De ce ne place cafeaua?
Mmm, cafeaua, acest elixir fara de care multi dintre noi spun ca nici nu s-ar putea da jos din pat… Fie ca esti (sau nu) bautor inrait sau ocazional, sigur te-ai intrebat ce se ascunde in acest lichid inchis la culoare. Ne ajuta cu adevarat? Ne sporeste productivitatea si concentrarea? E sanatos? Da dependenta? Oare de unde am dobandit acest obicei?
BookLand iti raspunde pe rand la toate aceste intrebari!
Cum si unde a aparut aceasta planta atat de miraculoasa?
Exista, desigur, mai multe legende legate de istoria cafelei. Se pare ca cea mai raspandita ar fi cea conform careia cafeaua a fost descoperita de… capre. Da, da, este adevarat! Se spune ca prin anii 1400 un pastor era cu animalele pe pasune. Deodata, el a vazut cum caprele au inceput sa zburde dupa ce au mancat niste fructe rosii. Curios fiind, a incercat chiar si el fructul si a simtit cum devenea tot mai plin de energie. Dupa aceasta descoperire, boabele magice au ajuns si la calugari care le fierbeau, consumand apoi bautura pentru a ramane treji peste noapte.
Ca tara de origine a cafelei atestarile spun ca ar fi Etiopia. De aici, se raspandeste mai tarziu in Arabia, Yemen si Egipt. Nu degeaba in antichitate i se spunea „vinul Arabiei”.
Primele referinte in istorie le avem in secolul al IX-lea, dar abia in secolul al X-lea a inceput sa fie preparata ca bautura calda. Pana atunci, cafeaua era considerata mai mult un aliment. Boabele erau macinate si amestecate cu grasime animala formandu-se astfel o pasta tartinabila.
Cum este consumata cafeaua in diferitele parti ale mapamondului?
Bineinteles ca bautul cafelei este influentat de cultura fiecarei societati in parte. Insa, cele mai inedite modalitati de preparare si servire a bauturii le gasim in urmatoarele tari:
- Finlanda – unde cafeaua fierbinte este turnata peste… bucati de branza. Tentant? Hmm, ne mai gandim. Dar ce e cert e ca finlandezii adora combinatia;
- Maroc – unde cafeaua este condimentata. Localnicii adauga la amestecul traditional si mirodenii precum nucsoara, cardamom, piper negru sau scortisoara;
- Italia – unde un espresso adevarat este dulce-acrisor. In bautura se adauga o cantitate mica de zahar si se serveste alaturi de o felie de lamaie care face cafeaua sa aiba un gust mai intens;
- Irlanda – unde in cafeaua fierbinte se adauga ceva inedit – putin whiskey (irlandez, desigur!). Bautura este indulcita cu zahar si deasupra se adauga putina spuma de lapte sau frisca.
Interesant, nu? Parca iti vine sa le incerci pe toate sa vezi ce gust au!
Dar ce se intampla in corpul nostru cand bem cafea?
Pe parcursul zilei, in corpul nostru se acumuleaza o substanta numita adenozina. Aceasta este responsabila de transmiterea catre creier a starilor de liniste si somnolenta. Ce face cafeaua? Vine si blocheaza actiunea adenozinei, transmitand creierului ca aceasta este la un nivel mult mai scazut, anulandu-i astfel efectul somnolent. Acum stim si stiintific de ce se spune ca nu este bine sa consumam cafea seara.
Si iata cum consumul de cafea ne ajuta sa simtim un surplus de energie. Acest lucru este strans legat si de o capacitate de concentrare si de o memorie mai buna. Este bine sa stim si ca efectul cafeinei dureaza in jur de 4-6 ore, deci acesta ar fi si intervalul recomandat pentru a consuma o noua cafea.
Conform unui studiu realizat de o echipa de psihologi, consumul a 200 miligrame de cafeina duce la imbunatatirea functiilor cognitive. Participantii la studiu au primit fie o pastila de cafeina, fie una de lactoza. Concluzia a fost ca cei care au primit cafeina au reusit sa identifice mai repede cuvinte si fraze. Poate si pentru ca in cafea abunda vitamine ca: B1, B2, B5, dar si minerale precum magneziu sau potasiu.
Dovezile ne arata asadar ca nu este vorba doar despre un efect placebo cand vorbim de cafea. Atunci cand spunem ca avem mare nevoie de o cafea sa ne trezeasca, dimineata sau in timpul zilei, corpul nostru chiar stie ce spune. Ar fi bine sa il ascultam!
Punem pariu ca mai sunt cateva lucruri pe care nu le stiai despre cafea.
