionezi emotiile sau sa primesti feedback mai bine.
• 𝐕𝐞𝐢 𝐝𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢 𝐮𝐧 𝐥𝐢𝐝𝐞𝐫 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐮𝐧. Studiile arata ca managerii buni au nevoie de inteligenta emotionala pentru ca doar asa pot face fata situatiilor stresante, pot gasi solutii, pot fi empatici cu angajatii si crea un mediu propice de lucru. O cercetare pe aproximativ 200 de companii a aratat ca inteligenta emotionala e ceea ce face diferenta dintre liderii cu adevarat buni si cei mediocri.
• Persoanele cu EQ ridicat castiga cu 29.000 USD anual mai mult decat persoanele cu EQ scazut.
Spre deosebire de IQ, EI poate fi antrenata! Acest fenomen se numeste „plasticitate cerebrala” (Bradberry, 2015). Asa ca iti poti creste nivelul EI prin practicarea unui comportament inteligent emotional pana cand acesta devine un obicei!
• Imbunatateste-ti relatiile cu ceilalti si abilitatile sociale. Nu toti oamenii sunt naturali in interactiunile sociale. Insa pana si acest lucru poate fi exersat.
• Pentru a-ti dezvolta inteligenta emotionala, trebuie sa inveti sa-ti recunosti si sa-ti controlezi emotiile. Un exercitiu foarte util pentru a identifica ceea ce simti este sa folosesti roata emotiilor.
• In continuare, incearca si observa sentimentele celorlalti. Nu doar ale tale sunt importante in acest proces. Asa ca fa frecvent exercitii prin care sa incerci sa iti dai seama ce simt anumiti oameni din jurul tau si ce i-a determinat sa aiba aceste emotii.
• Inteligenta emotionala inseamna sa-ti cultivi si asumarea responsabilitatii.
• Iti poti imbunatati inteligenta emotionala, daca tii un jurnal.

“80% 𝑑𝑖𝑛 𝑠𝑢𝑐𝑐𝑒𝑠𝑢𝑙 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑎𝑑𝑢𝑙𝑡 𝑣𝑖𝑛𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑙𝑖𝑔𝑒𝑛𝑡𝑎 𝑒𝑚𝑜𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑎.”
Daniel Goleman

What do you think?

Written by bookland

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Ioana Dutoiu – olimpica istorie, clasa a X a, Colegiul National Matei Basarab

Visul elevilor din comuna galateana Grivita a devenit realitate cu ajutorul Asociatiei BookLand