Iata cele mai interesante curiozitati:
- Prima cafenea din lume a fost deschisa in Constantinopol, in 1453;
- Dupa legea turceasca antica, sotia putea divorta de sot daca acesta nu ii aducea doza zilnica de cafea;
- Cafeaua este a doua cea mai vanduta marfa dupa petrol;
- Brazilia este cel mai mare producator de cafea, titlu pe care il detine de vreo 150 ani incoace. Practic, o treime din cafeaua din intreaga lume provine din Brazilia. Pe locul 2 se afla Vietnam cu jumatate din productia Braziliei, urmat de Columbia si Indonezia;
- Exista aproximativ 50 specii de cafea, dar doar din doua se prepara cafeaua comerciala: Arabica si Robusta. Iar preferata majoritatii consumatorilor se pare ca este Arabica, fiindca se remarca printr-o aroma mai placuta si un gust usor dulceag;
- Fata de vin, care are 200 arome, cafeaua are peste 2,000;
- Zilnic, in toata lumea, sunt consumate peste 2.25 miliarde cesti de cafea;
- O cana de cafea neagra are doar 1 CALORIE. Bineinteles, acest lucru e valabil doar daca nu adaugi lapte, zahar sau alti indulcitori;
- Exista o legatura intre camerele web si cafea! Se pare ca prima camera web a fost instalata de oamenii de stiinta de la Universitatea din Cambridge pentru a monitoriza nivelul de cafea dintr-o cafetiera. Tot disparea! 😉
- Cea mai scumpa cafea din lume costa aproximativ 80 euro/100g si este extrasa din excrementele pisicilor salbatice civet;
- Albinelor le place cofeina fiindca le stimuleaza sistemul nervos ajutand memoria de lunga durata. Explicatia pentru care albinele se intorc la nectarul aceleiasi flori consta in faptul ca acesta contine doze mici de cofeina.
Hai sa iti spunem si despre obsesia oamenilor celebri pentru aceasta licoare:
- Voltaire scria si cate 18 ore neincetat, timp in care bea 40 cani de cafea ca sa reziste acestui ritm infernal;
- Balzac facea la fel, marturisind chiar: “Ma scol la miezul noptii si lucrez 16 ore in sir”. Avea un adevarat ritual: adormea la ora 18.00, se trezea la miezul noptii, bea o cana mare de cafea si, la lumina lumanarilor, lucra fara intrerupere pana cand il rapunea oboseala. Iar daca ramanea fara licoarea inspirationala, rontaia boabele de cafea ca pe bomboane.
- Theodore Roosevelt, presedintele Statelor Unite, se spune ca ar fi baut cate 3-4 litri de cafea zilnic;
- Beethoven de fiecare data isi numara fix 60 de boabe pe care le macina pentru o ceasca de cafea;
- Johann Sebastian Bach a compus ”Schweigt stille, plaudert nicht”, cunoscuta si drept ”Cantata Cafelei”, unde avem un duet tata-fiica aflati in mijlocul unei discutii aprinse despre cum ea bea prea multa cafea si de aceea nu-si gaseste un sot. In replica, fata spune ca de ar renunta, ar ajunge ca o ”friptura uscata de capra”. Tatal ii da un ultimatum, iar ea minte spunand ca accepta. Cand se intalneste cu petitorii, insa, le divulga in secret ca vor trebui sa o lase sa bea cata cafea doreste daca doresc sa o ia de sotie;
- Emil Cioran marturisea ca “Nu pot sa scriu fara stimulente: cafeaua, iata singurul secret. (…) Mi-am scris toate cartile indopandu-ma cu cafea si tutun.”
- Poetul si matematicianul Ion Barbu era dependent de cafeaua la filtru de la cofetaria „Capsa” din Bucuresti. Intr-o zi, suparat pe calitatea acesteia, iata ce a notat in Condica de Reclamatii: “Nu vin la cafenea nici să fac afaceri nici să stau de vorbă. Vin să-mi fac munca mea de matematician care are, din păcate, nevoie de excitantul cafelei. Mă costă bani și sănătate, dar nevoia e imperioasă. Filtrul care mi se servește e contrafacere. Desigur, apa dulceagă și neagră, ce se aduce sub acest nume, nu face 200 de lei! Declar că această neregulă aplicată mie, pentru care Capșa e un fel de cabinet de lucru, înseamnă pur și simplu sabotagiu. Lucrez în cadrul planului cincinal la un tratat de matematice (și în calitate de scriitor la o traducere din Shakespeare). Fac vinovați pe funcționarii puțin scrupuloși, care falsifică filtrul, de întârzierea muncii mele.”
Ca sa revenim in timpul prezent, hai sa iti dam si niste sfaturi practice:
- Cofeina actioneaza precum un pesticid natural. Nu degeaba se recomanda turnarea zatului de cafea in plantele din ghiveci! Cofeina are rolul de a le proteja de daunatori si de a le reda vitalitatea, impiedicand cresterea buruienilor.
- Datorita nivelului crescut de aciditate, poti plasa cateva farfurioare cu zat de cafea prin casa, in curte, sau pe terasa, pentru a tine insectele la distanta. Iar pentru rezultate optime, poti arde o bucatica de hartie sau folie de aluminiu direct peste zatul din farfurioara.
- Poti folosi farfurioarele cu zat si in frigider, pentru a inlatura mirosurile neplacute.
- Pentru a pastra o culoare neagra, intensa, a parului, dupa spalare aplica pe parul umed cafea, asteapta cateva minute, apoi clateste. O sa vezi diferenta!
- Daca nu ai reusit sa dormi cat era necesar, aplica un tifon imbibat in zat de cafea sau, daca nu ai un ten foarte sensibil, maseaza usor si cu atentie zona de sub ochi cu putin zat si lasa-l sa actioneze 10-15 minute. Cearcanele si pungile de sub ochi vor disparea ca prin minune!
- Si nu te vei mira cand iti spunem ca masajul cu zat de cafea este anticelulitic. Maseaza cateva minute, apoi acopera zona cu folie alimentara, pana transpiri.
Auzi, ti-a ghicit vreodata cineva in cafea? Ca sa citam o impatimita a acestui obicei vechi de cand lumea (ma rog, de cand s-a descoperit cafeaua): ”Prima dată, când ridici ceașca, citești ce a rămas pe farfurioară. Apoi, tot ce apare aproape de gura ceștii, înseamnă că se va întâmpla. Ce este în jos, pe pereți, ori s-a întâmplat, ori poate fi modificat de destin. Partea pe care se află toarta ceștii, de sus până jos, e familia. În partea cealaltă, e viața ta de zi cu zi. De pe fundul ceștii se poate citi tot ce ține de partener sau de orice relație de suflet.”
Offf, insa, ce ne facem, ca Biserica nu e de acord, condamnand acest obicei. Iata ce spune preotul Cristinel Muscalu: „Cei care ghicesc, cu siguranță s-au închinat diavolului. În literatura de specialitate există mărturii despre aceste fapte, cum oamenii își dădeau sufletul în mâna diavolului pentru a primi puterea de a ghici. Și în Noul Testament există o serie de personaje care făceau cu lucrarea satanei fel și fel de vrăji, precum Elimas vrăjitorul. Oamenii care merg la ghicitoare păcătuiesc prin faptul că vor să afle un viitor care nu este unul garantat de o lucrare harică, ci este o cale în care și ei sunt conștienți că vor să afle anumite lucruri, cu cele necurate.“.
Pacat sau nu, prejudecata sau nu, un lucru e incontestabil: astazi, de la bomboane pana la sapun, cofeina a devenit un ingredient care se gaseste in aproape orice. Si nu vorbim numai de industria alimentara. Industria de cosmetice se foloseste din ce in ce mai des de cofeina, cu un succes enorm. Sa nu mai vorbim de industria farma – pai, cofeina e un ingredient care se regaseste in varii unguente, siropuri si pastile, mai ales in cele destinate durerilor de cap.
Pentru cei care se tem de efectele negative ale cafelei, este important de stiut ca studiile au ajuns la concluzia ca un consum moderat de cafea zilnic nu face rau organismului. Din contra – chiar vom descoperi ca ne aduce multe beneficii cand vine vorba despre productivitate, concentrare, memorie si energie. Doar sa nu procedati precum doi tineri americani in varsta de 24 de ani care au murit in 2014 ca urmare a unui supradozaj cu cafea instant.
O analiza cantitativa recenta ne spune ca un roman consuma in jur de 2,3 kilograme de cafea pe an. Romania se situeaza astfel pe locul 49 la nivel mondial si pe locul 24 in Uniunea Europeana. Altfel spus, romanii consuma anual cafea in valoare de 300 milioane de euro. 62% consuma cafea boabe sau macinata, diferenta de 38% optand pentru cafeaua solubila.
Ar mai fi multe de zis despre istoria, obiceiurile si beneficiile acestei minunate bauturi, insa vorbind atata, chiar mi s-a facut pofta de-o cafea. Tu cum o preferi?
“Puterea mintii unui om este direct proportionala cu cantitatea de cafea pe care a baut-o.”
Sir James Mackintosh
Comments
Loading…